Techniki chemometryczne w ocenie próbek środowiskowych i biologicznych
Najczęściej stosowane techniki Analiza głównych składników (PCA) Analiza czynnikowa (FA) Liniowa analiza funkcji dyskryminacyjnej (LDA) Kanoniczna analiza funkcji dyskryminacyjnej (DA) Analiza członów końcowych (EMA) Analiza skupień (CA) Sieci neuronowe (NN)
PCA Tworzy „nowe” wymiary danych pomiarowych i umożliwia analizę mniejszej liczby czynników niezależnych lub głównych składników opisujących informacje zawarte w systemie zmiennych.
Wady PCA Trudność w interpretacji głównych składowych Pomijanie pewnych informacji
Analiza skupień Obiekty grupowane są w ten sposób, iż „podobne” obiekty należą do tej samej grupy oraz są wyraźnie odrębne od innych zgrupowań
Techniki analizy CA Techniki hierarchiczne - procedury aglomeracyjne - procedury deglomeracyjne Grupa metod k-średnich Metody rozmytej analizy skupień
Analiza Funkcji Dyskryminacyjnej Określa zróżnicowanie pomiędzy grupami elementów nominalnych, które są opisywane zmiennymi numerycznymi.
Zastosowanie chemometrii Identyfikacja źródeł zanieczyszczeń chemicznych Analityczna ocena jakości niektórych produktów żywnościowych Ocena potencjału analitycznego metod łączonych z perspektywy przyszłego ujednolicenia metod w standardach międzynarodowych Ocena efektywności metod wstępnej obróbki próbek przeznaczonych do analizy na zawartość pierwiastków śladowych
Ocena rozmieszczenia pierwiastków w ziemiach Przetwarzanie danych pomiarowych dotyczących próbek biologicznych (np. ryb, planktonu) PCA – określenie efektywności różnych metod wstępnej obróbki próbek owoców morza analizowanych pod kątem zawartości : As, Cd, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Ni, Pb, Se i Zn
Próbki biologiczne Wodorosty Mięczaki Ryby Ssaki morskie
Dwuwymiarowy wykres zliczeń przedstawiający różnice: sezonowe wiekowe
Ssaki morskie
Chemometryczna ocena jakości żywności Produkty pochodzenia morskiego Napary i napoje herbaciane Wina i moszcz Ocet winny Koniaki Piwo Ryż
Produkty pochodzenia morskiego Stosowanie techniki PCA do analitycznej oceny stopnia zanieczyszczenia owoców morza przez toksyczne pierwiastki śladowe Na podstawie wyników można określić, w którym rejonie zbierane były np. omułki jadalne – identyfikacja zanieczyszczonych terenów , które mogą być pomocne w biomonitoringu
Napary i napoje herbaciane Identyfikacja pochodzenia i sposobu przygotowania na podstawie zawartych metali Napary sporządzone z czarnych herbat są wzbogacone w Mg, Mn, Al, Ca i K Istnieją znaczące różnice w składzie mineralnym naparów sporządzonych z różnym czasem parzenia