Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak
Czym jest zdrowa żywność? Podstawę zdrowego odżywiania stanowią 4 grupy pokarmów: 1 - ziarna zbóż (kasze, chleb razowy, mąka z pełnego przemiału, płatki zbożowe, kiełki); 2 - ziarna roślin strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca); 3 - warzywa; 4 - owoce świeże i suszone. Inne produkty, takie jak nabiał, mięso, orzechy, nasiona, powinny stanowić jedynie uzupełnienie codziennego jadłospisu.
Owoce jabłka gruszki śliwki wiśnie pomarańcze banany winogrono ananasy cytryny
Warzywa pomidory fasola sałata papryka kukurydza dynia ogórki pietruszka
Piramida zdrowego żywienia To praktyczne zalecenia zestawienia porcji żywieniowych produktów spożywczych w codziennej, zrównoważonej diecie. Zestawienie przedstawiane jest w postaci graficznej piramidy, której poziomy określają grupy produktów i ich ilości. Piramida zdrowego żywienia została opracowana w Stanach Zjednoczonych przez Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej i jest skrótowym, graficznym zestawieniem zaleceń żywieniowym. Polscy dietetycy przystosowali ją do polskich warunków, w prowadzając nieznaczne zmiany zalecanych ilości porcji niektórych grup produktów.
Co jest złe? hamburger alkohol cola hot dog ciastka kawa słodycze chips
Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia Sposób, w jaki zaczynamy dzień, ma znaczący wpływ na nasze dalsze samopoczucie. W porannym pośpiechu nie znajdujemy czasu na posiłek, chociaż dietetycy zgodnie twierdzą, że pożywne śniadanie dostarcza nam energii potrzebnej w ciągu całego dnia. Stare chińskie porzekadło mówi: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. "Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak”
Zasady zdrowego odżywiania Właściwe odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Wydaje się to takie oczywiste, a jednak odżywiamy się w sposób przypadkowy i nieracjonalny. Wyniki badań wskazują, że ponad 80% wszystkich schorzeń bierze się z niewłaściwej diety. Na co dzień nie zauważamy skutków niewłaściwego odżywiania. Z dnia na dzień zmiany są praktycznie niezauważalne i to nas zwodzi. Widzimy różnicę dopiero, gdy patrzymy na zdjęcia sprzed lat. I zazwyczaj nie jesteśmy z tych zmian zadowoleni, a są one efektem stresu, braku ruchu i niewłaściwego odżywiania.
Skutki złego odżywiania - Choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze; miażdżyca i jej powikłania np. udar mózgu i niedokrwienna choroba serca z zawałem włącznie) - Nowotwory - choroby jelita grubego - Kamica żółciowa - Próchnica zębów - Osteoporoza - Otyłość - Bulimia, anoreksja Otyłość - czyli nadmierne nagromadzenie tłuszczu w ciele zwiększa ryzyko utraty zdrowia i wiąże się ze zwiększonym zagrożeniem występowania chorób serca, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, cukrzycy, kamicy pęcherzyka żółciowego, zmian zwyrodnieniowych układu kostno-stawowego a nawet niektórymi rodzajami nowotworów. Z badań przeprowadzonych w Polsce wynika, że nadwaga i otyłość dotyczy 65% mężczyzn i kobiet w wieku 35-65 lat
Koniec prezentacji. Dziękuję za uwagę!