Zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak zadbać o zdrowe odżywianie dziecka w wieku szkolnym
Advertisements

Zdrowy tryb życia.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Zdrowe odżywianie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Autorzy: Marcel Gómułka & Piotr Kwiecień
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zespół Szkół w Bakałarzewie
ŚNIADANIE DAJE MOC MAŁA SZKOŁA DUŻO MOŻE
0 Klub śniadaniowy w klasie II w Zespole Szkoły Podstawowej i Gimnazjum nr 1 im.Kazimierza Wielkiego w Białym Dunajcu.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Warto dbać o zdrowie.
Katolicka Szkoła Podstawowa Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich w Dąbrowie Górniczej.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Klasa III a. HALO! To my uczniowie klasy III a ze Szkoły Podstawowej nr 21 w Białymstoku. Chcieliśmy się przekonać, czy śniadanie naprawę daje moc? Zobaczcie.
„ŚNIADANIE DAJE MOC„ 8 LISTOPADA 2012r – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
ŚNIADANIE DAJE MOC KLUBY ŚNIADANIOWE KL. I, KL.II, KL.III SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. MARII.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Śniadanie daje moc Specjalny Ośrodek Szkolno –Wychowawczy Dla Dzieci i Młodzieży Słabo Widzącej i Niewidomej im. Louisa Braille’a ul. Krasińskiego
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zasady zdrowego odżywiania!
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
z Oddziałami Integracyjnymi
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

Zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia „Mali uczniowie powinni dbać o zdrowie!”

Zdrowy styl życia Zdrowy tryb życia jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch, dbanie o ładną sylwetkę. Jednakże w dzisiejszych czasach często popadamy ze skrajności w skrajność i albo pozwalamy sobie na szybkie tycie, albo katujemy się dietą. Nie możemy rezygnować z jedzenia. Owszem, możemy je ograniczyć, ale w sposób racjonalny i przemyślany, a nie po prostu zrezygnować z posiłków, bo chcemy schudnąć. Takie zachowanie w bardzo krótkim czasie może doprowadzić nasz organizm do stanu wyczerpania. Bardzo łatwo możemy doprowadzić do anemii, bo brak normalnych posiłków zmniejsza poziom hemoglobiny i hematokryt, a to zwłaszcza one są podstawą do stwierdzenia tej choroby. Musimy pamiętać, że zdrowy tryb życia to także odpowiednie żywienie.

Zasady prawidłowego żywienia Regularne i urozmaicone posiłki. Prawidłowy rozkład kalorii w całodziennej racji pokarmowej kształtuje się następująco: I śniadanie: 25-30% II śniadanie: 5% obiad: 35-40% podwieczorek: 5-10% kolacja: 15-20% Unikanie podjadania między posiłkami, zwłaszcza słodyczy. Ograniczenie produktów o dużej zawartości tłuszczów. 2. Unikanie potraw smażonych. 3. Ograniczenie cukru i słodyczy. 4. Zwiększone spożycie warzyw i owoców. 5. Stosowanie produktów zbożowych z pełnego ziarna - zwłaszcza zalecane jest ciemne pieczywo. 6. Wypijanie dziennie 1,5- 2 l płynów.

Śniadanie Jest to posiłek spożywany po długiej nocnej przerwie, dlatego powinien dostarczać do organizmu odpowiedniej ilości różnych produktów. Powinien mieć on wysoką wartość energetyczną.

Drugie śniadanie Stosuje się je w przypadku dłuższych przerw pomiędzy I śniadaniem a obiadem. Jest ono zwykle mniej obfite, a jego celem jest uzupełnienie składników odżywczych oraz dostarczenie nowego zapasu energii.

Obiad Jest uważany za główny posiłek w ciągu dnia. Dlatego też powinien dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych i mieć odpowiednią wartość energetyczną. Obiad nie powinien być jednak zbyt obfity.

Podwieczorek Podobnie jak drugie śniadanie, jest posiłkiem uzupełniającym. Stosuje się go głównie u dzieci. Może się składać na przykład z owoców lub warzyw, ciasta, itp.

Kolacja Jest to ostatni posiłek w ciągu dnia, dlatego powinien być mniej obfity. Każda kolacja powinna być spożywana co najmniej 2 godziny przed snem.

Warzywa i owoce pięć razy dziennie Warzywa i owoce to niezastąpione źródło witamin, składników mineralnych, błonnika. Warzywa i owoce są ponadto niskokaloryczne, dlatego ich spożywanie ma tak duże znaczenie dla zdrowego stylu życia i powszechnej edukacji w zakresie prawidłowego odżywiania.

Aktywność fizyczna …na co dzień Aktywność fizyczna jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia. Na różne sposoby poprawia stan naszego zdrowia, a także samopoczucia, przyspiesza metabolizm, prowadzi do lepszego wykorzystywania kalorii, to natomiast pomaga w utrzymaniu stałej, właściwej masy ciała. Wysiłek fizyczny jest również znakomitą metodą na przeciwdziałanie stresom.

Białko Jest podstawową strukturą we wszystkich żywych komórkach. Wykorzystywane jest one w budowie hormonów, układów transportujących krwi oraz enzymów. Średnie spożycie białka wynosi zaledwie 70 gram. Każde białko zbudowane jest z ,,cegiełek’’, czyli aminokwasów endogennych albo egzogennych.

Ile wody powinniśmy pić? Dorosły człowiek powinien uzupełnić każdego dnia od 1,5 do 2,5 litra wody. Wszystko zależy od aktywności fizycznej, temperatury otoczenia, temperatury ciała, gospodarki wodnej oraz ilości zjadanej soli. Wodę zawierają także wszystkie mokre lub choćby wilgotne produkty – zupa, kompot, kawa, herbata, owoce, warzywa. Pewna ilość wody powstaje także w organizmie wskutek metabolizmu cukrów, których chemiczna nazwa – węglowodany – wskazuje, że w ich skład wchodzi woda.

Błonnik 1. Błonnik pokarmowy w mniejszym lub większym stopniu wykazuje następujące działanie: jako substancja hamuje uczucie głodu, obniża poziom cholesterolu we krwi, zwiększa zawartość wody w stolcu (pektyny), obniża poziom glukozy we krwi (gumy, pektyny), reguluje działalność flory jelitowej. 2. Błonnik w sporych ilościach występuje w: chlebie razowym (5,9 g), marchwi (2,1 g), malinach (6,7 g), kapuście (ok. 2,5 g).

i powstają ciała ketonowe, zakwaszające organizm.    Węglowodany     Węglowodany dostarczają odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, który normalizuje pracę jelit. Są niezbędne do prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych w organizmie m.in. kwasów tłuszczowych i białek. Przy ich niedostatecznym spożyciu następuje nieprawidłowe spalenie tłuszczów i powstają ciała ketonowe, zakwaszające organizm. Tkanka mózgowa czerpie energię wyłącznie ze spalania glukozy, czyli węglowodanu. W ciągu dnia należy spożyć nie mniej niż 100 g węglowodanów, co chroni  przed wykorzystaniem białka  wewnątrzustrojowego do zaspokojenia potrzeb energetycznych organizmu. Chroni to ponadto przed zaburzeniami wodno-elektrolitowymi.

Tłuszcze Tłuszcze są źródłem energii 1 gram dostarcza 9 kcal., zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E oraz tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają dwa razy więcej kalorii niż węglowodany czy białka. Dlatego spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 30 % dziennego zapotrzebowania na kalorie.   

Energia Kilokalorie to jednostka energii. Kalorie pomagają nam ją zmierzyć. Ale o to, by dostarczyć naszemu organizmowi tyle energii, ile potrzeba, już sami musimy zadbać. Sposób jest jeden - trzeba dobrze i mądrze się odżywiać.  To, ile potrzebujemy kalorii, zależy od naszego wieku, płci i stylu życia.  

Sól Sól jest związkiem chloru i sodu. To tyle z chemii. Teraz trochę z prawa, ale konsumenta.  Zgodnie z nakazami, etykieta z informacją żywieniową może zawierać informację także  dotyczącą zawartości soli. Musisz jednak wiedzieć, że zazwyczaj zamiast ilości soli używa się sodu. Sód zawarty w soli jest jednym z podstawowych składników mineralnych dla naszego organizmu, ale choć jest nam potrzebny, nie zawsze wychodzi nam na zdrowie.

a poczujesz się wspaniale Koło żywieniowe Celuj w sam środek, a poczujesz się wspaniale

Koło żywieniowe

12 wskazówek zdrowego odżywiania Wskazówki zostały opracowane przez dr. Witolda Klemarczyka z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie

Zawsze myj ręce przed posiłkiem

5 posiłków w ciągu dnia jest na 5

Jedz o stałych porach i nie spiesz się

Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości

Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać

Pamiętaj o kaszach, jedz chleb a nie bułeczki

Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony

Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem

Posiłek obiadowy to zapas energii na aktywne popołudnie

Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem

Czystą wodą gaś pragnienie

Ruch na co dzień, słodycze od święta

Żeby zdrowym być na duchu, dbaj by ciało było w ruchu Bo ruch ciału sił da wiele i duch zdrowy będzie w ciele! Marcin Brykczyński

może zdrowym być - jak chce! Każdy Maluch o tym wie, może zdrowym być - jak chce!

Dbajmy o nasze zdrowie!

Zawsze dobry humor mamy, wszystkich wkoło rozśmieszamy. Chyba każdy wam to powie - również śmiech to zdrowie.

że dobre samopoczucie też wpływa na zdrowie. To oczywiste, że dobre samopoczucie też wpływa na zdrowie. Śmiech nie zastąpi co prawda energicznego spaceru, ale to taka mała gimnastyka – porusza mięśnie i przyśpiesza krążenie. Śmiech uzdrawia zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy zbyt wielu powodów do radości.

Dziękujemy

GIMNASTYKA Ręce górę wyciągamy. Dokoła się obracamy. Lewą nóżką tupnę raz i do tego klasnę wraz. Prawą nóżką tupnę raz i do tego klasnę wraz. Ręce w górę, ręce w bok. Niski przysiad, równy krok. Marsz dokoła, gra muzyka. I skończona gimnastyka.