Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum w Bielicach ID grupy: 96/34_mp_g1 Opiekun: Anna Puwalska Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: „Czy wiem, co jem?” Semestr/rok szkolny: Semestr II/ rok szkolny 2010/2011
ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA Każda żywa istota aby żyć, musi odżywiać się i oddychać. W procesie odżywiania dostarczane są do organizmu składniki odżywcze energetyczne, budulcowe i regulujące. Aby spełniły swe role, muszą najpierw zostać poddane procesom trawiennym w przewodzie pokarmowym i wchłonięte do krwi.
Układ pokarmowy człowieka
Oddychanie komórkowe Proces uwalniający energię zmagazynowaną w pożywieniu to oddychanie komórkowe. Zachodzi ono w każdej żywej komórce, w jej mitochondrium, gdzie ,,spotykają się” glukoza i tlen. Równanie oddychania komórkowego: glukoza + tlen dwutlenek węgla + woda + energia
Sposoby wykorzystania energii Pozyskana w ten sposób energia zostaje zużyta podczas pracy mięśni, myślenia, do ogrzania ciała, oraz do wielu innych procesów zachodzących w naszym ciele .
Czynniki wpływające na zapotrzebowanie energetyczne: wiek, płeć, klimat, w jakim mieszkamy, tryb życia, rodzaj wykonywanej pracy, stan zdrowia.
składniki odżywcze Abyśmy byli zdrowi musimy pamiętać aby zdrowo się odżywiać. Wśród substancji odżywczych wyróżniamy cukry, białka, tłuszcze, witaminy i sole mineralne.
cukry Dzielimy je na proste np. glukoza i złożone np. glikogen, skrobia i celuloza. Nie zawsze są słodkie (np. skrobia)! Dodają nam energii. Cukry występują w posiłkach takich jak: owoce, warzywa, makarony, pieczywo, słodycze.
Białka Białka dzielimy na pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Pełnią funkcję budulcową. Znajdują się w produktach takich jak: mięso, mleko, soja, fasola, groch, sery.
Tłuszcze Możemy je podzielić na pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Dostarczają nam energii i wchodzą w skład komórek tkanki tłuszczowej. Znajdziemy je w produktach takich jak: oliwa, olej, masło, słonina, tłuste ryby i orzechy.
Witaminy Można je podzielić na dwie grupy: rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Do pierwszej grupy zaliczamy witaminy: A, D, E, K, do drugiej witaminy: B, C, H, PP. Witaminy regulują przebieg wielu ważnych procesów zachodzących w naszym ciele.
Sole mineralne Są to substancje budulcowe i regulujące. Znajdują się niemal w każdym pokarmie. Pierwiastki wchodzące w skład organizmu można podzielić na: - mikroelementy (np. fluor, żelazo, jod), - makroelementy (np. wapń, magnez, fosfor).
Oto nasze plakaty zachęcające do zdrowego odżywiania
SKĄD WIEDZIEĆ, JAKIE PRODUKTY NALEŻY UWZGLĘDNIĆ W CODZIENNEJ DIECIE? Można posłużyć się piramidą żywieniową. Pokazuje ona, że powinniśmy spożywać najwięcej produktów zbożowych, warzyw i owoców (kilka razy dziennie). Rzadziej, bo raz lub dwa razy na dobę przetwory z mleka, mięso i tłuszcze. Nie wystarczy jednak zdrowo się odżywiać, ważna jest też aktywność fizyczna!
Piramida zdrowego odżywiania
jadłospis I śniadanie: 20-25% II śniadanie: 15 – 20% Obiad: 35 – 40% Na zajęciach projektowych nauczyliśmy się układać prawidłowy jadłospis. Dzięki temu wiemy już, że należy wziąć pod uwagę nie tylko upodobania smakowe, ale warto też zerknąć w tabelę zapotrzebowania energetycznego, tabelę kaloryczności produktów. Wartość energetyczna poszczególnych posiłków powinna być następująca (% zapotrzebowania dziennego): I śniadanie: 20-25% II śniadanie: 15 – 20% Obiad: 35 – 40% Kolacja : 15 – 20%
NASZ Prawidłowy jadłospis dla 14-latka I dzień 1.Śniadanie- 2 kromki chleba żytniego, pomidor, mleko 0,5%, płatki pszenne, margaryna miękka = 437 kcal 2.Drugie Śniadanie- banan, jabłko, jogurt naturalny 2% tłuszczu = 289 kcal 3.Obiad- ryż na sypko, ryba z rusztu, kasza gryczana; Do sałatki:dwa ogórki, dwa pomidory ,kapusta biała, 2x groszek konserwowy, marchewka, fasolka szparagowa, oliwa z oliwek, sok owocowy = 645 kcal 4.Kolacja- mleko 0,5% tłuszczu, płatki pszenne, chleb żytni razowy, ser twarogowy chudy= 308 kcal
NASZ Prawidłowy jadłospis dla 14-latka II dzień 1.Śniadanie- chleb razowy, szynka wieprzowa, herbata z cukrem, płatki kukurydziane, mleko= 595 kcal 2. Obiad- zupa ogórkowa, pierś z kurczaka, ziemniaki, sos, surówka, sok owocowy, ogórek kiszony= 880 kcal 3. Kolacja- Chleb razowy, bułka , jajko, ser, masło, woda= 470 kcal
NASZ Prawidłowy jadłospis dla 14-latka III dzień 1.Śniadanie- mleko,płatki kukurydziane, 2 bułki kajzerki, jajko, jogurt owocowy=525 kcal 2.Drugie śniadanie- jogurt naturalny, banan, kajzerka z serem twarogowym= 420 kcal 3.Obiad- ryba po grecku, 2 bułki paryskie, sok owocowy, surówka z warzyw= 840 kcal 4.Kolacja- 2 kanapki z chleba żytniego z szynką drobiową=420 kcal
DODATKI DO ŻYWNOŚCI Są to substancje chemiczne, których zadaniem jest poprawa smaku, trwałości lub wyglądu produktów spożywczych. Nie są one jednak obojętne dla organizmu i powinniśmy ich unikać!
Substancje dodawane do żywności Barwniki syntetyczne m. in. żółcień pomarańczowa (E 110) Preparaty zagęszczające i żelujące m. in. kwas alginowy (E 400) Konserwanty czyli np. kwas benzoesowy (E 210 ) Substancje dodawane do żywności Preparaty zastępujące cukier w tym np. aspartam (E 951) Substancje zakwaszające m. in. kwas octowy (E 260)
Substancje wymienione w poprzednim slajdzie mogą powodować: Podrażnienia narządów, Owrzodzenie jelit, Alergię. Niewskazane dla osób, które mają chore nerki, wątrobę lub wrażliwy przewód pokarmowy.
Ankieta Przeprowadziliśmy w naszej szkole ankietę, która miała odpowiedzieć na pytanie: ,Czy młodzież odżywia się zdrowo?”. W ankiecie uczestniczyło 150 uczniów naszej szkoły. Pytania układaliśmy samodzielnie na jednych z zajęć projektowych.
Nasza ankieta 10. Czy jesz mięso? 1.Płeć: a) tak a) dziewczyna b)nie 11.Co jesz na śniadanie? a)warzywa i owoce b)mięso c)kanapki d)nabiał e)słodycze 12. Jak często jesz słodycze? a)wcale b)kilka razy dziennie c)kilka razy w tygodniu 13. Ile czasu tygodniowo poświęcasz na aktywność ruchową (oprócz lekcji W-F-u) a)1h b)2h c)3h d)4 lub więcej 14. W wolnym czasie najczęściej: a)uprawiasz sporty b)czytasz książki c)grasz na komputerze d)oglądasz TV e) śpisz 15.Czy stosujesz dietę: c)staram się 1.Płeć: a) dziewczyna b)chłopak 2.Ile masz lat ………………… 3.Ile ważysz?.......... 4.Ile masz wzrostu?................ 5.Ile posiłków jesz dziennie: a)1 b)2 c)3 d)4 lub więcej 6. Czy jesz śniadanie: a) tak b)nie 7. Gdzie się żywisz: a)dom b)szkoła c)restauracja 8.Który posiłek w ciągu dnia opuszczasz najczęściej? a)śniadanie b)obiad c)kolacja d)inne 9. Jak często jesz owoce i warzywa: a)codziennie b)raz w tygodniu c)wcale
Wyniki ankiety
Wnioski Stwierdzamy iż większość badanych uczniów nie odżywia się prawidłowo: Większość osób nie zjada śniadania Jedzą dużo słodyczy, a za mało warzyw i owoców. Ponad 60 procent ankietowanych nie uprawia sportu za to dużo czasu spędza przed telewizorem lub komputerem. Posiłki są mało urozmaicone. Wskaźnik BMI pokazał, że 35% ankietowanych ma niedowagę.
Zajęcia kulinarne BYŁO WIĘC PYSZNIE, ALE TEŻ ZDROWO! Na zajęciach kulinarnych robiliśmy różne potrawy, które później z wielką przyjemnością zjedliśmy. Wcześniej oczywiście udaliśmy się na samodzielne zakupy. W menu znajdowały się m.in. Galaretki Szaszłyki, w których skład wchodzą : banany , kiwi , jabłko i winogrono Makaron z sosem pomidorowym Pierogi leniwe Sałatka warzywna Koktajle mleczno - owocowe Kanapki z jajkiem , serem , szynką i pomidorem Legumina BYŁO WIĘC PYSZNIE, ALE TEŻ ZDROWO!
MISTRZOWIE W KUCHNI
EFEKTY NASZEJ PRACY W II SEMESTRZE: wiemy, jaki jest sens odżywiania, znamy zasady zdrowego odżywiania, potrafimy układać jadłospis i obliczać kaloryczność, potrafimy samodzielnie przygotować zdrowy posiłek, stosujemy zasady higieny podczas gotowania, potrafimy układać ankietę i przedstawiać jej wyniki, lepiej się poznaliśmy