Techniki chemometryczne w ocenie próbek środowiskowych i biologicznych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZJAWISKO FIZYCZNE A REAKCJA CHEMICZNA
Advertisements

Klasyfikacja danych Metoda hierarchiczne
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Podstawy ochrony przed korozja
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
Regresja w EXCELU.
Identyfikowalność oczyma konsumenta
Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
CEL konsolidacja jednostek naukowych oraz podniesienie poziomu i znaczenia w Europejskiej Przestrzeni Badawczej, polskich badań w zakresie zmian zanieczyszczenia.
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE SZEREGU CZASOWEGO SZEREG CZASOWY jest zbiorem obserwacji zmiennej, uporządkowanych względem czasu (dni,
PROSTE RÓWNANIA CHEMICZNE
` Eliminacja interferencji izobarycznych selenu, arsenu i antymonu
Wpływ szybkości przepływu próbki Analiza wód naturalnych
Metale i stopy metali.
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Program przedmiotu “Metody statystyczne w chemii”
PROGNOZA ODDZIAŁYWANIA NA ŚRODOWISKO PROJEKTU STRATEGII ROZWOJU WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO- POMORSKIEGO NA LATA
Zasilacze.
Rentgenografia a roztwory stałe Wykład 6
Wstęp do programowania obiektowego
Metale.
Chemia stosowana I temat: utlenianie i redukcja.
Chemia stosowana II chemia organiczna dr inż. Janusz ZAWADZKI p. 2/44
Chemia stosowana I temat: wiązania chemiczne.
Elektrochemia.
Reakcje utlenienia i redukcji
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Seminarium 2 Krzywe kalibracyjne – rodzaje, wyznaczanie, obliczanie wyników Równanie regresji liniowej Współczynnik korelacji.
Podane w tabelach leżą poniżej granicy, przy której dochodzi do zakłócenia w przebiegu oznaczania.
GŁOSOWA ŁĄCZNOŚĆ Z KOMPUTEREM
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Analiza wariancji ANOVA czynnikowa ANOVA
Zdrowe Odżywianie.
w ekonomii, finansach i towaroznawstwie
VII EKSPLORACJA DANYCH
Seminarium licencjackie Beata Kapuścińska
Monika Piwowar Gdańsk Statystyka i analiza danych II Analiza danych z technik wysokoprzepustowych w zastosowaniach.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WiązaNia CHemiczNe Jak jest rola elektronów walencyjnych w łączeniu się atomów? Jak powstają jony i jak tworzy się wiązanie jonowe? Jak się tworzy wiązanie.
Układ oKresOwy PierwiAstków
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Program przedmiotu “Opracowywanie danych w chemii” 1.Wprowadzenie: przegląd rodzajów danych oraz metod ich opracowywania. 2.Podstawowe pojęcia rachunku.
Recykling aluminium.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Maciej Banaś, Dariusz Kotlewski, Joanna Kulczycka,
Istota innowacyjności 1. Nanocząsteczka – 10 nm 2. Nanocząsteczka – 2 nm 3. MONOJON – 0,2 nm 4. Klaster nanocząstek 1:10 Cząsteczki aplikowane w preparatach.
Krajowa Jednostka Ewaluacji
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Współczesny układ okresowy pierwiastków chemicznych (u.o.p. chem.)
- życiodajna Substancja
Czy substancje można przetwarzać?
Julia Warchocka i Zofia Kaszubowska
Koło Naukowe Metod Ilościowych
Zasady zdrowego odżywiania!
Metale o właściwościach amfoterycznych
Zasadowe wodorki metali Obojętne związki wodoru z niemetalami
3Li ppm Li ppm Promień atomowy Promień jonowy (kationu, anionu)
Wiązania chemiczne.
Co do tej pory robiliśmy:
Dr Dorota Rozmus Katedra Analiz Gospodarczych i Finansowych
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Techniki chemometryczne w ocenie próbek środowiskowych i biologicznych

Najczęściej stosowane techniki Analiza głównych składników (PCA) Analiza czynnikowa (FA) Liniowa analiza funkcji dyskryminacyjnej (LDA) Kanoniczna analiza funkcji dyskryminacyjnej (DA) Analiza członów końcowych (EMA) Analiza skupień (CA) Sieci neuronowe (NN)

PCA Tworzy „nowe” wymiary danych pomiarowych i umożliwia analizę mniejszej liczby czynników niezależnych lub głównych składników opisujących informacje zawarte w systemie zmiennych.

Wady PCA Trudność w interpretacji głównych składowych Pomijanie pewnych informacji

Analiza skupień Obiekty grupowane są w ten sposób, iż „podobne” obiekty należą do tej samej grupy oraz są wyraźnie odrębne od innych zgrupowań

Techniki analizy CA Techniki hierarchiczne - procedury aglomeracyjne - procedury deglomeracyjne Grupa metod k-średnich Metody rozmytej analizy skupień

Analiza Funkcji Dyskryminacyjnej Określa zróżnicowanie pomiędzy grupami elementów nominalnych, które są opisywane zmiennymi numerycznymi.

Zastosowanie chemometrii Identyfikacja źródeł zanieczyszczeń chemicznych Analityczna ocena jakości niektórych produktów żywnościowych Ocena potencjału analitycznego metod łączonych z perspektywy przyszłego ujednolicenia metod w standardach międzynarodowych Ocena efektywności metod wstępnej obróbki próbek przeznaczonych do analizy na zawartość pierwiastków śladowych

Ocena rozmieszczenia pierwiastków w ziemiach Przetwarzanie danych pomiarowych dotyczących próbek biologicznych (np. ryb, planktonu) PCA – określenie efektywności różnych metod wstępnej obróbki próbek owoców morza analizowanych pod kątem zawartości : As, Cd, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Ni, Pb, Se i Zn

Próbki biologiczne Wodorosty Mięczaki Ryby Ssaki morskie

Dwuwymiarowy wykres zliczeń przedstawiający różnice: sezonowe wiekowe

Ssaki morskie

Chemometryczna ocena jakości żywności Produkty pochodzenia morskiego Napary i napoje herbaciane Wina i moszcz Ocet winny Koniaki Piwo Ryż

Produkty pochodzenia morskiego Stosowanie techniki PCA do analitycznej oceny stopnia zanieczyszczenia owoców morza przez toksyczne pierwiastki śladowe Na podstawie wyników można określić, w którym rejonie zbierane były np. omułki jadalne – identyfikacja zanieczyszczonych terenów , które mogą być pomocne w biomonitoringu

Napary i napoje herbaciane Identyfikacja pochodzenia i sposobu przygotowania na podstawie zawartych metali Napary sporządzone z czarnych herbat są wzbogacone w Mg, Mn, Al, Ca i K Istnieją znaczące różnice w składzie mineralnym naparów sporządzonych z różnym czasem parzenia