promocja zdrowego stylu życia zapewniając naszym klientom

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Wyniki wstępnych badań unieszkodliwiania i odzysku popiołów lotnych i pyłów z kotłów pochodzących ze spalarni odpadów w technologii ENVIROMIX®
4. Analiza otoczenia konkurencyjnego przedsiębiorstwa
KOLAGENOWY ŻEL DO MYCIA TWARZY
Damian Korczowski Jakub Patykowski
Analizy marketingowe – analizy odbiorców.
Innowacyjność zagadnienia wprowadzające
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa P. P. H. U
Ul. Rolna 14 Wronki Zespół konsultantów: Robert Lewicki
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa PW NAGLAK
Maciej Bieńkiewicz, 15 marca 2012
Analiza sensoryczna jakości organoleptycznej żywności
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
„Template” Prezentacji Inwestorskiej
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Narażenie zawodowe pracowników zatrudnionych przy zbieraniu i składowaniu odpadów komunalnych na negatywne skutki zdrowotne – studium przypadku choroby.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
„Polskie klastry i polityka klastrowa” Klaster NUTRIBIOMED Warszawa dnia 14 kwietnia 2011 r. Przedsięwzięcie realizowane przez PARP jest współfinansowane.
Nowoczesne urządzenie pomiarowe, powszechnego użytku, przeznaczone do szybkiej oceny kondycji organizmu mgr Grażyna Cieślik PROMOTOR ZDROWIA.
T52 Automatyzacja transportu wewnętrznego
Kluczowe czynniki sukcesu
STRATEGICZNY PROGRAM BADAWCZY PPT – BPP
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Slajd okładki – używać jako slajdu otwierającego spotkanie
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Analiza kluczowych czynników sukcesu
Model łańcucha wartości
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
[ ] Sezon na fali cydru sprzedaż cydru w Polsce 70 milionów litrów
SŁODKI ODŻYWCZY KOLOROWY
Definicja konkurencji, jej formy i narzędzia.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Maria Góreczna Innowacje w budownictwie Poznań, 22 stycznia 2008 r.
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Grupa ERGIS WYNIKI GRUPY ERGIS PO I PÓŁROCZU 2015 R.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Projekt: „Zakład zagospodarowania odpadów w Kozodrzy”
Owoce i warzywa.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
1 CZY FIRMA KREISEL JEST INNOWACYJNA? INNOWACYJNOŚĆ W CELU OSIĄGNIĘCIA SUKCESU.
Badanie stresowe i profilaktyka
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Konferencja Sadownicza Jabłkowe problemy – sposoby rozwiązania Jak producenci mogą poprawić zorganizowanie naszego rynku jabłek Witold Boguta Krajowy Związek.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku. Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
Praca dyplomowa Wpływ wybranych czynników na zachowania konsumentów na rynku czekolad Autor: Patrycja Czajka Opiekun pracy: dr inż. Małgorzata Źródło.
PORCJA ZDROWIA KAŻDEGO DNIA. DLACZEGO TYMBARK ?  W szerokiej ofercie Tymbarku każdy znajdzie coś dla siebie.  Wśród naszych produktów są 100% soki bez.
Największe osobiste korzyści z uczestnictwa w projekcie – opinie dyrektorów lub wicedyrektorów szkół projektowych Opracowanie: Mariola Jarmołowicz.
Zielarstwo i fitoterapia
Ewelina Piasna-Słupecka:
Alicja Faron Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
Rodzaje zmian zachodzących w otoczeniu przedsiębiorstwa:
LOGISTYKA Punkt rozdziału.
Analiza SWOT Materiał opracowano w ramach projektu "Szkoła praktycznej ekonomii - młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo" realizowanego ze środków Unii Europejskiej.
Misja i wizja przedsiębiorstwa!
Zawsze zdrowo i smacznie
Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo
Firma Bolix to: Specjalizujemy się w produkcji systemów elewacyjnych, a w szczególności systemów ociepleń, czyli produktów, dzięki którym zewnętrzne ściany.
WPROWADŹ SWÓJ BIZNES NA NOWY POZIOM!.
Zapis prezentacji:

promocja zdrowego stylu życia zapewniając naszym klientom Marwit - w skrócie łatwe w użyciu do której dążymy promocja zdrowego stylu życia zapewniając naszym klientom świeże i naturalne Naszym celem jest… zdrowe produkty

Marwit – w skrócie Wiedzę i doświadczenie, które mamy zdobywaliśmy na własnym przykładzie jako pierwszy producent niepasteryzowanych soków na rynku – kategorii produktu, w której jesteśmy ekspertem i liderem na rynku.

To dla nas najważniejsze tradycja Od 20 lat pracujemy nad dostosowaniem się do potrzeb i wymagań naszych klientów, zyskując ich zaufanie i lojalność oraz zadowolenie. zdrowie Dbamy o zdrowie nasze i naszych rodzin. Produkty firmy Marwit dają pełnię energii i wigoru. jakość Przywiązujemy szczególną uwagę do najwyższych standardów produkcji, aby nasze produkty były zawsze pełne smaku i najlepiej służyły naszym klientom. pozycja lidera na rynku Nasza firma jest liderem na rynku wśród krajowych producentów świeżych soków.

| | | | | | | | | Marwit na przestrzeni lat 1993 2007 2009 2010 23.11.1993 –początek działalności gospodarczej jako Firma Produkcyjno-Handlowa Maciej Jóźwicki 2009 – pod marką Marwit pojawiają się Surówki Premium i Sałaty raz, dwa, trzy 1996 - przeniesienie zakładu do Złejwsi Wielkiej, miejscowości oddalonej o ok. 20 km na zachód od Torunia Poszerzenie portfela produktów o Zupy Krem dostępne w 4 smakach i 3 nowe smaki surówek 2001 - 2002 Inwestycje: montaż linii produkcyjnej i budowa chłodni 2010 – rozwój asortymentu Marwit o markę Ogrody Natury 2006/2007 –Powołanie do życia spółek Marwit i Witmar Nowe OWOCUDO, Marwitki i Surówki Premium Rozbudowa portfela produktów | | 1996-2001 – rozwój dystrybucji | | | | | | | 1993 2007 2009 2010 2011/2012 2014 1996 2001 2002

Marwit - nasze marki Nasza wiodąca marka Produkty świeże, w szczególności soki niepasteryzowane Nasz były konkurent (także w kategorii soków świeżych) Soki pasteryzowane Uprawa i zbiory warzyw i owoców do produktów Marwit Sprzedaż świeżych warzyw i owoców (od 2011) oraz soków świeżych i surówek

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy Katedra i Zakład Histologii i Embriologii „Badanie właściwości soków warzywnych i ich mieszanek na kondycję układu krwionośnego osób narażonych na stres”

CEL Określenie profilaktycznego działania diety owocowo-warzywnej na integralność śródbłonka linii EA.hy926 w kontekście utrzymania jego barierowej funkcji u osób narażonych na czynniki stresogenne. Linia EA.hy926 - model komórek ludzkiego śródbłonka naczyń, który stanowi barierę dla niekontrolowanego wnikania składników krwi do ściany naczynia Większa przepuszczalność śródbłonka = osłabieniem sił wiążących = uszkodzenie połączeń międzykomórkowych.

Na podstawie oceny przeżycia komórek do oceny organoleptycznej wybrano następujące soki warzywne/warzywno-owocowe lub ich mieszanki: jednodniowy sok marchewkowy surowy sok jabłkowy surowy sok buraczkowo-jabłkowy mieszankę jednodniowego soku marchewkowego i surowego soku buraczkowo-jabłkowego w stosunku 1:1 mieszankę jednodniowego soku marchewkowego i surowego soku jabłkowego w stosunku 1:1 mieszankę surowego soku buraczkowo-jabłkowego i surowego soku jabłkowego w stosunku 1:1 mieszankę jednodniowego soku marchewkowego i surowego soku buraczkowo-jabłkowego w stosunku 2:1 mieszankę surowego soku buraczkowo-jabłkowego i jednodniowego soku marchewkowego 2:1 mieszankę jednodniowego soku marchewkowego i surowego soku jabłkowego w stosunku 2:1 mieszankę surowego soku jabłkowego i jednodniowego soku marchewkowego w stosunku 2:1 mieszankę surowego soku buraczkowo-jabłkowego i surowego soku jabłkowego w stosunku 2:1 mieszankę surowego soku jabłkowego i surowego soku buraczkowo-jabłkowego w stosunku 2:1

Ocena organoleptyczna Rycina 2. Wykres słupkowy przedstawiający ocenę organoleptyczną mieszanek soków warzywnych/warzywno-owocowych mierzoną w czterostopniowej skali smaku. Dane przedstawiono w postaci wartości średnich ± błąd standardowy średniej.

Na podstawie oceny organoleptycznej wybrano następujące soki warzywne/warzywno-owocowe lub ich mieszanki: jednodniowy sok marchewkowy surowy sok jabłkowy surowy sok buraczkowo-jabłkowy mieszankę jednodniowego soku marchewkowego i surowego soku jabłkowego w stosunku 1:1 mieszankę jednodniowego soku marchewkowego i surowego soku buraczkowo-jabłkowego w stosunku 1:1 mieszankę surowego soku buraczkowo-jabłkowego i surowego soku jabłkowego w stosunku 1:1 mieszankę jednodniowego soku marchewkowego i surowego soku jabłkowego w stosunku 2:1 mieszankę surowego soku buraczkowo-jabłkowego i surowego soku jabłkowego w stosunku 2:1 mieszankę surowego soku buraczkowo-jabłkowego i jednodniowego soku marchewkowego 2:1

Lokalizacja białek połączeniowych Rycina 3. Immunofluorescencyjna lokalizacja białek połączeniowych, β-kateniny oraz ZO-1, w komórkach ludzkiego śródbłonka naczyń linii EA.hy926 poddanych działaniu soków warzywnych/warzywno-owocowych oraz H2O2.

Rycina 4. Immunofluorescencyjna lokalizacja białek połączeniowych, β-kateniny oraz ZO-1, w komórkach ludzkiego śródbłonka naczyń linii EA.hy926 poddanych działaniu soków warzywnych/warzywno-owocowych oraz H2O2.

Intensywność fluorescencji β-kateniny Rycina 5. Wykres słupkowy przedstawiający intensywność fluorescencji połączeniowego białka β-kateniny mierzonego w komórkach ludzkiego śródbłonka naczyń linii EA.hy926 poddanych działaniu soków warzywnych/warzywno-owocowych oraz H2O2. Dane przedstawiono w postaci wartości średnich ± błąd standardowy średniej.

Intensywność fluorescencji ZO-1 Rycina 6. Wykres słupkowy przedstawiający intensywność fluorescencji połączeniowego białka ZO-1 mierzonego w komórkach ludzkiego śródbłonka naczyń linii EA.hy926 poddanych działaniu soków warzywnych/warzywno-owocowych oraz H2O2. Dane przedstawiono w postaci wartości średnich ± błąd standardowy średniej.

Podsumowanie Badania przeprowadzone w celu realizacji niniejszego projektu pokazały, że wzrost intensywności fluorescencji, a tym samym ekspresji, obu badanych białek połączeniowych pod wpływem działania czynnika stresu oksydacyjnego obserwowano w przypadku: mieszanki jednodniowego soku marchewkowego i surowego soku jabłkowego w stosunku 2:1 mieszanki surowego soku buraczkowo-jabłkowego i surowego soku jabłkowego w stosunku 2:1 mieszanki surowego soku buraczkowo-jabłkowego i jednodniowego soku marchwiowego w stosunku 2:1. Jednakże ocena organoleptyczna wyklucza walory smakowe mieszanki surowego soku buraczkowo-jabłkowego i jednodniowego soku marchwiowego w stosunku 2:1.

Wpływ soków na przeżycie komórek ludzkiego śródbłonka naczyń poddanych działaniu stresu oksydacyjnego. Wyniki badań wskazują, że jednodniowy sok marchewkowy, surowy sok jabłkowy i surowy sok buraczkowo-jabłkowy zabezpieczają komórki przed śmiercią spowodowaną stresem oksydacyjnym (Rycina 1). Dodatkowo, wskazuje to na antyoksydacyjne działanie w/w soków, potwierdzone szeroko w literaturze światowej. Rycina 1. Wpływ soków na przeżycie komórek śródbłonka ludzkiego w obecności czynnika stresu oksydacyjnego.

Wpływ soków na wiązania międzykomórkowe ludzkiego śródbłonka naczyń po działaniu stresu oksydacyjnego. Badania przeprowadzono na białku beta-katenina, którego poziom w miejscach kontaktu pomiędzy komórkami pokazuje stan połączeń międzykomórkowych ludzkiego śródbłonka naczyń. Pomiary wykazały, że wszystkie z zastosowanych soków istotnie wpływają na wzrost siły połączeń między komórkami w obecności czynnika stresu oksydacyjnego (Rycina 2). Skutkuje to zabezpieczeniem przed uszkodzeniami śródbłonka naczyń, a w konsekwencji ochroną przed procesami miażdżycowymi. Rycina 2. Wpływ soków na poziom fluorescencji połączeniowego białka beta-katenina w komórkach śródbłonka ludzkiego w obecności czynnika stresu oksydacyjnego.

Na podstawie przeprowadzonych badań można wnioskować, że: WNIOSKI Na podstawie przeprowadzonych badań można wnioskować, że: wszystkie zastosowane w projekcie soki niwelują szkodliwe działania stresu oksydacyjnego, chroniąc śródbłonek ludzki przed śmiercią; wszystkie zastosowane w projekcie soki stabilizują połączenia międzykomórkowe, przez co zabezpieczają śródbłonek ludzki przed uszkodzeniem, a w konsekwencji rozwojem procesów miażdżycowych; poprzez utrzymanie połączeń międzykomórkowych śródbłonka ludzkiego, zastosowane w projekcie soki zapobiegają wnikaniu substancji szkodliwych do pozostałych warstw naczyń krwionośnych, chroniąc przed procesami zapalnymi.

Voucher Badawczy „Opracowanie innowacyjnej technologii zagospodarowania odpadu produkcyjnego powstającego w przetwórstwie marchwi na sok”

Cel projektu : opracowanie innowacyjnej technologii zagospodarowania odpadu produkcyjnego powstającego w przetwórstwie marchwi na sok.

Działania uzyskanie preparatów sypkich z odpadu produkcyjnego (wytłoku poprasowego) marchwi pomarańczowej i purpurowej powstającego przy przerobie marchwi na sok wraz z analizą ich składu uzyskanie preparatów sypkich z korzeni marchwi odmian pomarańczowej oraz purpurowej wraz z analizą ich składu doświadczenia in vivo wraz z analizą parametrów fizjologicznych (doświadczenia na zwierzętach laboratoryjnych – szczurach z wykorzystaniem diet doświadczalnych zawierających uzyskane z marchwi preparaty sypkie)

Wnioski nowe produkty sypkie z marchwi mogą stanowić dodatek funkcjonalny do żywności o charakterze prozdrowotnym i wpisują się w ogólnoświatowy trend wykorzystania odpadu produkcyjnego w dalszych celach żywieniowych właściwości prozdrowotne opracowanych produktów zostały potwierdzone w badaniach na zwierzętach, co predysponuje je nie tylko do wykorzystania jako dodatek funkcjonalny do żywności, ale także do przeprowadzeniu dalszych badań klinicznych w celu testowania ich jako dodatków do suplementów diet i preparatów farmakologicznych. potencjalne zastosowanie wyników przedsięwzięcia badawczego to głównie zastosowanie nowo nabytej wiedzy do wdrożenia nowatorskiej technologii oraz produkcji nowatorskiego wyrobu, który może stanowić innowacyjne rozwiązanie zarówno w zagospodarowywaniu odpadu produkcyjnego powstającego przy przerobie marchwi, jak i pełnowartościowego surowca jaki stanowi korzeń marchwi pomarańczowej i purpurowej.

Voucher Badawczy „Ustalenie nowych parametrów technologicznych przechowywania korzeni spichrzowych marchwi imitującej warunki uprawy.”

Cel projektu: Ograniczenia pogorszenia jakości korzeni w trakcie długotrwałego składowania marchwi.

Działania badania przechowalnicze i laboratoryjne (pobranie prób: gleby i korzeni marchwi przed umieszczeniem w przechowalni oraz w trakcie długotrwałego przechowywania), oznaczenie wilgotności gleby, oznaczenie zawartości suchej masy, cukrów redukujących oraz cukrów ogółem.

Wnioski Składować zebrane korzenie spichrzowe marchwi w innej niż dotychczas stosowanej temperaturze i wilgotności względnej powietrza tj. +0,5 oC i 95%. (parametry muszą być utrzymywana na stałym poziomie, to znaczy od momentu umieszczenia materiału w przechowalni do chwili jego wyjęcia) Składowanie korzeni spichrzowych marchwi w skrzyniach z inną glebą niż tą pochodzącą z miejsca uprawy (gleba lekka – piasek). Wprowadzenie tego nowego elementu przyczynia się do dalszego ograniczenia strat naturalnych a także poprawienia zdrowotności korzeni spichrzowych marchwi.

Przyszłość Zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych Zagospodarowanie zwrotów, naszych produktów Wydłużenie świeżości soków bez pasteryzacji

+/- Nacisk na innowacyjność w latach 2014-2020, szansą na wyprzedzenie europejskiej konkurencji Otwartość uczelni na współpracę Rozwój technologii, a nie jej kupowanie „Biurokratyzacja” współpracy Problem z oceną rentowności w projektach B+R Czyj powinien być patent ?