Skutki złego odżywiania się

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
autor: Katarzyna Jakubek kl. II „c”
Advertisements

Skutki niewłaściwego odżywiania
ze sposobem odżywiania.
Na bakier z jedzeniem czyli zaburzenia odżywiania
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
Dieta -bezpieczna czy groźna?
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
WPŁYW PALENIA NA NARZĄDY CZŁOWIEKA
Nadwaga , niedowaga i otyłość
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
Twoje zdrowie w twoich rękach
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
NADWAGA Anna Dziedzic.
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
1. Wysiłek a układ krążenia
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
UZALEŻNIENIE OD JEDZENIA
Choroby układu krążenia
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Skutki głodu i niedożywienia
Co nas czeka w przyszłości?
Otyłość, anoreksja i bulimia
POLACY a problemy z masą ciała
Co jedzą uczniowie naszej szkoły i co z tego wynika?
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
BUDOWA I ROLA SERCA.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Choroby wywołane złym odżywianiem
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Złe nawyki żywieniowe.
Choroby układu krwionośnego
Choroby związane ze złym odżywianiem się mają wiele przyczyn.
Choroby wywołane złym odżywianiem
BMI – WSKAŹNIK MASY CIAŁA
OTYŁOŚĆ A ANOREKSJA.
Skutki niezdrowego odżywiania
„Nadwaga, otyłość, choroby przewlekłe – przyczyny i konsekwencje”
RUCH TO ZDROWIE.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
ANOREKSJA.
X Zdrowy Styl Życia.
Zaburzenia odżywiania
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Otyłość.
Norway Grants Powiat Janowski
Niewłaściwe odżywianie i jego skutki.
Choroby cywilizacyjne spowodowane niedostatkiem ruchu
CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA XXI WIEKU??
CHOROBY ZWIĄZANE ZE ZŁYM ODŻYWIANIEM. SKUTKI NIEPRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA Nieprawidłowe odżywianie może być przyczyną ponad 80 różnego rodzaju chorób.
SKUTKI PALENIA TYTONIU. Wprowadzenie: Palenie – czynność, podczas której różne substancje są spalane, a dym, który wydziela się podczas tego procesu jest.
‘’Wpływ odżywiania na organizm człowieka’’. Chcesz jeść zdrowo i nie wiesz od czego zacząć? Oto 10 najważniejszych zasad: 1. Spożywaj duże ilości warzyw.
Choroby serca Miażdżyca Przewlekła choroba, polegająca na zmianach zwyrodnieniowo- wytwórczych w błonie wewnętrznej i środkowej tętnic, głównie w aorcie,
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
Światowy Dzień Zdrowia
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Choroby cywilizacyjne i zaburzenia odżywiania
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Choroby cywilizacyjne a społeczne
Zapis prezentacji:

Skutki złego odżywiania się Autorzy: Piotr Pałczyński Miłosz Francuziak

Skutki złego odżywiania Otyłość Osteoporoza Cukrzyca Choroby układu krążenia Nowotwory Choroby jelita grubego Kamica żółciowa Próchnica zębów Bulimia, anoreksja Aspekt psychiczny

ANOREKSJA Anoreksja to choroba o podłożu psychicznym. Objawia się silną obawą przed utyciem prowadzącą do unikania jedzenia. Osoby chore postrzegają siebie jako dużo grubsze i brzydsze niż są w rzeczywistości, nierzadko czują wstręt do swojego ciała i mają zaniżone poczucie własnej wartości.

KAMIENICA ŻÓŁCIOWA Przyczyną występowania kamieni żółciowych jest skład żółci, zaburzenia jej odpływu, infekcja. Powstałe na skutek tego procesu kamienie mogą mieć różny kształt: owalny, nieregularny, okrągły i wielkość od 1 milimetra do kilku centymetrów.

TRĄDZIK Trądzik – choroba skóry, której początek występuje w wieku pokwitania. Zaskórniki i grudki, popularnie nazywane pryszczami, są objawem trądziku. Ich powstawanie wiąże się z nadmiernym wytwarzaniem łoju i wzmożonym rogowaceniem komórek przewodu wyprowadzającego gruczołów łojowych skóry.

Miażdżyca tętnic Miażdżyca tętnic (łac. atheromatosis, atherosclerosis) jest przewlekłą chorobą, polegającą na zmianach zwyrodnieniowo-wytwórczych w błonie wewnętrznej i środkowej tętnic, głównie w aorcie, tętnicach wieńcowych i mózgowych, rzadziej w tętnicach kończyn. Miażdżyca jest najczęstszą przyczyną stwardnienia tętnic (łac. Arteriosclerosis)

Otyłość Otyłość to patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne. Za otyłość uważa się (med. stwierdza) jeżeli tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn i 25% u kobiet.

CUKRZYCA Rys. serce osobnika chorego na cukrzycę. Cukrzyca (łac. diabetes mellitus) to wywołane różnymi przyczynami schorzenie metaboliczne, charakteryzujące się przewlekłym podwyższonym stężeniem glukozy we krwi (hiperglikemią). Przyczyną choroby jest defekt wydzielania i (lub) działania insuliny

PRÓCHNICA ZĘBÓW Próchnica zębów to choroba bakteryjna zębów powodująca uszkodzenie tkanek zęba. W konsekwencji może prowadzić do utraty zęba lub zapalenia otaczających go tkanek. W ekstremalnych przypadkach może być źródłem zakażenia odległych narządów (typowym przykładem jest zapalenie tęczówki oka).

ASPEKT PSYCHICZNY Bez wątpienia skutkiem złego odżywiania się jest aspekt psychiczny. Człowiek, który ma nadwagę, źle się odżywia, bądź wręcz przeciwnie choruje na anoreksję, może załamać się psychicznie, odseparować się od rzeczywistości.

CIEKAWOSTKA Dlaczego uwielbiamy słodycze? Słodycze sprawiają, że czujemy się dobrze, gdyż podnoszą w mózgu poziom serotoniny, związku poprawiającego nastrój. Jeśli zjadamy deser po obiedzie, to "nasycone" jedzeniem komórki w całości przekształcają go w cholesterol. Jeśli już mamy zjeść coś słodkiego, to najlepiej po wysiłku fizycznym lub gdy jesteśmy głodni. Poziom glukozy wzrośnie, ale nie przekroczy normy. Jeśli czujemy głód, to nawet lepiej zjeść jeden mały batonik niż kilka białych bułek, które spowodują znacznie większy skok glukozy. Nie musimy się natomiast obawiać jedzenia owoców. Obecny w owocach błonnik spowalnia uwalnianie glukozy do krwi.

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ!!! KONIEC DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ!!!