Charakterystyka placówek gastronomicznych - puby i bary Karolina Lewicka Joanna Cuber Marina Zawrażna Łukasz Konieczny WSZiNS w Tychach Zarządzanie i Marketing
Wstęp Życie towarzyskie jest częścią życia człowieka od początku jego istnienia. Aranżację spotkania oraz umilenie czasu spędzanego ze znajomymi czy bliskimi nam osobami ułatwiają takie właśnie lokale jak puby czy bary. Są to miejsca o nieco luźniejszej formie spotkania w przeciwieństwie do restauracji, jednak daleko im do klubów dyskotekowych.
Definicja usługi gastronomicznej Usługa gastronomiczna wiążę się z prowadzeniem przez niektóre obiekty restauracji, kawiarni, barów czy stołówek. Polega na przygotowaniu i podaniu posiłku w miejscu, w którym jest on przyrządzany (lokal usługodawcy). Pojęcie to odnosi się również do podawania w lokalu napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych.
Puby Pub - specyficzny rodzaj lokalu, popularne miejsce spotkań towarzyskich, gdzie podaje się głównie piwo. Puby spotyka się przede wszystkim w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii oraz innych krajach pozostających pod wpływem kultury brytyjskiej.
The Queens Arms pub - Charlotte Street - Birmingham
Puby w Polsce W Polsce puby pojawiły się na początku przemian ustrojowych '89. Wiele zwykłych piwiarni zmieniło swoje nazwy na pub ze względów handlowych, jednak nie mogą się one równać prawdziwym pubom. Najczęściej na nazwę pub w Polsce zasługują lokale, które są prowadzone przez imigrantów, gdzie tradycja pubów istnieje od stuleci. W samym Londynie jest kilkanaście tysięcy pubów, o różnym charakterze, specyfice, klimacie oraz profilu odwiedzających.
Bary Bar - popularnie knajpa, jest to lokal gastronomiczny, w którym spożywa się zamówione wcześniej napoje alkoholowe, głównie piwa oraz drinki i wódkę. Większość barów jako popularne miejsce spotkań i zabaw towarzyskich otwierana jest późnym wieczorem i zamykana w godzinach wczesnoporannych, niektóre czynne są już od godzin przedpołudniowych.
Bar może być również popularnym miejscem do spotkania w czasie wyjścia do miasta w ciągu dnia. Wiele barów w godzinach nocnych zamienia się dla gości w kluby muzyczne, modne dyskoteki lub miejsca innych rozrywek jak gry bilardowe czy darty.
źródło: GUS - http://www.stat.gov.pl/
Wszystkich Gastronomicznych Placówki w Tychach Rok Wszystkich Gastronomicznych Puby i bary 2001 181 63 2002 189 64 2003 180 65 2004 205 70 2005 195 67 2006 192 66 2007 199 68 źródło: Urząd Miasta Tychy
Struktura wydatków w gospodarstwach domowych Średnia wartość wydatków (zł) Udział w wydatkach ogółem (%) Żywność 604,42 34,6 Napoje alkoholowe 47,19 2,7 Wyroby tytoniowe 61,433 3,5 Mieszkanie 427,35 24,5 Odzież i obuwie 132,28 7,6 Higiena osobista 87,14 5,0 Ochrona zdrowia 46,28 2,6 Transport i łączność 156,49 9,0 Nauka 82,92 4,7 Kultura i wypoczynek 64,77 3,7 Pozostałe 37,45 2,1 Na rok 2005; źródło: Analiza AE w Szczecinie
Charakterystyka klienta Głównie ludzie młodzi, w wieku od 18 do 35 lat, a w odpowiednich lokalach i więcej Zazwyczaj są to osoby w grupach, czasem ludzie samotni Przeważa młodzież licealna oraz studencka głównie Ludzie szukający nowych brzmień muzycznych; lub przychodzący specjalnie aby posłuchać muzyki czy ulubionej kapeli
Tawerna http://tawa.glt.pl/
Tawerna
http://bakakaj.pl/
Belfegor http://belfegor.tyski.pl/
Szatnia http://szatnia.com.pl/
Kloster Pub http://klosterpub.pl/
Kloster Pub
Marynistyczny wystrój pubu fala zapewnia wyjątkowy klimat http://fala.tychy.pl/
Fala
Palisander http://palisander.pl/
Tabela podsumowująca Miejsce Godziny otwarcia Ocena wnętrza 0 - 5 Tyskie Inne piwa Uwagi Bakakaj 16 – 24 w tyg; 16 – 01 pt, sob. 5 + Pilsner + ogródek, z alkoholi głównie wino - mało miejsca Belfegor 17 - 23 4 + teatr obok Fala 10 - 22 3 Lech + widok na basen, billard Kloster Pub 14 – 01 w tyg; 14 – 02 pt, sob. 4,5 - Heineken Warka Żywiec koncerty, piłkarzyki Palisander 12 - …. + ogródek Szatnia 10 - 24 Lech, Pilsner + taras, widok na boisko Tawerna 17 - …