Przepisy REGIONALNE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
KUCHNIA FIŃSKA KLASA 6a ROK SZKOLNY 2005/06.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Program „Mój własny chleb!”
Książka Kucharska.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Książeczka kucharska:
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Program „Mój własny chleb!”
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Świąteczne porady żywieniowe
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Przepisy REGIONALNE

Kutia Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka pszenicy - 1 szklanka mleka - ½ szklanki cukru pudru - ½ szklanki miodu - 20 dag orzechów laskowych - 10 dag migdałów - 5 sztuk figi - 5 sztuk daktyli - 3 łyżki rodzynek - skórka z cytryny

Kutia Wykonanie: Pszenicę namoczyć na noc, a następnie gotować trzykrotnie zmieniając wodę, gdy pszenica będzie miękka, odsączyć na sitku. Mak przemyć pod bieżącą wodą, zalać wrzącym mlekiem i zagotować na małym ogniu. Następnie zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z ugotowaną pszenicą i dodać resztę składników. Gotową kutię wstawić do lodówki.

Pyzy ziemniaczane Składniki : Wykonanie : 2kg ziemniaków mąka pszenna skwarki Wykonanie : Ziemniaki obrać ze skórki i gotować .Pod koniec gotowania dodać mąkę pszenną i dalej gotować gdy ziemniaki będą już ugotowane należy odcedzić wodę , następnie dobrze wyrobić. Podawać ze skwarkami

Kluski tarte ziemniaczane Wykonanie : Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce , następnie odcisnąć wodę i wymieszać z otrzymaną skrobią , dodać szczyptę soli. Formować kulki rzucając na gotującą się wodę . Po ugotowaniu polać mlekiem do smaku  Smacznego !!! Składniki : -Ziemniaki(ok.2kg) -sól 3L. Wody Szklanka mleka

Groch z kapustą Składniki: - łuskany groch - kiszona kapusta - cebula - masło - kminek - pieprz - sól

Groch z kapustą Wykonanie: Groch moczymy przez całą noc z dodatkiem kminku. Następnego dnia gotujemy go w tej samej wodzie, tka długo aż rozgotuje się na paćkę. W osobnym garnku gotujemy kiszona kapustę. Gdy oba składniki są gotowe łączymy je ze sobą. Na maśle przysmażamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy ją do kapusty z grochem. Przyprawiamy solą do smaku.

Drożdżowy kołacz Składniki: - 2 dag drożdży, - 1 szklanka ciepłego mleka, - 2,5 szklanki mąki, - 1 jajko i 2 żółtka, - wydrążony miąższ z laski wanilii, - 6 łyżek śmietany 30%, - 5 łyżek brązowego cukru

Drożdżowy kołacz Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z odrobiną cukru. Odstawiamy na 5 minut. Dodajemy resztę składników i dobrze je ze sobą wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie lśniące i będzie łatwo odchodzić od ręki. Ciasto dzielimy na cztery części i formujemy z nich podłużne wałeczki. Zwijamy po dwa wałeczki ze sobą, a koniec zlepiając ze sobą tworząc kołacz. Posypujemy brązowym cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C na złotawy kolor.

Strucle makowe Składniki: - 50 dag mąki pszennej - Kostka masła lub margaryny - 2 jajka i 1 białko - ½ szklanki cukru kryształu - ½ szklanki mleka 2% - 5 dag drożdży - Duża puszka (950g) gotowej masy makowej

Strucle makowe Wykonanie: Mleko zagotować z masłem, a następnie wystudzić. Jaja ubić z cukrem (łyżeczkę cukru odsypać), wymieszać z letnim mlekiem. Dodać drożdże roztarte z odsypanym cukrem, wymieszać, przykryć i odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Następnie wlać rozczyn do miski z przesianą mąką, wymieszać, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podzielić je na dwie równe części, każdą rozwałkować na prostokątny placek o grubości 1 cm. Posmarować placki roztrzepanym białkiem, po czym rozsmarować na nich równą warstwą masę makową, zostawiając ze wszystkich boków margines półcentymetrowej szerokości. Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku, podwinąć końce, bardzo luźno owinąć każdą struclę papierem do pieczenia, włożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 - 200°C. Strucla będzie smaczniejsza, jeśli ją polukrujemy i można posypać siekanymi orzeszkami.

Moczka Składniki: - 4 szklanki kompotu wieloowocowego - 5 dag płatków migdałowych - 3 dag łuskanych orzechów laskowych - 3 dag łuskanych orzechów włoskich - 5 dag rodzynek - 5 dag suszonych moreli - 10 dag suszonych śliwek - 10 dag suszonych jabłek - 20 dag piernika - 1 mandarynka - 4 dag czekolady deserowej - sok z ½ cytryny

Moczka Wykonanie: Piernik pokruszyć, zalać zimną wodą, odstawić. Kompot (wraz z owocami) wlać do garnka i mocno podgrzać lecz nie zagotować. Dodać bakalie oraz pokrojone suszone owoce. Gotować pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż owoce będą zupełnie miękkie. Piernik przetrzeć przez sitko, dodać do kompotu. Gotować jeszcze 15 min (od czasu do czasu zamieszać). Wrzucić kawałki czekolady, wlać sok z cytryny. Przed samym podaniem dodać cząstki mandarynek.

Ziemniaki wymieszane z kapustą (panczakraut) Składniki ½ kg ziemniaków 1/2kg kapusty kiszonej 1duża cebula *mąka *masło *ocet Sól, pieprz, wegeta Sposób przygotowania Ziemniaki i kapustę gotujemy. Ugotowane już ziemniaki gnieciemy tak ,żeby były pure i dodajemy do nich ugotowaną kapustę i drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy wszystko razem dokładnie. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy 2 widelce mąki zwykłej tak, żeby wyszła zasmażka, podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy trochę wody, mieszamy szybko i wlewamy to do ziemniaków z kapustą. Wszystko przyprawiamy i jeszcze raz mieszamy. Na samym końcu dodajemy 2 łyżki octu i jeszcze raz mieszamy. Jeśli ktoś lubi, może dodać więcej octu.

Placki pieczone na piecu ,,SODAKI’’ ½ kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 kefir Sól do smaku Wszystkie składniki mieszamy. Formujemy placki o grubości 1cm i kładziemy na czystą blachę kuchenną. Pieczemy do 30 min. Podajemy z masłem i po picia kawa zbożowa z mlekiem.

Prażuchy ½ kg mąki 1 l wody gotowanej Sól do smaku Wykonanie : Mąkę wsypujemy do garnka i stawiamy na gaz. Mieszamy, aż będzie miała złoty kolor. Następnie wlewamy gorącą, posoloną wodę i szybko mieszamy. Nie może być grudek. Gotowe prażuchy polewamy obficie stopionym boczkiem lub słoninką. Popijamy kefirem.

Przepis na chleb staropolski Składniki - 3 g suszonych drożdży lub 6 g świeżych - 150 ml ciepłej wody - 150 g mąki pszennej Wymieszać całość następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce . Poczekać ,aż zwiększy objętość (ok. 0,5 – 2 godz.) Pozostałe składniki:  - 50 g maki pszennej  - 1,5 łyżeczki soli  - 280 g zakwasu żytniego  - 50 g maki żytniej  - 1 łyżka oliwy  - nasiona na wierzch Do otrzymanego ciasta dodać pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub łyżką . Keksówkę o dł. 18 cm . wysmarować smalcem domowym , posypać mąką i  przełożyć ciasto. Wierzch posmarować oliwą , nakryć ściereczką . Przenieść w ciepłe miejsce Nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni C. Przed umieszczeniem blaszki w piekarniku , raz jeszcze posmarować oliwą , można też posypać ziarnami lub makiem. Ścianki piekarnika spryskać wodą. Piec 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. i dalej  piec 40-45 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy chleb z formy i ponownie wkładamy do piekarnika, Chleb należy wystudzić.

Zacierka na mleku składniki: 10 dag mąki 1 jajko 2 dag mąki do podsypania 1 ¼ litra mleka sól Zagnieść ciasto z mąki, wody i jajka. Posiekać nożem lub zetrzeć na tarce. Podsypać mąką. Ugotować na wodzie, odcedzić, zalać gorącym mlekiem. Zacierkę można przyrządzić również bez jajek.

Przepis na chleb Składniki ziemniaki mleko drożdże mąka ziarna zbóż Mleko, mąkę oraz drożdże należy rozrobić. Do powstałego rozczynu dołożyć ziarna zbóż i ziemniaki. Przy wyrabianiu ciasta należy wybrać ziarna.

Święconina Jajka ugotowane Szynka Boczek Surowe jajka Chrzan Buraczki Ser biały Ugotowane święcone jajka kroimy w kostkę ,dodajemy do tego pokrojoną szynkę i boczek wrzucamy do garnka do czasu aż się zarumieni dodajemy surowe jajka z serem oraz starty chrzan mieszamy gotując na małym ogniu dopóki jajka się nie zetną .Najlepiej podawać z buraczkami .

Zupa Śliwkowa Składniki : Fasola Suszone śliwki Marchewka Pietruszka Seler Ziemniaki Śmietana Sól Mąka Gotujemy Fasolkę dodajemy ugotowane suszone śliwki dorzucamy marchewkę ,jarzyny starte na tarce . Śliwki wraz z kompotem wlewamy do wywaru podbijamy śmietaną z mąką do tego sól i pieprz Smacznego