Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Groch z kapustą i grzybami
Autor: Adrianna Szalonka
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Ryby i owoce morza.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Kuchnia tajska.
Kulinarne smaki Francji
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Kuchnia Śródziemnomorska
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Wpływaj na swój umysł, podnoś jakość uczenia się przez dietę, ćwiczenia umysłu i sport autor Michał Mucha wykorzystane zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych.
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
LODÓWKI.
Zatrzymać lato w kuchni
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Jak powinno wyglądać prawidłowe odżywianie sportowca? Gimnazjum w Sieniawie im. bł. A. Czartoryskiego PROJEKT EDUKACYJNY uczniowie klasy II a.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
Zuza Modzelewska. 100 g kaszy gryczanej niepalonej 100 g kaszy gryczanej palonej 3 zabki czosnku 1 mala cukinia Liscie botwiny 2 ogorki gruntowe Kilkanascie.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Choroba prostaty a dieta
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ? Radosław Keller

O czym będzie mowa Spaghetti klasyczne vs dietetyczne Czego nam potrzeba ? Jak przygotowujemy spaghetti klasyczne Jak przyrządzić wersje dietetyczną

Klasyczne vs dietetyczne Kaloryczność dania Smak Sposób i czas przyrządzania

Czego nam potrzeba ? Patelnia teflonowa z przykrywką, garnek, cedzidło 50 dag mielonej wołowiny, jedna duża cebula, 2 ząbki czosnku, pomidory z puszki, garść oliwek, przyprawy: bazylia, czerwona papryka, chilli, curry, świeża bazylia do dekoracji, oliwa z oliwek, makaron

Wersja klasyczna Rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek Dodajemy mięso i smażymy około 10 minut Dodajemy pomidory, oliwki oraz pozostałe przyprawy i smażymy kolejne 10 minut W miedzy czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu Makaron odcedzamy i podajemy dekorując świeżą bazylią

Wersja dietetyczna Na patelnię wrzucamy mięso, przykrywamy i dusimy około 10 minut Mięso z patelni wrzucamy na cedzidło, patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem Wrzucamy mięso z powrotem na patelnię, dodajemy pomidory, posiekaną cebulę, czosnek oraz pozostałe przyprawy i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut W miedzy czasie gotujemy al dente makaron pełnoziarnisty Makaron odcedzamy i podajemy dekorując świeżą bazylią

O czym mówiliśmy O patelni, pokrywce, pomidorach, cebuli, czosnku, makaronie… 

Dziękuję za uwagę Radosław Keller