Toruń, 07.09.2007.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
GDDKiA Oddział w Kielcach
Advertisements

Myeloma UK – spostrzenia lekarza
Badanie efektywności pomocy dla grup szczególnego ryzyka
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Studenci zagraniczni studiujący w Polsce Dane za rok akad. 2007/08.
Dnia , w ramach realizacji projektu „Sekrety układu krążenia” wśród uczniów naszej szkoły przeprowadziliśmy ankietę na temat grup krwi. W ankiecie.
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
PRZYWILEJE HONOROWEGO DAWCY KRWI. KTO OTRZYMUJE TYTUŁ HONOROWEGO DAWCY KRWI? OSOBA, KTÓRA ODDAŁA BEZPŁATNIE KREW I ZOSTAŁA ZAREJESTROWANA W JEDNOSTCE.
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
Wędrówka po planetach Układu Słonecznego
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
WODA JEJ ROLA DLA ŻYCIA I DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Kobiety !!!!!!! Życie zaczyna się po 40.
Ochrona przed hałasem Jarosława Wojciechowska
GOSPODARKA ODPADAMI W ŚWIETLE AKTUALNEGO PRAWA POLSKIEGO I UE ORAZ PLANOWANE ZMIANY Beata B. Kłopotek Łódź, 14 grudnia 2007 r.
Zasady refundacji SUBO w Japonii – 1.
Jakość kształcenia przez całe życie 25 marca 2010.
Program profilaktyki i promocji zdrowia dla miasta Krosna na 2010 r.
Hiperglikemia to stan, w którym poziom glukozy we krwi jest zbyt wysoki, zwykle powyżej 15mmol/l (270mg/dl)
ŚMIECHOTERAPIA – śmiej się na zdrowie
PRZYWILEJE HONOROWEGO DAWCY KRWI
Chlebowo Transgraniczne Święto Chleba „PRZEŁAMMY SIĘ CHLEBEM”
Dostrzec innych „POMOC ŻYWNOŚCIOWA” POMOC HUMANITARNA NA ŚWIECIE
Turystyka i rekreacja w rozwoju psychofizycznym człowieka
WYPRAWA DO KRAINY ZŁOTEGO SŁOŃCA Nasze przedszkolne wędrówki dobiegają końca. Byliśmy bardzo wytrwali i już doczekaliśmy się ostatniej krainy – ZŁOTEGO.
KWIZ Aby odkryć wskazówkę musisz ułożyć płytki w odpowiednim szyku. Wskazówki związane są z odpowiednimi nawykami żywieniowymi. Wskazówki nie zawierają
Skutki głodu i niedożywienia
PALENIE PAPIEROSÓW A ZDROWIE
ZESPÓŁ WYNISZCZENIA NOWOTWOROWEGO ANNA SUŁKOWSKA – SMOLAŃSKA DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM ONKOLOGII PORADNIA MEDYCYNY PALIATYWNEJ.
PROGRAM MŁODZIEŻ W DZIAŁANIU Program Młodzież w Działaniu Cele Programu Aktywne uczestnictwo młodzieży w życiu społecznym Europy Budowanie.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
ODPORNOŚĆ ORGANIZMU..
Trzymaj formę... Trzymaj formę....
Jak zostać dawcą krwi i szpiku kostnego?
BADANIE UKRYTEGO POTENCJAŁU LOKALNEGO RYNKU PRACY MONITOROWANIE PLUS WARSZTAT
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
„Straż Pożarna Dzieciom”
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Wstrząs Wstrząs jest to zespół zaburzeń ogólnoustrojowych powstałych z niedotlenienia tkanek ważnych dla życia narządów wskutek niedostatecznego przepływu.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
PRAWDA O HIV/AIDS Przekaż ją dalej!!!.
Rekreacyjny trening zdrowotny
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
CHŁONIAK Choroba nowotworowa.
Skutki niezdrowego odżywiania
BON na Badania Laboratoryjne. Chciałbyś podarować Bliskiej Osobie idealny prezent ? … a może Twoja Bliska Osoba nie ma motywacji aby zrobić sobie badania.
Cukrzyca jako choroba cywilizacyjna XXI wieku
Chory po operacji bariatrycznej w gabinecie lekarza rodzinnego
Kampania społeczna 2011 „Wiedza Ratuje Życie” kampania społeczna „Wiedza ratuje życie” ma na celu promowanie testowania w kierunku HIV. Odbiorcami kampanii.
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Jeleń.
Analiza ankiet „SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE” Ankieta przeprowadzona wśród 19 nauczycieli i pracowników szkoły.
Płyny z jam ciała. Płyny z jam ciała – co oceniamy cechy makroskopowe cechy makroskopowe gęstość względna gęstość względna stężenie białka stężenie białka.
ANALIZA ORZECZEŃ POD KĄTEM PRZYDATNOŚCI DO SIO Opracowała Hanna Ojcewicz.
Systemy ICD Biotronik Iperia z technologią ProMRI zatwierdzone przez FDA. Michał Chudzik
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
AHA Czy terapia grupowa może pomóc w promowaniu zdrowia w chorobach układu krążenia? Michał Chudzik
OsteoSanum Specjalistyczny produkt do profilaktyki osteoporozy.
 Kiedy człowiek jest zdrowy, może cieszyć się życiem,  Zdrowie to energia, równowaga, jasność umysłu, odporność na choroby,  Zdrowie to długie życie.
Przypadek 1 68-letni urzędnik, z ok. 13-letnim wywiadem cukrzycy typu 2, powikłanej retinopatią oraz kilkuletnim wywiadem NT, podczas rutynowej wizyty.
Podsumowanie I półrocza 2016/2017
POMAGAM POTRZEBUJĄCYM
Wzrost występowania niewydolności serca
Śniadanie daje moc.
Zapis prezentacji:

Toruń, 07.09.2007

„Naszym obowiązkiem jest zapewnienie pacjentowi takiego odżywiania, by podtrzymać jego życie w czasie wędrówki poprzez meandry choroby” John Hunter 1794

NIEDOŻYWIENIE Ubytek masy ciała w ciągu ostatnich 3 miesięcy powyżej 10% Poziom albumin < 3,5 g/dl Całkowita liczba limfocytów we krwi obwodowej <1500/mm³ krwi.

SKUTKI NIEDOŻYWIENIA Pogorszenie stanu ogólnego pacjenta Utrata masy ciała Zmniejszona odporność - zwiększona podatność na zakażenia Opóźnione gojenie ran Zwiększone ryzyko wystąpienia odleżyn Zmniejszona skuteczność stosowanego leczenia Zaburzenia trawienia i wchłaniania Spadek siły mięśni

WYNISZCZENIE Prowadzi do systematycznego pogarszania się stanu klinicznego chorych, upośledzając jakość i skracając długość ich życia. U chorych występuje gorsza odpowiedź na leczenie, a także większa liczba jego powikłań (upośledzone gojenie ran, większa toksyczność radio- i chemioterapii, zakażenia i zakrzepy)

Chorzy w śpiączce nie mogą być odżywiani doustnie, dlatego należy zapewnić dostęp dla substancji odżywczych. Chorzy mogą i powinni być odżywiani z wykorzystaniem przewodu pokarmowego, aby zachować integralność jego ściany w celu zapobiegania zjawisku translokacji bakteryjnej, której sprzyja atrofia śluzówki jelitowej.

ZALETY ŻYWIENIA DOJELITOWEGO- FIZJOLOGICZNE wykorzystuje przewód pokarmowy – naturalną drogę podaży składników odżywczych: – dzięki naturalnemu trawieniu i wchłanianiu organizm sam reguluje ilość składników odżywczych pobieranych ze światła jelita – możliwe jest stosowanie mało inwazyjnego dostępu do przewodu pokarmowego stymuluje prawidłowe funkcje przewodu pokarmowego: – utrzymuje wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego

ZALETY ŻYWIENIA DOJELITOWEGO- FIZJOLOGICZNE zapewnia odżywianie komórek nabłonka jelitowego: – zapobiega zanikowi kosmków jelitowych będącego wynikiem głodzenia – wzmacnia barierę jelitową – zapobiega translokacji bakteryjnej

DIETY

RODZAJE DIET Diety naturalne Diety kuchenne (miksowane) Diety przemysłowe W tym: Bogatobiałkowa Hiperkaloryczna Normokaloryczna Ubogotłuszczowa Bogatoresztkowa

DIETA PRZEMYSŁOWA A DIETA MIKSOWANA Zalety diety kuchennej: Tanie składniki Zalety diety przemysłowej: Dokładnie znany i stały skład Brak składników potencjalnie nietolerowanych przez chorych (cholesterol, gluten, laktoza) Minimalne ryzyko zakażenia Mogą być podawane przez cienkie zgłębniki

DIETA PRZEMYSŁOWA A DIETA MIKSOWANA Wady diety kuchennej: Niepewny skład ilościowy Zawiera składniki potencjalnie nietolerowane przez pacjenta (tj. gluten, cholesterol, laktoza) Niehomogenne, mogą zatkać zgłębnik Duże ryzyko zakażenia diety podczas przygotowywania i podawania Przygotowywanie i podawanie praco- i czasochłonne Brak możliwości przechowywania diet Duża gęstość uniemożliwia podawanie metodą wlewu ciągłego

PODAWANIE DIETY Sposoby podaży przez zgłębnik: Bolus (tylko do żołądka) Wlew kroplowy: - Metoda grawitacyjna - Za pomocą pompy perystaltycznej Podaż: Do żołądka: bolus 100 – 400 ml (max 500 ml)/ 20-30 min wlew 40 – 150 ml/ h Do dwunastnicy: wlew 25 – 120 ml/ h Do jelita: wlew 25 – 120 ml/ h

WYBÓR DIETY Do żywienia dojelitowego chorych z zachowanym trawieniem, wchłanianiem i pasażem przewodu pokarmowego stosowane są diety polimeryczne (Nutrison Standard, Energy i bogatoresztkowy Multi Fibre). Diety peptydowe (Peptisorb) podajemy, gdy powyższe funkcje przewodu pokarmowego są upośledzone wskutek postępu choroby lub zastosowanego leczenia.

DIETY PRZEMYSŁOWE Diety doustne w płynie: - kompletne (np. Nutridrink) - niekompletne (np. Nutridrink Fat Free) Diety doustne w proszku: kompletne (np. Nutrison w proszku, Peptisorb w proszku) cząstkowe (np. Fantomalt, Protifar) Diety do podaży przez zgłębnik (np. Nutrison Standard, Nutrison Energy)

PREPARATY 1. Diety kompletne polimeryczne 2. Diety kompletne monomeryczne 3. Diety cząstkowe

NUTRISON STANDARD

NUTRISON proszek - wskazania Uzupełnienie diety jako: zbilansowany dodatek odżywczy do pokarmów, samodzielny posiłek, u pacjentów wymagających wsparcia żywieniowego, którzy mogą stosować dietę naturalną. Dawkowanie: jako uzupełnienie diety: w zależności od zapotrzebowania, jako wyłączne źródło pożywienia: 1500 – 2000 kcal / dobę

NUTRISON ENERGY - wskazania

NUTRISON ENERGY - wskazania okres pooperacyjny przebiegający z hiperkatabolizmem, urazy wielonarządowe, odleżyny, oparzenia, choroby nowotworowe, pacjenci z koniecznością ograniczenia podaży płynów, np. z niewydolnością krążenia, pacjenci z niewydolnością oddechową typu obturacyjnego, mukowiscydoza. Dawkowanie: zwykle 1500 – 2000 kcal / dobę, ale ilość diety powinna być dostosowana do stanu pacjenta

NUTRISON MULTI FIBRE - wskazania

NUTRISON MULTI FIBRE - wskazania w długotrwałym żywieniu przez zgłębnik lub przetokę ze względu na podobieństwo do naturalnej diety, profilaktyka i leczenie zaparć oraz biegunek w przebiegu leczenia żywieniowego, schorzenia wymagające diety bogatoresztkowej, np. uchyłkowatość jelita grubego. Dawkowanie: 1500 – 2000 kcal / dobę

NUTRISON PROTEIN PLUS - wskazania Zapobieganie lub leczenie niedożywienia u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko, w przypadkach takich jak: urazy wielonarządowe, okres pooperacyjny przebiegający z hiperkatabolizmem, choroby nowotworowe, oparzenia, niewydolność oddechowa lub układu krążenia, infekcje o ciężkim przebiegu. Dawkowanie: zwykle 1500 – 2500 kcal / dobę, ale ilość diety powinna być dostosowana do indywidualnego stanu pacjenta.

DIASON Dla pacjentów z cukrzycą lub nietolerancją glukozy Do podawania przez sondę

PEPTISORB - wskazania Wskazania Leczenie żywieniowe w chorobach połączonych z upośledzeniem trawienia i wchłaniania białka, tłuszczów lub dwucukrów, np.: - ostre zapalenie trzustki, - operacje na przewodzie pokarmowym, - nieswoiste zapalenia jelit, - zapalenia jelit w następstwie radioterapii, - zespół krótkiego jelita. Przejście z żywienia pozajelitowego na dojelitowe. Żywienie skojarzone poza- i dojelitowe. Dawkowanie: 1500 – 2000 kcal / dobę Refundowany w nietolerancji pokarmowej.

CUBISON - wskazania NOWOŚĆ !!! Wskazania Leczenie żywieniowe pacjentów z trudno gojącymi się ranami (odleżyny, rany pooperacyjne). Dawkowanie: 1500 – 2000 kcal/ dobę NOWOŚĆ !!!

NUTRIDRINK Energia Białko (16% energii) Węglowodany (49% energii) Tłuszcze (35% energii) 9 smaków !!! : truskawka, czekolada, tropik, wanilia, neutralny, yoghurt waniliowo-cytrynowy, yoghurt malinowy, jabłko-gruszka, ananasa 300 kcal 12 g ok. 40 g ok. 12 g

NUTRIDRINK Fat Free - wskazania Uzupełnienie diety u pacjentów wymagających leczenia żywieniowego z zaleceniem ograniczenia spożycia tłuszczu i wybranych składników mineralnych, np: - choroby pęcherzyka żółciowego, - zapalenie i marskość wątroby, - przewlekłe zapalenie trzustki, - choroby nerek. Może stanowić uzupełnienie diety pacjentów, u których wskazana jest suplementacja diety Nutridrinkiem, ale nie lubią smaków mlecznych. Dawkowanie: tylko jako uzupełnienie diety: 1-3 kartoniki dziennie

DIASIP - wskazania Wskazania Pacjenci z cukrzycą lub upośledzoną tolerancją glukozy wymagający leczenia żywieniowego z powodu współistniejących chorób wyniszczających lub w okresie rekonwalescencji, np. chorób nowotworowych, zabiegów operacyjnych, wieku podeszłego, zaburzeń żucia i połykania. Dawkowanie: uzupełnienie diety: 2-4 kartoniki dziennie kompletna dieta: 7-10 kartoników dziennie

Niedobory białkowe wyrównywane są podawaniem cząstkowych diet białkowych (Protifar).

PROTIFAR proszek - wskazania Dodatkowe źródło białka dla pacjentów, u których dieta nie pokrywa zapotrzebowania, np. : - oparzenia - utrudnione gojenie się ran - odleżyny - nadmierna utrata białka z wydzielinami i wydalinami ustrojowymi. Dawkowanie: indywidualne, w zależności od potrzeb pacjenta.

SPRZĘT

ZGŁĘBNIKI Nieoperacyjny dostęp do przewodu pokarmowego umożliwia zgłębnik założony przez nos do żołądka, dwunastnicy lub pierwszej pętli jelita czczego. Do żywienia z wykorzystaniem zmiksowanej diety używa się grubych zgłębników gumowych lub lateksowych, jednak długotrwałe ich utrzymywanie grozi wystąpieniem martwicy skrzydełek nosa, odleżyn w gardle i przełyku, refluksem przełykowym.

ZGŁĘBNIKI Zdecydowanie nowocześniejsze postępowanie wykorzystuje zgłębniki specjalne, cienkie, o niewielkim działaniu traumatycznym, wykonane z silikonu lub poliuretanu. W przypadku planowanego okresu żywienia przekraczającego 30 dni zaleca się wykonanie przezskórnej endoskopowej gastrostomii (PEG) lub jejunostomii odżywczej (PEJ)

SONDY FLOCARE PUR Kontrastuje w promieniach RTG; Zawiera: prowadnicę pokrytą hydromerem, uniwersalny łącznik; Wymienia się co 6 tygodni. Rozmiary: CH 6/60 cm, CH 10/110 cm, CH 12/110 cm, CH 8/130 cm, CH 10/130 cm,

FLOCARE PEG Ch 10/40 cm Ch 14/40 cm Ch 18/40 cm Tworzywo – PUR Cena netto: 200 zł

Pompa Flocare 800 Szybkość przepływu diety: 1 - 300 ml/godz. Rozdzielczość ustawienia szybkości podaży diety: 1 ml/godz. Zakres ustawienia całkowitej dawki: 0 - 2500 ml

PODSUMOWANIE Ściśle określona ilość składników odżywczych makro i mikroelementów , witamin Skład preparatu odpowiednio dobrany pod kątem możliwości trawienia i wchłaniania pacjenta Mniejsze ryzyko zakażenia diety Mniejsze ryzyko zatkania zgłębnika Diety nie wymagające przygotowania Tańsze i bezpieczniejsze niż TPN

Barbara Jarowska-Lisewska Dziękuję za uwagę. Barbara Jarowska-Lisewska 604 490 458