Charakterystyka placówek gastronomicznych - puby i bary

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
I część 1.
Advertisements

Portal EURES – rejestracja CV w bazie CV on - line
Potencjał produktu turystycznego
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
Palenie tytoniu a prawo polskie
Zakłady gastronomiczne
Joanna Skowron Kierownik Projektu Główny Inspektorat Sanitarny
Domy Na Wodzie - metoda na wlasne M
SOPOCKI PROGRAM STREETWORKINGU W SEZONIE LETNIM
Social Media Monitoring dla biznesu - zastosowanie oraz wykorzystanie przy pozyskiwaniu klientów czyli jak dzięki monitoringowi Internetu można zmienić.
PREZENTACJA ZASOBÓW INFORMACYJNYCH BAZY GŁÓWNEGO URZĘDU STATYSTYCZNEGO URZĄD STATYSTYCZNY W ŁODZI Łódź, 10 grudnia 2010 r.
1 Stan rozwoju Systemu Analiz Samorządowych czerwiec 2009 Dr Tomasz Potkański Z-ca Dyrektora Biura Związku Miast Polskich Warszawa,
Nasze zwariowane życie
Stara Karczma państwa Skoczylas w Chocianowicach
Projekt edukacyjny Spędzanie czasu wolnego przez młodzież z terenu miasta i gminy Wadowice.
Menu.
2 ZACHOWANIA ZAKUPOWE POLAKÓW W 2007 ROKU 3 UOGÓLNIENIE WYNIKÓW 61% respondentów deklaruje, że w ich gospodarstwie domowym to Panie domu są odpowiedzialne.
ZWYCZAJE ZAKUPOWE POLAKÓW W 2005
Analiza informacji turystycznej na stronach administracji publicznej Joanna Cuber Łukasz Konieczny Karolina Lewicka WSZiNS Tychy Zarządzanie i marketing.
KILKA SŁÓW O ZAWODZIE KELNERA.
Znaczenie Trzeźwości Od Alkoholu I Narkotyków W Miłości
Badanie atrakcyjności Kołobrzegu na tle innych miast o podobnym charakterze uzdrowiskowo- wypoczynkowym.
OGNISKO PRACY POZASZKOLNEJ W USTRZYKACH DOLNYCH
Czyli krótki przewodnik po najczęściej odwiedzanych miejscach spotkań
B AW SIĘ RAZEM Z NAMI WE W RZEŚNI. Klub Best we Wrześni charakteryzuje się ciepłym i ekskluzywnym wystrojem oraz bezpieczeństwem podczas organizowanych.
ZAPROSZENIE DO WSPÓŁPRACY w zakresie promocji firmy, oferty, marki, produktów, w lokalach należących do sieci R&C UNION.
Preferencje dotyczące konsumpcji piwa studentów Politechniki Śląskiej
Rozwody na 1000 nowo zawartych małżeństw
Meals in Great Britain.
Biblioteka jako trzecie miejsce
Ciekawostki o Bożym Narodzeniu
Stan zdrowia, warunki życia i rozwoju dzieci i młodzieży w Polsce
Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej
Profilaktyka to wszelkie działania podejmowane w celu zapobiegania jakiemuś zjawisku, ochrona przed niepożądanym skutkiem jakiegoś zjawiska TYPY PROFILAKTYKI.
usług gastronomicznych
Z nami każdy dzień jest inny
Projekt zatytułowany Wsparcie tworzenia Lokalnej Grupy Działania i opracowania Zintegrowanej Strategii Rozwoju Obszarów Wiejskich w Dolinie Pilicy realizowany,
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Sokrates Comenius Tiverton Primary School w Londynie października 2010.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Wyniki ankiety dotyczącej postaw młodzieży Gimnazjum nr 2 w Rumi wobec środków uzależniających przeprowadzonej w październiku 2007 Szkoła Promująca.
Wyniki ankiety dotyczącej postaw młodzieży wobec środków uzależniających przeprowadzonej w marcu 2006 roku wśród społeczności naszej szkoły   Liczba.
POLACY O SPRZEDAWANIU ALKOHOLU NIELETNIM WYNIKI BADAŃ ANKIETOWYCH
Wiem co jem.
-17 Oczekiwania gospodarcze – Europa Wrzesień 2013 Wskaźnik > +20 Wskaźnik 0 a +20 Wskaźnik 0 a -20 Wskaźnik < -20 Unia Europejska ogółem: +6 Wskaźnik.
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
Praca wykonana na podstawie ankiety pod tytułem:
Zakup pozorowany Pizzeria DaGrasso
Katowice ul. Wojewódzka 26a/4 , 40 – 026 , tel
Styl życia uczniów gimnazjum w łazach maj 2013
Nowy Jork Londyn Mleko, (1l) 0,81£ 0,94 £ Bochenek świeżego chleba (500g) 1,78 £ 0,96 £ Ryż (biały), (1kg) 2,01 £ 1,51 £ Jajka(12) 1,86 £ 2,27 £ Lokalny.
1 Używanie alkoholu i narkotyków przez młodzież szkolną w województwie opolskim w 2007 r. Na podstawie badań przeprowadzonych przez PBS DGA (w pełni porównywalnych.
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
DEBATA pt. Jakich miejsc rozrywki potrzebuje młodzież w Pile? r. godz. 8:00.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Maciej Hawryluk Katarzyna Osiejewska Weronika Węglewska
Zakład Geografii Turyzmu i Rekreacji
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Ź ródło: Prezentacja zawodu Zespół Szkół Gastronomiczno-
Platinium Club & Restaurant Platinium Club to najsłynniejsze miejsce klubowej Warszawy, zlokalizowane w oryginalnej XIX wiecznej kamienicy w ścisłym centrum.
Ruch turystyczny w Krakowie w 2014 roku Kraków grudzień 2003 dr Krzysztof Borkowski Kraków, listopad 2014.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
„ Toruń otwarty dla wszystkich – KLUCZ do mojego Miasta ” 22 października 2009 r.
Magdalena Kaczmarek Ilona Urbaniak Klasa III TH. Zakłady żywienia zbiorowego… Organizują one: - Przetwórstwo gastronomiczne, polegające na przygotowywaniu.
Jedzenie.
Misja do KAZACHSTANU XIX Międzynarodowa Wystawa Przemysłu Spożywczego „InterFood Astana 2017” 29maja-1czerwca 2017.
Higiena osobista.
Spożywanie posiłków w punktach gastronomicznych
Czas wolny dawniej, a dziś - różnice czy podobieństwa.
Zapis prezentacji:

Charakterystyka placówek gastronomicznych - puby i bary Karolina Lewicka Joanna Cuber Marina Zawrażna Łukasz Konieczny WSZiNS w Tychach Zarządzanie i Marketing

Wstęp Życie towarzyskie jest częścią życia człowieka od początku jego istnienia. Aranżację spotkania oraz umilenie czasu spędzanego ze znajomymi czy bliskimi nam osobami ułatwiają takie właśnie lokale jak puby czy bary. Są to miejsca o nieco luźniejszej formie spotkania w przeciwieństwie do restauracji, jednak daleko im do klubów dyskotekowych.

Definicja usługi gastronomicznej Usługa gastronomiczna wiążę się z prowadzeniem przez niektóre obiekty restauracji, kawiarni, barów czy stołówek. Polega na przygotowaniu i podaniu posiłku w miejscu, w którym jest on przyrządzany (lokal usługodawcy). Pojęcie to odnosi się również do podawania w lokalu napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych.

Puby Pub - specyficzny rodzaj lokalu, popularne miejsce spotkań towarzyskich, gdzie podaje się głównie piwo. Puby spotyka się przede wszystkim w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii oraz innych krajach pozostających pod wpływem kultury brytyjskiej.

The Queens Arms pub - Charlotte Street - Birmingham

Puby w Polsce W Polsce puby pojawiły się na początku przemian ustrojowych '89. Wiele zwykłych piwiarni zmieniło swoje nazwy na pub ze względów handlowych, jednak nie mogą się one równać prawdziwym pubom. Najczęściej na nazwę pub w Polsce zasługują lokale, które są prowadzone przez imigrantów, gdzie tradycja pubów istnieje od stuleci. W samym Londynie jest kilkanaście tysięcy pubów, o różnym charakterze, specyfice, klimacie oraz profilu odwiedzających.

Bary Bar - popularnie knajpa, jest to lokal gastronomiczny, w którym spożywa się zamówione wcześniej napoje alkoholowe, głównie piwa oraz drinki i wódkę. Większość barów jako popularne miejsce spotkań i zabaw towarzyskich otwierana jest późnym wieczorem i zamykana w godzinach wczesnoporannych, niektóre czynne są już od godzin przedpołudniowych.

Bar może być również popularnym miejscem do spotkania w czasie wyjścia do miasta w ciągu dnia. Wiele barów w godzinach nocnych zamienia się dla gości w kluby muzyczne, modne dyskoteki lub miejsca innych rozrywek jak gry bilardowe czy darty.

źródło: GUS - http://www.stat.gov.pl/

Wszystkich Gastronomicznych Placówki w Tychach Rok Wszystkich Gastronomicznych Puby i bary 2001 181 63 2002 189 64 2003 180 65 2004 205 70 2005 195 67 2006 192 66 2007 199 68 źródło: Urząd Miasta Tychy

Struktura wydatków w gospodarstwach domowych Średnia wartość wydatków (zł) Udział w wydatkach ogółem (%) Żywność 604,42 34,6 Napoje alkoholowe 47,19 2,7 Wyroby tytoniowe 61,433 3,5 Mieszkanie 427,35 24,5 Odzież i obuwie 132,28 7,6 Higiena osobista 87,14 5,0 Ochrona zdrowia 46,28 2,6 Transport i łączność 156,49 9,0 Nauka 82,92 4,7 Kultura i wypoczynek 64,77 3,7 Pozostałe 37,45 2,1 Na rok 2005; źródło: Analiza AE w Szczecinie

Charakterystyka klienta Głównie ludzie młodzi, w wieku od 18 do 35 lat, a w odpowiednich lokalach i więcej Zazwyczaj są to osoby w grupach, czasem ludzie samotni Przeważa młodzież licealna oraz studencka głównie Ludzie szukający nowych brzmień muzycznych; lub przychodzący specjalnie aby posłuchać muzyki czy ulubionej kapeli

Tawerna http://tawa.glt.pl/

Tawerna

http://bakakaj.pl/

Belfegor http://belfegor.tyski.pl/

Szatnia http://szatnia.com.pl/

Kloster Pub http://klosterpub.pl/

Kloster Pub

Marynistyczny wystrój pubu fala zapewnia wyjątkowy klimat http://fala.tychy.pl/

Fala

Palisander http://palisander.pl/

Tabela podsumowująca Miejsce Godziny otwarcia Ocena wnętrza 0 - 5 Tyskie Inne piwa Uwagi Bakakaj 16 – 24 w tyg; 16 – 01 pt, sob. 5 + Pilsner + ogródek, z alkoholi głównie wino - mało miejsca Belfegor 17 - 23 4 + teatr obok Fala 10 - 22 3 Lech + widok na basen, billard Kloster Pub 14 – 01 w tyg; 14 – 02 pt, sob. 4,5 - Heineken Warka Żywiec koncerty, piłkarzyki Palisander 12 - …. + ogródek Szatnia 10 - 24 Lech, Pilsner + taras, widok na boisko Tawerna 17 - …