Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

„KLASYFIKACJA GOSPODARSTW ROLNYCH WEDŁUG ZASAD UE”
prezentacja wyników badania marketingowego
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
WSIIZ PRACA DYPLOMOWA INŻYNIERSKA
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych
Grupy producentów rolnych
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Kontrole kwalifikowalności do wsparcia specjalnego do krów i owiec
Rozwój odnawialnych źródeł energii w programach na lata
RACHUNKI REGIONALNE Konferencja Naukowa
Metody badawcze w socjologii
Podstawowa analiza rynku
Podstawowa analiza rynku
„Rolnictwo społecznie zrównoważone - koncepcja badań”
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
Zarząd Powiatu Kościerskiego
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
mgr inż. Grażyna Nachtman
Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY
Organizacja badań dla wybranych działalności produkcyjnych w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych w 2008 r. Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne.
przygotowała mgr Sylwia Zych
Sektorowy Program Operacyjny Działanie 1.1. Inwestycje w gospodarstwach rolnych.
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Rachunek kosztów zmiennych
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Nazwa szkoły: Zespół Szkół Ogólnokształcących w Świebodzinie ID grupy:97/76_p_G1 Opiekun: Dariusz Wojtala Kompetencja: Przedsiębiorczość Temat projektowy:
Tworzenie przedmiotów, zajęć i protokołów
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Badanie obrotu uszlachetniającego w wymianie międzynarodowej dla potrzeb rachunków narodowych – poziom regionalny.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach.
Wykład 1 Dr Agnieszka Tubis.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rozwój gospodarstw i działalności gospodarczej Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej PROW
Doc. dr W. Zborowska Zakład Gospodarki Rynkowej Katedra Gospodarki Narodowej Wydział Zarządzania UW Zmiany struktury sektorowej gospodarki.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Inwestycje w środki trwałe Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Modernizacja gospodarstw rolnych Instrument wsparcia materialnych lub niematerialnych inwestycji.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wspólnotowa typologia gospodarstw rolnych
Technik weterynarii 4-letnie technikum
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Przywracanie potencjału produkcji rolnej zniszczonego w wyniku klęsk żywiołowych i katastrof oraz wprowadzanie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Tworzenie grup i organizacji producentów (M09)
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
GOSPODARSTWA ROLNE OSÓB PRAWNYCH (GOP) W PROCESIE PRZEMIAN SYSTEMOWYCH I INTEGRACJI Z UE.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
Źródła finansowania działań szkoleniowych dla przemysłu rolno - spożywczego dr inż. Anna Ogły Centrum Kształcenia Ustawicznego.
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF PAŃSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY W PUŁAWACH 2016.
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Zakład Ogólnej Ekonomiki
OCENA UKSZTAŁTOWANIA TERYTORIUM GOSPODARSTWA ROLNEGO
Rolnictwo ekologiczne
Opracowano na danych Polskiego FADN
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Prof. dr hab. Walenty Poczta Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
dr inż. Bożena Karwat-Woźniak Zakład Polityki Społecznej i Regionalnej
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej ORGANIZACJA SYSTEMU ZBIERANIA DANYCH DLA PRODUKTÓW ROLNICZYCH DLA PRODUKTÓW ROLNICZYCH grudzień 2005, Warszawa Irena Augustyńska-Grzymek Zakład Rachunkowości Rolnej

Ekonomiczne i społeczne aspekty uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej w pierwszym roku po wstąpieniu do UE W ramach Systemu Zbierania Danych o Produktach Rolniczych możliwe jest zbieranie danych o wartości produkcji, nakładach i kosztach ponoszonych na każdą z działalności produkcji rolniczej występujących w Polsce, tzn.: o działalności produkcji roślinnej towarowej, o działalności produkcji zwierzęcej, o działalności produkcji roślinnej nietowarowej, które są bezpośrednio powiązane z produkcją zwierzęcą. Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej

Ekonomiczne i społeczne aspekty uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej w pierwszym roku po wstąpieniu do UE Działalności do badań, ich liczba, skala produkcji i wielkość próby badawczej dobierane są w sposób celowy. Badania są przeprowadzane za pośrednictwem Biur Rachunkowych znajdujących się w ośrodkach doradztwa rolniczego rozmieszczonych na terenie całej Polski. Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej

Ekonomiczne i społeczne aspekty uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej w pierwszym roku po wstąpieniu do UE Wyboru działalności do badań w poszczególnych latach dokonuje się, przy wykorzystaniu danych GUS, biorąc pod uwagę: o znaczenie gospodarcze badanej działalności, o w przypadku działalności produkcji roślinnej – udział w strukturze zasiewów w kraju, o w przypadku produkcji zwierzęcej – udział pogłowia zwierząt analizowanej działalności. Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej

Ekonomiczne i społeczne aspekty uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej w pierwszym roku po wstąpieniu do UE Dane dla wytypowanych do badań działalności zbierane są przy współpracy z pracownikami ośrodków doradztwa rolniczego, ośrodki te zlokalizowane są w województwach, w których: o udział powierzchni uprawy / pogłowia zwierząt badanej działalności w ogólnej powierzchni / pogłowiu w Polsce jest znaczący, o znajdują się zakłady przetwórstwa rolno- spożywczego wykorzystujące produkty wytworzone w ramach prowadzenia określonej działalności produkcyjnej (np. cukrownie, mleczarnie). Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej

Ekonomiczne i społeczne aspekty uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej w pierwszym roku po wstąpieniu do UE Badania dotyczące określonej działalności produkcyjnej prowadzone są co kilka lat (planuje się, że najrzadziej co 5 lat). Dotychczas, tzn. w latach , badaniami objęto 16 działalności produkcyjnych. Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej Założeniem badań jest m. in. utworzenie szerokiej bazy współczynników techniczno- -ekonomicznych, która będzie wykorzystywana do wykonywania rachunków symulacyjnych. Założeniem badań jest m. in. utworzenie szerokiej bazy współczynników techniczno- -ekonomicznych, która będzie wykorzystywana do wykonywania rachunków symulacyjnych.

Ekonomiczne i społeczne aspekty uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej w pierwszym roku po wstąpieniu do UE Dane liczbowe dla określonej działalności produkcji rolniczej są gromadzone na terenie gospodarstw rolnych, w których jednocześnie prowadzone są badania w ramach systemu Polski FADN. Zebrane dane podlegają rejestracji, kontroli i agregacji za pośrednictwem utworzonego do tego celu cztero-modułowego systemu informatycznego. Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej Dane są gromadzone na specjalnie opracowanych formularzach do zbierania danych. Dane są gromadzone na specjalnie opracowanych formularzach do zbierania danych.

Ekonomiczne i społeczne aspekty uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej w pierwszym roku po wstąpieniu do UE Struktura systemu – moduły: 1.Moduł Wprowadzania i Kontroli Danych - pozwala na rejestrację i wstępną kontrolę danych dla określonej działalności; wykorzystywany jest przez pracowników Biur Rachunkowych, którzy wprowadzają dane do systemu komputerowego, 2.Moduł Kontroli i Agregacji Danych - umożliwia powtórną kontrolę wprowadzonych danych oraz agregację - za pośrednictwem algorytmów - danych dla każdej badanej działalności produkcyjnej, moduł ten wykorzystywany jest przez Koordynatorów BR, którzy następnie przesyłają dane do IERiGŻ-PIB. Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej

Ekonomiczne i społeczne aspekty uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej w pierwszym roku po wstąpieniu do UE Struktura systemu – moduły: 3.Moduł Kontroli i Tworzenia Baz - wykorzystywany jest w IERiGŻ-PIB; za pomocą tego modułu dane przesłane z Biur Rachunkowych są ponownie kontrolowane, a następnie zostaje utworzona baza danych liczbowych dla badanych w danym roku działalności, 4.Moduł: Zakresy - w module tym zawarte są uaktualniane w Instytucie, dla każdego roku badań, dopuszczalne kody badanych działalności produkcji rolniczej oraz dopuszczalne wartości zakresów minimalnych i maksymalnych dla zmiennych opisujących badane działalności. Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej

Ekonomiczne i społeczne aspekty uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej w pierwszym roku po wstąpieniu do UE Założenia Systemu: Założenia Systemu: 1.Do nanoszenia jakichkolwiek poprawek w danych liczbowych z gospodarstw rolnych upoważnieni są wyłącznie pracownicy Biur Rachunkowych, którzy zbierali dane w terenie i mieli bezpośredni kontakt z rolnikami, właścicielami gospodarstw. 2. Zagregowane, za pośrednictwem algorytmów, dane dla poszczególnych działalności badanych w zakwalifikowanych do badań gospodarstwach przesyłane są do IERiGŻ-PIB. 3. W Instytucie tworzone są wynikowe bazy danych dla poszczególnych działalności. Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej

Ekonomiczne i społeczne aspekty uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej w pierwszym roku po wstąpieniu do UE Zgromadzone w ramach Systemu Zbierania Danych o Produktach Rolniczych dane liczbowe o wartości produkcji, nakładach i kosztach ponoszonych na działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej są bardzo cenną bazą szczegółowych danych dotyczących określonych działalności produkcyjnych i mogą być wykorzystywane do różnych celów. Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej

Dziękuję za uwagę