Warmia i Mazury
Położenie geograficzne
Powierzchnia 24 203 km2 Podział na 116 gmin i 17 powiatów
1 427 241 mieszkańców w tym 15 000 Mazurów i 4000 Warmiaków Ludność 1 427 241 mieszkańców w tym 15 000 Mazurów i 4000 Warmiaków
Ludność innej narodowości… Ukraińcy Niemcy Białorusini Romowie Litwini Tatarzy Rosjanie
Głównymi miastami regionu są: Bartoszyce, Braniewo, Działdowo, Elbląg, Ełk, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warmiński, Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lubawskie, Olecko, Ostróda, Szczytno. Stolicą województwa jest miasto Olsztyn.
Warmia i Mazury jest regionem, słynącym z niezwykle urodziwych i atrakcyjnych krajobrazów, tworzonych przez największe skupiska jezior w kraju. Z tego powodu rejon Warmii i Mazur często nazywany jest "Krainą Tysiąca Jezior" lub też "Zielonymi Płucami Polski".
Znak Promocyjny Zielone Płuca Polski
Tereny lesiste stanowią 29% powierzchni całego województwa Tereny lesiste stanowią 29% powierzchni całego województwa. Jest tu kilka parków krajobrazowych, około 230 rezerwatów przyrody i wyjątkowo dużo pomników przyrody. Ponadto region bogaty jest w liczne gatunki ptaków i zwierząt. Żyją tu bociany, łabędzie, kormorany, cietrzewie. W lesie można spotkać żubry łosie i bobry.
O wysokiej atrakcyjności turystycznej Warmii i Mazur świadczy również duża liczba jezior i rzek. Znajdujące się w województwie jezioro Śniardwy i Mamry są największymi w Polsce, niewiele mniejsze to Jeziorak i Niegocin.
Kuchnia Warmii i Mazur
Kulinarne przysmaki z tego regionu to swoista mieszanka wpływów kuchni polskiej i niemieckiej. Wpływy potraw niemieckich widoczne są w postaci kapusty, kiełbasy, mięs i klusek. Akcenty polskie to obecność domowej śmietany, ziół, różnorodność wędlin i tradycyjne zupy polskie takie jak flaki czy barszcze.
Kuchnia Warmii i Mazur nie może się obejść bez wędzonej słoniny, śmietany, świeżego masła oraz przypraw takich jak majeranek, kminek i kardamon. Mazurski smak, to także świeżo wędzone ryby, a najsłynniejsze z nich to węgorze oraz trocie. Specjalnością regionu jest zupa z ryb i raków z dodatkiem ziół i brzozowej kory.
Nazwy tradycyjnych warmińsko – mazurskich dań to między innymi: dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami czyli pierożki nadziewane kaszą gryczaną okraszone podsmażonym boczkiem
Farszynki mazurskie czyli kluski z mięsem
Plindze z pomoćką czyli placki ziemniaczane z sosem z kwaśnej śmietany
Brukowiec mazurski Piernik, który charakteryzuje się ciemną barwą, aromatem korzennym oraz kuleczkam pokrywającymi wierch ciasta.
Dziękujemy za uwagę klasa 2PP