Warmia i Mazury.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
AGROTURYSTYKA: ELASTYCZNY I BEZPIECZNY MODEL ZATRUDNIANIA
Krewetki po tajsku.
BUDOWA OBWODNICY MIASTA SZCZYTNO W CIĄGU DROGI KRAJOWEJ NR 53
Lekcja przyrody w klasie V Dział: Człowiek w środowisku
[czyli jak matki wspominają kuchnie swoich matek]
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Białowieski Park Narodowy
Mazury.
MAZURY Kraina Tysiąca Jezior
WARMIA I MAZURY.
Szkoła Główna Handlowa
Wykonanie: Czerwony Tulipan
Przyroda naszego powiatu
TURYSTYKA.
Białowieski park narodowy
Wybrane efekty działań w zakresie realizacji Strategii Rozwoju Turystyki w Województwie Warmińsko-Mazurskim od roku 2002 Wybrane efekty działań w zakresie.
Moja szkoła na Pomorzu.
Warsaw Rosji, - 70 km do Rosji, Litwy, - 85 km do Litwy, Białorusi km do Białorusi. Rosji, - 70 km do Rosji, Litwy, - 85 km do Litwy, Białorusi.
Potrawy Irlandzkie.
Plusy i minusy polskiej kuchni
Regionalne Ośrodki Europejskiego Funduszu Społecznego w Województwie Warmińsko-Mazurskim.
Idea i założenia Roku Jezior na Pomorzu Kazimierz Sumisławski
WYMIANA DOBRYCH PRAKTYK W OBSZARZE CSR BRANŻY MASZYNOWEJ Z POLSKI I BUŁGARII PRZEWODNIK WDRAŻANIA SPOŁECZNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI.
Prezentację wykonała : Paulina Tarasiuk Paulina Prusator Magda Wolfram
Olsztyn Główny przyjazdy i odjazdy 27 V 1979 – 31 V 1980 godziny 20
RUMUNIA.
Włochy.
Z tą prezentacją możesz poznać wybrane województwa…
Kampinoski Park Narodowy
Our region Warmia and Mazury General information The Warmia and Mazury Province was established on January 1, 1999 as the result of administration reform.
Na ostatnim slajdzie sprawdź skalę ocen.
„Kleszcz mały czy duży – nic dobrego nie wróży”
Drawieński Park Narodowy
Warmia i Mazury.
Wigierski Park Narodowy
PARK NARODOWY „BORY TUCHOLSKIE”
Gmina Lidzbark jak i samo miasto położone są w południowo-zachodniej części tak zwanego Garbu Lubawskiego. Garb Lubawski powstał na skutek działania lodowca.
Górznieńsko-Lidzbarski Park Krajobrazowy
MAZURY -NA WYSOKIM POZIOMIE.
Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)
Parki narodowe położone na nizinach
Nadleśnictwo Gniewkowo usytuowane jest w zachodniej części Kujaw, zajmuje część powiatów: inowrocławskiego; aleksandrowskiego i toruńskiego. Jego obszar.
Lasy mojej okolicy Prezentacja wykonana przez Ignacego Błotniaka.
LODÓWKI.
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
Kulinarna Stolica Mazur i Moje Miasto.  Ełk- położenie Moja miejscowość jest położona na pojezierzu mazurskim w województwie Warmińsko- Mazurskim. Jest.
JELENIA DOLINA. Jelenia Dolina, czy też Smocza Dolina. Pod taką nazwą kryje się jedno z ciekawszych miejsc wypoczynkowych w regionie Elbląga. Warte polecenia.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Maks Chmielewski Jan Pilarski VIb
Karkonoski Park Narodowy
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Podsumowanie wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007 – 2013 Stan na dzień (KSI SIMIK) Urząd Marszałkowski.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Bolimowski Park Krajobrazowy Położenie: pogranicze województw łódzkiego i mazowieckiego Powierzchnia: , 32 ha Rok utworzenia: 1986 rok Lasy: około.
GOSPODARKA LEŚNA W NADLEŚNICTWIE KUDYPY
Koncepcja usługowa lokalu gastronomicznego
NASZE NADLEŚNICTWO.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Atrakcyjność turystyczna obszarów popoligonowych na przykładzie Bornego Sulinowa dr Joanna Poczta.
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
W POSZUKIWANIU SYNERGII I KOORDYNACJI WSPÓŁPRACY
Mazury – cud natury.
Potrawy w Polsce 1.
WOJEWÓDZKIE. CENTRUM. ZARZĄDZANIA. KRYZYSOWEGO
Prezentacja Nasze Nadleśnictwo Nadbużański Park Krajobrazowy
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Warmia i Mazury

Położenie geograficzne

Powierzchnia 24 203 km2 Podział na 116 gmin i 17 powiatów

1 427 241 mieszkańców w tym 15 000 Mazurów i 4000 Warmiaków Ludność 1 427 241 mieszkańców w tym 15 000 Mazurów i 4000 Warmiaków

Ludność innej narodowości… Ukraińcy Niemcy Białorusini Romowie Litwini Tatarzy Rosjanie

Głównymi miastami regionu są: Bartoszyce, Braniewo, Działdowo, Elbląg, Ełk, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warmiński, Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lubawskie, Olecko, Ostróda, Szczytno. Stolicą województwa jest miasto Olsztyn.

Warmia i Mazury jest regionem, słynącym z niezwykle urodziwych i atrakcyjnych krajobrazów, tworzonych przez największe skupiska jezior w kraju. Z tego powodu rejon Warmii i Mazur często nazywany jest "Krainą Tysiąca Jezior" lub też "Zielonymi Płucami Polski".

Znak Promocyjny Zielone Płuca Polski

Tereny lesiste stanowią 29% powierzchni całego województwa Tereny lesiste stanowią 29% powierzchni całego województwa. Jest tu kilka parków krajobrazowych, około 230 rezerwatów przyrody i wyjątkowo dużo pomników przyrody. Ponadto region bogaty jest w liczne gatunki ptaków i zwierząt. Żyją tu bociany, łabędzie, kormorany, cietrzewie. W lesie można spotkać żubry łosie i bobry.

O wysokiej atrakcyjności turystycznej Warmii i Mazur świadczy również duża liczba jezior i rzek. Znajdujące się w województwie jezioro Śniardwy i Mamry są największymi w Polsce, niewiele mniejsze to Jeziorak i Niegocin.

Kuchnia Warmii i Mazur

Kulinarne przysmaki z tego regionu to swoista mieszanka wpływów kuchni polskiej i niemieckiej. Wpływy potraw niemieckich widoczne są w postaci kapusty, kiełbasy, mięs i klusek. Akcenty polskie to obecność domowej śmietany, ziół, różnorodność wędlin i tradycyjne zupy polskie takie jak flaki czy barszcze.

Kuchnia Warmii i Mazur nie może się obejść bez wędzonej słoniny, śmietany, świeżego masła oraz przypraw takich jak majeranek, kminek i kardamon. Mazurski smak, to także świeżo wędzone ryby, a najsłynniejsze z nich to węgorze oraz trocie. Specjalnością regionu jest zupa z ryb i raków z dodatkiem ziół i brzozowej kory.

Nazwy tradycyjnych warmińsko – mazurskich dań to między innymi: dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami czyli pierożki nadziewane kaszą gryczaną okraszone podsmażonym boczkiem

Farszynki mazurskie czyli kluski z mięsem

Plindze z pomoćką czyli placki ziemniaczane z sosem z kwaśnej śmietany

Brukowiec mazurski Piernik, który charakteryzuje się ciemną barwą, aromatem korzennym oraz kuleczkam pokrywającymi wierch ciasta.

Dziękujemy za uwagę klasa 2PP