Mikrobiologia Przemysłowa

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

Czym są Mikroby?.
Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
POZYSKIWAMNIE SZCZEPÓW MIKROORGANIZMÓW O ZNACZENIU PRZEMYSŁOWYM
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
Co to są drobnoustroje?.
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Alternatywne źródła energii
Czy wiesz co jesz?.
Mikrobiologia przemysłowa
Biotechnologiczne metody wytwarzania chemikaliów
METODY BIOTECHNOLOGICZNE
Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
Zastosowanie metod biotechnologicznych
Priorytet 1 Zdrowie Biotechnologie, rozwój instrumentów i technologii na rzecz ludzkiego zdrowia Badania na rzecz ludzkiego zdrowia mające zastosowanie.
Biologia medyczna – program ramowy
6. Program Ramowy Implementacja priorytetu 3 Zbigniew Turek Krajowy Punkt Kontaktowy 9 czerwca 2003 – Targi Poznańskie.
Inżynieria procesów biotechnologicznych
Materiały przyjazne człowiekowi i środowisku
BIOTECHNOLOGIA W OCHRONIE ŚRODOWISKA.
Sprawozdanie Wykorzystanie preparatu ProBio Emów do odwadniania
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Biopaliwa Energia Odnawialna.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Biomasa Biomasa to najstarsze i najszerzej współcześnie wykorzystywane odnawialne źródło energii. Jest to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna,
Zastosowania chemii „Życie to tylko chemia. Tu kropla, tam strużka, a wszystko się zmienia. Niewielki łyk sfermentowanych soków i nagle człowiek zdolny.
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Zarządzanie środowiskiem
Biotechnologia.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Wydział Biologii i Biotechnologii
Biotechnologiczne metody wytwarzania chemikaliów
„W świecie mikrobów”.
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Siły natury (zdjęcie wodospadu).
Biotechnologia w ochronie środowiska
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Biotechnologia a medycyna
Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii
Biotechnolog.
Chyba wiem, co jem?.
2.26. Współczesna biotechnologia
Opracował: Adam Filarski.  Jest ona jedynym w Polsce licencjonowany producentem Efektywnych Mikroorganizmów (EM TM ). Nasza firma jest pod bezpośrednim.
2.7. Co należy wiedzieć o bakteriach?
Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
I n s t y t u t C h e m i c z n e j P r z e r ó b k i W ę g l a, Z a b r z e Rok założenia 1955 Obszar badawczy 2 „Efektywne procesy i operacje jednostkowe”
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Inżynieria Chemiczna i Procesowa Wykład nr 20 : Reaktory Chemiczne BIOPROCESY.
Wykonała: Barbara Minczewska
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
PRODUKTY PROBIOTYCZNE SERII JOY DAY – SKUTECZNA PROFILAKTYKA ZDROWIA
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Inżynieria Chemiczna i Procesowa
Odnawialne źródła energii
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
FUTURE OF RENEWABLE ENERGY.
Zapis prezentacji:

Mikrobiologia Przemysłowa Zagadnienia podstawowe

„Nie ma nauk stosowanych … są tylko zastosowania nauki …” Ludwik Pasteur

z gr. mikros – mały, bios – życie, logos - nauka Mikrobiologia - nauka zajmująca się zagadnieniami związanymi z mikroorganizmami z gr. mikros – mały, bios – życie, logos - nauka Prokariota Eukariota Wirusy bakterie - grzyby archeony - glony - pierwotniaki

MIKROBIOLOGIA Mikrobiologia przemysłowa Mikrobiologia weterynaryjna Mikrobiologia ogólna Mikrobiologia rolnicza Mikrobiologia lekarska Mikrobiologia sanitarna

Mikrobiologia ogólna – zajmuje się charakterystyką ogólnych pojęć z dziedziny mikrobiologii budową i kształtem mikroorganizmów czynnościami życiowymi środowiskiem życia drobnoustrojów wpływem drobnoustrojów na środowisko i inne organizmy Escherichia coli

Mikrobiologia lekarska – zajmuje się mikroorganizmami chorobotwórczymi dla człowieka diagnostyką profilaktyką walką z drobnoustrojami chorobotwórczymi zjawiskami zachodzącymi w ustroju po infekcji Clostridium tetani

Mikrobiologia weterynaryjna – zajmuje się mikroorganizmami chorobotwórczymi dla zwierząt diagnostyką profilaktyką walką z drobnoustrojami chorobotwórczymi zjawiskami zachodzącymi w ustroju po infekcji kontrolą sanitarną produktów pochodzenia zwierzęcego Bacillus anthracis

Mikrobiologia rolnicza zajmuje się mikroorganizmami chorobotwórczymi dla roślin drobnoustrojami mającymi znaczenie w procesach krążenia pierwiastków w przyrodzie bada procesy mikrobiologiczne zachodzące w glebie Agrobacterium tumefaciens

Mikrobiologia sanitarna bada zagadnienia czystości wody, powietrza, pomieszczeń produkcyjnych, urządzeń i opakowań zajmuje się problemami oczyszczania ścieków metodą biologiczną zajmuje się higieną osobistą pracowników przemysłu spożywczego oraz sposobami zapobiegania zatruciom pokarmowym

Mikrobiologia przemysłowa Mikrobiologia przemysłowa (biotechnologia mikrobiologiczna) – zajmuje się zastosowaniem wiedzy mikrobiologicznej i inżynieryjnej w procesach przemysłowych z zastosowaniem mikroorganizmów (takich jak bakterie, grzyby, glony, pierwotniaki i wirusy) lub komórek roślin i zwierząt do produkcji użytecznych dóbr konsumpcyjnych lub półproduktów procesowych. Definicja Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologii Przemysłowej, SIM   Mikrobiologia przemysłowa - zajmuje się wykorzystaniem określonych gatunków mikroorganizmów w różnorakich branżach przemysłu z jednoczesnym monitorowaniem mikroflory szkodliwej. Microbial Biotechnology: Fundamentals of Applied Microbiology by Alexander N. Glazer, Hiroshi Nikaido.

diagnostyka mikrobiologiczna MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA Przemysł spożywczy Przemysłowa diagnostyka mikrobiologiczna farmaceutyczny chemiczny Ochrona środowiska Produkcja preparatów enzymatycznych

Mikrobiologia przemysłowa w przemyśle spożywczym Produkcja żywności w oparciu o prowadzone przez mikroorganizmy procesy fermentacji beztlenowej i/lub tlenowej: Ø   produkcja wina, piwa i spirytusu spożywczego Ø   produkcja octu oraz kwasu cytrynowego i mlekowego do celów spożywczych Ø   produkcja serów i fermentowanych napojów mlecznych np. jogurty, kefiry Ø   produkcja chleba i ciast w oparciu o drożdże piekarnicze Ø   produkcja kiszonek np. kiszona kapusta lub ogórki Ø   produkcja kakao Ø   produkcja herbaty

Mikrobiologia przemysłowa w przemyśle farmaceutycznym Wyselekcjonowane szczepy mikroorganizmów stosowane są do produkcji: antybiotyków leków steroidowych witamin Wyselekcjonowane kultury bakterii i drożdży stosowane są do produkcji probiotyków – preparatów farmaceutycznych przywracających naturalną mikroflorę układu pokarmowego Hodowle komórkowe i tkankowe wykorzystywane są przy produkcji: szczepionek np. szczepionki przeciwko HBV, poliomyelitis przeciwciał monoklonalnych stosowanych w diagnostyce medycznej i badaniach naukowych Rekombinantowe szczepy mikroorganizmów stosowane są przy produkcji: szczepionek np. szczepionka przeciwko HBV insuliny hormonu wzrostu

Mikrobiologia przemysłowa w przemyśle chemicznym Produkcja aminokwasów: L-lizyny, L-cysteiny, kwasu L-glutaminowego i kwasu L-asparaginowego Produkcja rozpuszczalników: butanolu, acetonu Produkcja dekstranu Produkcja kwasu glukonowego Produkcja kwasu itakonowego

Diagnostyka mikrobiologiczna w ujęciu mikrobiologii przemysłowej Produkcja odczynników, testów diagnostycznych i aparatury do diagnostyki mikrobiologicznej w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym i weterynarii Opracowanie zasad kontroli czystości mikrobiologicznej dla poszczególnych procesów technologicznych np. w przemyśle spożywczym, zapewniających ochronę produktów przed psuciem i/lub zakażeniem mikroorganizmami szkodliwymi i/lub patogennymi

Mikrobiologia przemysłowa w ochronie środowiska Pozyskiwanie cennych pierwiastków z użyciem technologii „przyjaznych” dla środowiska naturalnego mikrobiologiczne ługowanie metali, np. uranu z zastosowaniem bakterii Thiobacillus ferrooxidans i Thiobacillus thiooxidans mikrobiologiczne zatężanie metali z wód kopalnianych lub wody morskiej np. złota, miedzi, srebra, plutonu, uranu z zastosowaniem biosorbentów z żywymi kulturami mikroorganizmów Oczyszczanie ścieków i bioremediacja gleby bioremediacja gleb skażonych produktami ropopochodnymi z zastosowaniem wybranych szczepów bakterii glebowych np. z rodzaju Acinetobacter lub Pseudomonas Stosowanie „stopnia biologicznego” w oczyszczalniach ścieków powiązanego z produkcją biogazu Produkcja bioetanolu

Produkcja preparatów enzymatycznych Izolacja enzymu z hodowli jego naturalnego producenta Produkcja enzymu z wykorzystaniem mikroorganizmu rekombinantowego α-amylaza, β-amylaza, glukoamylaza, izomeraza glukozowa – przetwórstwo skrobi lakkaza, peroksydaza – przemysł tekstylny proteazy, lipazy, celulazy – składnik proszków do prania proteazy, lipazy – przemysł skórzany pektynaza – produkcja soków owocowych β-galaktozydaza – przemysł mleczarski transglutaminaza – przemysł mięsny

Proces biotechnologiczny Zagadnienia podstawowe

Proces biotechnologiczny – proces produkcji dóbr konsumpcyjnych oparty o wykorzystanie właściwości produkcyjnych wybranych gatunków mikroorganizmów

Projektowanie procesu biotechnologicznego obejmuje: Pomysł – co chcemy i jesteśmy w stanie produkować Analiza marketingowa – ocena opłacalności produkcji Poszukiwanie organizmu producenckiego Opracowanie biotechnologii Analiza ekonomiczna produkcji „Ochrona Patentowa” oraz „Wdrożenie Produkcyjne”

Pomysł i jego ocena Pomysł – produkcja etanolu z celulozy pochodzącej z odpadów przemysłu drzewnego

Pomysł i jego ocena W tym celu należy: Ustalić wielkość zapotrzebowania na etanol na rynku krajowym i/lub zagranicznym np. jako dodatek do paliw Ocenić koszt produkcji etanolu na tej drodze w odniesieniu do kosztów produkcji dla istniejących rozwiązań ekonomicznych Ocenić obecny stan wiedzy w literaturze przedmiotu, szczególnie istniejące patenty Ustalić czy istnieją przesłanki pozaekonomiczne do produkcji etanolu w oparciu o wspomniane źródło np. społeczne lub/i związane z ochroną środowiska Jeśli ocena uzyskana na powyższej drodze wypada pozytywnie należy dokonać wyboru źródła mikroorganizmu najbardziej przydatnego do przeprowadzenia powyższego procesu

Poszukiwanie organizmu producenckiego Zadanie – znalezienie mikroorganizmu prowadzącego biokonwersję celulozy do etanolu Mikroorganizm ten możemy poszukiwać na drodze: Screeningu – np. poprzez izolację szczepów grzybów lub bakterii ze żwaczy zwierząt roślinożernych, producentów zespołów enzymów celulolitycznych zwanych „celulosomami” Przeszukania dostępnych kolekcji mikroorganizmów, pod kątem mikroorganizmów celulolitycznych Wykorzystanie mikroorganizmów z punktów a) i b) jako źródeł genów enzymów celulolitycznych wykorzystanych przy konstrukcji rekombinowanego szczepu mikroorganizmu celulolitycznego – drogę tę wybieramy w przypadku, gdy mikroorganizmy z grupy a) i b) nie spełniają w stopniu wystarczającym wymagań tzw. „idealnego mikroorganizmu producenckiego”

Poszukiwanie organizmu producenckiego Screening – w celu pozyskania czystych kultur mikroorganizmów celulolitycznych z wybranego źródła stosujemy klasyczne techniki mikrobiologiczne. Czyste kultury mikroorganizmów celulolitycznych uzyskanych podczas badań przesiewowych muszą zostać zidentyfikowane, co najmniej na poziomie rodzaju (przynależność taksonomiczna).

Poszukiwanie organizmu producenckiego Wymagania, które spełnia „idealny mikroorganizm producencki” Mikroorganizm ten musi produkować interesujący nas produkt tak szybko, jak to możliwe i jak najprościej (tania pożywka, unikanie kosztownych rozwiązań technologicznych) Musi być łatwo dostępny w postaci czystej kultury, a co za tym idzie łatwy w przechowywaniu przez długie okresy czasu Genetycznie stabilny i jednocześnie łatwo ulegający manipulacjom genetycznym Łatwy w hodowli na dużą skalę na łatwo dostępnych podłożach przemysłowych Nie może być organizmem patogennym !!!

Poszukiwanie organizmu producenckiego Wymagania, które spełnia „idealny mikroorganizm producencki” Wymagania te spełnia np. Saccharomyces cerevisiae – jednakże nie znamy w naturze szczepów drożdży tego gatunku o właściwościach celulolitycznych, ale mikroorganizm ten może być wykorzystany jako gospodarz dla genów enzymów celulolitycznych z innych źródeł Szczep „dziki” lub zakupiony z kolekcji może zostać ulepszony na drodze manipulacji genetycznych, dzięki którym np.: jego metabolizm zostanie ukierunkowany na produkcję etanolu z celulozy

Opracowanie technologii Po wyborze mikroorganizmu producenckiego lub konstrukcji mikroorganizmu rekombinowanego, należy przeprowadzić żmudny proces zwiększania skali procesu technologicznego – często okazuje się, że optymalne warunki prowadzenia procesu produkcyjnego na skalę laboratoryjną nie mają prostego przełożenia na skalę przemysłową. W celu rozwiązania zaistniałych problemów, należy stopniowo optymalizować proces przechodząc przez produkcję na skalę ćwierć i półtechniczną.

Opracowanie technologii Badania te pozwalają na opracowanie procesu technologicznego zawierającego drogę prowadzącą od pojedynczej komórki szczepu producenckiego do biomasy dochodzącej do rzędu ton – w mikrobiologii przemysłowej wskazane jest okresowe przeprowadzanie powyższego szeregu czynności. Wynika to z faktu nieuniknionych samoistnych mutacji w komórkach potomnych szczepu producenckiego, powstałych podczas wzrostu biomasy w bioreaktorze, co prowadzi do obniżenia wydajności procesu produkcji np. etanolu

Analiza ekonomiczna produkcji Po zakończeniu etapu opracowania technologii należy dokonać oszacowania ekonomicznych kosztów prowadzenia procesu według zaproponowanej technologii, które nie mogą być większe niż wyliczone „maksymalne koszty opłacalności ekonomicznej” procesu podczas początkowego oszacowania opłacalności projektu.

Mikrobiologia przemysłowa zastosowanie nauki do rozwiązywania problemów ważnych z punktu widzenia społecznego walka z chorobami walka z głodem walka o zachowanie naturalnego środowiska życia człowieka dążenie do dobrobytu