Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
prezentacja wyników badania marketingowego
University of California
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
Rośliny transgeniczne oporne na szkodniki
Fairtrade – dynamiczny rynek
Klonowanie polega na wytworzeniu kopii całego organizmu wielokomórkowego na podstawie materiału genetycznego znajdującego się w DNA pojedynczej komórki.
Zagrożenia dla polskiego handlu
Rośliny oleiste, włókniste, używki
Biotechnologiczne metody ochrony upraw rolnych
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
Chcę żyć ekologicznie.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Energia Jądrowa zagrożenie dla ludzi i klimatu ???
Człowiek zmienia środowisko swojego życia.
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
STOP DLA GMO - STREFY WOLNE OD GMO W POLSCE
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Alan McHughen, D.Phil., University of California Riverside, Ca USA Żywność modyfikowana genetycznie.
Dr Roman Sobiecki Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
BIOPALIWA.
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Biotechnologia w produkcji zwierzęcej: klonowanie
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
GMO – fakty i mity.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
Organizmy modyfikowane genetycznie
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Ubezpieczenie upraw rolnych i zwierząt gospodarskich
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
WIRUSY.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Jak dotrzeć do przyrody, która znajduje się
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
FORMY POMOCY DLA ROLNIKÓW W ZWIĄZKU Z WYSTĄPIENIEM SUSZY.
Ekologia Prezentacja.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Biotechnologia a medycyna
NAZWA ; „DOPALACZ” ZABÓJCA 21 WIEKU CEL KAMPANII ; UŚWIADOMIENIE MŁODYCH LUDZI O SKUTKACH ZAŻYWANIA SUBSATANCJI PSYCHOAKTYWNEJ. GRUPA DOCELOWA ; NASTOLATKI.
GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone
Biotechnolog.
1.Konserwanty w pożywieniu
Organizmy Modyfikowane Genetycznie
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Ciemna strona GMO.
Wykonała: Barbara Minczewska
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
GMO.
Żywność ekologiczna.
Klonowanie Organizmów Kornelia Podrażka Kacper Domian KL. I D.
EKOSYSTEM – WSPÓŁZALEŻNOŚĆ ŚRODOWISKA I ORGANIZMÓW EWELINA POCZOPKA KLASA IVG.
Zapis prezentacji:

Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem? Opracowała: Janina Baranowska

GMO, czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie (organizmy transgeniczne) to rośliny, zwierzęta i drobnoustroje, których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Rekombinacja DNA i inne pokrewne techniki pozwalają tworzyć organizmy o odmiennych właściwościach niż macierzysty gatunek.

Areał upraw roślin transgenicznych na świecie wynosi ponad 114 mln ha Areał upraw roślin transgenicznych na świecie wynosi ponad 114 mln ha. Według raportu Międzynarodowej Agencji ds. Wprowadzania Nowych Zastosowań Agrobiotechnologicznych (ISAAA) za rok 2006 uprawy roślin zmodyfikowanych genetycznie znajdują się w 22 krajach świata.

Najwięcej jest ich w Ameryce Północnej i Południowej w tym USA – 54 mln ha. Europejskimi liderami są Rumunia i Hiszpania, gdzie GMO uprawia się na ok. 100 tys. ha.

Największą powierzchnię uprawy , bo blisko 59 mln ha, co stanowi 57% globalnego areału zajmuje soja. Kolejne to: kukurydza, bawełna i rzepak.

W Polsce nie uprawia się roślin transgenicznych W Polsce nie uprawia się roślin transgenicznych. Jedyną legalną uprawianą rośliną zmodyfikowaną genetycznie w Europie była kukurydza odmiany MON 810 . Obecnie Komisja Europejska zezwoliła na uprawę zmodyfikowanego genetycznie ziemniaka odmiana Amflora.

Odmiana ta może być wykorzystywana do celów przemysłowych do produkcji m.in. kleju i papieru oraz może służyć jako składnik pasz zwierzęcych. W kolejce do zatwierdzenia czekają cztery zmodyfikowane odmiany kukurydzy.

Kraje wchodzące w skład Unii nie mają wielkich szans na zablokowanie genetycznie zmodyfikowanych upraw na swoim terenie. Ale mogą się starać o wprowadzenie klauzuli ochronnej.

W Polsce GMO ma swoich zwolenników i przeciwników W Polsce GMO ma swoich zwolenników i przeciwników. Z jednej strony mamy naukowców z Komitetu Biotechnologii PAN, którzy uważają, że nie ma żadnych badań potwierdzających szkodliwość GMO.

Z drugiej strony naukowcy z Komitetu Ochrony Przyrody PAN głoszą, że organizmy zmodyfikowane genetycznie to zagrożenie bioróżnorodności oraz niewiadomo jakie skutki dla zdrowia może przynieść spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie.

Polska ze swoimi małymi polami i zróżnicowanymi uprawami stanowi bastion bioróżnorodności w Unii Europejskiej.

Przeciwnicy ostrzegają, że GMO rozprzestrzenia się w przyrodzie w sposób niekontrolowany. Wprowadzenie nowego czynnika genetycznego do środowiska jest nieodwracalne, a skutki tego typu doświadczeń poznamy dopiero za kilka pokoleń.

Zwolennicy podkreślają przede wszystkim to, że stosowanie nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin niszczy bioróżnorodność w dużo większym stopniu niż GMO.

Ciekawe jest to, że zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy GMO przyznają, że jest za wcześnie aby mówić jednoznacznie o skutkach upraw modyfikowanych genetycznie. Do tej pory nie znamy dokładnie wpływu GMO na środowisko.

Ogromne kontrowersje wzbudza upowszechnienie i wprowadzenie modyfikowanej genetycznie żywności. Z jednej strony nawet zachwyt nad nowymi możliwościami, z drugiej lęk, bo nie wyjaśniono do końca wpływu żywności transgenicznej na organizm ludzki.

Niektórzy naukowcy uważają, że białka będące produktami ekspresji trans genów mogą modyfikować przebieg metabolizmu komórek i prowadzić do powstania związków szkodliwych, powodujących np. uczulenia.

Jednak tradycyjna żywność również wywołuje alergie Jednak tradycyjna żywność również wywołuje alergie. Do tej pory nie udało się jednoznacznie stwierdzić negatywnego wpływu genetycznie modyfikowanej żywności na organizm ludzki. Nie udało się jednak udowodnić jej całkowitej nieszkodliwości.

Niezależnie od naszego stanowiska w sprawie GMO wszyscy powinniśmy mieć prawo świadomego wyboru tego, co jemy. Wybierając się na zakupy, możemy sami decydować, co wkładamy do koszyka.

Obecnie obowiązujące prawo nakłada obowiązek umieszczenia na opakowaniu informacji, że dany produkt jest genetycznie zmodyfikowany.

„Ziemia jest największym dobrem, jakie posiadają narody, bez niej nie może być ani własnego państwa, ani wyżywienia” (Wincenty Witos)