Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Raport z przeprowadzonej analizy jakościowej wody w naszej szkole
Advertisements

Pobieranie próbek wody do spożycia w budynkach
Plan gospodarowania wodami – harmonogram i planowane prace
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
INFRASTRUKTURA KRYTYCZNA
Przepisy prawa dotyczące żywności
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Małe przedsiębiorstwa wodociągowe w Polsce.
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr.
IDENTYFIKACJA KONIOWATYCH W UE
Urząd Marszałkowski Województwa DolnośląskiegoWrocław, 16 marca 2009 r.1 Szkolenie dla beneficjentów Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa.
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego Wrocław, 9 września 2008 r. Infrastruktura wodno-ściekowa Szkolenie dla beneficjentów Regionalnego Programu.
Projekt współpracy bliźniaczej Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji SanitarnejSzkolenia z zakresu monitoringu.
Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej Transition Facility 2006 PL/06/IB/EN/01 Dr Michael Janos.
Dezynfekcja z użyciem chloru i dwutlenku chloru
Warszawa, 19 wrzesień 2008 r. Transition Facility Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Dezynfekcja wody do spożycia i instalacji wody do spożycia w Niemczech
Laboratorium Berliner Wasserbetriebe
Krajowy system raportowania n/t jakości wody w Holandii Warsztaty w Warszawie, 2-5 czerwca 2009.
Niemieckie wytyczne w sprawie §9 dotyczącego odstępstw Dr Katrin Luden
de la jeunesse, des sports et de la vie associative
Dyrektywa 98/83/WE ws. wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dnia 3. listopada 1998 r. Ministère de la Santé, de la jeunesse, des sports et de la.
Skażenie mikrobiologiczne w sieci dystrybucyjnej
Nadzór nad dezynfekcją- Nadzór mikrobiologiczny
Urzędowy monitoring jakości wody do spożycia na obszarze Meklemburgii - Pomorza Przedniego Wilfried Puchert.
Projekt współpracy bliźniaczej Polska / Niemcy
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
Zalecenia w sprawie nadzoru nad małymi zakładami wodociągowymi w systemie zaopatrzenia w wodę do spożycia - Kompendium dla urzędów zdrowia - Uwagi.
Projekt współpracy bliźniaczej Polska / Niemcy Niemieckie Federalne Ministerstwo Zdrowia Wydział 324 Woda do spożycia.
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
Ocena wybranych wyników badań prób wody Dr Dietmar Petersohn Laboratorium Berliner Wasserbetriebe.
Ocena materiałów organicznych przeznaczonych do kontaktu z wodą do spożycia z punktu widzenia higieny Część 1 Federalny Urząd ds. Ochrony Środowiska (UBA)
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Ramowa Dyrektywa Wodna – skutki dla gospodarstw rybackich
Problem braku wody pitnej w Indiach
Zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i mechaniczne wód powierzchniowych w okolicach Błonia Piotr Bujak.
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
Dyrektywa 2000/60/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 października 2000 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania w dziedzinie polityki.
Tradycyjne Greckie Produkty
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Proponowany system monitoringu bezpieczeństwa wody
System zbiorowego zaopatrzenia w wodę dla miasta Słupska
oraz ocena ryzyka Piotr Czerwczak
Jakość żywności w Polsce
Transport materiałów chemicznych
Jak oszczędzać wodę.
Informacja na temat realizacji projektu i udział w nim podmiotów zewnętrznych KONFERENCJA NAUKOWO-TECHNICZNA pt. Bezpieczeństwo i zagrożenia zbiorowego.
Systemy zapewnienia jakości
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
GRUPA ROBOCZA 5 ZAPOBIEGANIE POWAŻNYM AWARIOM W PRZEMYŚLE
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
w aspekcie nadzoru sanitarnego
25 lat w w w. n f o s i g w. g o v. p l 25 lat Katarzyna Stankiewicz Starszy Inspektor Departament Ochrony Klimatu Wydział Systemu Zielonych Inwestycji.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
ZEZWOLENIA NA DOPUSZCZENIE DO EKSPLOATACJI POJAZDÓW KOLEJOWYCH ZGODNYCH I NIEZGODNYCH Z TSI Urząd Transportu Kolejowego, Al. Jerozolimskie.
Częstochowa r., Mikołów r.
1 Nowe przepisy unijne Dyrektywa z roku 2014 w sprawie ustawowych badań rocznych sprawozdań finansowych i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Maria.
Koncepcje zarządzania jakością (prof. nadzw. dr hab. Zofia Zymonik)
Krytyczne punkty kontroli - CCP
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Nowe złoże do uzdatniania wody Pomaga rozwiązać problemy z:
POWIĄZANIE ANALIZY WIELOKRYTERIALNEJ Z KATEGORIĄ RYZYKA ZAKŁADU I PLANOWANIEM – TABELA RYZYKA Marek Gall Wydział Inspekcji WIOŚ w Warszawie Październik.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Wojewódzki.
Regionalny Program Operacyjny Województwa Pomorskiego na lata Gdańsk, 18 grudnia 2015 r. Założenia konkursu dla działania Gospodarka Wodno-Ściekowa.
Grzegorz Strączkowski. „podstawowe urządzenia i instytucje usługowe niezbędne do funkcjonowania gospodarki i społeczeństwa’’ Źródło Encyklopedia PWN.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Kryteria wyboru projektów w ramach RPO WD
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia Ramy czasowe Projekt na koniec października 2008 Nowe przepisy obowiązują min. od 2013 r. Jeżeli termin w październiku 2008 nie zostanie dotrzymany, projekty będą przyjmowane dopiero od 2010 r. (ze względu na wybory do PE) [ogłaszane ustnie]

Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia http://ec.europa.eu/environment/water/waterdrink/index_en.html link do strony CIRCA zawierającej dokumenty

Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia Główne zagadnienia WSP (Water Safety Plans) Przegląd parametrów chem. + nowe kategorie Przegląd parametrów mikrobiologicznych Małe sieci wodociągowe (przepisy, nadzór, sprawozdawczość) EAS ogólny oraz (tylko) dla produktów budowlanych wchodzących w kontakt z wodą pitną Standaryzacja monitoringu, próbobrania, analiz Ocena wpływu (z wyłączeniem EAS i instalacji domowych) Określenie zakresu prawa dot. żywności, woda butelkowana

Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia Propozycja DHI + konsultantów: Rekomendacja – nowa struktura załącznika 1 1 Główna grupa parametrów, które muszą być włączone do standardów krajowych i wartości wskaźników, dla których powinien istnieć wymóg monitorowania lub zademonstrowania, przy pomocy analizy ryzyka lub analizy chemicznej, że nie są obecne w wodzie nieuzdatnionej lub przeznaczonej do spożycia 1A Parametry istotne z punktu widzenia zdrowia publicznego oraz dla konsumentów. Znajdują się one w załączniku 1B do obecnie obowiązującej dyrektywy. Błędy muszą być przedmiotem dochodzenia, a w jego wyniku podjęte działania n.p. arsen i pestycydy 1B Parametry istotne z punktu widzenia akceptowalności wody przez konsumentów oraz jako wskaźniki jej jakości. Znajdują się one w załączniku 1C do obecnie obowiązującej dyrektywy. Błędy muszą być przedmiotem dochodzenia, ale działania podejmowane są jedynie w przypadku zagrożenia zdrowia publicznego n.p. żelazo, kolor 2 Parametry, substancje oraz grupy substancji, które podlegałyby identyfikacji i kontroli w ramach planów bezpieczeństwa wody pitnej (PBWP) 2A Substancje, które nie muszą być monitorowane, jeżeli identyfikacja zagrożenia oraz ocena ryzyka wskazują, że nie wystąpią. n.p. rozpuszczalniki chlorowe, produkty uboczne dezynfekcji 2B Substancje podlegające kontroli w ramach PBWP, dla których nie istnieją odpowiednie analizy n.p. związki zakłócające procesy hormonalne, większość toksyn sinicowych 2C Substancje pochodząc ze środków chemicznych oraz materiałów wchodzących w kontakt z wodą pitną podlegające kontroli na podstawie specyfikacji produktu i sposobu jego użycia n.p. akrylamid, chlorek winylu

Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia Propozycja WG: Punkty i metody pobierania prób do celów monitoringu zgodności Tabela XXX Punkty, gdzie można pobierać próby do badania parametrów Załącznika I do obecnie obowiązującej Dyrektywy w ramach monitoringu zgodności Przykład: Parametr Punkt wyjścia Wodociąg Kran konsumenta E. coli X Enterococci Akrylamid Antymon Arsen Benzen Benzopireny Bor Bromki Kadm Chrom Miedź

Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia Propozycja WG: Załącznik 2 Częstotliwość pobierania prób do celów monitoringu zgodności Tabela 3 Minimalne częstotliwości pobierania prób do celów monitoringu zgodności strefy zaopatrzenia w wodę Ilość dostarczonej wody Liczba prób do badania zgodności Częstotliwość zwiększona Częstotliwość standardowa m3/dzień n/rok ≤ 10 1 > 10 − ≤ 100 4 > 100 − ≤ 1000 12 > 1000 – ≤ 3000 + 1 na każde 3300 m3/dzień oraz taką część ilości łącznej > 3000 − ≤ 10,000 + 3 na każde 1000 m3/dzień oraz taką część (ilość minus 3000) > 10,000 − ≤ 100,000 + 1 na każde 10,000 m3/dzień oraz taką część ilości łącznej 10 + 1 na każde 25,000 m3/dzień oraz taką część ilości łącznej Zwiększona częstotliwość dotyczy badań na obecność E. coli, Enterococci, miano coli, ilość kolonii w temp. 22°C, ilość kolonii w temp. 37°C, C. perfringens, obecność antymonu, kadmu, chromu, miedzi, ołowiu, niklu, kolor, konduktywność, zapach, pH, smak, mętność (patrz również uwaga 15 do Tabeli 1). Zwiększona częstotliwość dotyczy również badań na obecność aluminium i żelaza, jeżeli obecne są w używanych flokulantach, amoniaku, jeżeli podczas uzdatniania wody powstają prekursory oraz azotanów (III), jeżeli w procesie dezynfekcji stosuje się chloraminację.

Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia Liczba prób Ilość dostarczonej wody (m3/dzień) Rys. 2 Minimalna częstotliwość próbobrania do badań na obecność E. coli, Enterococci, miana coli, ilości kolonii w temp. 22°C, ilości kolonii w temp. 37°C, C. perfringens oraz koloru, konduktywności, zapachu, pH, smaku, mętności generalnie zwiększa się w przypadku średniej produkcji mniejszej niż 10 000 m3/dzień. To samo dotyczy minimalnych częstotliwości próbobrania do badań na obecność aluminium, amonu, żelaza i azotanów (III), zgodnie z uwagą 3 do Tabeli 3 w Załączniku 2 (tzn. jeżeli związki te znajdują się w WP w wyniku uzdatniania).

Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia Liczba prób Ilość dostarczonej wody (m3/dzień) Minimalna częstotliwość pobierania prób do badań na obecność aluminium, amonu, żelaza i azotanów (III) niezgodna z uwagą 3 do Tabeli 3, Załącznik 2 (np. jeżeli związki te naturalnie występują w surowej wodzie)

Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia Inne zagadnienia ważne w opinii Min. Zdr./UBA Wyjaśnić kwestię brakujących przepisów dot. parametrów radioaktywności Uregulować wszystkie materiały mające styczność z WP, szczegółowa zmiana artykułu 10 Przegląd kryteriów analiz chemicznych Ocena wpływu do celów EAS oraz instalacji domowych Zachowanie zakresu DWP: wszystkie wodociągi, indywidualne ujęcia wody, z możliwością wprowadzenia wyjątków, ciepła/gorąca woda

Zmiana dyrektywy w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia „Zawsze wybierać należy właściwe narzędzia” Dziękuję!