Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Zwierzęta Domowe Zwierzęta domowe – zwierzęta trzymane przez człowieka w domu dla osobistej przyjemności lub dla towarzystwa, w odróżnieniu od zwierząt.
Jedzenie w Hiszpanii.
Mgr inż. Agnieszka Karnas Staż: Ristorante Italiano w Warszawie Opiekun: Giancarlo Russo.
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY Arłamów r.
UCHO W KUCHNI.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Leonardo Project F&B4YOU
Sposoby przyrządzania:
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” ŹRÓDŁA SŁODYCZY.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
W restauracji.
Leonardo da Vinci – Partnership Kitchen and restaurant guide for starters -F&B4you Sibiu, Romania th April 2011.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?
Potrawy Irlandzkie.
Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:
Plusy i minusy polskiej kuchni
Naszym celem jest stworzenie przyjęcia weselnego,
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
Złote zasady odżywiania.
Amerukanskie jedzenie
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Wegetarianizm.
KITCHEN AND RESTAURANT GUIDE FOR STARTERS F&B4YOU Leonardo da Vinci project 2010 – 2012 COLEGIUL TEHNIC DE ALIMENTATIE SI TURISM DUMITRU MOTOC, GALATI,
FAST FOOD Fast food – to z angielskiego dosłownie szybka żywność, to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu. Zawiera.
Kuchnia Śródziemnomorska
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Zdrowe mięso autor Katarzyna ZSG Nr6 SP Nr 13 Zawiercie, Polska.
ABC – zdrowego odżywiania
2013. NEW ARATON PREMIUM PATE Z dum ą prezentujemy nasz ą ostatni ą nowo ść : Smaczny pasztet dla psów i kotów; Skomponowany z najwy ż szej jako ś ci.
Czy wiesz co jesz? - FAST FOOD
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Pierwsza w Polsce restauracja z owadami - Co To To Je
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
OFERTA WESELNA Red Baron Hotel & Restauracja ul. Lwa Tołstoja Świdnica Szanowni.
Red Baron Hotel & Restauracja
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Śniadanie daje moc !!.
Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)
X Zdrowy Styl Życia.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Kuchnia polska.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?.
Co nam daje hodowla zwierząt?
ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Święta w Hiszpanii.
Święta w Grecji.
OBIAD dla uczestników szkolenia
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
ABC – zdrowego odżywiania
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Kuchnia hiszpańska.
Potrawy w Polsce 1.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób

Mięso Mięso pochodzi od różnych ssaków, najczęściej udomowionych, ale również od dzikich. W restauracjach mięso najczęściej pochodzi od krów, świń, jagniąt i cieląt. Każde zwierzę jest cięte na charakterystyczne kawałki, które mają różnorodne zastosowanie.

Wołowina Wołowina ma czysty czerwony kolor. Wołowina ma niską zawartość tłuszczu. Struktura wołowiny zależy od wieku, stresu, na jaki narażone są zwierzęta oraz od tego, jak bardzo używane były mięśnie.

Rozbiór wołowiny

Wykorzystanie wołowiny Wewnętrzna część uda Zewnętrzna Rumsztyk wołowy Polędwica wołowa (schab) Polędwica Rozbratel

Wykorzystanie wołowiny Bekon Stek Zrazy Stek z mięśni grzbietu polędwicy Podudzie

Cielęcina Cielęta są ubijane w wieku, który waha się od 12 do 24 tygodni. Kolor cielęciny jest bladoróżowy. Mięso jest twarde, ale bardziej delikatne niż wołowina. Tak jak wołowina, cielęcina ma niską zawartość tłuszczu. Rozbiór cielęciny jest podobny do wołowiny.

Jagnięcina Jagnięcina jest wyraźnie czerwona, jak mięso wołowe. Żeberka jagnięce są często grillowane. Inne kawałki jagnięciny są przyprawione ziołami i pieczone w piecu. Łopatki jagnięce mogą być duszone i pieczone.

Rozbiór jagnięciny

Wykorzystanie jagnięciny Kotlety z nogi/ steki Kotlety z polędwicy Siodło jagnięce Kotlety jagnięce Żeberka jagnięce Łopatki jagnięce Noisettes

Wieprzowina Jest wiele rodzajów świń, tak jak krów i owiec. Świnie są ubijane kiedy mają 6-7 miesięcy. Wieprzowina jest zauważalnie jaśniejsza niż wołowina i jagnięcina ze względu na większą zawartość tłuszczu.

Rozbiór Wieprzowiny

Powszechnie stosowane kawałki mięsa wieprzowego Karkówka Boczek Schab Kotlet schabowy Żeberka Kości schabowe Noga / szynka Polędwica

Drób Drób jest to rodzaj mięsa, które pochodzi od ptaków. Kolor jest jaśniejszy niż mięsa wieprzowego, wołowego i jagnięcego.

Kurczak Kurczak jest najczęściej używanym rodzajem drobiu. Serwowany w restauracjach szybkiej obsługi w różnych formach, takich jak na przykład burgery z kurczakiem, nuggetsy z kurczaka. Ponadto kurczak z różnymi dodatkami jest również obecny na stole w bardziej ekskluzywnych restauracjach. Kurczak jest wykorzystywany na całym świecie i jest przyrządzany na wiele sposobów.

Pierś z kurczaka Filety z piersi kurczaka nie mają w sobie żadnych kości. Mogą być w całości przyrządzane na różne sposoby, ale mogą również być pocięte na kawałki i wykorzystywane w gulaszu i zupach.

Udko z kurczaka Uda z kurczaka są najczęściej wykorzystywane w całości, pieczone w piecu. Skóra jest zostawiana, aby uzyskać smaczną chrupiącą skórkę. Przed pieczeniem często marynowane, dzięki czemu skóra ma wyjątkowy smak.

Pałki Pałki to kurze nogi. Często są one umieszczane w menu fast food, ale mogą być również serwowane w innych restauracjach - wtedy są one podawane inaczej.

Inne rodzaje drobiu Indyk Kaczka Indyki są dużo większe i mięso z tych ptaków jest czasem używane w postaci przetworzonej w różnych potrawach. Pierś indyka może być podawana pieczona. Potrawy z indyka podaje się na ciepło lub na zimno. Kaczki są pieczone lub duszone, zwykle podawane w całości.

Zdjęcia w prezentacji pochodzą z domeny publicznej za pośrednictwem Internetu. Prezentacje są używane do celów edukacyjnych non-profit.