Sposób jedzenia sushi
Trzymanie pałeczek Pałeczki, które dostajemy do jedzenia należy rozerwać i chwycić tak, by dolna pałeczka położona była na serdecznym palcu, a oparta na wysokości przerwy między kciukiem a palcem wskazującym. Górną pałeczkę należy chwycić jak długopis w trakcie pisania (podtrzymujemy kciukiem pałeczkę umieszczoną między środkowym i wskazującym palcem ). Dolna pałeczka powinna pozostać nieruchoma, natomiast pałeczkę będącą na górze powinniśmy tak dogodnie pochwycić, by móc nią swobodnie poruszać za pomocą palca wskazującego i kciuka. Pałeczki należy trzymać na 1/3 ich długości (licząc od szerszego końca).
Prawidłowe jedzenie Jedząc pałeczkami zachowujemy zasady podobne do tych, które rządzą posługiwaniem się sztućcami. Jeśli mamy do czynienia z półmiskiem, z którego nabieramy sobie potrawę, nie „atakujemy” jej własnym widelcem, ale używamy do przeniesienia jej na nasz talerz większego specjalnie do tego celu przeznaczonego widelca lub łyżki. Tak samo jest w przypadku pałeczek. Jeśli dotkniemy kawałka potrawy swoją pałeczką, musimy nabrać go na swój talerz lub półmisek.
Mimo iż pochwycenie między pałeczki kawałka ryby może być trudne, nie możemy ułatwić sobie jedzenia nabijając go na pałeczkę. Jeśli mamy do czynienia z sosem, nie powinniśmy mieszać pałeczkami w środku w poszukiwaniu dużych składników potrawy, bo uznawane jest to za zachowanie niegrzeczne. Podobnie odebrane może zostać oblizywanie pałeczek, do których przykleiły się kawałki ryżu lub innych potraw, zawsze staramy się wkładać do ust tylko końcówkę pałeczki, wodzenie językiem wzdłuż niej jest niedopuszczalne.
Zwróćmy uwagę na sposób posługiwania się pałeczkami i przytrzymywanie naczynia, w którym umieszczone są nasze potrawy. W kulturze europejskiej przyjęło się, że nie przekładamy w trakcie jedzenia widelca i noża z jednej do drugiej ręki. Dlatego też jeśli zmęczy nas jedzenie pałeczkami, nie przekładajmy ich do drugiej ręki, przerwijmy na chwilę jedzenie, ponieważ nieładnie jest chwytać miseczki z ryżem tę sama ręką, w której trzymało się przed momentem pałeczki. W przypadku jedzenia ryżu sprawa wydaje się szczególnie trudna, jednak ryż w potrawach azjatyckich gotowany jest tak, by nie był bardzo sypki, dzięki czemu pojedyncze ziarna, klejąc się do siebie są łatwiejsze do nałożenia. Żeby samemu sobie nie utrudniać, nie polewajmy ryżu sosami. Dopuszczalne jest podkładanie sobie miseczki pod brodę, jednak za niegrzeczne uważa się popychanie sobie jedzenia brzegiem miseczki dotykającej naszych ust. Pamiętajmy, że jedzenie sushi to płynność ruchów, nie można machać pałeczkami bez składu, pokazywać nimi ludzi i rzeczy, ani ich rzuć, trzymając długo w ustach.
Przerwa i zakończenie jedzenia Przerywając jedzenie pałeczki odkładamy na specjalnie do tego przygotowana podpórkę. Czynimy to w taki sposób, by koniec, którym nabieramy jedzenie nie dotykał stołu. Pałeczek nigdy nie wbija się w jedzenie. Jeśli kończymy posiłek nie możemy stukać pałeczką w półmisek ani ich oblizywać, w dobrym tonie będzie odłożenie ich na brzeg talerza, a nie pozostawianie na półmisku.
Przygotowały : Ewelina Szymczak Agata Chabora