Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum w Bielicach

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

B. Analiza jakościowa posiłków
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Jedz smacznie i zdrowo.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Dekalog zdrowego żywienia
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Zasady zdrowego odżywiania!
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum w Bielicach ID grupy: 96/34_mp_g1 Opiekun: Anna Puwalska Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: „Czy wiem, co jem?” Semestr/rok szkolny: Semestr II/ rok szkolny 2010/2011

ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA Każda żywa istota aby żyć, musi odżywiać się i oddychać. W procesie odżywiania dostarczane są do organizmu składniki odżywcze energetyczne, budulcowe i regulujące. Aby spełniły swe role, muszą najpierw zostać poddane procesom trawiennym w przewodzie pokarmowym i wchłonięte do krwi.

Układ pokarmowy człowieka

Oddychanie komórkowe Proces uwalniający energię zmagazynowaną w pożywieniu to oddychanie komórkowe. Zachodzi ono w każdej żywej komórce, w jej mitochondrium, gdzie ,,spotykają się” glukoza i tlen. Równanie oddychania komórkowego: glukoza + tlen dwutlenek węgla + woda + energia

Sposoby wykorzystania energii Pozyskana w ten sposób energia zostaje zużyta podczas pracy mięśni, myślenia, do ogrzania ciała, oraz do wielu innych procesów zachodzących w naszym ciele .

Czynniki wpływające na zapotrzebowanie energetyczne: wiek, płeć, klimat, w jakim mieszkamy, tryb życia, rodzaj wykonywanej pracy, stan zdrowia.

składniki odżywcze Abyśmy byli zdrowi musimy pamiętać aby zdrowo się odżywiać. Wśród substancji odżywczych wyróżniamy cukry, białka, tłuszcze, witaminy i sole mineralne.

cukry Dzielimy je na proste np. glukoza i złożone np. glikogen, skrobia i celuloza. Nie zawsze są słodkie (np. skrobia)! Dodają nam energii. Cukry występują w posiłkach takich jak: owoce, warzywa, makarony, pieczywo, słodycze.

Białka Białka dzielimy na pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Pełnią funkcję budulcową. Znajdują się w produktach takich jak: mięso, mleko, soja, fasola, groch, sery.

Tłuszcze Możemy je podzielić na pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Dostarczają nam energii i wchodzą w skład komórek tkanki tłuszczowej. Znajdziemy je w produktach takich jak: oliwa, olej, masło, słonina, tłuste ryby i orzechy.

Witaminy Można je podzielić na dwie grupy: rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Do pierwszej grupy zaliczamy witaminy: A, D, E, K, do drugiej witaminy: B, C, H, PP. Witaminy regulują przebieg wielu ważnych procesów zachodzących w naszym ciele.

Sole mineralne Są to substancje budulcowe i regulujące. Znajdują się niemal w każdym pokarmie. Pierwiastki wchodzące w skład organizmu można podzielić na: - mikroelementy (np. fluor, żelazo, jod), - makroelementy (np. wapń, magnez, fosfor).

Oto nasze plakaty zachęcające do zdrowego odżywiania

SKĄD WIEDZIEĆ, JAKIE PRODUKTY NALEŻY UWZGLĘDNIĆ W CODZIENNEJ DIECIE? Można posłużyć się piramidą żywieniową. Pokazuje ona, że powinniśmy spożywać najwięcej produktów zbożowych, warzyw i owoców (kilka razy dziennie). Rzadziej, bo raz lub dwa razy na dobę przetwory z mleka, mięso i tłuszcze. Nie wystarczy jednak zdrowo się odżywiać, ważna jest też aktywność fizyczna!

Piramida zdrowego odżywiania

jadłospis I śniadanie: 20-25% II śniadanie: 15 – 20% Obiad: 35 – 40% Na zajęciach projektowych nauczyliśmy się układać prawidłowy jadłospis. Dzięki temu wiemy już, że należy wziąć pod uwagę nie tylko upodobania smakowe, ale warto też zerknąć w tabelę zapotrzebowania energetycznego, tabelę kaloryczności produktów. Wartość energetyczna poszczególnych posiłków powinna być następująca (% zapotrzebowania dziennego): I śniadanie: 20-25% II śniadanie: 15 – 20% Obiad: 35 – 40% Kolacja : 15 – 20%

NASZ Prawidłowy jadłospis dla 14-latka I dzień 1.Śniadanie- 2 kromki chleba żytniego, pomidor, mleko 0,5%, płatki pszenne, margaryna miękka = 437 kcal 2.Drugie Śniadanie- banan, jabłko, jogurt naturalny 2% tłuszczu = 289 kcal 3.Obiad- ryż na sypko, ryba z rusztu, kasza gryczana; Do sałatki:dwa ogórki, dwa pomidory ,kapusta biała, 2x groszek konserwowy, marchewka, fasolka szparagowa, oliwa z oliwek, sok owocowy = 645 kcal 4.Kolacja- mleko 0,5% tłuszczu, płatki pszenne, chleb żytni razowy, ser twarogowy chudy= 308 kcal

NASZ Prawidłowy jadłospis dla 14-latka II dzień 1.Śniadanie- chleb razowy, szynka wieprzowa, herbata z cukrem, płatki kukurydziane, mleko= 595 kcal 2. Obiad- zupa ogórkowa, pierś z kurczaka, ziemniaki, sos, surówka, sok owocowy, ogórek kiszony= 880 kcal 3. Kolacja- Chleb razowy, bułka , jajko, ser, masło, woda= 470 kcal

NASZ Prawidłowy jadłospis dla 14-latka III dzień 1.Śniadanie- mleko,płatki kukurydziane, 2 bułki kajzerki, jajko, jogurt owocowy=525 kcal 2.Drugie śniadanie- jogurt naturalny, banan, kajzerka z serem twarogowym= 420 kcal 3.Obiad- ryba po grecku, 2 bułki paryskie, sok owocowy, surówka z warzyw= 840 kcal 4.Kolacja- 2 kanapki z chleba żytniego z szynką drobiową=420 kcal

DODATKI DO ŻYWNOŚCI Są to substancje chemiczne, których zadaniem jest poprawa smaku, trwałości lub wyglądu produktów spożywczych. Nie są one jednak obojętne dla organizmu i powinniśmy ich unikać!

Substancje dodawane do żywności Barwniki syntetyczne m. in. żółcień pomarańczowa (E 110) Preparaty zagęszczające i żelujące m. in. kwas alginowy (E 400) Konserwanty czyli np. kwas benzoesowy (E 210 ) Substancje dodawane do żywności Preparaty zastępujące cukier w tym np. aspartam (E 951) Substancje zakwaszające m. in. kwas octowy (E 260)

Substancje wymienione w poprzednim slajdzie mogą powodować: Podrażnienia narządów, Owrzodzenie jelit, Alergię. Niewskazane dla osób, które mają chore nerki, wątrobę lub wrażliwy przewód pokarmowy.

Ankieta Przeprowadziliśmy w naszej szkole ankietę, która miała odpowiedzieć na pytanie: ,Czy młodzież odżywia się zdrowo?”. W ankiecie uczestniczyło 150 uczniów naszej szkoły. Pytania układaliśmy samodzielnie na jednych z zajęć projektowych.

Nasza ankieta 10. Czy jesz mięso? 1.Płeć: a) tak a) dziewczyna b)nie 11.Co jesz na śniadanie? a)warzywa i owoce b)mięso c)kanapki d)nabiał e)słodycze 12. Jak często jesz słodycze? a)wcale b)kilka razy dziennie c)kilka razy w tygodniu 13. Ile czasu tygodniowo poświęcasz na aktywność ruchową (oprócz lekcji W-F-u) a)1h b)2h c)3h d)4 lub więcej 14. W wolnym czasie najczęściej: a)uprawiasz sporty b)czytasz książki c)grasz na komputerze d)oglądasz TV e) śpisz 15.Czy stosujesz dietę: c)staram się 1.Płeć: a) dziewczyna b)chłopak 2.Ile masz lat ………………… 3.Ile ważysz?.......... 4.Ile masz wzrostu?................ 5.Ile posiłków jesz dziennie: a)1 b)2 c)3 d)4 lub więcej 6. Czy jesz śniadanie: a) tak b)nie 7. Gdzie się żywisz: a)dom b)szkoła c)restauracja 8.Który posiłek w ciągu dnia opuszczasz najczęściej? a)śniadanie b)obiad c)kolacja d)inne 9. Jak często jesz owoce i warzywa: a)codziennie b)raz w tygodniu c)wcale

Wyniki ankiety

Wnioski Stwierdzamy iż większość badanych uczniów nie odżywia się prawidłowo: Większość osób nie zjada śniadania Jedzą dużo słodyczy, a za mało warzyw i owoców. Ponad 60 procent ankietowanych nie uprawia sportu za to dużo czasu spędza przed telewizorem lub komputerem. Posiłki są mało urozmaicone. Wskaźnik BMI pokazał, że 35% ankietowanych ma niedowagę.

Zajęcia kulinarne BYŁO WIĘC PYSZNIE, ALE TEŻ ZDROWO!  Na zajęciach kulinarnych robiliśmy różne potrawy, które później z wielką przyjemnością zjedliśmy. Wcześniej oczywiście udaliśmy się na samodzielne zakupy. W menu znajdowały się m.in. Galaretki Szaszłyki, w których skład wchodzą : banany , kiwi , jabłko i winogrono Makaron z sosem pomidorowym Pierogi leniwe Sałatka warzywna Koktajle mleczno - owocowe Kanapki z jajkiem , serem , szynką i pomidorem Legumina BYŁO WIĘC PYSZNIE, ALE TEŻ ZDROWO! 

MISTRZOWIE W KUCHNI 

EFEKTY NASZEJ PRACY W II SEMESTRZE: wiemy, jaki jest sens odżywiania, znamy zasady zdrowego odżywiania, potrafimy układać jadłospis i obliczać kaloryczność, potrafimy samodzielnie przygotować zdrowy posiłek, stosujemy zasady higieny podczas gotowania, potrafimy układać ankietę i przedstawiać jej wyniki, lepiej się poznaliśmy