Publikacje zawodowe WSiP 2013

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Projekt nowej podstawy programowej kształcenia w zawodach
Advertisements

ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA Głównym celem szkoły zawodowej jest umożliwienie absolwentowi uzyskania kwalifikacji w wyuczonym zawodzie. Kształcenie trwa.
TECHNIKUM Kształcąc się w technikum po czterech latach nauki będziesz mógł/mogła przystąpić do egzaminu maturalnego oraz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje.
Projekt nowej podstawy programowej kształcenia w zawodach.
1 1.
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE W POWIECIE KLUCZBORSKIM Miejsce: Aula Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Adama Mickiewicza w Kluczborku Termin: 28 listopada 2007.
Zmiany w szkolnictwie ponadgimnazjalnym od 1 września 2012
Szkoły wchodzące w skład CKU w Ciechanowie: 1
Zespół Szkół Techniczno - Informatycznych w Busku - Zdroju
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Hotelarsko Turystycznych
Zespół Szkół im. Jana Kasprowicza w Jelczu-Laskowicach
Kształcenie zawodowe - problemy opracowania przedmiotowego dokumentów
REKRUTACJA na rok szkolny 2013/2014 TECHNIKUM MECHANICZNO - BUDOWLANE ul. Brzeźnicka Radomsko tel
MOŻLIWOŚCI UZYSKIWANIA DODATKOWYCH KWALIFIKACJI W ZAWODACH
Z A P R A S Z A M Y.
usług gastronomicznych
STRUKTURA KSZTAŁCENIA W ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH NR 2 IM
SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 2
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
STRUKTURA ZESPOŁU SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH W CZAPLINKU
Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej
Rozporządzenie MEN z 7 lutego 2012 roku Pojawia się tam zapis język obcy ukierunkowany zawodowo- Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów Efekty.
Zespół Szkół w Zabrodziu
OFERTA SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH
KSZTAŁCENIE W ZAWODACH
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
Szkoła zawodowa Rzeszów Szkoły Zawodowe w Rzeszowie ZS Agroprzedsiębiorczości ZS Kształcenia Ustawicznego ZS Ekonomicznych ZS Elektronicznych ZS.
Szkoła zawodowa Rzeszów 2013.
SZKOŁA W KOTOWIE PROPONUJE KIERUNKI:
Zespół Szkół im. Jana Kasprowicza w Jelczu-Laskowicach ul. Techników 26, Jelcz-Laskowice tel ,
Liceum Ogólnokształcące Nr II im. L. Kruczkowskiego
OFERTA EDUKACYJNA ROK SZKOLNY 2013/2014
OFERTA KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO NA POZIOMIE PONADGIMNAZJALNYM
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO w Sosnowcu ul
„Myśl przyszłościowo – kształć się zawodowo”
WYBÓR ZAWODOWY GIMNAZJALISTY
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im
Technikum nr 3 w Zespole Szkół nr 5 w Rudzie Śląskiej
Technik informatyk.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
ZESPÓŁ SZKÓŁ ZAWODOWYCH W MRĄGOWIE Technikum Informatyczne.
KIERUNKI KSZTAŁCENIA TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań.
KWALIFIKACYJNY KURS ZAWODOWY
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
PATRONAT PREZYDENT MIASTA CZĘSTOCHOWY DYREKTOR DELEGATURY KURATORIUM OŚWIATY W CZĘSTOCHOWIE CentrumInformacjiZawodowej Centrum Kształcenia Praktycznego.
OFERTA EDUKACYJNA ELBLĄSKICH SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NA ROK SZKOLNY 2016/2017.
Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli ul. J. Słowackiego 17 ul. J. Słowackiego Radom Radom tel tel.
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE W RZESZOWIE oferta edukacyjna szkół Rzeszów 2016.
Oferuje kwalifikacyjne kursy zawodowe na poziomie: Szkoły Policealnej, Technikum, Zasadniczej Szkoły Zawodowej LIDER KSZTAŁCENIA DOROSŁYCH Zespół Szkół.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
Wnioski z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w województwie świętokrzyskim 2015 Marek Szymański.
1 Rafał Juszkiewicz kontakt: Oferta zawodowa WSiP – 170 publikacji do nowej podstawy programowej (NPP) 7 kluczowych branż: ekonomiczna.
Zawody nauczane we wrocławskich szkołach
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE W RZESZOWIE oferta edukacyjna szkół
Szkolnictwo ponadgimnazjalne w roku szkolnym 2016/2017
MÓJ ZAWÓD.
Spotkanie dyrektorów szkół zawodowych
„Kwalifikacje zawodowe sukcesem na rynku pracy”
WYNIKI EGZAMINÓW POTWIERDZAJĄCYCH KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
dobry start w przyszłość
Historia szkoły sięga już przeszło 50 lat.
Oferta edukacyjna dla dorosłych
ZESPÓŁ SZKÓŁ im. WALERGO GOETLA W SUCHEJ BESKIDZKIEJ
Zapis prezentacji:

Publikacje zawodowe WSiP 2013

Atuty publikacji zawodowych WSiP Podręczniki zgodne z nową podstawą programową i podziałem na kwalifikacje i ich części Jakość publikacji potwierdzona aprobatami MEN Publikacje dotyczące efektów kształcenia wspólnych dla wszystkich zawodów Podręczniki zgodne z nowymi wymaganiami egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe Programy nauczania Zeszyty ćwiczeń do języka obcego zawodowego dla 7 branż

Kluczowe branże w ofercie WSiP na rok szkolny 2013/14 Ekonomiczna Budowlana Mechaniczna Informatyczna, elektroniczna i elektryczna Gastronomiczna Turystyczno-hotelarska Fryzjersko-kosmetyczna

Kluczowe zawody w nowej ofercie WSIP na rok szkolny 2013/14 Technik informatyk Technik ekonomista Technik handlowiec Technik administracji Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik budownictwa

Kluczowe zawody w nowej ofercie WSIP na rok szkolny 2013/14 c.d. Technik mechanik Technik pojazdów samochodowych Technik hotelarstwa Technik obsługi turystycznej Technik usług kosmetycznych Technik usług fryzjerskich

Technik informatyk Przygotowanie stanowiska komputerowego do pracy. Część 1 i 2 Użytkowanie urządzeń peryferyjnych Naprawa komputera osobistego Administrowanie sieciowymi systemami operacyjnymi Projektowanie i wykonywanie lokalnej sieci komputerowej Konfigurowanie urządzeń sieciowych Witryny internetowe Aplikacje internetowe Bazy danych i systemy baz danych

Technik ekonomista Funkcjonowanie przedsiębiorstw. Część 1 i Część 2 Planowanie, analiza ekonomiczna i sprawozdawczość Wprowadzenie do ekonomii Księgowość i kalkulacja Inwentaryzacja Kadry i płace Zarys statystyki

Technik handlowiec Organizacja sprzedaży. Cześć 1, Cześć 2, Część 3 Organizacja i techniki sprzedaży Dokumentacja ekonomiczno-finansowa Marketing w działalności gospodarczej Sprzedaż towarów. Część 1, Cześć 2, Część 3

Technik administracji Podstawy prawa i postępowania administracyjnego Podstawy prawa pracy i prawa cywilnego. Część 1, Część 2 Organizacja i technika pracy biurowej Podstawy finansów publicznych

Technik budownictwa Budownictwo ogólne Przygotowanie stali zbrojeniowej do montażu Montaż zbrojenia w deskowaniach Wykonywanie mieszanek betonowych Betonowanie i pielęgnacja betonu Organizacja i przygotowanie budowy Organizacja i technologia robót stanu surowego Organizacja i technologia robót wykończeniowych Utrzymanie obiektów budowlanych Organizacja robót rozbiórkowych Rysunek techniczny budowlany

Technik mechanik Podstawy konstrukcji maszyn Montaż maszyn i urządzeń Obsługa maszyn i urządzeń

Technik pojazdów samochodowych Podwozia i nadwozia pojazdów samochodowych Silniki pojazdów samochodowych Diagnostyka pojazdów samochodowych Diagnostyka układów elektronicznych i elektrycznych pojazdów samochodowych Naprawa układów elektronicznych i elektrycznych pojazdów samochodowych Naprawa pojazdów samochodowych

Technik obsługi turystycznej Sprzedaż imprez i usług turystycznych. Marketing Sprzedaż imprez i usług turystycznych. Obsługa informatyczna Planowanie i kalkulacja kosztów imprez turystycznych Realizacja imprez i usług turystycznych Informacja turystyczna. Bazy danych i materiały promocyjne Informacja turystyczna. Geografia Podstawy turystyki

Technik hotelarstwa Organizacja pracy służby pięter Podstawy hotelarstwa i usługi dodatkowe Obsługa gości w recepcji Usługi żywieniowe w hotelarstwie Marketing w hotelarstwie Obsługa informatyczna w hotelarstwie + CD-ROM

Technik żywienia i usług gastronomicznych Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Część 1 Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Część 2 Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Część 3 Sporządzanie napojów i potraw. Ocena i przechowywanie żywności Sporządzanie napojów i potraw. Wyposażenie zakładów gastronomicznych Usługi gastronomiczne Organizacja produkcji gastronomicznej

Technik usług kosmetycznych Podstawy anatomiczno-dermatologiczne w kosmetyce Zabiegi pielęgnacyjne twarzy, szyi i dekoltu Zabiegi upiększające twarzy, szyi i dekoltu Zabiegi pielęgnacyjne ciała Zabiegi pielęgnacyjne i upiększające dłoni i stóp

Technik usług fryzjerskich Podstawy fryzjerstwa Fryzjerstwo. Strzyżenie włosów, formowanie fryzur i ondulowanie Koloryzacja we fryzjerstwie Pielęgnacja włosów Projektowanie fryzur Stylizacja fryzur

Oferta WSiP na rok szkolny 2013/14 Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: BHP (Bezpieczeństwo i higiena pracy) PDG (Prowadzenie działalności gospodarczej) KPS (Kompetencje personalne i społeczne) OMZ (Organizacja pracy małych zespołów) JOZ (Język obcy ukierunkowany zawodowo)

Język obcy zawodowy (JOZ) – do 7 branż Język angielski/niemiecki w branży ekonomicznej Język angielski/niemiecki w budownictwie Język angielski/niemiecki w gastronomii Język angielski/niemiecki w branży mechanicznej i samochodowej Język angielski/niemiecki w branży informatycznej, elektronicznej i elektrycznej Język angielski/niemiecki w turystyce i hotelarstwie Język angielski/niemiecki w branży fryzjersko-kosmetycznej

Jak wypełnić deklarację ?

Dziękujemy za uwagę!