WROCŁAWSKI PARK TECHNOLOGICZNY SA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Leszek Skalny Kraków, dnia 29 marca 2007 r.
Advertisements

ROLĄ SAMORZĄDU JEST INTEGRACJA DZIAŁAŃ I STWORZENIE WARUNKÓW DO BUDOWY SYSTEMU INNOWACJI.
I Geneza parków 1948r – powstanie pierwszego parku technologicznego w Menlo Park (USA) 1951r – Stanford Research Park na Uniwersytecie.
Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego Działanie 2.6 Regionalne Strategie Innowacyjne i transfer wiedzy Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju.
Zawody przyszłości.
Wiedza i innowacje w rozwoju gospodarki -
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Budowa powiązań z otoczeniem gospodarczym Panel.
na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE
1 Bielsko-Biała, 16 grudnia 2011 roku Konferencja INNOWACYJNOŚĆ AKADEMICKA - nowe trendy w rozwoju przedsiębiorczości – Zapotrzebowanie na innowacje ze.
Rozwój odnawialnych źródeł energii w programach na lata
III Seminarium Sieci Biotech, Wrocławski Park Technologiczny, Wrocław, Dolnośląski klaster żywnościowy: zadania i perspektywy rozwoju Mirosław.
Strategia Rozwoju Województwa Lubuskiego 2020.
Innowacyjność zagadnienia wprowadzające
SIEĆ LLL Uniwersytet gdański,
Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego Uzupełnienie Programu zatwierdzone przez Komitet Monitorujący ZPORR w dniu 16 kwietnia 2004 r.
Znaczenie wartości niematerialnych w aspekcie wyzwań dla rozwoju społeczno- gospodarczego Polski praca zbiorowa pod kierunkiem Rafała Antczaka CASE-Doradcy,
KONCEPCJA DZIAŁALNOŚCI
Priorytet II Wzmocnienie rozwoju zasobów ludzkich w regionach Działanie 2.6. Regionalne Strategie Innowacyjne i transfer wiedzy Departament Rozwoju Regionalnego.
PATENT na innowacyjny biznes
Katedra Ekonomii i Badań Regionalnych Politechniki Opolskiej
Spółdzielczość w ujęciu ekonomicznym. SILNE STRONY -1 Wysoka jakość z elementami dziedzictwa narodowego Cena adekwatna do jakości Wyroby unikatowe Wyroby.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego KAPITAŁ LUDZKI na lata
1 PRZYGOTOWANIA DO 7. PROGRAMU RAMOWEGO UE REGIONY WIEDZY I INNOWACJI RESEARCH POTENTIAL = CENTERS OF EXCELLENCE ANDRZEJ SIEMASZKO KRAJOWY PUNKT KONTAKTOWY.
Ministerstwo Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej Departament Zarządzania Programem Wzrostu Konkurencyjności Przedsiębiorstw SEKTOROWY PROGRAM OPERACYJNY.
Rola uczelnianych centrów transferu technologii w komercjalizacji wyników badań naukowych Jelenia Góra, listopada 2013 r. Prof. zw. dr hab. inż.
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
2010 Benchmarking klastrów w Polsce Dr Aleksandra Nowakowska Zespół Konsultantów PARP Benchmarking jako instrument poprawy jakości zarządzania Warszawa,
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
Projekt Wortal Transferu Wiedzy jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego (85%) oraz ze środków budżetu.
Rozwój, koordynacja, monitoring i ewaluacja dolnośląskiego systemu innowacji współfinansowany z EFS w ramach poddziałania POKL Rozwój, koordynacja,
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
SPOTKANIE WARSZTATOWE
Doświadczenie Politechniki Rzeszowskiej w zakresie współpracy z przemysłem Konferencja inaugurująca działalność Preinkubatora Akademickiego Podkarpackiego.
„Polskie klastry i polityka klastrowa” Klaster NUTRIBIOMED Warszawa dnia 14 kwietnia 2011 r. Przedsięwzięcie realizowane przez PARP jest współfinansowane.
Pozyskiwanie środków na promocję produktów regionalnych Bożena Pietras-Goc FUNDACJA PARTNERSTWO DLA ŚRODOWISKA.
Społeczne partnerstwo na rzecz zdrowia środowiskowego
WORTAL TRANSFERU WIEDZY
Polska w Programach Ramowych UE
OD KONTROLI DO AUDITU HACCP
1 Priorytet 2 Rozwój społeczności lokalnej na obszarze pogranicza INTERREG IIIA Czechy – Polska.
ROLĄ SAMORZĄDU JEST INTEGRACJA DZIAŁAŃ I STWORZENIE WARUNKÓW DO BUDOWY SYSTEMU INNOWACJI.
Kliknij, aby edytować styl wzorca tytułu Kliknij, aby edytować styl wzorca podtytułu 1 Klastry szansą na poprawę konkurencyjności i innowacyjności regionu.
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Zagadnienia.
Identyfikowalność w łańcuchu dostaw branży spożywczej jako element wspierający zrównoważony rozwój firm i ich produktów Grzegorz Sokołowski Nowe trendy.
Ministerstwo Gospodarki Budowanie innowacyjnej gospodarki Departament Rozwoju Gospodarki Ministerstwo Gospodarki Regionalna Strategia Innowacji dla Mazowsza.
Transport i logistyka Studia I stopnia Katedra Transportu.
Transport i logistyka Studia II stopnia Katedra Transportu.
Wydział Rolnictwa i Biologii Wydział Zastosowań Informatyki i Matematyki Centrum Informatyczne Centrum Edukacji Multimedialnej Szkoły Głównej Gospodarstwa.
Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, Poznań tel.
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego Kadry dla innowacyjnej gospodarki – rola priorytetu IV PO Kapitał Ludzki Agnieszka Gryzik dyrektor Departamentu.
Fundusze UE na badania i rozwój w latach Bartosz Kozicki Departament Rozwoju Regionalnego i Przestrzennego UMWP Konferencja końcowa projektu.
Energia w Dolnośląskim Centrum Zaawansowanych Technologii Prof. dr hab. Miros ław Miller, Politechnika Wrocławsk a, DCZT.
Politechnika Śląska w Gliwicach Wydział Organizacji i Zarządzania Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwem i Organizacji Produkcji Kierownik Katedry: prof.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Działania edukacyjno - upowszechnieniowe w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
SYSTEMY ZARZĄDZANIA.
Nowe założenia i zmiany w systemie HACCP
UNIWERSYTET MEDYCZNY W ŁODZI - PRZEDSIĘBIORSTWEM NAUKOWO - DYDAKTYCZNYM Prof. dr hab. Paweł Górski, Rektor.
Copyright (c) 2007 DGA S.A. | All rights reserved. Wsparcie innowacyjności w regionalnych programach operacyjnych Konferencja „Innowacyjna gospodarka”
Plan konsultacji społecznych I część – prezentacja zakresu prac nad Strategią, celów strategicznych I i II rzędu II część – pytania skierowane do uczestników.
INSTRUMENTY WSPIERANIA PROJEKTÓW INNOWACYJNYCH ARP S.A.
Propozycje wyzwań, celów i programów opracowanych w ramach sekcji Gospodarka i Nauka.
Copyright (c) 2007 DGA S.A. | All rights reserved. Wsparcie innowacyjności w regionalnych programach operacyjnych Konferencja „Innowacyjna gospodarka”
Alternatywny slajd początkowy – logo bez animacji
Stanisław Tamm Urząd Miasta Poznania Wydział Działalności Gospodarczej
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

WROCŁAWSKI PARK TECHNOLOGICZNY SA Prof. dr hab. inż. Maciej Chorowski DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM ZAAWANSOWANYCH TECHNOLOGII Prof. dr hab. inż. Mirosław Miller KONFERENCJA I III SEMINARIUM SIECI BIOTECH Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka

KONFERENCJA I III SEMINARIUM SIECI BIOTECH DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM ZAAWANSOWANYCH TECHNOLOGII „ŚRODOWISKO PRODUKCJI ŻYWNOŚCI, JEJ JAKOŚĆ, WARTOŚĆ NUTRACEUTYCZNA I BIOMEDYCZNA W ŚWIETLE POSTĘPU TECHNOLOGICZNEGO I ŚWIADOMOŚCI KONSUMENTÓW” PROWADZĄCY: TADEUSZ TRZISZKA

OBSZARY ZAGADNIEŃ MERYTORYCZNYCH Nutraceutyki, żywność prozdrowotna, preparaty biomedyczne (7 referatów) Utrwalanie żywności i systemy opakowań ( 3 referaty) Produkty regionalne i ekologiczne (1 referat) Jakość i bezpieczeństwo żywności (1 referat) Edukacja żywieniowa (2 referaty) Platformy technologiczne „ŻYWNOŚC DLA ŻYCIA”

EUROPEJSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA „ŻYWNOŚC DLA ŻYCIA” European Technology Platform on Food for Life Wytwarzanie produktów prozdrowotnych Promowanie zmian w diecie i stylu życia Poprawa jakości życia obywateli

EUROPEJSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ZARZĄDZANIE ŁAŃCUCHEM ŻYWNOŚCI „ŻYWNOŚC DLA ŻYCIA” KOMUNIKACJA, TRENING I TRANSFER TECHNOLOGII ŻYWNOŚĆ; JAKOŚĆ I PRODUKCJA ŻYWNOŚĆ I ZDROWIE BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI ŻYWNOŚĆ I KONSUMENT ZRÓWNOWAŻONA PRODUKCJA ZARZĄDZANIE ŁAŃCUCHEM ŻYWNOŚCI

I SZEROKIEGO PRZEPŁYWU INFORMACJI ŻYCZĘ OWOCNYCH OBRAD I SZEROKIEGO PRZEPŁYWU INFORMACJI

ŁAŃCUCH PRODUKCJI ŻYWNOŚCI W ASPEKCIE WYMAGAŃ PRAWNYCH UE Prof. Tadeusz Trziszka Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością Wydział Nauk o Żywności Akademia Rolnicza we Wrocławiu

PRAWO UNII EUROPEJSKIEJ CZŁOWIEK KONSUMENT KLIENT ŚRODOWISKO ZDROWIE BEZPIECZEŃSTWO

EUROPEJSKIE PRAWO ŻYWNOŚCIOWE Rozporządzenie 178/2002, dot. ogólnych zasad i wymagań prawa żywnościowego w zakresie bezpieczeństwa; 2. Rozporządzenie 852/2004, dot. higieny żywności; 3. Rozporządzenie 853/2004, dot. zasad prawnych dla żywności pochodzenia zwierzęcego; 4. Rozporządzenie 854/2004, dot. regulacji prawnych dla organizacji w zakresie oficjalnych kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego, przeznaczonych do konsumpcji. 5. Rozporządzenie 882/2004, dot. kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt.

Bezpieczeństwo i jakość żywności Środowisko naturalne Zdrowie i życie konsument Medycyna Profilaktyka człowiek Obszary wiejskie Rolnictwo Produkcja rolna klient DOBROSTAN ZWIERZĄT Środowisko pacjent Bezpieczeństwo i jakość żywności Przetwórstwo surowców i dystrybucja produktów Środowisko naturalne

WSPÓŁZALEŻNOŚĆ DZIAŁAŃ NA RZECZ BEZPIECZEŃSTWA I JAKOŚCI GHP/GMP HACCP QACP ISO 9000, 22000 TQM Podstawowe wymagania Bezpieczeństwo żywności Wszystkie Atrybuty jakości żywności Optymalne funkcjonowanie organizacji GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna GHP – Dobra Praktyka Higieniczna HACCP – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli QACP – System Punktów Kontrolnych Zapewniających Jakość Normy z serii ISO 9000 oraz ISO 22000 Kompleksowe Zarządzanie Jakością – TQM

(informacje rutynowe) Traceability Tracking & Tracing śledzenie kierunkowe (informacje rutynowe) Tracing śledzenie zwrotne (procedury nadzoru nad produktem) Traceability jako sposób identyfikacji i identyfikalności produktu * Tracking’ - możliwość określenia w każdym momencie pochodzenia produktu, każdego dodatku i rodzaju procesu zastosowanego w produkcji. * Tracing’ – możliwość określenia dla każdego produktu czasu i miejsca dostawy i późniejsze jego losy (usprawnienie do wycofania z rynku). * System ten działa w obu kierunkach w łańcuchu żywnościowym: wstecz do surowców i naprzód do odbiorcy końcowego. Jego celem jest bezpieczeństwo produktu w łańcuchu, prostota i przeźroczystość poprzez sprawny system informacji.

Tracing i Tracking- relacje między partnerami w łańcuchu dostaw Dostawca pierwotny Przetwórnia Hurt platforma dystrybucyjna handel detaliczny konsument Śledzenie łańcucha produkcyjnego od surowca do produktu końcowego Surowiec produkt końcowy Śledzenie łańcucha produkcyjnego od produktu końcowego do surowca Tracing i Tracking- relacje między partnerami w łańcuchu dostaw

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ

ROZWÓJ NAUKI I POSTĘP TECHNOLOGICZNY W PRZEMYŚLE ŻYWNOŚCIOWYM W ASPEKCIE ŚWIADOMSCI SPOŁECZNEJ Prof. Tadeusz Trziszka Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością Wydział Nauk o Żywności Akademia Rolnicza we Wrocławiu

NAUKI O ŻYWNOŚCI PRZEMYSŁ ŻYWNOŚCIOWY To wielodyscyplinarny obszar wiedzy. matematyka, chemia, fizyka, biologia z mikrobiologią, prawo, ekonomia Technologia PRZEMYSŁ ŻYWNOŚCIOWY Zaawansowane Technologie TRANSFER WIEDZY, INPLEMENTACJA

Gospodarka oparta na wiedzy (Społeczeństwo wiedzy) To Produkcja wiedzy (badania naukowe) Przekazywanie wiedzy (edukacja i procesy szkoleniowe) Rozpowszechnianie wiedzy (technologie informacyjne, komunikacja) Zastosowania wiedzy w procesach innowacyjnych.

Gospodarka oparta na wiedzy oraz społeczeństwo wiedzy sprawiają, że uniwersytety poza realizowaniem podstawowej misji produkowania i przekazywania wiedzy muszą m.in.: -Angażować się w życie społeczności lokalnych -Być głównym źródłem wiedzy eksperckiej -Stawać się miejscem dialogu i wymiany doświadczeń pomiędzy naukowcami a społeczeństwem i gospodarką (przemysłem).

ASYMILICJA WIEDZY I JEJ DYNAMICZNA PROGRESJA UCZELNIE – GOSPODARKA ASYMILICJA WIEDZY I JEJ DYNAMICZNA PROGRESJA NOWOCZESNA EDUKACJA

INTERNACJONALIZACJA EDUKACJI Mobilność studentów i naukowców Atrakcyjne pole rozwoju Budowanie nowej świadomości Uniwersytety / współpraca międzynarodowa Pozycja i znaczenie na arenie światowej Uczestnictwo w sieciach międzynarodowych (sieci edukacyjne, projekty badawcze)

Kontakty z absolwentami Współpraca z gospodarką

Produktem końcowym uniwersytetów i innych wyższych uczelni są absolwenci i wyniki badań naukowych (patenty, licencje, publikacje, konferencje itp.). Najistotniejszym staje się zharmonizowanie badań naukowych z wprowadzaniem ich wyników do systemu edukacji.

Procedura wdrożenia jest kosztowna Wartościowe wyniki żmudnych badań pozostają często nieznane, nawet po ich opublikowaniu Problem ten występuje często w uniwersytetach opartych na systemie tradycyjnym, gdzie produktem końcowym badań jest publikacja, a nie wdrożenie wyników. Procedura wdrożenia jest kosztowna

System edukacji (oparty na programach) powinien być połączony z oceną efektów kształcenia, co związane jest ze zmianami organizacyjnymi -Programy powinny być zorientowane bardziej „na studentów” niż „na prowadzących zajęcia”. -Pracownicy dydaktyczni powinni odchodzić od roli wykładowców i stawać się „trenerami”, pomagającymi studentom w procesie nauczania. KRYTERIA Audytor

Transfer wiedzy “high tech” z uniwersytetów do przemysłu powinien odbywać się z wykorzystaniem ogniw pośrednich. Parki technologiczne ( gdzie wiedza i wyniki akademickie w formie patentów i publikacji mogą być przekształcone w nowe produkty rynkowe cechujące się wysoką wartością technologiczną). Firmy typu „spin off” służą do transferu wiedzy. Transfer wiedzy służy polaryzacji nauki, rozwojowi wysokich technologii oraz podniesienia atrakcyjności regionów. Transfer wiedzy stanowi wartość dodaną do obecnej pozycji i rozwoju krajów UE

Akademickie środowisko Wrocławia może służyć jako doskonały przykład postępującej integracji badań naukowych ukierunkowanych na wdrażanie wyników.

Dolnośląskie Centrum Zaawansowanych Technologii Jednostką doskonale integrującą środowisko Wrocławia, Dolnego Śląska, a także innych regionów Polski jest Dolnośląskie Centrum Zaawansowanych Technologii

W roku 1998 władze miasta, niektóre podmioty środowiska nauki i biznesu Wrocławia, w tym Uniwersytet Wrocławski, Politechnika Wrocławska i Akademia Rolnicza we Wrocławiu powołały do życia Wrocławski Park Technologiczny (WPT SA), który staje się silną instytucją wykorzystującą wysokie technologie oraz transfer wiedzy.

TRZEBA ODWAGI ABY NIE BYŁO ZA PÓŹNO !!! WARTO ZASTANOWIĆ SIĘ NAD NOWĄ FORMUŁĄ TRANSFERU WIEDZY Z UCZELNI DO GOSPODARKI ABY WDRAŻAĆ INNOWACYJNOŚĆ I ROZWIJAĆ KONKURENCYJNĄ GOSPODARKĘ TRZEBA ODWAGI ABY NIE BYŁO ZA PÓŹNO !!!

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ