Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej MODNE WINA 6 Rodzaje śniadań Rodzaj śniadania wynika przede wszystkim z nawyków żywieniowych gości. Rozróżnić należy przy tym pierwotne (tradycyjne, klasyczne) nawyki, jeśli chodzi o śniadania od tych współczesnych. Klasyczne formy oferty śniadaniowej Do form klasycznych należy śniadanie kontynentalne oraz angielskie. Śniadanie kontynentalne to śniadanie, powstałe pierwotnie na kontynencie europejskim i typowe po dziś dzień, jest bardzo skromne Bułki i /lub chleb Masło, konfitura i miód Kawa, ale też herbata, kakao lub czekolada Soki owocowe i warzywne Owsianka (kaszka z płatków owsianych) Tost (ulubione pieczywo) Marmolada (z pomarańczy) Masło Herbata (ale też kawa lub kakao) Potrawy z ryb i jaj Wędlina i szynka oraz kiełbaski śniadaniowe małe grilowane potrawy z baraniny i cielęciny - Owoce (ogólnie jako kompot) Śniadanie angielskie z punktu widzenia genezy śniadań hotelowych śniadanie angielskie było tym najbogatszym W połączeniu z produktami zbożowymi, tak zwanymi Cereals (np. płatki kukurydziane, prażony ryż czy śrutowane zboża) przyjęło się określenie „śniadanie angielsko-amerykańskie”, jako że Cereals należą do ulubionych potraw Amerykanów. 2. Współczesne formy oferty śniadaniowej Obok prostego śniadania, które z biegiem czasu doczekało się kilku uzupełnień, istnieje też oferta dodatkowa à la carte oraz śniadanie w formie bufetu. ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981
Narodowe określenia dla śniadań MODNE WINA 6 Śniadanie proste i rozbudowane Całkiem proste śniadanie serwowane jest również dzisiaj (np. w Hotelu Garni). Wraz z rosnącym dobrobytem i większymi wymaganiami, wynikającymi z rozwijającego się międzynarodo- wego ruchu turystycznego, proste śniadanie uzupełniane było stopniowo, stając się śniadaniem bardziej rozbudowanym: gotowane jajko ser i wędlina w niewielkich ilościach świeże owoce oraz soki owocowe i warzywne Potrawy z jaj, jak również kiełbasa lub szynka Mleko, produkty mleczne i ser Uzupełnienie śniadania z karty Niektórzy goście chcą uzupełnić owo rozbudowane śniadanie, czyniąc je jeszcze bardziej treściwym. Tej potrzebie wychodzi naprzeciw oferta śniadaniowa w karcie dań: Potrawy zamówione przez gościa à la carte ujmowane są w rachunku oddzielnie. Narodowe określenia dla śniadań Zrozumiałym jest, że hotele i restauracje szczególną uwagę poświęcają produktom z własnego kraju i uwzględniają je w ofercie dla gości. Stąd też wynikają specyficzne określenia dla różnych rodzajów śniadań. obok innego pieczywa szczególne są tu sucharki i ciasto potrawy z jaj i zimne pieczenie produkty mleczne Śniadanie holenderskie rozmaite zimne i ciepłe potrawy z ryb obok innego pieczywa szczególny jest tu różnego rodzaju chleb chrupki Śniadanie skandynawskie ser i produkty mleczne müsli Śniadanie szwajcarskie ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981
4. Śniadanie w formie bufetu oraz brunch MODNE WINA 6 4. Śniadanie w formie bufetu oraz brunch Śniadanie w formie bufetu oraz brunch Chodzi tu o bardzo bogatą i obszerną ofertę. Abstrahując od niewielkich odstępstw, w bufecie znajdują się wszelkie typowe dla śniadania potrawy. Po początkowych trudnościach taka forma śniadania stała się dość rozpowszechniona. Ma to cały szereg przyczyn: Szybko rosnący dobrobyt jak również potrzeby wynikające z międzynarodowego ruchu turystycznego, Bardzo różne nawyki żywieniowe gości, Niedobór fachowców w zakresie obsługi restauracyjnej, Łatwe ujęcie kosztów, jak również uproszczenie ustalania cen, Zmniejszenie nakładu pracy przy obsłudze W powiązaniu ze śniadaniem w formie bufetu obsługa, poza zapewnieniem ciepłych napojów, zatroszczyć się musi jedynie o to, by bufet był zawsze ponownie zaopatrzony oraz aby jego nienaganny i smakowity stan oraz widok został zachowany również dla ostatniego gościa. Śniadanie w formie bufetu po lewej z różnymi sokami owocowymi i warzywnymi, opatrzonymi stosownym opisem dla informacji Śniadanie w formie bufetu po prawej z różnymi rodzajami müsli, mlekiem i twarożkiem ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981
6 Różne tace wypełnione serem, wędliną, szynką itd. MODNE WINA 6 Różne tace wypełnione serem, wędliną, szynką itd. Domowe marmolady i różne rodzaje miodu Zadowoleni goście! Dla dodatkowych informacji do dyspozycji jest też wydawany przez hotel/ restaurację biuletyn oraz oferta menu na dany dzień. Można też przyjść po dokładkę. A może lampkę szampana, np. Lason ? ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981
MODNE WINA 6 ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981