„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Advertisements

Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowe ż ycie jest wa ż ne dla ka ż dego cz ł owieka. Warunkuje je zarówno prawid ł owe od ż ywianie jak i aktywno ść fizyczna.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zdrowy styl życia.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Jem zdrowo.
Na sportowo to zawsze zdrowo
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Zdrowe Żywienie Człowieka
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
ABC – zdrowego odżywiania
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA MŁODZIEŻY
Zapis prezentacji:

„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc Katarzyna Sosnowska Magdalena Gałecka Paweł Mleczko Opiekun: mgr Małgorzata Osipiuk

Co to jest prawidłowe odżywianie się?

Zdrowe odżywianie, to dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, czyli witamin i minerałów regulujących procesy chemiczne i czynności organizmu.

Jak powinien wyglądać mój dzień pod względem jedzenia? Spożywaj 5 posiłków w ciągu dnia, które w regularnych odstępach czasu dostarczą Ci odpowiednią ilość energii.

Rozkład posiłków w ciągu dnia

Najczęstsze błędy w zakresie częstotliwości spożywania posiłków to: brak I śniadania; brak posiłków zjadanych w szkole: II śniadania lub obiadu; niespożywanie podwieczorków; brak kolacji lub późne jej spożywanie; niewłaściwe przekąski ( batoniki, słone przekąski, pieczywo słodkie) w zastępstwie pełnowartościowych posiłków; małe urozmaicanie jadłospisów uczniów.

Rola drugiego śniadania w życiu szkolnym?

Drugie śniadanie: dostarcza organizmowi potrzebnej energii i składników pokarmowych wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie pozwala kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe

Dziesięć zasad zdrowego żywienia dzieci i młodzieży

1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.

2. Bądź codziennie aktywny fizycznie. ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę - min. godzina ruchu dziennie.

3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie (na dole) piramidy.

4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3–4 porcje mleka lub produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.

5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja 5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.

6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.

7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.

8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów - zastąp słodycze owocami.

9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę 9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. - sól zastąp przyprawami (bazylia, tymianek, mięta, rozmaryn, oregano)

10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody - min. 2 litry dziennie.

Dlaczego warto pić wodę?

Korzyści jakie daje nam odpowiednio skomponowany posiłek o danej porze dnia?

Prawidłowo skomponowany talerz żywieniowy

Błędy popełniane w żywieniu: nadmierne lub niedostateczne spożycie energii; nadmierne spożycie tłuszczów ogółem oraz nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego

wysokie spożycie cukrów częste spożywanie słodyczy, picie słodkich gazowanych napojów i wód smakowych

niedostateczne spożycie wapnia i witaminy D wynikające z niedostatecznego spożycia mleka i produktów mlecznych oraz tłustych ryb morskich

niedostateczne spożycie innych witamin oraz składników mineralnych, nadmierne spożycie sodu, którego źródłem jest głównie sól spożywcza.

Rola aktywności fizycznej w funkcjonowaniu organizmu.

Aktywność fizyczna odgrywa bardzo ważna rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, głównie wciąż narastającego problemu otyłości. Niski poziom aktywności fizycznej uznawany jest za istotny czynnik zwiększający umieralność ogólną z powodu chorób układu krążenia i nowotworów.

Jak wpływa sprawność fizyczna na naszą sylwetkę ?

Aktywność ruchowa daje nam: szczupłą sylwetkę, rozrost i wzmocnienie mięśni, wzrost odporności na zachorowania, zmniejszenie napięcia związanego ze stresem, stymulację ważnych układów organizmu człowieka, lepsze zaopatrzenie organizmu w tlen, brak objawów zmęczenia przy pracy fizycznej, zapobieganie schorzeniom układu sercowo-naczyniowego, wzmocnienie i stabilizacja stawów, przeciwdziałanie osteoporozie.

Konsekwencje wynikające z nieprawidłowego odżywiania się: Otyłość Bulimia Anoreksja

Otyłość jest rezultatem niepożądanego przyrostu masy ciała spowodowanego dodatnim bilansem energetycznym – spożywaniem większej ilości kalorii niż jest zużywane przez daną osobę. Ludzie otyli mają zwiększone ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń, takich jak: cukrzyca (typu 2), choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze i udary mózgu, choroby pęcherzyka żółciowego, niektóre rodzaje raka, problemów psychospołecznych.

Bulimia objawia się napadami żarłoczności. Osoby chore jedzą ogromną ilość pożywienia. Jednocześnie boją się utyć, więc po okresie objadania się stosują głodówkę lub wywołują wymioty. Takie postępowanie prowadzi do wyniszczenia organizmu.

Anoreksja czyli tak zwany jadłowstręt psychiczny, osoby chore na anoreksję mają niską samoocenę. Uważają, że są zbyt grubi i czują niechęć do swojego ciała. Z tego powodu jedzą znacznie mniej, niż powinni. Prowadzi to do osłabienia i odwodnienia, a czasem nawet do śmierci.

Korzyści wynikające z zdrowego trybu życia zmniejszenie ryzyka otyłości, zmniejszenie chorób przewlekłych (cukrzyca, chorób serca, nowotworów i wiele innych), zdrowe mięśnie i kości, lepsze zdrowie psychiczne (lepsze radzenie sobie ze stresem), lepsza jakość życia (poprawa stanu zdrowia, większa odporność na choroby)

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ