Dlaczego warto pokochać olej rzepakowy?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
W dniu uczestniczyłyśmy w Śląskiej Nocy Naukowców w Akademii Techniczno - Humanistycznej w Bielsku – Białej.  Brałyśmy udział w wykładzie popularnonaukowym.
Advertisements

Postrzeganie oleju rzepakowego
BADANIE OPINII STUDENT Ó W UEP – WIOSNA 2011 Część Ia (pytania 1-5)
Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
University of California
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Inżynieria Oprogramowania 0. Informacje o zajęciach
KONKURS WIEDZY O SZTUCE
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
Średnie z poszczególnych pytań. Ocena jakości dydaktyki Studencka ocena jakości realizacji przedmiotów przeprowadzona w roku akademickim 2011/201 2.
Rośliny oleiste, włókniste, używki
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Matematyka Dyskretna, Moce zbiorów G.Mirkowska, PJWSTK
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Szkolna kampania walki z otyłością.
Zapraszamy do zapoznania się z produktem
1 Andrzej Marusak, Jerzy Szastałło OW SEP (VI.2006)
Pokochaj olej rzepakowy
Dieta w okresie ciąży.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Jakość żywności w Polsce
Departament Planowania Strategicznego i Gospodarczego Wydział Rozwoju Przedsiębiorczości Biuro Produktu Markowego Zakończenie oceny projektów w ramach.
KALENDARZ 2011r. Autor: Alicja Chałupka klasa III a.
Sprawozdanie z kontroli nieruchomości pod względem utrzymania czystości i porządku (stan na r.)
Wydziału Mechanicznego
Biopaliwa Energia Odnawialna.
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
WYMIANA OLEJU.
Biomasa Biomasa to najstarsze i najszerzej współcześnie wykorzystywane odnawialne źródło energii. Jest to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna,
Łączna długość pielgrzymkowych dróg Jana Pawła II wynosi ok
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Definicja kultury organizacyjnej
Czy procenty pomagają nam w życiu ?
Kalendarz 2011r. styczeń pn wt śr czw pt sb nd
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Model współpracy instytucji publicznych i organizacji pozarządowych na rzecz zatrudnienia osób z niepełnosprawnościami Aleksander Waszkielewicz Fundacja.
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
GMO – fakty i mity.
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin Bogdan Kulig
Pokochaj olej rzepakowy Podsumowanie wyników programu Warszawa, 10 czerwca 2014 r.
Losy zawodowe absolwentów Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie (wybrane wyniki ankietyzacji) Paweł Tomaszewski Zespół ds. Analiz.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Śniadanie daje moc !!.
Żyj zdrowo!.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO! JESTEŚMY AKTYWNI FIZYCZNIE!
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Planowanie jadłospisów
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Analiza wyników ankiet za rok 2012/2013. Ocenie zostali poddani nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia dydaktyczne, ujęci w planach ankietyzacji na.
Poznajemy składniki żywności.
Statystyka w doświadczalnictwie Wydział Technologii Drewna SGGW Studia II stopnia Wykład 3.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Oto logo naszego zespołu, który bierze udział w konkursie ,,Czas na zdrowie”. Nasza nazwa to : ,,Wkręceni na zdrowie”. Chcemy was zachęcić do zdrowego.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Czyste Ziarno TrADYCJA & ZDROWIE. TRADYCJA & ZDROWIE Czyste Ziarno to bardzo wyjątkowy, unikalny, zdrowy i pożywny bochenek chleba.
Za i przeciw biopaliwom
Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?.
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Dekalog zdrowego żywienia
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Czy wiesz, że… Powierzchnia pól 5 ukraińskich agro-holdingów jest równa terytorium małego, europejskiego kraju Agrobiznes jest najbardziej perspektywiczny.
Dzień Ziemi Klasa III L w olejarni. Wilmar - olejarnia.
RZEPIK (Agrimonia L.) xx Grupa xx, ekonomia III. SPIS TREŚCI 1.Systematyka gatunku 2.Pochodzenie gatunku oraz ciekawostki historyczne 3.Uprawa w Polsce.
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
PIĘKNO I ZDROWIE SENIORA
Zapis prezentacji:

Dlaczego warto pokochać olej rzepakowy? Prof. dr hab. Krzysztof Krygier Wydział Nauk o Żywności SGGW Warszawa Warszawa, 24 listopada 2011

Studenci III r. Wydziału Nauk o Żywności (przed wykładami z tłuszczów) Na postawione pytanie „Który olej jest najzdrowszy?” Oliwa z oliwek 60% Słonecznikowy 26% Sojowy 11% Rzepakowy 3% !!! Dlaczego ?

Plusy rzepaku wysoka jakość żywieniowa oleju wysoka wydajność oleju z hektara wiele odmian bardzo dobre dopasowanie do klimatu, gleby itp. (Kanada -40, Indie +40) 3. olej na świecie ARR nie zgadza się na używanie w komunikacji pisanej słów: najlepszy, najzdrowszy itd., nie można stosować stopniowani

Rzepak – podstawowe odmiany Tradycyjna, wysokoerukowa: w oleju – kwas erukowy (22:1) w śrucie – glukozynolany 1957 – pierwsze wątpliwości zdrowotne C22:1 Podwójnie uszlachetniona, dwuzerowa, „OO” (Kanada 1975, canola 1979; nie GMO!!!): olej: „bez” kwasu erukowego (<2%) śruta: „bez” glukozynolanów (<25µm/gsmbt)

Olej rzepakowy Najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych Zawiera wiele cennych substancji tokoferole (wit. E) sterole beta-karoten Punkt 1 – lista GIS

EFSA, 2010 „…saturated and trans fatty acids intake should be as low as is possible”(„…spożycie kwasów nasyconych i izomerów trans kwasów tłuszczowych winno być tak niskie jak to tylko możliwe”) „cholesterol is synthesised by the body and is not required in the diet” („cholesterol jest syntetyzowany przez człowieka i nie jest wymagany w diecie”) Być może ARR to zaakceptuje

Skład kwasów tłuszczowych w % i cholesterol Nasycone Jednonie-nasycone Omega 6 Omega 3 Cholest. mg/100g Rzepak 6 !! 58 ! 26 10 !! Słonecznik 11 20 69 <1 Oliwa 14 77 8 Soja 15 25 54 7 Smalec 41 47 1 95 Palma 51 39 10 Masło 66 30 2 230 Zmiana w opisie Omega 6 i Omega 3 Źródło: SGGW

Omega-3 Ważny składnik: mózgu (Japonia: „brain food”) komórek nerwowych komórek mięśnia sercowego siatkówki oka Na liście GIS nie ma informacji o tym, ze Omega -3 ogranicza nadciśnienie, arytmię. Dlatego to nie może być napisane, ale może być przez Pana Profesora powiedziane na konferencji

Omega-3 Kwasy Omega -3 są deficytowe w diecie typu zachodniego i zaleca się zwiększenie ich spożycia Kwasy ALA i LA zawarte w oleju rzepakowym wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi

Występowanie omega-3 , max.% ALA EPA DHA Olej lniany 55 - - Olej rzepakowy 12 - - Olej sojowy 8 - - Inne oleje <1 - - Margaryna rzepakowa 9 - - Zielone liście 60 - - Ryby morskie 1 18 22 Ryby słodkowodne 6 13 5 Mikroalgi - 45 40 Grzyby - 25 50 Źródło: SGGW

Ile oleju rzepakowego powinniśmy spożywać codziennie? To propozycja slajdu, aby mógł Pan opowiedzieć, że Food and Drug Administration (USA): Wyniki badań sugerują, że spożycie 1,5 łyżki stołowej (19 gramów) oleju rzepakowego może redukować ryzyko chorób układu krążenia z powodu wysokiej zawartości kwasów nienasyconych (07.10.2006r.). Food and Drug Administration (USA): Wyniki badań sugerują, że spożycie 2 łyżek stołowych (23 gramy) oliwy z oliwek może redukować ryzyko chorób układu krążenia z powodu wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (01.11.2004r.). I opowiedzieć o tym, że olej rzepakowy jest o 21 % „lepszy”.

Olej rzepakowy 19 gramów Oliwa z oliwek 23 gramy Różnica 4 gramy czyli olej rzepakowy jest o 21% bardziej wartościowy od oliwy z oliwek!?

Zalecenia

Źródło: SGGW

Olej rafinowany a tłoczony na zimno Skład kwasów tłuszczowych - taki sam Smak, zapach, barwa - b. duże różnice Zawartość tokoferoli, steroli – zbliżona Zawartość zanieczyszczeń – więcej ma tłoczony na zimno, gdyż brak rafinacji

Dziękuję, życzę zdrowia i smacznego – z olejem rzepakowym!!!