Lebensmittelwaren
Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Cukier puder drobno granulowany, poddany procesom rozdrabniania kryształków cukier spożywczy. Jego rozdrobnienie sprawia, że jest bardziej podatny na rozpuszczalność. Stosowany głównie w branży piekarniczej i cukierniczej.
Mąka pszenna – rodzaj mąki otrzymywany z pszenicy. Jest wykorzystywana m.in. do produkcji sosów, pieczywa oraz ciast.
Mąka razowa - Proces produkcji polega na jednokrotnym zmieleniu całych ziaren żyta i nie przesiewaniu powstałej mąki. Żyto ma twarde ziarna i na taką mąkę nie oczyszcza się ich z pokrywy zewnętrznej dzięki czemu mąka jest ciemniejsza i zawiera otręby oraz zarodki
Kasza – jadalne nasiona zbóż, często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą.
Kasza gryczana - kasza wytwarzana z gryki. W Polsce z gryki produkuje się także kaszę krakowską. Zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych.
Nasiona słonecznika są bogate w olej, który wykorzystuje się do produkcji margaryn i olejów kuchennych.
Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo L.) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i południowych stanów USA.
Przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy - białej, czarnej lub sarepskiej; w wielu językach jako "musztarda" funkcjonuje słowo "gorczyca". Powstała w starożytnym Rzymie.
Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego.
Ocet winny – stosowany jako przyprawa produkt spożywczy, wytwarzany z wina w procesie fermentacji octowej. Ocet jest stosowany do nadania kwaskowego smaku przyrządzanym potrawom.
Budyń to inaczej kisiel mleczny. Budyń jest przyrządzany zazwyczaj na bazie mleka, ale niekiedy również na bazie soku owocowego.
Przyjęła się nazwa "woda sodowa" dla określenia tego napoju z bąbelkami, która nie ma jednak nic wspólnego z obecnością w nim sodu.
der Apfelsaft
Herbata może być wykorzystywana w postaci soku ze świeżych liści, ekstraktu lub suchego, drobno utartego proszku do leczenia oparzeń, wewnętrznych i zewnętrznych owrzodzeń, a także jako napój.
Mus jabłkowy z cynamonem stanowi wspaniały deser. Smarując nim pieczywo otrzymamy pyszne kanapki. Stosowany jako dodatek do ciast i deserów.
Wzbogaca on skórę w substancje biologicznie aktywne - podwyższa napięcie skóry, czyni ją miękką i gładką. Wzmaga przepływ krwi w tkance skórnej, przez co skóra nabywa elastyczności, wygładzają się zmarszczki. Miód wykazuje działanie odkażające i oczyszczająco - lecznicze, usuwa złuszczony naskórek, oczyszcza pory.
Karolina Klimala Gabriela Gardas Karolina Celmer