Co o wodzie warto wiedzieć ?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Raport z przeprowadzonej analizy jakościowej wody w naszej szkole
Advertisements

KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
Przygotował Wiktor Staszewski
DYSOCJACJA ELEKTROLITYCZNA SOLI
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
* 07/16/96 Woda Co to jest woda? Pytanie niby banalne, ale myślę, że trochę faktów nikomu nie zaszkodzi. Zapraszam do obejrzenia prezentacji. *
WODA I ROZTWORY WODNE.
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Zanieczyszczenia środowiska naturalnego
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Temat: Zanieczyszczenia atmosfery i hydrosfery
Zmiany w wodzie pod wpływem zanieczyszczeń.
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Zanieczyszczenia powietrza – przyczyny powstawania
Woda - cud natury Prezentacja podsumowująca realizację projektu: „Poznajemy tajemnice hydrologii” Przygotowała grupa T2.
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WODA – ŹRÓDŁO ŻYCIA.
Jak oszczędzać wodę.
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Dane INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Projekt edukacyjny: „ZASADY W KAŻDYM DOMU”
przewodnictwo elektryczne roztworów,
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Zarządzanie środowiskiem
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WODA Maja Janiszewska kl. VI c, SP-45.
Sole w życiu człowieka.
Autorzy: Adrianna Przybylska
Badanie wód jezior lobeliowych
Projekt otrzymał wsparcie finansowe Unii Europejskiej. Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi wydawca. Narodowa Agencja Programu Erazmus.
Zanieczyszczenia wody
Biotechnologia w ochronie środowiska
Alkohole.
Woda Opracowano na podstawie:
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Zastosowanie soli.
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Berylowce - Ogólna charakterystyka berylowców Właściwości berylowców
Przedstawia: opisy i badania dotyczące wody. Zespół badawczy - uczniowie klasy I a i b Patryk Orman Justyna Nowak Dominik Malicki Joanna Ł uczy ń ska.
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Stany skupienia wody.
Rodzaje paliw kopalnych
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
- życiodajna Substancja
Woda wodzie nierówna ‹#›.
Michał Sosiński kl. 3c Zwana monotlenkiem diwodoru Aspekt chemiczny Aspekt chemiczny.
Magnez i jego związki Właściwości fizyczne magnezu
Woda to cudowna substancja
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Woda – jedno słowo, tyle znaczeń.
Opracował Łukasz Weryński
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
Zapis prezentacji:

Co o wodzie warto wiedzieć ?

Woda jest związkiem tlenu z wodorem Model cząsteczki wody Wzór sumaryczny wody H2O Wzór strukturalny wody

Woda pod wpływem prądu elektrycznego rozkłada się na wodór i tlen 2H2O → 2H2 + O2 Substrat Produkty → +

Asocjacja cząsteczek wody

Woda jest rozpuszczalnikiem dla bardzo wielu substancji, których cząsteczki mają budowę podobną do budowy cząsteczki wody Substancje dzielimy na: rozpuszczalne nierozpuszczalne

Mieszaniny

Właściwości fizyczne wody: Ciecz Bezbarwna Bez smaku i zapachu Temperatura krzepnięcia 0ºC Temperatura wrzenia 100ºC Słabo przewodzi ciepło i elektryczność Zamarzając zwiększa swoją objętość o 9,3% Gęstość wody wynosi 1 g/cm3

Stany skupienia wody Stały – lód Ciekły - wody Gazowy – para wodna

Obieg wody w przyrodzie

Projekt badania wody

Źródłami zanieczyszczeń wód są także ścieki przemysłowe i komunalne, nawozy sztuczne i środki ochrony roślin. Zanieczyszczenia wód mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka, powodują zmianę smaku, zapachu, barwy i pH wody oraz jej zmętnienie. Mogą występować w postaci rozpuszczonej lub tworzyć układ koloidalny albo zawiesinę.

Najważniejsze czynnik zanieczyszczające to: Azotany Chlorki Siarczyny Fosforany Fenole Barwniki Pestycydy Detergenty

Wskaźniki zanieczyszczeń wód powierzchniowych Czystość wód powierzchniowych określa się za pomocą wskaźników zanieczyszczeń, bierzemy przy tym pod uwagę cechy chemiczne, fizyczne oraz biologiczne.

Do fizykochemicznych wskaźników zanieczyszczeń należą : Temperatura, która powinna mieścić się w granicach od 0 do 25*C Smak, słony oznacza obecność chlorku sodu w wodzie, gorzki-obecność siarczka magnezu, wyróżniamy jeszcze dwa smaki kwaśny i słodki. Zapach, związany jest z występowaniem w wodzie różnych związków organicznych, drobnoustrojów lub też niektórych gazów. Odczyn wody (pH) ma on mieścić się w granicach od 6 do 8,5.

Twardość wody ma związek z obecnością w wodzie składników mineralnych, głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów, krzemianów wapnia i magnezu. Rozróżnia się twardość wody przemijającą (pochodzącą przede wszystkim od węglanów, wodorowęglanów i wodorotlenków wapnia i magnezu, które podczas gotowania są wytrącone w postaci osadów węglanów) oraz nieprzemijającą (spowodowaną zwłaszcza obecnością siarczanów wapnia i magnezu, które pozostają w wodzie po gotowaniu). Woda o twardości poniżej 7º (1º=10 mg CaO na dm3 wody) nosi nazwę miękkiej, powyżej tej wartości twardej. Mętność, zależy od obecności w wodzie nierozpuszczalnych substancji organicznych (roślinnych i zwierzęcych) oraz nie organicznych (np. gliny, piasku)

Utlenialność- jest to ilość tlenu potrzebna do utlenienia substancji organicznych zawartych w wodzie, jest to umowny wskaźnik określający zużycie nadmanganianu potasu przez łatwo utleniające się substancje chemiczne, np. siarkowodór. Utlenialność wód wynosi od 4mg O2/dm3 dla wód czystych do kilkuset mg O2/dm3 dla wód zanieczyszczonych;

Biochemiczne zapotrzebowanie na tlen (BzT5) – jest to umowny wskaźnik określający ilość tlenu zużytego rozkładu związków organicznych zawartych w wodzie lub ściekach w temperaturze 20ºC przy udziale mikroorganizmów w ciągu 5 dni; Chemiczne zapotrzebowanie na tlen (ChZT) – jest to umowny wskaźnik ilości wód wyrażający ilość zużytego tlenu na procesy utleniania wskaźników organicznych i nieorganicznych (np. sole żelaza, siarki) ulegających utlenianiu w warunkach otoczenia.

Wyróżniamy trzy klasy wód naturalnych: I klasę stanowi woda, która nadaje się do picia, do hodowli ryb łososiowatych oraz dla przemysłu farmaceutycznego i spożywczego. II klasa to woda nadająca się do hodowli pozostałych gatunków ryb, hodowli zwierząt gospodarskich oraz do celów rekreacyjnych i urządzania zorganizowanych kąpielisk III klasa to woda nadająca się do celów przemysłowych i nadawania terenów rolniczych

Badania

Studnie, z których braliśmy wodę do badania

Joanna Łożańska Magdalena Warchoł Ewelina Czaja Klaudia Szlachetko Dziękujemy za uwagę ! Joanna Łożańska Magdalena Warchoł Ewelina Czaja Klaudia Szlachetko