GRZYBY Natalia Wiktor kl. Va.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PŁAZY POLSKI.
Advertisements

Edukacja środowiskowa
Owoce egzotyczne prezentacja multimedialna – grupa A
Porównanie grzybów trujących i jadalnych
Grzyby.
Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Atlas chmur Ogólne pojęcia Powstawanie chmur Klasyfikacja chmur
mgr Krystyna-Lucyna Masłowska
Drogi Nauczycielu! Niniejsza prezentacja przeznaczona jest dla uczniów z klas I-III. Przedstawia ona i opisuje 11 grzybów, zarówno jadalnych, jak i trujących.
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Leonardo Project F&B4YOU
Profilaktyka zatruć grzybami „Uwaga! Grzyby trujące” PSSE Limanowa
ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,
SALAMANDRA Wykonała Klaudia kl. 4b.
Grzyby jadalne i niejadalne
CO WARTO WIEDZIEĆ O GRZYBACH
Zieleń Wokół Nas.
Temat: Grzyby polskich lasów.
Opracowała: Anna Rybarczyk
Piękno polskich grzybów
opracowanie: dr inż. Celina Marciszewska PSSE Kutno
Wiosenne przebudzenie
Aleksandra Milczarek kl.Vb
Autor: Kamil Łyskowicz
GRZYBY JADALNE-TRUJĄCE
Zatrucia grzybami Referat opracowali: Bogusława Zalewska
Ciekawostki polskich lasów
Ropuchy rodzina płazów bezogonowych
„ POZNAJ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA”
Jaworzyny i lasy zboczowe
Zwierzęta wokół nas.
Co to są porosty? POROSTY
P O R O S T Y.
PORADNIK GRZYBIARZA KL. IVB WYKONAWCY: Monika Borkowska
Różnorodność drzew i krzewów Końskich i okolic
Różne gatunki poplonów i ich atuty agronomiczne
Poszukiwany Grejpfrut !!!
Grzyby jadalne i niejadalne
Prezentacja Wilk Przemysław
Przyjaciel lasu Dzięcioł Wiktoria Pycha kl. IV SP w Rdziostowie.
Śmierdzące Owoce Durian-najbardziej śmierdzący owoc świata. Ma gróbą zieloną skurę pokrytą kolcami, a w środku duże żółtawe ząbki, ułożone mniej więcej.
Autor:Patryk Chorostowsky
Część II Poznajemy nasze nietoperze
Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia
Kto jest przyjacielem lasu?
Kasztanowiec Biały Z Łaciny Aesculus hippocastanums.
OWOCE i ich właściwości.
SOSNA Z pędów i igliwia otrzymuje się olejek sosnowy pozyskiwany przez destylację surowca z parą wodną. CIS Niewysokie drzewo, o wysokości zwykle do.
Chomiki Nastia i Dorota.
MIÓD.
Historia życia jednej rośliny
Grzyby polskich lasów.
Rośliny i zwierzęta stawu Bielice
Opracowała : Krystyna Mazur
Drzewa w parku miejskim
TOPOLA Topola 1.
Trujące  Jadalne  Budowa grzyba
Nietoperze Jaskini Szachownica
PROJEKT JABŁKO KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA.
„Mali konstruktorzy i poligloci”
Dąb szypułkowy (Quercus robur L.)
Robinia akacjowa Robinia akacjowa Robinia pseudoacacia R obinia zwana grochodrzewem należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. Występuje.
GRZYBY JADALNE I TRUJĄCE
GRZYBY.
Twórca: Jakub Piekoszewski
W królestwie grzybów, czyli bliskie spotkanie z bioróżnorodnością.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Zapis prezentacji:

GRZYBY Natalia Wiktor kl. Va

Grzyby jadalne Grzyby trujące KONIEC Grzyby jadalne Grzyby trujące

GRZYBY JADALNE WSTECZ

GRZYBY TRUJĄCE WSTECZ

Podgrzybek brunatny KAPELUSZ średnica (3)5 - 10(15) cm młody zazwyczaj ciemnobrązowy do prawie czarnego, półkulisty. z wiekiem jaśniejszy, kasztanowobrązowy, płowobrązowy, wypukły. później spłaszczony i wreszcie rozpostarty suchy matowy, zamszowo-aksamitny. MIĄŻSZ białawy, miejscami żółtawy starszych egzemplarzy ciemniejszy po przecięciu lekko niebieszczeje i powoli ponownie blednie w  młodych okazach zwarty, potem miękki. zapach przyjemny, określany jako słabo owocowy. smak łagodny, przyjemny. TRZON 3-9(12) x 1-3(5) cm. zasadniczy kolor jasnożółty, a na jego tle ciemniejsze, ochrowo-brązowawe, podłużne włókienka. kształt zróżnicowany: cylindrycznym, maczugowaty, czasem zgrubiały jak u borowika. często wygięty i podstawa bywa zwężona (zaostrzona). pełny JADALNE DALEJ

Koźlarz czerwony KAPELUSZ średnica 4-15 (20) cm pomarańczowy, pomarańczowoczerwony do ciemnoczerwonego, ceglastoczerwonego, od półkulistego do poduszkowatego brzeg cienki, skórka na obwodzie podwinięta powierzchnia sucha, matowa, naga MIĄŻSZ biały, w podstawie trzonu błękitnozielony, po przekrojeniu fioletowawy, różowawy, szaroniebieski, później brązowoczerwonawy, brązowoczarny, w końcu szaroczarny twardy, łykowaty w trzonie (w starszych) smak i zapach: łagodny, przyjemny, niekiedy bez zapachu TRZON wysokość 4-25 cm, grubość 1,5-4 cm biały, białawy pokryty licznymi, drobnymi, początkowo białawymi, później rudymi lub ciemnobrązowymi kosmkami (łuseczkami) smukły, cylindryczny lub maczugowaty, pełny szorstki od odstających kosmków JADALNE WSTECZ DALEJ

Mleczaj rydz TRZON wysokość 3-6 cm, grubość 1-2,5 cm jaśniejszy od kapelusza, pomarańczowy z zielonymi plamami, czerwonawożółty, ceglastoczerwonawy, niekiedy z ciemniejszymi dołeczkami prosty, cylindryczny, u starszych okazów pusty gładki, porowaty, matowy, oszroniony Mleczaj rydz KAPELUSZ średnica 3-12  cm krwisto- lub ceglastopomarańczowy z domieszką zielonego, z mniej lub więcej wyraźnymi koncentrycznymi, pomarańczowymi kręgami (w miejscach zgniecenia występują brudnozielone plamy) wklęsły lub lejkowaty, o brzegu podwiniętym przez długi czas u młodych rydzów z miejsc uszkodzonych grzyba spływa obficie mleczko barwy pomarańczowej. powierzchnia gładka, matowa, oszroniona MIĄŻSZ białawy, żółtawy, kremowożółty, ceglasty pod skórką, zaraz po przekrojeniu zabarwia się na pomarańczowo, później z odcieniem zielonkawym kruchy, mięsisty, sok pomarańczowy, marchwianoczerwony, nie zmienia barwy, sok u młodych owocników łagodny, u starszych  pieprzny zapach soku: bardzo przyjemny, słodkawy owocowy JADALNE WSTECZ DALEJ

Borowik szlachetny KAPELUSZ średnica 6-25 cm u młodych owocników białawy, potem piaskowy, od jasnobrązowego do ciemnobrązowego, czasem z odcieniem karminowym najpierw półkulisty, później wypukły, poduchowaty skórka kapelusza sucha, gładka, matowa, nie oddziela się od miąższu (wyjątkowo u starych okazów). powierzchnia gładka lub pomarszczona. Przy wilgotnej pogodzie i u starych egzemplarzy jest lepka. TRZON wysokość 5-20 cm, grubość 1,5-10 cm białawy, szarobiaławy, piaskowy z delikatną siateczką, białawą lub jasnobrązową, u podstawy biały, filcowaty u młodych egzemplarzy trzon zazwyczaj jest pękaty, następnie maczugowaty baryłkowaty, potem maczugowaty pełny MIĄŻSZ biały, niezmienny jędrny, twardy, mięsisty, u starych okazów gąbczasty smak: łagodny, grzybowy, przyjemny (orzechowy). zapach suszu charakterystyczny, przyjemny, grzybowy JADALNE WSTECZ DALEJ

Maślak KAPELUSZ średnica 3-14 cm cytrynowożółty, złotożółty, pomarńczowożółty, złotobrązowy lub pomarańczowobrązowy gładki, śluzowaty łatwo odchodząca skórka MIĄŻSZ jasnożółty lub zielonawożółty o słabym zapachu łagodny smak wysyp zarodników ochrowy TRZON żółtawy lub żółtawobrązowy gładki, z białawym i lepkim pierścieniem, pod kapeluszem w górze pokryty drobnymi rdzawymi ziarenkami JADALNE WSTECZ DALEJ

Pieprznik jadalny – kurka KAPELUSZ średnica 1-7 (15) cm gatunek ten ma charakterystyczną żółtą barwę (od bladożółtego, żółtopomarańczowego do pomarańczej) u bardzo młodych wypukły, płaski, później wklęsły, lejkowaty, brzeg podwinięty lub falisto powyginany, u starszych okazów postrzępiony gładki, nagi, matowy MIĄŻSZ białawy z odcieniem żółtym, jasnożółty jędrny, zwarty, mięsisty smak u młodych owocników łagodny, u starych lekko pieprzny (stąd pewnie nazwa pieprznik) zapach korzenny, owocowy TRZON wysokość 3-8 cm, grubość 0,8-2,5 cm tej samej barwy lub nieco jaśniejszy od kapelusza cylindryczny, zwężający się ku dołowi, może być nieco wygięty, pełny powierzchnia gładka JADALNE WSTECZ

Wieruszka wiosenna TRZON wysokość 3-7 cm, grubość 0,3-0,6 cm ciemnobrązowy do ochrowobrązowego u młodych baryłkowaty lub maczugowaty później cylindryczny, czasem u podstawy rozszerzony u góry i podstawy może być jaśniejszy, powierzchnia na całej długości wzdłużnie biało włókienkowata lub pudrowana podstawa często pokryta białą grzybnią KAPELUSZ wilgotny czarno-brązowy średnica 10-50 mm wysychający jasnoszary do beżowobrązowego początkowo stożkowaty, potem dzwonkowaty do rozpostartego zawsze z wyraźnym, ostrym garbkiem powierzchnia gładka, błyszcząca; brzeg czasem nieco prążkowany do ząbkowanego, ostry, początkowo podwinięty, potem prosty. MIĄŻSZ wilgotny ciemnobrązowy lub suchy szaro-jasnobrązowy do różowawo-brązowego w kapeluszu cienki, bardzo kruchy zapach grzybowy (nie ma zapachu mąki) smak łagodny, grzybowy. TRUJĄCE DALEJ

Muchomor sromotnikowy KAPELUSZ średnica 6-12 cm białozielonkawy lub oliwkowozielonkawy na brzegu zwykle jaśniejszy czasem żółtawy pokryty nielicznymi słabo przylegającymi, białymi łatkami lub pozbawiony łatek (zwłaszcza po deszczu) powierzchnia sucha, gładka, nieco błyszcząca brzeg nie prążkowany w stanie wilgotnym trochę śliski TRZON białawy z odcieniem zielonkawooliwkowym czasem z zygzakowatym wzorkiem na powierzchni wielkości - 8-15 X 1-2,5 cm pierścień duży, wyraźny gładki lub słabo prążkowany bulwiasto zgrubiała nasada trzonu otoczona jest dobrze rozwiniętą, wysoką, odstającą czasem porozrywaną pochwą. MIĄŻSZ biały niezmienny kruchy smak łagodny, słodkawy, mdły,(czasem o nieco amoniakalnym zapachu) TRUJĄCE WSTECZ DALEJ

Gołąbek wymiotny Owocniki średniej wielkości kapelusz 5-10cm krwisto lub różowo czerwonawy, błyszczący. Blaszki są białe. Trzon, wielkości 5-8 x 1,5-2 cm, biały, niezmienny. Gołąbek wymiotny, ze względu na ostry, piekący smak, jest niejadalny. Istnieje podejrzenie, że jest trujący i zawiera alkaloid muskarynę. Krwiste lub różowoczerwone owocniki rosną na torfowiskach, glebach kwaśnych, w lasach sosnowych i świerkowych. TRUJĄCE WSTECZ DALEJ

Sromotnik bezwstydny MŁODY OWOCNIK wielkość 4-5 x 3-5 cm białawy, kremowy z żółtawym odcieniem kulisty lub jajowaty, zwany "czarcim jajem" częściowo w ziemi od spodu przytwierdzony do podłoża za pomocą dość grubych, przypominających korzenie, białych sznurów grzybni w dojrzewającym owocniku osłona pęka i tworzy się 2-3 warstwowa, wewnątrz galaretowata, odstająca pochwa, z której wyrasta tzw. receptaculum (nośnik, trzon) KAPELUSZ wysokość 2-6 cm, szerokość 2-5 cm początkowo pokryta oliwkowozielonawym, oliwkowobrązowym lub czarnooliwkowym śluzem, zawierającym zarodniki, po rozsianiu staje się biaława, żółtawa z wyraźnymi, jamkowatymi, pustymi komorami naparstkowata lub stożkowata, dzwonkowata żeberkowana (podobna do smardza) MIĄŻSZ białawy, żółtawy zapach: dojrzałych owocników jest bardzo silny, nieprzyjemny, przypominający padlinę, przywabia owady, które zjadają i rozsiewają zarodniki  TRZON wysokość 10-250 cm, grubość 2,5-4 cm biały, białawy wrzecionowaty gąbczasty, porowaty, w środku pusty, kruchy TRUJĄCE WSTECZ DALEJ

Piestrzenica kasztanowata TRZON na zewnątrz biały albo lekko żółtawy wewnątrz pusty i biały, często posiada jamki wysokość trzonu od 3 do 7 cm, średnica ok. 1,5 do 3 cm. KAPELUSZ nieregularnie pofałdowany na wierzchu przypomina fałdy mózgowia lub zwiniętą, pofałdowaną szmatkę ciemny, ochrowobrązowy, kasztanowaty, czerwonobrązowy, czasem jaśniejszy ( biała forma owocnika),matowy średnica kapelusza od 2 do 8 cm, wewnątrz biały i pusty, kapelusz jest zrośnięty z trzonem MIĄŻSZ zwięzły, grubość 1-2 mm o przyjemnym zapachu niedojrzałych orzechów TRUJĄCE WSTECZ DALEJ

Muchomor cytrynowy KAPELUSZ średnica 15-20 cm barwy żółtobrązowej (zazwyczaj ciemniejszy na szczycie) na brzegu u straszych okazów prążkowany powierzchnia sucha nieco błyszcząca pokryty dość regularnie, koncentrycznie ułożonymi, białawymi łatkami z dużymi, żółtawymi strzępkami osłony, które trochę brązowieją (może ich także nie być) TRZON wielkość 15-30*1,5-3 cm białawy lub żółtawobiaławy opatrzony wyraźnym białawym pierścieniem, którego brzegi mogą być zabarwione żółtawo lub brązowo podstawa trzonu bulwiasto zgrubiała i otoczona wałeczkowatymi i gruzełkowatymi resztkami osłony MIĄŻSZ pod skórką kapelusza żółtawobrązowy w trzonie bladoochrowy niezmienny o smaku łagodnym i słabym zapach nieokreślony TRUJĄCE WSTECZ

KONIEC