UCZNIOWIE KLASY II SZKOŁY PODSTAWOWEJ W GORZKOWIE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
I część 1.
Advertisements

Klasa I, II, III Szkoła Podstawowa nr 36 w Kielcach
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Zakupy.
W PROGRAMIE MIĘDZY INNYMI: ZAJĘCIA KOMPUTEROWE ZAJĘCIA ARTYSTYCZNO-PLASTYCZNE ZAJĘCIA ZUMBY ROZGRYWKI SPORTOWE I WIELKE INNYCH ATRAKCJI.
WITAMY W BOLEWICACH.
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
KLASA OBYWATELSKA Z POSZERZONYM JĘZYKIEM ANGIELSKIM SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI ROK SZKOLNY 2011/2012.
porównanie Ankieta dla uczniów Ankieta dla rodziców.
„Oczekiwania rodziców wobec szkoły”
Aneta Ławruszkiewicz Blanka Jelińska
Baśń o… Metoda story – line Maria Lorek Szczecin, 29 listopada 2012 r.
Śniadanie daje moc”, ogólnopolska akcja promująca zdrowy styl życia
Szkoła Podstawowa Nr 122 w Łodzi Koordynatorzy projektu:
ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCACYCH NR 11 W SOSNOWCU PODSUMOWANIE ANKIETY DLA UCZNIA – WARSZTAT PRACY NAUCZYCIELI.
Na Ogólnopolskiej Prezentacji Projektów Młodzieżowych w Warszawie -7 czerwca 2010 r Warszawa Zamek Królewski –Arkady Kubickiego.
Projekt edukacyjny „ Żyj zdrowo”.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
Każdy z nas lubi w wolnym czasie pograć w gry lub oglądać telewizje. Zamykamy się w czterech ścianach zapominając o bożym świecie. Zapominamy jak bardzo.
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Szkoła z pasją... Klasa Va.
PODSUMOWANIE ANKIETY. Czy udzielasz się aktywnie w działalność samorządu? TAK – 16% NIE – 84%
Sprawozdanie z Akademii Zdrowego Przedszkolaka.
Masło Ewelina Waliczek.
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Masło masło masło Marzena Bryja.
Analiza wyników ankiety o hałasie.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Dzień Zdrowego Śniadania w klasie II b.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zespół Szkół im. Św. Brata Alberta w Żurawiczkach
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
KATOLICKA SZKOŁA PODSTAWOWA SPSK W CZERNICACH
PROJEKT JABŁKO grupa II Muchomorki
Konferencja Procedury rozwijania uczenia i nauczania stycznia 2014 SPACER EDUKACYJNY Dobra Praktyka Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Szczodrzykowie.
SŁODKI ODŻYWCZY KOLOROWY
„Śniadanie daje moc” Uczniowie klasy II S.P im Marii Konopnickiej w Kościelnej Wsi wraz z rodzicami i wychowawcą.
Klasa III a Zespół Szkół nr 8 Tomaszów Mazowiecki.
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU „AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA” OPRACOWAŁY: DANUTA SZMANDRA, ANNA BEDNAREK „ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY BO O ZDROWIE I HIGIENĘ.
Kto śniadanie zdrowe zjada, ten na grypę nie zapada!
8 listopada przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji „ Śniadanie daje moc” Wspólne śniadanie przygotowywaliśmy zwracając uwagę na to, aby wszystkie.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Ś niadanie daje moc 7 listopada 2014r. Klasa I c Szkoła Podstawowa w Suchożebrach.
8 LISTOPADA „WSPÓLNE ŚNIDANIE” kl. II c Szkoła Podstawowa nr 1 w Świnoujściu Przygotowania do wspólnego śniadania rozpoczęły się cztery dni przed klasowym.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
SPOTKANIE OTWIERAJĄCE Program „Szkoła z klasą 2.0” edycja 2013/2014 Szkoła Podstawowa im. Elizy Orzeszkowej w Radgoszczy.
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
ŚNIADANIE DAJE MOC Prezentacja klasy 1c, SP nr 56 w Bydgoszczy
8 listopada 2012r. „DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA”
Bieżąca tematyka jako element cyklu zajęć Ku refleksji „Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
‘Śniadanie daje moc’ Ogólnopolska akcja edukacyjna
PROJEKT EDUKACYJNY „Co można zrobić i w jaki sposób zachęcić uczniów do czynnego uprawiania sportu?”
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
PROJEKT BADAWCZY „DRZEWO”
ZDROWIE- Twój przyjaciel ! Temat projektu:. Oto zespół realizujący projekt – KOŁO BIOLOGICZNE 3 osoby były nie obecne podczas wykonywania zdjęcia, ale.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Dzień Zdrowego Śniadania w Szkole Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Kostomłotach Dzień Zdrowego Śniadania w Szkole Podstawowej im. Marii Konopnickiej.
Czy nasza szkoła jest dobra? Przygotowała: Marta Jankowicz.
Zespół Szkolno – Przedszkolny nr 1 w Wodzisławiu Śląskim.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
ANKIETA aktywność czytelnicza uczniów Społecznego Gimnazjum w Czersku
Program eTwinning Planowanie projektów
Dni otwarte Nazwa szkoły Data.
Szkoła Podstawowa Nr 122 w Łodzi Koordynatorzy projektu:
Grupa: Misie, Gwiazdki , Rybki
Zapis prezentacji:

UCZNIOWIE KLASY II SZKOŁY PODSTAWOWEJ W GORZKOWIE PROJEKT MLEKO UCZNIOWIE KLASY II SZKOŁY PODSTAWOWEJ W GORZKOWIE

PROJEKT MLEKO Planując wycieczkę do lasu w klasie II zastanawiałam się nad wyborem tematu projektu. Myślałam, że będzie on związany ze środowiskiem leśnym, chciałam dzieci nakierować na ,, grzyba" lub jakieś rośliny. Moje zamiary spełzły na niczym, ponieważ najważniejszym wydarzeniem w tym dniu było spotkanie z krowami, pasącymi się na łące. Ku mojemu zaskoczeniu wzbudziły one ogromną sensację, ponieważ były czerwone. W dalszej rozmowie okazało się, że na 23 uczniów tylko 4 ma krowy w gospodarstwie domowym. Zaczęły się pytania związane z tematem: 1.Jaki kolor mają krowy? 2.Jaki kolor ma mleko od czerwonej krowy? 3.Ile mleko ma witamin? 4.Jak się doi krowę? 5.Czy krowa po urodzeniu cielaczka daje mleko? 6.Czy mleko jest zdrowe? 7.Ile krowa może zjeść trawy? 8.Czy na krowie można jeździć? 9.Dlaczego jałówka nie daje mleka? 10.Ile krowa może jeść dziennie? 11.Co najbardziej lubi krowa? 12.Jak się karmi krowy? 13.Czy mleko od krowy jest dobre? 14.Czy mleko od krowy jest lepsze od kupczego? 15.Czy mleko jest zdrowsze od owoców? 16.Czy krowa może przetrwać bez dojenia? 17.Czy krowa mięsna daje mleko? 18.Czy krowa robi czekoladowe mleko? 19.Czy mleko wpływa na zachowanie? 20.Co pić żeby być mądrym? 21.Jakiej rasy mogą być ciemno czerwone krowy? 22.Czy mleko ma więcej witamin od masła? 23.Ile krowa lubi dawać mleka? 24.Ile potrzeba mleka do sera? 25.Jak sie robi mleko? Po pytaniach widać jakim zainteresowaniem cieszył się temat, a na wspomnianą wycieczkę do udojni, uczniowie wybuchli wielkim entuzjazmem i radością. Najbliższy plan była to wizyta w tradycyjnej oborze i obserwacja dojenia krów.

POSZUKIWANIE POMYSŁU NA PROJEKT

TWORZYMY SIATKĘ POJĘĆ

WYCIECZKA DO UDOJNI Dzieci wraz z nauczycielkami odwiedziły gospodarstwo zaprzyjaźnionych rodziców i przeprowadzały wywiad z hodowcą krów. Przez cały czas spotkania dzieci zadawały przeróżne pytania, przygotowane w swoich notatnikach. Nasi eksperci Państwo Drozdowie niejednokrotnie mieli problem z odpowiedziami na te pytania. W swojej grupie mamy badacza anatoma, który strasznie chciał zbadać żołądek krowy, jednak to nie było możliwe. Pan Drozd pokazał za to co jedzą krowy i jak odbywa się proces oczyszczania udojni z odchodów i obornika. Z wycieczki dzieci przyniosły wiele ciekawych wrażeń i świeże mleko, które wszystkim bardzo smakowało.

FOTOGRAFIE Z WYCIECZKI SZKOLNEJ

WYCIECZKA DO UDOJNI

PYTANIA DZIECI DO GOSPODARZY

KRÓWKI

CIEKAWOŚĆ DZIECI

ZWIEDZANIE Z ZAINTERESOWANIEM

PROCES OCZYSZCZANIA

ZAPASY NA ZIMĘ DLA KRÓW

PRÓBA DOJENIA KROWY

BADANIE POKARMU DLA KRÓW

KOLEJNE BADANIE

COŚ DLA PODNIEBIENIA!

CO ZA SMAK!

NAPRAWDĘ SMACZNE TO MLEKO!

PANI DYREKTOR TEŻ SIĘ SKUSIŁA!

WYJŚCIE KRÓW NA PASTWISKO

TO JUŻ KONIEC NASZEJ WYCIECZKI!!!

TWORZENIE PRAC PLASTYCZNYCH Podczas trwania projektu dzieci miały możliwość tworzyć różnorodne prace plastyczne. Jednym z efektów naszego projektu były wytwory plastyczne wykonane przez uczniów. Inspiracją do naszych prac były pojemniki po przetworach mlecznych zakupionych w sklepie. A więc do pracy wykorzystaliśmy pojemniki po śmietanie, maśle, jogurtach, serkach i po mleku. Utworzyliśmy najpierw statystykę przyniesionych elementów, które policzyliśmy, posegregowaliśmy i poukładaliśmy. Przy tworzeniu zbiorów tych samych elementów wykorzystywaliśmy pojęcia takie jak: mniejszy- większy, wysoki- niski, szeroki-wąski, podłużny itp. Statystyka elementów: Butelki po mleku 3 sztuki Pojemniki po śmietanie 15 sztuk Pojemniki po serkach 20 sztuk Pojemniki po jogurtach 25 sztuk Pojemniki po maśle 10 sztuk Razem:73 sztuki Później rozpoczęła się dyskusja : Co możemy zrobić z przyniesionych elementów? Co wykorzystamy z kuferka badacza? Wypowiedzi dzieci: Z kuferka weźmiemy sznurek, papier i klej, a resztę mamy bo przynieśliśmy z domu. Zrobimy rakietę, pannę młodą, samochód, stworka, cudaka, pociąg. Padały pojedyncze słowa i ruszyła wyobraźnia dzieci, zajęliśmy się pracą. Podczas pracy było dużo radości i śmiechu. Dzieci wymieniały się przyniesionymi rzeczami, bo oprócz pojemników w swoich zasobach miały: włóczkę, kolorowy papier, plastelinę, materiał itp. Praca trwała pełną godzinę, po jej zakończeniu uczniowie wypowiadali się na temat swoich cudaków, a przepiękne wytwory plastyczne stoją na wystawie klasowej.

NASZE PRACE

PRACUJEMY NAD CUDAKAMI

BADANIE PRODUKTÓW MLECZARSKICH Rodzice wraz z nauczycielkami przynieśli do szkoły produkty, które powstały na bazie mleka, a były to: jogurty, serki, masła, zsiadłe mleko, maślanki. Do porównania zakupione zostały również produkty mleczne w sklepie. Zadaniem dzieci było odgadnąć po smaku co to jest? i wydać ocenę czy produkty mleczne ze sklepu czy od rolnika są lepsze?. Dodatkowo wśród młodzieży szkolnej przeprowadzono ankietę na temat: Ile razy w ciągu tygodnia spożywają mleko?

BADAMY SMAKI PRODUKTÓW Z MLEKA

WYKORZYSTANIE KUFERKA

WNIOSKI Z NASZYCH BADAŃ Podsumowując badanie produktów mleczarskich zdecydowanie wygrał smak produktów oferowanych bezpośrednio od gospodyń wiejskich. Dzieci mając do porównania przekonały się, że najlepsze jest swojskie mleko bezpośrednio od krowy, a nie to pozbawione smaku w kartonie. Smak np. masła, sera nie równa się smakowi tych samych produktów zakupionych w sklepie. Tak więc z obserwacji dzieci jak również z przeanalizowaniu ankiet mogę stwierdzić, że nasz projekt był bardzo potrzebny naszym dzieciom oraz temat trafiony w dziesiątkę.

NASZE DOŚWIADCZENIA

PODSUMOWANIE PROJEKTU Podsumowując projekt badawczy Mleko, zrealizowaliśmy spotkanie z rodzicami, ekspertami i dziećmi. Podczas spotkania uzyskaliśmy odpowiedzi na wszystkie pytania i wiemy już, że od każdej krowy mleko jest białe. Rodzice mieli okazję podziwiać wytwory naszych prac – cudaków oraz oglądać albumy z naszymi zdjęciami z czasu realizacji zadania. W czasie trwania projektu wzbogaciliśmy swoją wiedzę o nowe wiadomości jak również utworzyliśmy biblioteczkę klasową z książkami dotyczącymi wyrobów z mleka. Punktem kulminacyjnym była degustacja przetworów mlecznych, które są zdrowe dla naszego organizmu, posiadają znakomite walory smakowe i odżywcze. Cały cykl zajęć projektowych cieszył się dużą popularnością wśród uczniów z naszej szkoły. Wycieczki do gospodarstw wiejskich wejdą w program działań wychowawczych.

WSPÓLNE SPOTKANIE

MIŁE ZAKOŃCZENIE

Dziękuję za uwagę!