Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Advertisements

Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Pielęgnacja i serwowanie wina - Sortowanie i składowanie wina
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Servicearten Sposoby serwowania -
Organizacja wózka pomocniczego
Pielęgnacja i serwowanie wina
Podstawowa wiedza o winach w teorii
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Kuchnia francuska.
Menu.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Kuchnia amerykańska.
Złe nawyki żywieniowe Sandra Ligaszewska 2a.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
English breakfast.
Staż zawodowy w Wielkiej Brytanii Londyn
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
KONCEPCJA PROWADZENIA RESTAURACJI
Bez śniadania nie ma nauczania
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
ABC – zdrowego odżywiania
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
ŚNIADANIOWE SMAKOŁYKI Prezentacja zdrowych nawyków żywieniowych oraz przygotowań do Dnia Zdrowego Śniadania w Zespole Szkół nr 9 w Jastrzębiu-Zdroju.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zespół Szkół im. Św. Brata Alberta w Żurawiczkach
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praktykę zawodową odbyłyśmy w terminie r. w hotelu Zum Blauen Hecht w Kipfenberg-Grösdorf.
MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: / Planowanie i organizacja imprez okolicznościowych.
Klasa III d wych. Irena Eichberger
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ŚNIADANIE DAJE MOC Prezentacja akcji przeprowadzonej w Publicznej Szkole Podstawowej im. Karola Wojtyły w Kraszewie w klasie I.
KLASA II d ŚNIADANIE DAJE MOC SZKOŁA PODSTAWOWA
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
Klasa III d wych. Irena Eichberger
„ŚNIADANIE DAJE MOC” Dzień Zdrowego Śniadania w Szkole Podstawowej w Trzebiczu 8 listopada 2011 r.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
„ŚNIADANIE DAJE MOC„ 8 LISTOPADA 2012r – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
8 listopada 2012r. „DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA”
Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Jesteśmy klasą drugą Szkoły Podstawowej im. 74 GPP w SADOWIE. Chodzimy do szkoły, która uczy nas jak promować zdrowie.
Śniadanie daje moc Śniadanie daje moc 8 listopada 2013r. przygotowane przez uczniów klasy 1b wraz z wychowawcą p. Bożeną Szczepanik w Zespole Szkół Publicznych.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ŻYWIENIE.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Produkty szczególnie bogate w potas:
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Zapis prezentacji:

Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej MODNE WINA 6 Rodzaje śniadań Rodzaj śniadania wynika przede wszystkim z nawyków żywieniowych gości. Rozróżnić należy przy tym pierwotne (tradycyjne, klasyczne) nawyki, jeśli chodzi o śniadania od tych współczesnych. Klasyczne formy oferty śniadaniowej Do form klasycznych należy śniadanie kontynentalne oraz angielskie. Śniadanie kontynentalne to śniadanie, powstałe pierwotnie na kontynencie europejskim i typowe po dziś dzień, jest bardzo skromne Bułki i /lub chleb Masło, konfitura i miód Kawa, ale też herbata, kakao lub czekolada Soki owocowe i warzywne Owsianka (kaszka z płatków owsianych) Tost (ulubione pieczywo) Marmolada (z pomarańczy) Masło Herbata (ale też kawa lub kakao) Potrawy z ryb i jaj Wędlina i szynka oraz kiełbaski śniadaniowe małe grilowane potrawy z baraniny i cielęciny - Owoce (ogólnie jako kompot) Śniadanie angielskie z punktu widzenia genezy śniadań hotelowych śniadanie angielskie było tym najbogatszym W połączeniu z produktami zbożowymi, tak zwanymi Cereals (np. płatki kukurydziane, prażony ryż czy śrutowane zboża) przyjęło się określenie „śniadanie angielsko-amerykańskie”, jako że Cereals należą do ulubionych potraw Amerykanów. 2. Współczesne formy oferty śniadaniowej Obok prostego śniadania, które z biegiem czasu doczekało się kilku uzupełnień, istnieje też oferta dodatkowa à la carte oraz śniadanie w formie bufetu. ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

Narodowe określenia dla śniadań MODNE WINA 6 Śniadanie proste i rozbudowane Całkiem proste śniadanie serwowane jest również dzisiaj (np. w Hotelu Garni). Wraz z rosnącym dobrobytem i większymi wymaganiami, wynikającymi z rozwijającego się międzynarodo- wego ruchu turystycznego, proste śniadanie uzupełniane było stopniowo, stając się śniadaniem bardziej rozbudowanym: gotowane jajko ser i wędlina w niewielkich ilościach świeże owoce oraz soki owocowe i warzywne Potrawy z jaj, jak również kiełbasa lub szynka Mleko, produkty mleczne i ser Uzupełnienie śniadania z karty Niektórzy goście chcą uzupełnić owo rozbudowane śniadanie, czyniąc je jeszcze bardziej treściwym. Tej potrzebie wychodzi naprzeciw oferta śniadaniowa w karcie dań: Potrawy zamówione przez gościa à la carte ujmowane są w rachunku oddzielnie. Narodowe określenia dla śniadań Zrozumiałym jest, że hotele i restauracje szczególną uwagę poświęcają produktom z własnego kraju i uwzględniają je w ofercie dla gości. Stąd też wynikają specyficzne określenia dla różnych rodzajów śniadań. obok innego pieczywa szczególne są tu sucharki i ciasto potrawy z jaj i zimne pieczenie produkty mleczne Śniadanie holenderskie rozmaite zimne i ciepłe potrawy z ryb obok innego pieczywa szczególny jest tu różnego rodzaju chleb chrupki Śniadanie skandynawskie ser i produkty mleczne müsli Śniadanie szwajcarskie ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

4. Śniadanie w formie bufetu oraz brunch MODNE WINA 6 4. Śniadanie w formie bufetu oraz brunch Śniadanie w formie bufetu oraz brunch Chodzi tu o bardzo bogatą i obszerną ofertę. Abstrahując od niewielkich odstępstw, w bufecie znajdują się wszelkie typowe dla śniadania potrawy. Po początkowych trudnościach taka forma śniadania stała się dość rozpowszechniona. Ma to cały szereg przyczyn: Szybko rosnący dobrobyt jak również potrzeby wynikające z międzynarodowego ruchu turystycznego, Bardzo różne nawyki żywieniowe gości, Niedobór fachowców w zakresie obsługi restauracyjnej, Łatwe ujęcie kosztów, jak również uproszczenie ustalania cen, Zmniejszenie nakładu pracy przy obsłudze W powiązaniu ze śniadaniem w formie bufetu obsługa, poza zapewnieniem ciepłych napojów, zatroszczyć się musi jedynie o to, by bufet był zawsze ponownie zaopatrzony oraz aby jego nienaganny i smakowity stan oraz widok został zachowany również dla ostatniego gościa. Śniadanie w formie bufetu po lewej z różnymi sokami owocowymi i warzywnymi, opatrzonymi stosownym opisem dla informacji Śniadanie w formie bufetu po prawej z różnymi rodzajami müsli, mlekiem i twarożkiem ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

6 Różne tace wypełnione serem, wędliną, szynką itd. MODNE WINA 6 Różne tace wypełnione serem, wędliną, szynką itd. Domowe marmolady i różne rodzaje miodu Zadowoleni goście! Dla dodatkowych informacji do dyspozycji jest też wydawany przez hotel/ restaurację biuletyn oraz oferta menu na dany dzień. Można też przyjść po dokładkę. A może lampkę szampana, np. Lason ? ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

MODNE WINA 6 ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981