TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Etykieta przy stole Elementy etykiety międzynarodowej
Advertisements

6 Hotel Centrum MODNE WINA Dyrekcja Recepcja Restauracja Kuchnia Bufet
Leonardo da Vinci project 2010 – 2012
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Nakrywanie do stołu Bielizna stołowa
Nakrywanie do stołu Serwetki
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Servicearten Sposoby serwowania -
Organizacja wózka pomocniczego
Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej
Organizacja spotkań i przyjmowanie delegacji
Temat: Organizacja Spotkań i Przyjmowanie Delegacji
Etykieta przy stole Elementy etykiety międzynarodowej
Kuchnia francuska.
POŁOWINKI ARCHITEKTA wraz z Wydziałem Elektrycznym TUCZNO
Menu.
Serwowanie wina butelkowanego
Nakrywanie do stołu Wykończenie
N a k r y c i e s t o ł u.
Savoir –vivre czyli ABC dobrego wychowania
KILKA SŁÓW O ZAWODZIE KELNERA.
Zasady dobrego zachowania się przy stole
Savoir vivre w kontaktach z Rosjanami
Sposób jedzenia ostryg
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Zapraszamy do organizacji szkoleń, konferencji i pobytów firmowych w jesiennej ofercie promocyjnej w cenie: 160zł /osoba Cena obejmuje : Zakwaterowanie.
WINO.
2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
W restauracji.
Meals in Great Britain.
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Tel Facebook Amazing SYLWESTROWA NOC 2011/ 2012 KLUB DESEO, DJ DESEO, BAR Z BARMANEM, TAŃCE.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
PRZY RODZINNYM STOLE.
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
mgr rekreacji ruchowej
Organizacja przyjęć i imprez oficjalnych
Savoir vivre sztuka życia
Wycieczka do Soplicowa
Savoir vivre.
Zasady dobrego wychowania czyli savoir vivre na co dzień.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praktykę zawodową odbyłyśmy w terminie r. w hotelu Zum Blauen Hecht w Kipfenberg-Grösdorf.
MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: / Planowanie i organizacja imprez okolicznościowych.
KLASA II d ŚNIADANIE DAJE MOC SZKOŁA PODSTAWOWA
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
Etykieta przy stole Elementy etykiety międzynarodowej
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Rozwijanie myślenia matematycznego
Śniadanie daje moc Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Janusza Korczaka w Lądku-Zdroju klasa 2b.
Organizacja przyjęć i imprez oficjalnych
Kulinaria.
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
Praktyki zawodowe odbywały się od 8 kwietnia do 5 maja w hotelu Rennsteig w Masserbergu.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Komunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako kreacja więzi rodzinnychKomunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praca na stanowisku służby pięter: Główne zajęcia to: Ścieranie kurzy Ścielenie łóżek Mycie okien Odkurzanie jednostek mieszkalnych.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Piramida żywieniowa przedstawia prawidłowy sposób odżywiania. Na samym dole piramidy są produkty, których należy spożywać najwięcej, a na górze –najmniej.
Poradnik Dobrego Wychowania
TERAPIA PSYCHOMOTORYCZNA
Hotel zum Schiff MEERSBURG
Savoir - Vivre na talerzu
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
PRZYJĘCIE URODZINOWE SAVOIR-VIVRE
czyli zasady dobrego zachowania
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Zapis prezentacji:

TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH Etykieta przy stole

Zaproszenia – istotne informacje Wysyłamy co najmniej na 72 godziny przed przyjęciem, wydarzeniem. R.S.V.P. (Repondez s'il vous plaît) (należy potwierdzić przybycie na podany adres lub telefon) R.S.V.P. – regrets only, „En cas d’empêchement” (zawiadomić o niemożności przyjścia) Black tie, White tie albo full dress

Spotkania towarzyskie i służbowe RODZAJE PRZYJĘĆ Przyjęcia na stojąco: lampka wina, cocktail party, recepcja, przyjęcie bufetowe, garden party. Przyjęcia na siedząco: bankiet, obiad, śniadanie (lunch)

RODZAJE PRZYJĘĆ Przyjęcia na stojąco: Lampka wina, skromne przyjęcie okolicznościowe (np. otwarcie wystawy, konferencja prasowa), - może odbywać się o każdej porze dnia, - trwa ok. 30 minut, - napoje gorące + wino, aperitify, soki, - zakąski tylko zimne np. orzeszki, paluszki, migdały.

RODZAJE PRZYJĘĆ Cocktail party, - przyjęcie w godzinach popołudniowych, - trwa około 2 godziny i kończy się przed 20 00 (w zaproszeniu podaje się godz. rozp. i zakoń.), - goście obsługują się sami, kelnerzy obsługują bar i zbierają naczynia, - podaje się głównie przekąski zimne i napoje. Przyjęcie bufetowe lub recepcja, te same zasady co przy cocktail party, z tą różnicą, że podaje się także kilka ciepłych dań do wyboru. Garden party, odmiana cocktail party na świeżym powietrzu.

Przyjęcia na stojąco Wejście Przywitanie z gospodarzami Przemieszczanie się (z jedną grupą nie dłużej niż 10 min) Pożegnanie Podchodzimy do 1, 3, 4 i więcej osób, nie do dwóch.

Przyjęcia na stojąco Jedzenie – talerzyk i kieliszek? Odkładanie naczyń Co nakładać na talerzyk? Jak trzymać filiżankę i co robić z łyżeczką? Jak trzymać kieliszek? Ile potraw można jeść na jednym talerzyku?

PRZYJĘCIA NA SIEDZĄCO Obiad, uroczysta forma przyjęcia na siedząco. - rozpoczyna się zwykle około godziny 20.00, - trwa około 2,5 - 3 godziny, - czekając na przybycie gości podaje się aperitif (ok.20 minut), - jeśli w przyjęciu bierze udział więcej niż osiem osób, przed każdym z gości powinien się znaleźć kartonik z nazwiskiem. Śniadanie, z ang. lunch, ma formę podobną do obiadu. - zaczyna się około godziny 13 00, - trwa 2-2,5 godziny, - menu skromniejsze, na ogół nie podaje się zupy. Bankiet, zasady podobne jak na obiedzie, lecz organizowany dla dużej grupy osób, nawet kilkuset. - do zaproszenia dołącza się zwykle plan sali z zaznaczeniem miejsca, które ma zająć zaproszony.

Usadzenie przy stole Gospodarze siedzą naprzeciw siebie Gość honorowy po prawej stronie gospodarza Kolejność: mężczyzna-kobieta-mężczyzna Małżeństwa, pary siedzą oddzielnie (np. naprzeciw siebie)

ZASADY NAKRYWANIA STOŁU zestaw nakrycia dla każdego gościa składa się z metalowej (ew. porcelanowej) podstawki, na którym kładziemy okrągłą serwetę i talerz podstawowy, serwety służące do przykrycia kolan powinny się znaleźć po lewej stronie lub na talerzu, zasada układania sztućców - powinny być ułożone według kolejności użycia, zaczynając od tych najdalej od talerza, powyżej talerza znajdują się sztućce deserowe,

ZASADY NAKRYWANIA STOŁU ostrze noży powinno być skierowane w stronę talerza, widelce grzbietami w dół, powyżej talerza, po lewej stronie znajduje się talerzyk na sałatkę i talerzyk na pieczywo i masło, po prawej, na górze, również w kolejności użycia stoją kieliszki, kieliszków do likierów i koniaku nie stawia się na stole, ponieważ są podawane razem z kawą, najczęściej przy innym stole.

Nakrycie stołu

O czym informuje ułożenie sztućców?     Jeszcze nie skończyłem jedzenia     Jestem jeszcze głodny i proszę o ponowne nałożenie       Skończyłem jedzenie. Proszę sprzątnąć nakrycie

Podawanie dań

Jak dobierać wina do dań Najpierw wina wytrawne, a potem słodkie; Najpierw białe, potem czerwone; Najpierw lekkie, potem ciężkie.

Dobór win i napojów Aperitif - gin z tonikiem, campari (wino ziołowe) z sokiem, whisky z lodem, białe wino, szampan, wódki zwł. ziołowe. schłodzone Schłodzone (szampany 6-8°C) Zupa NIE PODAJEMY ALKOHOLU Ryby, białe mięso Wino białe wytrawne Schłodzone (ok. 8-12°C ) Ciemne mięso, dziczyzna Wino czerwone wytrawne Temperatura pokojowa (ok. 18°C) Sery Wino czerwone wytrawne, porto Temperatura pokojowa Deser Wino deserowe Kawa - koniak, brandy, likiery, miody pitne, wermuty

Postawa przy stole siadanie, torebka zachowanie

SPOSÓB PODAWANIA I JEDZENIA NIEKTÓRYCH POTRAW jeśli nie potrafimy czegoś jeść, nie eksperymentujemy, lecz obserwujemy gospodarza, bułki na przyjęciach nie gryziemy, lecz odłamujemy po kawałku, talerz na zupę przechylamy w kierunku od siebie, ryby jemy widelcem lub widelcem i nożem - nigdy dwoma widelcami, °C °C

SPOSÓB PODAWANIA I JEDZENIA NIEKTÓRYCH POTRAW awokado lub kiwi, podane ze skórką jemy łyżeczką, kompoty i desery powinny być przygotowane z owoców wypestkowanych, jeśli jednak znajdziemy pestkę wypluwamy ją na łyżeczkę, nie na dłoń, ziemniaki w całości jemy tylko widelcem, nigdy nie pomagamy sobie nożem kawior rozsmarowujemy na kawałku pieczywa, nigdy nie wkładamy go sztućcami wprost do ust, °C °C