Innowacyjność w sektorze rybołówstwa i przetwórstwa rybnego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Technologie informatyczne w doskonaleniu kwalifikacji zawodowych
Advertisements

VIII FORUM INŻYNIERSKIE nt. Zaawansowane technologie motorem wzrostu gospodarczego Targi INNOWACJE-TECHNOLOGIE- Maszyny ITM Polska w Poznaniu – 8 czerwiec.
ROLĄ SAMORZĄDU JEST INTEGRACJA DZIAŁAŃ I STWORZENIE WARUNKÓW DO BUDOWY SYSTEMU INNOWACJI.
Technology Partnership
Ustawa o niektórych formach wspierania działalności innowacyjnej
Oś priorytetowa 3. Środki służące wspólnemu interesowi Założenia i cele osi priorytetowej 3 wsparcie w ramach osi priorytetowej 3 obejmuje swym zakresem.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Identyfikowalność oczyma konsumenta
III Regionalna Konferencja Ewaluacyjna – Rzeszów 2010 Koncepcja systemu monitoringu i ewaluacji Regionalnej Strategii Innowacji Województwa Podkarpackiego.
Innowacyjność zagadnienia wprowadzające
Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A POLSKI PROGRAM EFEKTYWNEGO WYKORZYSTANIA ENERGII W NAPĘDACH ELEKTRYCZNYCH (PEMP) Seminarium Racjonalna.
1 Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A. Polsko - Japońskie Centrum Efektywności Energetycznej.
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa Spółdzielnia Usługowo Produkcyjna Kółek Rolniczych „PROAGRO” ul. Polna Chrzypsko Wielkie.
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa P. P. H. U
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa Przedsiębiorstwo Wielobranżowe PA-CO Paweł Minkwitz Głażewo Łowyń Zespół konsultantów:
Priorytet 1 Zdrowie Biotechnologie, rozwój instrumentów i technologii na rzecz ludzkiego zdrowia Badania na rzecz ludzkiego zdrowia mające zastosowanie.
DREWNO W GOSPODARCE UE I POLSKI
Innowacyjność w programach Unii Europejskiej i Polski
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Przestrzenna koncentracja działalności naukowo-badawczej w Warszawie a regionalna strategia innowacji Mazowsza Prof. dr hab. Marzenna A. Weresa Instytut.
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Europejski Fundusz Morski i Rybacki
TRENDY PRZYSZŁOŚCI DLA POLSKI do roku PEST: polityka, ekonomia, socjologia, technologie. SEMINARIUM INE PAN Warszawa INSTYTUT NAUK EKONOMICZNYCH.
Podstawowe elementy linii technologicznej
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata Możliwości wsparcia dla przedsiębiorców.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA PMU – PODUKCJA MASZYN I URZADZEŃ
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Rola inteligentnych specjalizacji (IS) w kształtowaniu konkurencyjności regionów Joanna Oberbek spotkanie PGKK, Gdańsk 21 października.
W drodze do Unii Promnice, Zameczek Myśliwski.
Spotkania konsultacyjne
Zarządzanie efektywnością energetyczną przedsiębiorstw
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
ROLĄ SAMORZĄDU JEST INTEGRACJA DZIAŁAŃ I STWORZENIE WARUNKÓW DO BUDOWY SYSTEMU INNOWACJI.
Tematyka badawcza Grupy Roboczej Czynniki ludzkie i organizacyjne odnosi się do następujących aspektów związanych z zapewnieniem BHP: ocena ryzyka zawodowego.
Kierunki i narzędzia kształtowania popytu na innowacje w perspektywie
Identyfikowalność w łańcuchu dostaw branży spożywczej jako element wspierający zrównoważony rozwój firm i ich produktów Grzegorz Sokołowski Nowe trendy.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Ministerstwo Gospodarki Budowanie innowacyjnej gospodarki Departament Rozwoju Gospodarki Ministerstwo Gospodarki Regionalna Strategia Innowacji dla Mazowsza.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Fundusze Europejskie Ramy finansowe: Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego: 8,613 mld euro Środki krajowe: 1,575 mld euro Łączna alokacji:
Akademia Morska w Szczecinie Wydział Inżynieryjno-Ekonomiczny Transportu Instytut Zarządzania Transportem Zakład Organizacji i Zarządzania Projekt rozwojowy.
Programowanie perspektywy finansowej
Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, Poznań tel.
Urząd Dozoru Technicznego Warszawa Szczęśliwicka 34
Innowacyjność przedsiębiorstw regionu lubuskiego – wstępne wyniki dr inż. Janusz Adamczyk.
Politechnika Śląska w Gliwicach Wydział Organizacji i Zarządzania Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwem i Organizacji Produkcji Kierownik Katedry: prof.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
1. Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” Program został opracowany w oparciu o:  przepisy prawa UE rozporządzenie PE i Rady nr 1303/2013 w sprawie wspólnych.
Możliwości pozyskania dofinansowania dla przedsiębiorców z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.
SYSTEMY ZARZĄDZANIA.
Konferencja podsumowująca projekt „Eko – turystyczne wybrzeże – rozwój sieci miast i gmin morskich przez edukację ekologiczną” Koszalin, 3 grudnia 2012.
Bielsko-Biała, r.. I. Promowanie zrównoważonego, innowacyjnego i konkurencyjnego rybołówstwa; II. Wspieranie zrównoważonej, innowacyjnej i.
Seminarium cukrownicze Łódź Katarzyna Mokrosińska 1.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
Strateg jako innowacyjne narzędzie monitorowania rozwoju Renata Bielak Dyrektor Departamentu Analiz i Opracowań Zbiorczych GUS Zielona Góra, 10 maja 2016.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
Een.ec.europa.eu Wsparcie dla biznesu i innowacji.
Agro Klaster Kujawy – regionalna organizacja przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego.
Regionalna Strategii Innowacji nowe rozwiązania/metody/narzędzia dla branży żywności szansa na wspólny projekt?
Prawo wodne oraz Program Operacyjny
Paczków dnia r..
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
Negatywny wpływ rekompensat na ekonomikę gospodarstw karpiowych.
ROZWÓJ BAZY B+R POLITECHNIKI KOSZALIŃSKIEJ
Nasza misja . Misją naszej firmy jest zapewnienie satysfakcji klientom, oferując wyroby najwyższej jakości przy rozsądnej cenie.
MP5 Z LINIĄ MAKULATUROWĄ
Instytut Rybactwa Śródlądowego im Stanisława Sakowicza w Olsztynie
Transfer technologii Podkarpackie Centrum Innowacji jako element rozwoju technologicznego w Przemyśle 4.0 Bartosz Jadam.
Zapis prezentacji:

Innowacyjność w sektorze rybołówstwa i przetwórstwa rybnego Tomasz Linkowski Morski Instytut Rybacki w Gdyni

Kierunki innowacji w sektorze rybnym Zastosowanie nowoczesnych linii technologicznych, urządzeń i aparatury produkcyjnej, automatyzacja procesów przetwórczych; Wdrażanie nowych standardów w zakresie jakości, bezpieczeństwa i pochodzenia produktów rybnych; Opracowywanie nowych produktów i asortymentów; Nowe technologie połowów w celu ochrony zasobów

Zakłady przetwórstwa rybnego 261 zakładów przetwórstwa rybnego w kraju 75 zakładów przetwórstwa rybnego w Województwie Pomorskim

Nowe standardy IFS – International Food Standard, Standard zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności opracowany dla dostawców niemieckich, francuskich i włoskich sieci handlowych; Obecnie coraz więcej polskich zakładów przetwórczych wdrożyło i certyfikowało swoje systemy na zgodność z tym standardem.

Nowe standardy BRC - British Retail Consortium; Standard zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności opracowany dla dostawców brytyjskich sieci handlowych, wcześniej opracowany niż IFS, ale do niedawna rzadziej wdrażany; Obecnie coraz więcej zakładów podaje się wspólnemu auditowi na zgodność z oboma standardami IFS i BRC.

Certyfikacja pochodzenia MSC – Marine Sterwadship Council – Certyfikowane Zrównoważone Rybołówstwo to międzynarodowy system certyfikacji światowych łowisk oraz producentów wytwarzających produkty rybne pozyskane z certyfikowanych łowisk; Obecnie w Polsce uprawnienia do oznaczania niektórych swoich wyrobów znakiem MSC ma 14 przedsiębiorstw; Główne produkty oznaczane logiem MSC to: łosoś pacyficzny i z wód Alaski, mintaj, dorsz pacyficzny, śledź z Morza Północnego.

MIR jako branżowa jednostka edukacyjna i doradcza Szkolenia praktyczne z zakresu: Wymagania prawa PL, UE i Kodeksu FAO/WHO System HACCP – podstawowe zasady - wymagania obligatoryjne System IFS i BRC – zaawansowane systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności – wymagania rynkowe System MSC – certyfikacja produktów pochodzących ze zrównoważonego rybołówstwa – wymagania rynkowe

MIR jako branżowa jednostka edukacyjna i doradcza Opracowanie przewodników branżowych: Zasady GMP/GHP System HACCP Sterylizacja konserw Identyfikowalność

MIR - wdrożenia Wdrożenie systemu identyfikowalności opartego na międzynarodowych standardach wymiany danych GS1 i kodach kreskowych, w trzech przetwórniach rybnych w woj. pomorskim.

MIR – prace badawczo-rozwojowe Pracownicy MIR przeprowadzili prace badawczo-rozwojowe w ramach projektu innowacyjnego, którego celem było zaprojektowanie i wdrożenie do pilotażowej eksploatacji prototypowego systemu sterylizacji konserw rybnych w PR „Łosoś” w Słupsku;

MIR – prace badawczo-rozwojowe Mechanizacja przetwórstwa karpi

Lirski A. 2007. Prezentacja na Szkoleniu Producentów Ryb. Słok k/Bełchatowa

Lirski A. 2007. Prezentacja na Szkoleniu Producentów Ryb. Słok k/Bełchatowa

Przecinarka ości w tuszkach karpi

Przecinarka ości w płatach

Przenośnikowa przecinarka ości w filetach

Stołowa przecinarka ości w filetach

Worki o oczkach obróconych o 90° T90 najprostsze rozwiązanie ograniczające przyłów i odrzut (discard)

Idea konstrukcji worka T90 powstała w Morskim Instytucie Rybackim w Gdyni i została zaprezentowana w 1993 roku. Worki o oczkach obróconych zbudowane są z typowych standardowych tkanin sieciowych, lecz obróconych o 90. Nie wymagają one żadnych zmian maszyn i technologii produkcji w fabrykach sieci. Rozporządzenie Rady (WE) NR 2187/2005 z dnia 21 grudnia 2005

Obserwacje podwodne ucieczki dorszy z worka T90

Worek T90 z połowem dorszy

Wprowadzenie tkanin o oczkach T90 wpływa m.in. na: konstrukcję narzędzi połowu :  zmniejszenie zużycia tkanin sieciowych,  zmniejszenie wielkości uzbrojenia narzędzi połowu,  zwiększenie wytrzymałości, połowy :  zwiększenie selektywności,  utrzymanie lub zwiększenie wydajności połowowych,  zwiększenie stabilności pracy całego narzędzia połowu,  zmniejszenie oporu holowania a więc i zużycia paliwa,  zmniejszenie nakładu pracy przy wybieraniu i sortowaniu połowu, ochronę ryb :  ochronę młodocianych i niewymiarowych ryb będących celem połowu,  ochronę gatunków nie będących celem połowów,  zwiększenie przeżywalności ryb uwolnionych z worków T90,

Dziękuję za uwagę