„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Znakowania Wartością Odżywczą GDA
Advertisements

MECHANIZM DOPŁAT DO PRYWATNEGO PRZECHOWYWANIA WIEPRZOWINY
Kryteria wyboru żywności
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Przepisy prawa dotyczące żywności
KRAJOWA UNIA PRODUCENTÓW
Nowe rozporządzenia UE – co zmieniło się dla rolników, producentów i handlowców Marian Szałda na podstawie materiałów Doroty Metera.
System żywienia enteralnego firmy Abbott
Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia?
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Żywienie dojelitowe – diety standardowe IsoSource®
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Opiniowanie projektów aktów normatywnych Nasielsk listopada 2013 r. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Nowe przepisy dotyczące utrzymania loch i loszek Główny Inspektorat Weterynarii 11 kwietnia 2012 r.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Batony Natural Balance AKADEMIAWELLNESS MODUŁ PRODUKTOWY
Źródło informacji o produkcie
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie.
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Unijna kampania na rzecz zwiększenia świadomości praw konsumenta.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
WYTYCZNE DO REALIZACJI IX edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Dobre praktyki deklaracji marketingowych w świetle raportu Komisji Europejskiej Katarzyna Łubińska Polskie Stowarzyszenie Producentów Kosmetyków i Środków.
Polski Punkt Koordynacyjny EFSA
Chyba wiem, co jem?.
Regulacje prawne w UE dotyczące promocji. źródła prawa promocja (reklama)
Wpływ składników żywności na organizm
Zdrowe Żywienie Człowieka
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
Analiza etykiety produktu żywnościowego - aspekt prawny
Wybrane elementy edukacji konsumenckiej.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE.
DOSTOSOWANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO DO MINIMALNYCH WYMOGÓW WZAJEMNEJ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Zapis prezentacji:

„Nowe prawo UE – znakowanie żywności” Barbara Sałata

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Prace legislacyjne Dyrektywa 2000/13/WE w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych Komisja Europejska “Projekt Rozporządzenia „ Parlament Europejski Rada Unii Europejskiej Porozumienie osiągnięte latem 2011 Rozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE ODDZIAŁ W RADOMIU

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Efekty W dniu 22 listopada 2011 roku zostało opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Cele CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Najważniejsze zmiany w stosunku do obowiązujących przepisów dotyczą: - wprowadzenia wymagań mających na celu zwiększenie czytelności etykiet, - obowiązkowego informowania o wartości odżywczej produktu, - zamieszczania przejrzystych i pełnych informacji o alergenach, - podawania kraju pochodzenia w przypadku mięsa wieprzowego, baraniego i koziego oraz drobiu, a także innych wymagań. CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE ODDZIAŁ W RADOMIU

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Informacje obowiązkowe • Nazwa żywności • Wykaz składników • Ilość określonych składników, alergeny • Ilość netto • Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia • Nazwa i adres • Kraj lub miejsce pochodzenia • Warunki przechowywania lub użycia • Instrukcja użycia • Zawartość alkoholu W przyszłości: •Wartość odżywcza CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE ODDZIAŁ W RADOMIU

Obecnie Informacja o Wartości Odżywczej Wartość odżywcza W 100 g produktu Wartość energetyczna 340 kJ/ 81kcal Białko 2,5 g Węglowodany 12,9 g Tłuszcz 2,1 g Wartość odżywcza W 100 g produktu Wartość energetyczna 240 kJ/ 56 kcal Białko 4,5 g Węglowodany 12,9 g - w tym cukry 1,2 g Tłuszcz 2,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,05 g Błonnik 1,9 g Sód 0,05 g CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Obecnie Wartość odżywcza W 100 g produktu Wartość energetyczna 240 kJ/ 56 kcal Białko 4,5 g Węglowodany 12,9 g - w tym cukry 1,2 g Tłuszcz 2,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,05 g Błonnik 1,9 g Sód poniżej 0,1 g CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE i w przyszłości Wartość odżywcza W 100 g produktu Wartość energetyczna 240 kJ/ 56 kcal Tłuszcz 2,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,05 g Węglowodany 1 2,9 g - w tym cukry 1,2 g Białko 4,5 g Sól poniżej 0,1 g Uwaga – zmieniona kolejność Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, alkohole wielowodorotlenowe, skrobia, błonnik, witaminy/ składniki mineralne – deklaracja dobrowolna Cholesterol – nie uwzględniony CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

Informacja o Wartości Odżywczej Można powtórzyć: Wartość energetyczną; lub Wartość energetyczną oraz ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, cukrów oraz soli W głównym polu widzenia Wartość energetyczna musi być podana w kJ/kcal Na 100 g/100 ml i/lub na porcję. Jeżeli jedynie na porcję, wartość energetyczna musi być podana na 100g/100ml % GDA (teraz ‘Referencyjna wartość’) opcjonalnie, ale jeżeli podana, to bezpośrednio w pobliżu “Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)” CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Nazwa Żywności „Rozmrożone" środki spożywcze Składniki zastąpione Dodatkowe wymagania dla produktów mięsnych, surowych wyrobów mięsnych i produktów rybołówstwa Kryteria dla mięsa mielonego CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Wykaz składników Oleje i tłuszcze roślinne: źródła muszą być określone Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce: „całkowicie uwodorniony / utwardzony" lub „częściowo uwodorniony / utwardzony" „Nano" składniki 5% odstępstwo od deklaracji wody nie ma zastosowania do mięsa, surowych wyrobów mięsnych, nieprzetworzonych produktów rybołówstwa i nieprzetworzonych małży CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

Wykaz składników / Wartość odżywcza Wykaz składników i wartość odżywcza – nie wymagane dla napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2% objętościowo Sprawozdanie – do trzech lat od wejścia w życie ‘Alkopopy’ – definicja rozważana Państwa członkowskie mogą, do czasu przyjęcia przepisów unijnych, utrzymać przepisy krajowe CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

Substancje lub produkty powodujące alergie Żywność bez opakowania – informacja o alergenach obowiązkowa Żywność opakowana – nazwa substancji lub produktu powodującego alergie lub reakcje nietolerancji jest podkreślona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników, np. za pomocą czcionki, stylu lub koloru tła CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

Kraj lub miejsce pochodzenia Obowiązkowe w przypadku, gdy zaniechanie wskazania mogłoby wprowadzać w błąd konsumenta Kraj lub miejsce pochodzenia CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

Kraj lub miejsce pochodzenia Obowiązkowe dla… Mięsa ze świń, owiec lub kóz, drobiu Wymagania jeżeli podany kraj lub miejsce pochodzenia nie jest taki sam jak kraj lub miejsce pochodzenia jego podstawowego składnika (> 50%) Akty wykonawcze Sprawozdania CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

Prezentacja Pole widzenia ‘Pole widzenia’ oznacza wszystkie powierzchnie opakowania, których treść można odczytać z pojedynczego punktu widzenia W tym samym polu widzenia: Obecnie W przyszłości Nazwa żywności Nazwa żywności Ilość netto Ilość netto Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia - Zawartość alkoholu Zawartość alkoholu CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

Prezentacja Czytelność Fizyczny wygląd informacji, dzięki któremu informacja jest wizualnie dostępna ogółowi społeczeństwa CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

Prezentacja Rozmiar czcionki Wysokość x wynosi co najmniej: 1,2mm, lub 0,9mm (opakowania lub pojemniki, których największa powierzchnia ma pole mniejsze niż 80 cm2) CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

Prezentacja Rozmiar czcionki Nazwa żywności Wykaz składników Ilość określonych składników, alergeny Ilość netto – oddzielna legislacja nadal obowiązuje Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia Nazwa i adres Kraj lub miejsce pochodzenia Warunki przechowywania lub użycia Instrukcja użycia Zawartość alkoholu Informacja o Wartości Odżywczej CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Dodatkowe zmiany Zakres odpowiedzialności Wyprodukowano dla •Sprzedaż na odległość •Specjalne warunki przechowywania •Data zamrożenia „Zamrożone dnia …” •„Należy spożyć do …” – na każdej z oddzielnie zapakowanych porcji •Aspartam, kofeina •.... CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Dziękuję za uwagę CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE ODDZIAŁ W RADOMIU