Wykład 8 4. Węglowodany – budowa i funkcje

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Metody NMR stosowane w badaniach biopolimerów
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
Cukry (sacharydy, węglowodany)
Reakcje chemiczne Krystyna Sitko.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
  OK konspekt z biologii.
ALKANY- węglowodory nasyCONE.
Podstawowe składniki odżywcze
Wykład 9 5. Bioenergetyka 5.1. Glikoliza
BIAŁKA.
Mangan (Mn).
TERMOCHEMIA.
CHEMIA ORGANICZNA - wprowadzenie
Projekcja Fischera.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
SACHARYDY W PRZYRODZIE
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
CUKRY.
Biologia jako nauka eksperymentalna
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
IZOMERIA ZWIĄZKÓW ORGANICZNYCH Kliknij aby przejść dalej.
UKŁAD MIĘŚNIOWY CZŁOWIEKA
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Transport przez błony komórki.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
TKANKI Tkanka-zespół komórek o podobnej funkcji wraz z wytworzoną przez nie substancją międzykomórkową.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
ENZYMY.
Kierunki przemian metabolicznych
Metabolizm i produkty przemiany materii
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Polisacharydy.
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Paweł Wolski Michał Zegadło IID. Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można.
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Natural Sciences, Natural English. Mitochondrium.
Typy reakcji w chemii organicznej
Wpływ składników żywności na organizm
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Cukry.
Izomeria związków organicznych
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
NUKLEOZYDY I NUKLEOTYDY BUDOWA I ROLA ATP I NAD+ KWASY NUKLEINOWE
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
WĘGLOWODANY CZĘŚĆ II.
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Doświadczenie o cukrze
Węglowodory – organiczne związki chemiczne zawierające w swojej strukturze wyłącznie atomy węgla i wodoru. Wszystkie one składają się z podstawowego szkieletu.
Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)
węglowodany, cukrowce, sacharydy
(Mono- i oligosacharydy)
Chemia w organizmie człowieka
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Wykład 8 4. Węglowodany – budowa i funkcje http://www.nasportowo.webpark.pl/w13.htm http://www.dami.pl/~chemia/gimnazjum/gimnazjum10/organiczna9.htm http://chemia.int.pl/?co=6&nr=11 http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrobia http://pl.wikipedia.org/wiki/Celuloza http://chemia.int.pl/?co=6&nr=12

Metabolizm: pojęcia i organizacja Zadajmy sobie pytania: 1. W jaki sposób komórki zdobywają energię i siłę redukcyjną z otaczającego je środowiska ? 2. W jaki sposób komórki syntezują podstawowe elementy składowe swoich makrocząsteczek ?

Rozpatrzmy złożoną reakcję chemiczną: Siłą napędową tej reakcji jest zmniejszenie energii swobodnej (G). Reakcji takiej towarzyszy zmiana energii swobodnej:

Pierwszy etap reakcji (przekształcenie A w B i C) wymagałby dostarczenia energii i nie przebiega samorzutnie (spontanicznie). Druga reakcja przebiega natomiast ze zmniejszeniem energii reagującego układu o 33 kilodżule na każdy mol reagentów. W całości przekształcenie A w produkty przebiega spontanicznie, bo kosztem reakcji drugiej, w której wydziela się energia, reakcja pierwsza również przebiega, choć wymaga nakładu energii (pierwszy etap). Takie sprzężenie dwóch procesów, z sumarycznym wynikiem w postaci przekazania energii od reagującego układu do otoczenia, jest typowym procesem w organizmach żywych.

Para adenozynotrifosforan (ATP) i adenozynodifosforan (ADP) to cząsteczki, które uczestniczą w większości procesów wymiany energii. ATP ma wyższą energię, a ADP – niższą.

W wielu reakcjach czynnikiem oddającym energię jest adenozynotrifosforan (ATP), a w innych reakcjach czynnikiem pobierającym energię jest adenozynodifosforan. Hydroliza trifosforanu z odszczepieniem jednego anionu fosforanowego dostarcza (do otoczenia) -30.6 kJ/mol: Reakcja z prawej strony na lewą zachodzi z pobraniem energii (-30.6 kJ/mol) pochodzącej od innego układu sprzężonego z parą ATP/ADP. Układem dostarczającym tej energii są związki używane przez komórki jako „pokarm”. Energia wydziela się w czasie ich „trawienia” tj rozpadu wiązań. Poznamy te procesy.

Utlenianie paliwa molekularnego Procesy, w których pobierana jest energia (syntezy) są sprzężone z przemianą ATP w ADP, a procesy, dostarczające energii do otoczenia odtwarzają pulę ATP. Poniżej podano przykłady procesów sprzężonych z parą ATP/ADP: Ruch Aktywny transport Biosyntezy Wzmacnianie sygnałów Fotosynteza Utlenianie paliwa molekularnego

4. Węglowodany – budowa i funkcje 4.1. Cukry proste

Według liczby atomów węgla w cząsteczce cukry dzielimy na: triozy (3 atomy węgla) tetrozy (4 atomy węgla) pentozy (5 atomów węgla) heksozy (6 atomów węgla) Monosacharydy, obok licznych grup wodorotlenowych, posiadają grupę aldehydową -CHO albo ketonową =C=O.

Zgodnie z obecnością tych grup cukry proste dzielimy na aldozy (posiadają grupę aldehydową) ketozy (posiadają grupę ketonową) Glukoza i fruktora są przedstawicielami cukrów prostych. Glukoza i fruktoza mają ten sam wzór sumaryczny - C6H12O6 - ale różny wzór strukturalny.

Utlenianie paliwa molekularnego Podstawowym źródłem energii są węglowodany (cukry). Cukry proste {Cn(H2O)n) czyli (CH2O)n}:

A oto dwie inne formy glukozy A oto dwie inne formy glukozy. Są to formy pierścieniowe, pięcioczłonowe. Piranozy są formami pierścieniowymi sześcioczłonowymi. Glukoza może więc występować w pięciu formach: dwóch piranozowych, dwóch furanozowych i liniowej

Inne powszechnie występujące w przyrodzie heksozy – cukry proste o wzorze C6H12O6. Mannoza różni się od glukozy konfiguracją na drugim od góry atomie węgla, a galaktoza różni się od glukozy konfiguracją na czwartym atomie węgla:

Piranozy mogą występować w dwóch różnych konformacjach: łódkowej i krzesłowej. Glukoza w konformacji krzesłowej ma niższą energię i w przyrodzie występuje prawie wyłącznie w takiej konformacji, z arówno jako wolna glukoza, jak i w połączeniach z iinymi cukrami (policukry) lub innymi składnikami (glikozydy).

Powszechnie występują również niektóre pentozy (cukry pięciowęglowe), np. ryboza i deoksyryboza. Są one składnikami kwasów nukleinowych. Są w nich związane w postaci pierścieni furanozowych. Pierścienie furanozowe są bardziej „płaskie” niż piranozowe.

4. Węglowodany – budowa i funkcje 4.2. Polisacharydy

Disacharydy Sacharoza Największe znaczenie gospodarcze z disacharydów ma sacharoza (czyli zwykły cukier). Występuje w korzeniu buraka cukrowego i łodygach trzciny cukrowej. Cząsteczka sacharozy zbudowana jest z dwóch cząsteczek monosacharydu, tj. glukozy i fruktozy i ma wzór sumaryczny C12H22O11

Polisacharydy Polisacharydy (wielocukry) są związkami, których każda cząsteczka jest zbudowana z wielu setek lub nawet tysięcy jednostek monosacharydowych. Są występującymi w przyrodzie polimerami a najważniejszymi polisacharydami są celuloza, skrobia i glikogen. Celuloza jest głównym składnikiem strukturalnym roślin, nadającym im sztywność i kształt. Skrobia stanowi materiał zapasowy rośliny i występuje głównie w nasionach. Lepiej rozpuszcza się ona w wodzie niż celuloza, łatwiej ulega hydrolizie i dlatego jest znacznie łatwiej przyswajalna.

Skrobia jest rozgałęzionym polimerem glukozy Skrobia jest rozgałęzionym polimerem glukozy. Zawiera reszty glukozy powiązane ze sobą wiązaniem glikozydowym a-1,4, oraz wiązaniem glikozydowym a-1,6 – w rozgałęzieniach:

Celuloza jest także polimerem glukozy Celuloza jest także polimerem glukozy. Zawiera reszty glukozy powiązane ze sobą wiązaniem glikozydowym b-1,4. O

Glikogen Wielocukier zbudowany z glukozy i gromadzony w wątrobie i (w mniejszym stopniu) w tkance mięśniowej. Jest głównym wielocukrowcem stanowiącym materiał zapasowy w komórkach zwierzęcych. Ma strukturę podobną do amylopektyny, tylko, że jego cząsteczki są bardziej rozgałęzione i jego łańcuchy są krótsze. Rozgałęzienie następuje co 8-12 reszt glukozy. W tych narządach glikogen w miarę potrzeby może być szybko rozkładany do glukozy. Do najbogatszych w ten materiał zapasowy tkanek należą granulocyty, mięśnie szkieletowe wątroby, mięśnie gładkie, mięsień sercowy i mózg. Jest zapasowym wielocukrem. Występuje w większych ilościach w wątrobie (do 10% jej masy), w mięśniach (0,5 - 1%) oraz innych narządach ustroju zwierzęcego (0,1 - 0,3%). Jego spalanie stanowi główne źródło energii dla wielu procesów fizjologicznych jak skurcz mięśni, praca tkanki nerwowej, itp.