[Aleksander Dziedzic]

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Podstawowe składniki odżywcze
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Odżywiaj się zdrowo 1.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Śniadanie daje moc !!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Odżywiaj się zdrowo 1.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Wpływ składników żywności na organizm
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

[Aleksander Dziedzic] Zdrowe Żywienie “Jeżeli uważasz, że to co jesz nie ma wpływu na twoje zdrowie, to jesteśmy podobni:)” [Aleksander Dziedzic] KLIKNIJ

nie uważając na zdrowotność spożywanych produktów. Należy uważać na: Człowiek jest stworzeniem wszystkożernym. Kieruje się on głodem i smakiem nie uważając na zdrowotność spożywanych produktów. Należy uważać na: - zanieczyszczenia - pierwiastki metali ciężkich - syntetyczne dodatki - działanie środków chemicznych ochrony roślin - substancje promieniotwórcze - jonizację - spaliny Aby zaspokoić potrzeby organizmu należy spożywać takie produkty i w takich ilościach, aby zawierały wszystkie składniki odżywcze. Najlepsze są produkty całkowicie naturalne, z których nic nie usunięto i nie dodano. Zachowują one dzięki temu wszystkie składniki odżywcze.

Białka Ważnym składnikiem budulcowym organizmu są białka. Składają się one z aminokwasów. Wśród znanych 20 aminokwasów jest 8 takich, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Są one jednak mu niezbędne. Dlategonie ma innego wyjścia jak spożywać te aminokwasy.

...białko Należy spożywać wiele różnych produktów zawierających białko, gdyż składniki są rozmieszczone w nichnierównomiernie. Występowanie: mięso, ser, mleko, jaja, owoce roślin strączkowych...

Tłuszczowce Występowanie: masło, margaryna, oleje jadalne, smalec, słonina oraz mięso, ser, żółtko jajka, orzechy... Budowa: kwasy tłuszczowe połączone z glicerolem. Tłuszcze mają dla organizmu znaczenie energetyczne i zapasowe.

...tłuszczowce Zapotrzebowanie dzienne na tłuszcz to 20-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Nie należy przekraczać dziennego zapotrzebowania tłuszczy, bo można dorobić się otyłości i wielu niebezpiecznych chorób.

Węglowodany Źródło: produkty zbożowe (mąka, kasza...), suche nasiona strączkowe(groch, fasola...), ziemniaki ... Węglowodany mają dla organizmu wartość energetyczną. W przypadku przekroczenia zapotrzebowania na węglowodany należy odpowiednio zmniejszyć spożycie tłuszczu, gdyż za duża ilość cukrów jest przetwarzana właśnie na tłuszcze.

Witaminy i sole mineralne Składniki te regulują wszystkie procesy zachodzące w organizmie. Należy spożywać dużo witamin, ale ich nadmiar może być tak katastrofalny w skutkach jak ich niedobór.

SMACZNEGO!!! Jako autor tej prezentacji życzę wszystkim smakoszom “Jesz, żeby żyć, ale nie żyj, aby jeść” [Joanna Krawczyk] Jako autor tej prezentacji życzę wszystkim smakoszom SMACZNEGO!!!