Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Advertisements

Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Zdrowy styl życia.
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zdrowy styl życia.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Zapis prezentacji:

Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum im. Fryderyka Chopina w Radominie ID grupy: 96/99_MP_G2 Opiekun: mgr Wioletta Petrykowska Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: Odżywiaj się zdrowo-zapobiegaj chorobom Semestr/rok szkolny:4/2011/2012

Na początku realizacji tematu projektowego przeprowadziliśmy ankietę wśród uczniów naszego gimnazjum dotyczącą zdrowego odżywiania.

Wyniki ankiety (wyrażone w procentach): 2. Czy regularnie spożywasz posiłki?   1. Płeć   Tak 41 Nie 14 Nie zawsze 45 Kobieta 54 Mężczyzna 46    

3. Ile posiłków jadasz w ciągu dnia? 4. Czy codziennie jesz obiad?   4. Czy codziennie jesz obiad?   3 34 4 37 5 17 więcej niż 5 12 Tak 71 Nie 29  

6. Czy codziennie jesz śniadanie? 5. Czy często jesz owoce i warzywa?   5. Czy często jesz owoce i warzywa?   Tak 75 Nie 25 Tak 52 Nie 48    

7. Czy podjadasz między posiłkami? 8. Co najczęściej pijesz?   7. Czy podjadasz między posiłkami?   Wodę niegazowaną 21 Wodę gazowaną 16 Soki 38 Herbatę lub kawę 14 Napoje gazowane 11 Tak 47 Nie 11 Czasami 42    

10. Czy bierzesz do szkoły drugie śniadanie?   9. Czy często jesz fast-foody ?   Tak 28 Nie 47 Nie zawsze 25 Codziennie 6 Raz w tygodniu 20 Rzadko 63 Często 8 W ogóle 3    

12. Jak często jesz słodycze? 11. Czy lubisz surówki?   12. Jak często jesz słodycze?   Rzadko 31 Często 69 Tak 81 Nie 19  

14. Który z poniższych produktów jest wg Ciebie najbardziej niezdrowy?   13. Czy lubisz mleko, jogurty i inne przetwory nabiałowe?   Batony 8 Chipsy 86 Paluszki 3 Cukierki Tak 90 Nie 10    

15. Czy zwracasz uwagę na dietę?   16. Czy uważasz, że sposób w jaki się odżywiamy wpływa na jakość życia i nasze samopoczucie?   Tak, zawsze 10 Raczej tak 17 Czasami 33 Raczej nie 40 Ma istotny wpływ 66 Ma wpływ, ale nie taki wielki 30 Nie ma wpływu 4    

Czasami taki, czasami taki 38 17. Jak oceniasz swój sposób odżywiania ? 18. Czy lubisz aktywny tryb życia?   Zdrowy 17 Raczej zdrowy 44 Niezdrowy 1 Czasami taki, czasami taki 38 Tak 87 Nie 13    

19. W jakim tempie spożywasz posiłki?   18. Ile litrów płynów pijesz dziennie?   Przeżuwam wolno każdy kęs 3 W umiarkowanym tempie 75 Dość szybko 16 Bardzo szybko 6 Około 1,5 l lub więcej 63 1 litr 31 0,5 litra 4 Mniej 2    

20. Czy uprawiasz sport?     Tak 71 Nie 29  

Podsumowanie wyników ankiety: większość uczniów naszej szkoły odżywia się prawidłowo, uczniowie spożywają prawidłową liczbę posiłków i piją wodę niegazowaną oraz soki, mało uczniów zabiera do szkoły drugie śniadanie, za dużo jemy słodyczy, większość z nas uważa, że się zdrowo odżywia, dużo uczniów naszej szkoły uprawia sport.

Aby dowiedzieć się więcej na temat zdrowego odżywiania zorganizowaliśmy spotkanie dla wszystkich uczniów naszego gimnazjum z przedstawicielami Sanepidu z Golubia - Dobrzynia.

Dużo ciekawych informacji przekazała nam pani pielęgniarka szkolna, z którą wspólnie: liczyliśmy ilość kalorii, obliczaliśmy BMI, sporządzaliśmy menu dzienne, które zawierało odpowiednią ilość wszystkich składników pokarmowych.

Później przygotowaliśmy przepyszne zdrowe sałatki Później przygotowaliśmy przepyszne zdrowe sałatki. Oczywiście wszystkim bardzo smakowały.

Zorganizowaliśmy też zajęcia sportowe, które poprowadził pan mgr Andrzej Kiejnowski – nasz nauczyciel wychowania fizycznego. Pokazał nam różne ćwiczenia, które poprawiają kondycję i sylwetkę. Mieliśmy też szybki kurs nordic walking.

Zdrowie i choroby Zdrowie fizyczne - prawidłowe funkcjonowanie organizmu, jego układów i narządów . Choroba – jedno z podstawowych pojęć medycznych; ogólne określenie każdego odstępstwa od pełni zdrowia organizmu.

Choroby wynikające z nieprawidłowego odżywiania Próchnica zębów jest chorobą polegającą na demineralizacji oraz proteolitycznym rozpadzie twardych tkanek zęba. Nieleczona próchnica sięga wewnętrznych części zęba, w końcu niszcząc go całkowicie.

Otyłość – przewlekła choroba wywołana nadmierną podażą energii w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Prowadzi do nadmiernego odkładania tłuszczu i zaburzeń w funkcjonowaniu narządów. Nadwaga - jest to nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej.

Zatrucie pokarmowe – choroba wynikająca ze spożycia pokarmu lub przyjęcia płynów zawierających substancje szkodliwe, a w szczególności toksyny bakteryjne, drobnoustroje lub oba naraz.

Przyczyny zaburzeń odżywiania Do głównych przyczyn zaburzeń odżywiania należą nieprawidłowe nawyki żywieniowe oraz stres. Udowodniono jednak, że zaburzenia odżywiania doskonale dają się leczyć przy wsparciu psychologów, psychiatrów i dietetyków.

Przyczyny zaburzeń odżywiania: - presja społeczeństwa i media, - moda, - osobowość, - życie rodzinne, - sytuacje trudne emocjonalnie, - dojrzewanie.

Oznaki zaburzeń odżywiania się Istnieją trzy podstawowe typy tych zaburzeń: anoreksja, bulimia i kompulsywne objadanie się. W przypadku każdego z nich pojawiają się symptomy i zmiany w uczuciach, myśleniu i zachowaniu osoby, które mogą sugerować występowanie problemów związanych z jedzeniem.

Choroby zaburzeń odżywiania. Bulimia (żarłoczność psychiczna )– zaburzenie odżywiania( niepohamowane objadanie się, po którym następuje np. wywoływanie wymiotów). Choroba o podłożu psychicznym, nerwicowym. Choroba ta często występuje w połączeniu z anoreksją. Anoreksja- zaburzenie odżywiania (utrata łaknienia, jadłowstręt), charakteryzuje się intensywnym lękiem przed otyłością, obsesyjnym kontrolowaniem wagi (osoba czuje się gruba bez względu na wagę ciała). Choroba ta może prowadzić do śmierci.

Sposoby leczenia Leczenie zaburzeń jedzenia (bulimii, anoreksji, otyłości, nadwagi) podejmuje się poprzez terapię, opartą na związku psychoterapeutycznym. Leczenie obejmuje zarazem aspekty somatyczne, psychiatryczne i psychologiczne choroby.

Bardzo szkodliwe dla zdrowia jest palenie papierosów. Powoduje ono: -Choroby płuc -Nowotwory: krtani, gardła, nerek Choroby serca Uszkodzenie mózgu Zawał serca Bezpłodność Ślepotę

Negatywny wpływ alkoholu na organizm Alkoholizm – nałóg wynikający z nadużywania alkoholu. Stan uzależnienia psychicznego i fizycznego od alkoholu. Przewlekłe zatrucie alkoholem doprowadza do zmian zwyrodnieniowych wątroby, nerek , mięśnia sercowego.

Składniki pokarmowe potrzebne do prawidłowego odżywiania

BIAŁKA Białka są podstawowym elementem budulcowym wszystkich organizmów. Białka zbudowane są z mniejszych elementów – aminokwasów białkowych, które łączą się wiązaniem peptydowym. W skład białek wchodzą cztery podstawowe pierwiastki: węgiel, wodór, tlen i azot. Niektóre rodzaje białek zawierają również siarkę i fosfor. W organizmie człowieka białka pod wpływem enzymów ulegają rozkładowi na aminokwasy, z których część modyfikuje i buduje własne białko, a część spala w celu uzyskania energii.

TŁUSZCZE Tłuszcze to estry wyższych kwasów karboksylowych i glicerolu TŁUSZCZE Tłuszcze to estry wyższych kwasów karboksylowych i glicerolu. Występują w tkankach zwierzęcych i nasionach roślin oleistych. Tłuszcze roślinne są na ogół cieczami, a tłuszcze zwierzęce – ciałami stałymi. Tłuszcze są najważniejszym składnikiem energetycznym pożywienia, ponieważ ich przemiany w organizmie są źródłem energii niezbędnej do przebiegu procesów życiowych.

Węglowodany Węglowodany -cukry– organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są głównym źródłem energii. Pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami. Woda Woda– związek chemiczny o wzorze H2O. Woda nie stanowi substancji odżywczych dla organizmu, mimo to jest niezbędnym składnikiem, od którego zależy jego przeżycie.

Witaminy Witaminy to związki organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, których organizm sam nie potrafi wyprodukować. Dostarczane są do organizmu wraz z pożywieniem, a potrzebne są w ilościach minimalnych. Witaminy można podzielić na rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K).

Piramida zdrowego odżywiania przedstawia zalecenia porcji żywieniowych produktów spożywczych w codziennej diecie

Zasady zdrowego odżywiania: Spożywaj 4-5 posiłków dziennie bez „podjadania” między posiłkami. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków. Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem. Pij minimum 1,5 litra wody dziennie. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty, białej mąki, cukru, pasteryzowanego mleka krowiego, soli.

Kupując artykuły spożywcze należy zwracać uwagę, jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności! Często oprócz składników niezbędnych, których organizm potrzebuje do życia dodawane są substancje dodatkowe, np.: barwniki spożywcze, substancje zapachowe, przeciwutleniacze, środki zagęszczające, środki konserwujące.

Pomimo, że żyjemy w XXI wieku nadal na świecie wielu ludzi jest niedożywionych i umiera z powodu głodu.

Sposoby walki z głodem i niedożywieniem na świecie: organizowanie zbiórek charytatywnych dla potrzebujących, - wysyłanie konwojów z żywnością, lekarstwami i środkami higienicznymi, - importowanie żywności z krajów wysoko rozwiniętych, - znalezienie pracy ludziom bezrobotnym, - zgłaszanie się do wolontariatu walki z głodem.

Zapamiętaj te hasła !

,,DIETA TO NIE ODCHUDZANIE, TYLKO ZDROWE ODŻYWIANIE !”

,,GDY NIE BĘDZIECIE PALIĆ, TO ZDROWIE MOŻECIE OCALIĆ !”

,, SPORT TO ZDROWIE - KAŻDY CI TO POWIE !”

Tworząc naszą prezentację korzystaliśmy z: - zasobów sieci Internet, - broszur, - informacji przekazanych przez zaproszonych gości, - książek pt. ,,Porozmawiajmy o …” - Rodzinnej encyklopedii zdrowia, - encyklopedii współczesnej, - podręczników szkolnych.