American Food
Tradycyjne potrawy amerykańskie są ciężkostrawne i kaloryczne Charakterystyka kuchni amerykańskiej Główną cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Styl amerykańskiego jedzenia, a w szczególności podawania i spożywania posiłków, został spopularyzowany na całym świecie. Praktycznie w każdym kraju można zjeść dania z grilla lub typu fast food. Tradycyjne potrawy amerykańskie są ciężkostrawne i kaloryczne
Breakfast Tradycyjne amerykańskie śniadanie to dwa jajka, usmażone tak, jak sobie zażyczysz: Sunny side up French toast –umaczane w rozbełtanym jajku, odrobinie mleka, dosmaczone cynamonem i wanilią kromki tostowego chleba, smażone na rozgrzanym grillu. Je się to polane syropem klonowym, posmarowane masłem a zagryzane bekonem. W wersji extreme z sadzonymi jajem i kiełbasą.
Lunch Jada się go zwykle w restauracji lub cafeterii. Amerykanie jedzą zazwyczaj sandwicze. Kończy się ciastem i filiżanką kawy. Domowe lunche to przeważnie dania zimne - przeważnie kawałek mięsa z warzywami
W dni świąteczne obowiązują specjalne dania. Dinner Podstawowym posiłkiem w Stanach Zjednoczonych jest obiad, jedzony jednak w porze europejskiej kolacji, który składa się z co najmniej trzech gorących dań. W dni świąteczne obowiązują specjalne dania. W Wielkanoc podaje się na obiad szynkę po wirginijsku. Nowy Rok wita się pieczonym indykiem lub homarami. W dniu urodzin Lincolna obowiązuje uroczysty lecz skromny obiad, przywołujący na pamięć purytańskie obyczaje podaje się czysty rosół, a potem zapiekaną z boczkiem fasolkę po bostońsku. W Święto Dziękczynienia głównym punktem posiłku jest wymyślona zupa i pieczony indyk oraz placek z dyni. W Dzień Niepodległości organizuje się barbecue.
HOT-DOG Rodzaj kanapki z gorącą parówką lub kiełbaską z zimnym sosem (majonez, ketchup). Danie typowo amerykańskie oraz przykład jedzenia typu fast food.
HAMBURGER Rodzaj kotleta z mielonego mięsa wołowego, którego porcja została uformowana w płaski, okrągły placek, a ten następnie usmażony lub upieczony na ruszcie, z dodatkami takimi jak sałata, pomidor, ketchup, majonez, ogórek konserwowy. Hamburger z dodatkiem plastrów sera nazywany jest cheeseburger , z dodatkami kurczaka chickenburger , a z dodatkami ryby fishburger
POPCORN Uprażone w wysokiej temperaturze w oleju lub za pomocą gorącego powietrza ziarna kukurydzy. Potrawa ta rozpowszechniła się szybko w Europie dzięki Amerykanom, którzy sprowadzili ją ze swojego rodzimego kraju.
Jambalaya Potrawa kreolska, składająca się głównie z ryżu, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów.
Corn dog Parówka pokryta ciastem kukurydzianym i smażona w gorącym oleju. Corn dogi podawane są na drewnianym patyku lub bez patyka.
Banana bread Amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba.
Fluffernutter Rodzaj sandwicha, składa się z masła orzechowego oraz kremu Marshmallow. Kanapka ta jest popularna w północno-wschodniej Ameryce. Oprócz masła i kremu można do sandwicha dodać banana, miód czy M & M's.
Dziękuje za obejrzenie prezentacji Elvis Presley - Burning Love Wykonanie: Kamil Rakoczy IIIb W tle piosenka: Elvis Presley - Burning Love