Opracowanie merytoryczne Michał Byliniak. Dobre praktyki przedsiębiorczości wiejskiej.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Założenia teoretyczne budowy sieciowych produktów turystyki wiejskiej oraz proces ich komercjalizacji Tworzenie wspólnej oferty turystycznej pod hasłem:
Advertisements

AGROTURYSTYKA: ELASTYCZNY I BEZPIECZNY MODEL ZATRUDNIANIA
Trendy w turystyce mgr inż Włodzimierz Nowotarski
Znaczenie agroturystyki dla rozwoju regionu
szansą na rozwój poza rolnictwem
UBEZPIECZENIA ZDROWOTNE
Działania realizowane w ramach Różnicowania w kierunku działalności nierolniczej przyczyniać się będą do osiągnięcia celów ogólnych i szczegółowych (Cel.
Rejestracja firmy i obowiązki przedsiębiorcy.
Podatki w przedsiębiorstwie
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wydział Ekonomiczno-Społeczny kierunek: Ekonomia specjalność: Ekonomika Gospodarki Żywnościowej Kamila Kobusińska ROLA.
Uprawnienia emerytalne nauczycieli
BIURA PODRÓŻY OPRACOWAŁA: D.DUNIEWICZ-KUFEL
Zaliczanie okresów rolnych przy ustalaniu prawa do emerytury.
Przyjazne formy turystyki
Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich” Kielce, kwiecień „Projekt finansowany.
Prawne aspekty tworzenia i sprzedaży zintegrowanych produktów turystycznych „Turystyka wiejska na drodze do komercjalizacji” Kielce 9-10 kwietnia 2010.
24 dni 14 dni 14 dniowy termin liczony od dnia podania do publicznej wiadomości informacji o naborze W terminie co najmniej 24 dni przed dniem rozpoczęcia.
Przygotowała: Iuliia Posternak 6LTD(45486)
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie Wnioskowanie o płatność w ramach działania 413 Wdrażanie.
Wsparcie w zakresie usług turystycznych, sportu i rekreacji w ramach III i IV osi PROW
wyjazdów turystycznych
Usługi turystyczno-rekreacyjne świadczone w agroturystyce
Podstawowe zbiegi tytułów ubezpieczeń
Rozwój turystyki wiejskiej i agroturystyki Doświadczenia XX - lecia
Technik Turystyki Wiejskiej
KATARZYNA STĘPIEŃ Antonina vizniuk gc02, 2ltd
Produkt uzdrowiskowy.
Współpraca w obszarze turystyki wiejskiej i agroturystyki Warsztat III
Prawdy oczywiste Preferencyjne składki ZUS dla nowych przedsiębiorców - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA:
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
Przepisy regulujące działalność agroturystyczną
Rejestracja firmy i obowiązki przedsiębiorcy.
2013 Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’
OTOCZENIE NATURALNE PRZEDSIĘBIORSTWA TURYSTYCZNEGO I JEGO ELEMENTY
Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe.
Agroturystyka jako forma przedsiębiorczości i jeden z elementów wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich. Dobre praktyki w agroturystyce.
Prawdy oczywiste Podatek i składki ZUS od świadczeń przyznanych z ZFŚS na letni wypoczynek - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA:
MATERIAŁY DO STRATEGII ROZWOJU MIASTA I GMINY WRONKI na lata
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rozwój gospodarstw i działalności gospodarczej Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej PROW
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Zbieg obowiązku ubezpieczenia
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Procedura podejmowania działalności gospodarczej
Prawdy oczywiste Składki ZUS od wynagrodzenia wypłacanego za okres niezdolności do pracy - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA:
Ubezpieczenia społeczne rolników
Sprawozdanie z realizacji Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Grupa robocza ds. KSOW Warszawa, r. „Europejski.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Podstawowe usługi i odnowa wsi na obszarach wiejskich (M07)
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Zasady ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe Tydzień Przedsiębiorcy, listopad 2015r.
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT Warszawa, 4 listopada 2015 r. Podatek dochodowy od sprzedaży bezpośredniej przetworzonych produktów rolnych.
Tydzień Przedsiębiorcy, listopad 2015 r.
Lokalna Grupa Działania „Zielone Bieszczady”
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
Możliwości rozwoju turystyki wiejskiej w gminie Pszczew mgr inż. Justyna Kozłowska- Hałas.
Możliwości rozwoju gospodarstw opiekuńczych z wykorzystaniem funduszy unijnych Aleksandra Bielińska Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
PROGRAM ROZWOJU GMINY CZŁUCHÓW NA LATA
Lokalna Grupa Działania Rozwój przedsiębiorczości przygotowała: Patrycja Butlewska.
Odnowa i rozwój wsi W latach kontynuacją Sektorowego Programu Operacyjnego "Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój.
Warunki dostępu. Pomoc na operację z zakresu podejmowania działalności gospodarczej jest przyznawana, jeżeli podmiot ubiegający się o jej przyznanie:
Wisła wzdłuż i w poprzek
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. . Informacja na temat możliwości włączenia się do.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Wykład: Instrumenty adresowane dla szczególnych grup bezrobotnych
Warsztat refleksyjny Kluczbork 22, r.
Enoturystyka jako oferta specjalna gospodarstwa agroturystycznego
Zapis prezentacji:

Opracowanie merytoryczne Michał Byliniak

Dobre praktyki przedsiębiorczości wiejskiej

Agroturystyka zaczyna nabierać znaczenia jako potencjalne źródło dochodu i miejsc pracy. Sprzyja temu wzrost popytu na odpoczynek na wsi.

Trendy w sposobie spędzania urlopu: Trend do „swobody i kontaktu z naturą” Trend do turystyki dla hobbystów Trend do jakości Trend do krótkich urlopów

Istota agroturystyki  agroturystyki nie należy utożsamiać z turystyką wiejską; stanowi ona jedynie jej odrębną część,  istnieje bezpośredni związek agroturystyki z funkcjonującym gospodarstwem rolnym, polegający na wykorzystaniu różnych jego zasobów w procesach zaspokajania potrzeb turystów,  agroturystyka nie ogranicza się do zakwaterowania turystów, lecz oferuje im cały pakiet usług, w tym różnorodne formy aktywności rekreacyjnej i spędzania czasu wolnego.

Co czyni agroturystykę unikalną specyfika pobytu w rodzinnym gospodarstwie rolnym, umożliwiającego bezpośrednie kontakty z gospodarzami, zwierzętami domowymi, poznanie działalności produkcyjnej rolników, ich stylu życia i pracy, korzystanie ze świeżej, zdrowej, tradycyjnej żywności; charakter życia wiejskiego – różnorodne i równocześnie niepowtarzalne rodzaje wiejskich zajęć (np. spanie na sianie, domek na drzewie);

Co czyni agroturystykę unikalną bliska natury przestrzeń, umożliwiająca bezpośredni kontakt z naturalnym środowiskiem przyrodniczym, poznanie dziedzictwa kultury materialnej i duchowej, uprawianie różnorodnych form rekreacji z dala od tłumów, w ciszy i spokoju; gościnni mieszkańcy sprawiający, że turyści traktowani są nie jako anonimowi osobnicy, lecz jako ich goście, którzy jednocześnie, poprzez osobiste kontakty, odnoszą się z szacunkiem do systemu wartości gospodarzy.

Dla rozwoju agroturystyki należy przemyśleć: typ zakwaterowania; zajęcia rekreacyjne; bezpośrednia sprzedaż produktów rolnych, wyrobów ludowych i rzemiosła- główne znaczenie ma zaopatrywanie placówek gastronomicznych w świeże produkty żywnościowe z regionu; ochrona przyrody i krajobrazu; podejmowanie pracy i zatrudnianie innych; infrastruktura- należy rozwijać te cechy, dzięki którym turystyka wiejska może konkurować z innymi typami turystyki; promocja turystyki wiejskiej.

Punktem wyjścia przy projektowaniu produktów turystyki wiejskiej jest wcześniejsze poznanie motywów wyjazdów w celach wypoczynkowych potencjalnych klientów. Tworzenie produktu turystyki wiejskiej o wysokiej jakości

Turyści wybierając wieś jako miejsce swego wypoczynku wymieniają zazwyczaj następujące powody: - możliwość spokojnego odpoczynku w naturalnym, wiejskim środowisku (czynnik dominujący); - chęć spędzenia urlopu w ulubionym krajobrazie (lasy, park, woda); - walory zdrowotne terenów wiejskich; - koszty pobytu (zależą od profilu klienta); - możliwość bezpośredniego kontaktu z rodziną wiejską; - możliwość poznania obyczajów, tradycji ludowej (np. Janetta – kultura muzułmańska w Kruszynianach, Kiermusy – kultura żydowska); - chęć zmiany dotychczasowego sposobu wypoczynku; - niekiedy całkowita izolacja od cywilizacji, cisza.

I przykład Gospodarstwo ekoagroturystyczne

II przykład Gospodarstwo agroturystyczne

III przykład „Otulina -gościniec polski”

IV przykład Rodzinne gospodarstwo ekologiczne

V przykład Przetwórstwo owocowe

VI przykład Działalność rehabilitacyjna/ gabinet masażu

KRUS czy ZUS Artykuł 5a ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 1998, Nr 7, poz. 25 z póź. zm.) – stanowi, że rolnik, który podlegając ubezpieczeniu w pełnym zakresie z mocy u.s.r. nieprzerwanie przez co najmniej 3 lata, rozpocznie prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej podlega nadal temu ubezpieczeniu w okresie prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej, jeżeli spełnia jednocześnie następujące warunki: złoży w KRUS oświadczenie o kontynuowaniu tego ubezpieczenia w terminie 14 dni od rozpoczęcia wykonywania pozarolniczej działalności gospodarczej [CIDG], jednocześnie nadal prowadzi działalność rolniczą lub stale pracuje w gospodarstwie rolnym, obejmującym obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego, lub w dziale specjalnym,

nie jest pracownikiem i nie pozostaje w stosunku służbowym, nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty albo do świadczeń z ubezpieczeń społecznych, kwota należnego podatku dochodowego za poprzedni rok podatkowy od przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej nie przekracza kwoty 3096 zł. Rolnik lub domownik prowadzący dodatkowo pozarolniczą działalność gospodarczą będzie zobowiązany do opłacania miesięcznej składki podstawowej na ubezpieczenie emerytalno-rentowe w podwójnym wymiarze.