BIOWSKŹNIKI - NOWE ROZWIĄZANIA INSTYTUTU PRZEMYSŁU SKÓRZANEGO

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
Advertisements

ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
mgr inż. Michał Chmiel Józefów 2010 KONFERENCJA
„Bielenie ozonem dżinsowych wyrobów”
Analizy marketingowe – analizy odbiorców.
JAKOŚĆ PRODUKTU - USŁUGI
FUNKCJE, PODZIAŁ, DOBÓR I REJESTROWANIE OPAKOWAŃ W OBROCIE TOWAROWYM
KONSULTACJE SPOŁECZNE WERYFIKUJĄCE WYBÓR PRIORYTETOWYCH DZIEDZIN NAUKI I TECHNOLOGII W RAMACH I ETAPU PILOTAŻOWEGO PROJEKTU FORESIGHT W POLU BADAWCZYM.
Prof. dr hab.. Małgorzata – Piasecka Szkoła Główna Handlowa Warszawa
Prof. dr hab. Włodzimierz Bednarski – Wydział Nauki
Virtual Design and Automation Centre
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
1 1.
Korzyści ekonomiczne Ochrona Odnawialność
Materiały przyjazne człowiekowi i środowisku
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej UNIA EUROPEJSKA FUNDUSZ SPÓJNOŚCI Załączniki do wniosku E l e m e n t y w y b r a n e Departament.
Procesy łączenia, modyfikacji i obróbki wykończeniowej
w Krakowie przedstawia:
Ekologistyka autor: mgr Sylwia Konecka wersja z dnia: r.
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Zespół Szkół Chemicznych
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
ZSP NR 6 W ŁODZI Działalność „Spożywczaka”
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ENZYMY.
Planowanie przepływów materiałów
Koło Naukowe FENIKS Wydział Energetyki i Paliw.
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Identyfikowalność w łańcuchu dostaw branży spożywczej jako element wspierający zrównoważony rozwój firm i ich produktów Grzegorz Sokołowski Nowe trendy.
na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy
Aldehydy.
Kraków, maj 2011 r.. Bio Koła Studenckie Koło Naukowe „Doskonalenie Jakości” działa na Wydziale Metali Nieżelaznych AGH. Powstało w 2007 roku z inicjatywy.
Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, Poznań tel.
Fenole.
ALKINY.
Parafina.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Grupa ERGIS WYNIKI GRUPY ERGIS PO I PÓŁROCZU 2015 R.
NANOTECHNOLOGIA w BUDOWNICTWIE Łukasz Galiński
Outsourcing problematycznych etapów wytwarzania jako narzędzie optymalizacji produkcji Anna Zawadzka Business Development Manager Rzeszów, 4. Listopada.
Dotacje unijne w praktyce
BADANIA APARATUROWE – OBIEKTYWNA METODA POTWIERDZANIA DEKLARACJI MARKETINGOWYCH Rzeszów,
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Grupa ERGIS WYNIKI GRUPY ERGIS PO CZTERECH KWARTAŁACH 2015 R.
Biotechnolog.
Droga PET z domu do zakładu przetwórstwa tworzyw sztucznych
Warszawa, Piotr Czaplicki Rynek Leków a Własność Intelektualna Udzielanie patentów na substancje lecznicze w praktyce Urzędu Patentowego RP.
26 kwietnia 2016 r. Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego Oferta w zakresie badań związanych z inteligentnymi specjalizacjami regionu.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
UWAGA: Aby zmienić obraz na tym slajdzie, zaznacz go i usuń. Następnie kliknij ikonę Obrazy w symbolu zastępczym, aby wstawić własny obraz. Technik Cyfrowych.
Wydział Chemiczny, Politechnika Warszawska Edyta Molga, Arleta Madej, Anna Łuczak, Sylwia Dudek Opiekun grupy: dr hab. inż. Wanda Ziemkowska Charakterystyka.
Prowadzący: dr hab. inż. P. Buchalski Karolina Morawska, Bogumiła Lehwark, Monika Sobora, Paulina Pisarek Główny prowadzący: prof. dr hab. inż. A. Kunicki.
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
Preferencje zawodowe uczniów Publicznego Gimnazjum Nr 24 w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Białymstoku w roku szkolnym 2014/2015 Opracowała:
Różne zastosowania metody SWOT opracowała Agnieszka OLSZOK I TIR.
Metateza polimeryzacyjna norbornenu
Granice garnizonu Łódź
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
Bony na innowacje dla MŚP
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

BIOWSKŹNIKI - NOWE ROZWIĄZANIA INSTYTUTU PRZEMYSŁU SKÓRZANEGO dr inż. Edyta Grzesiak, dr inż. Bogusław Woźniak, Instytut Przemysłu Skórzanego 91-462 Łódź, ul. Zgierska 73 Oddział w Krakowie 30-418 Kraków, ul. Zakopiańska 9

JEDNOSTKA NOTYFIKOWANA NR 1439 W ZAKRESIE DYREKTYWY INSTYTUT PRZEMYSŁU SKÓRZANEGO JEDNOSTKA NOTYFIKOWANA NR 1439 W ZAKRESIE DYREKTYWY 89/686/EWG - ŚRODKI OCHRONY INDYWIDUALNEJ 2

INSTYTUT PRZEMYSŁU SKÓRZANEGO Jedyna w kraju jednostka badawcza pracująca dla potrzeb przemysłu skórzanego i dziedzin gospodarki z nim związanych a także przemysłów: tworzyw sztucznych, włókienniczego, 3

INSTYTUT PRZEMYSŁU SKÓRZANEGO prowadzi: badania naukowe, prace prace badawczo-rozwojowe, projektowe i wdrożeniowe w zakresie: kompleksowej problematyki przemysłu skórzanego, przetwórstwa tworzyw sztucznych, ochrony środowiska. 4

INSTYTUT PRZEMYSŁU SKÓRZANEGO-INSTYTUT NOWYCH MOŻLIWOŚCI Włączenie dawnego Instytutu Barwników i Produktów Organicznych w Zgierzu (oddziału IIMPiB w Toruniu) i przejęcie wysokokwalifikowanej kadry badawczej umożliwia: Przejęcie dwóch Laboratoriów Akredytowanych Utworzenie specjalistycznego zespołu, zajmującego się badaniami spektroskopowymi Utworzenie zakładu zajmującego się syntezą specjalnych związków chemicznych 5

Opakowania inteligentne Do ponad 90% produktów rynkowych potrzebne są opakowania. Dotyczy to szczególnie opakowań w branży spożywczej, stanowiących 65% ogólnej ilości opakowań na rynku. Najbardziej dynamiczny rozwój opakowań przypada właśnie na tę branżę. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 z dnia 29 maja 2009 r. w sprawie aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością.

Opakowania inteligentne Opakowania środków spożywczych-najnowsze rozwiązania- jakość i bezpieczeństwo Opakowania inteligentne – są to opakowania monitorujące wewnętrzne i/lub zewnętrzne otoczenie produktu, dzięki temu dostarczają informacji o produkcie znajdującym się wewnątrz opakowania. Dzięki tego typu opakowaniom możemy dokładnie określić zmiany jakości produktu w czasie przechowywania.

Opakowania inteligentne – najpopularniejsze wskaźniki wskaźniki czasu i temperatury (TTI), . Wskaźniki TTI (Time and Temperature Indicators) wykorzystywane są w szerokim zakresie w logistyce, wskazując każde odejście od temperatury optymalnej. Barwna zasada działania najbardziej popularnych TTI opiera się albo na chemicznej reakcji polimeryzacji (LifeLine™), albo na enzymatycznej hydrolizie tłuszczów (Vitsab®) albo na efekcie fizycznej dyfuzji roztworu o zmienionej chemicznie barwie (3M Monitor Mark®). TTI w większości przypadków są umieszczone na zewnętrznej stronie opakowania i nie mają kontaktu z żywnością. wskaźniki świeżości, wskaźniki tlenu

Opakowania inteligentne Opracowano metodę wytwarzania folii polietylenowej zawierającej pochodną barwnika fluorescencyjnego. Ta bezbarwna folia pod wpływem enzymów nabiera właściwości fluoryzujących. Produkt może znaleźć zastosowanie jako element kontrolny obecności niektórych enzymów.

Opakowania inteligentne Zalety opakowań inteligentnych: dostarczają informacji dla konsumenta, DfE - ekoprojektowanie – funkcjonalność, bezpieczeństwo, ergonomika, jakość, koszty, oddziaływanie na środowisko LCA –Life Cycle Assessement, Środowiskowa ocena cyklu życia, technika ilościowa, odnosząca się do całego okresu produkcji, stosowania i utylizacji opakowania 10

Opakowania inteligentne Prace nad takimi opakowaniami podejmowane są we współpracy z innymi ośrodkami 11

INSTYTUT PRZEMYSŁU SKÓRZANEGO DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ Bogusław Woźniak Edyta Grzesiak dyr-ips@ips.lodz.pl e.grzesiak@ips.lodz.pl tel. 42 2526108 tel 42 2536107