JAKOŚĆ SERÓW DOJRZEWAJĄCYCH

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kontrola jakości wykonywanych napraw i remontów.
Advertisements

URLOP W POLSCE
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
ZAGROŻENIA POŻAROWE W PRZEMYŚLE PELETOWYM
Badanie efektywności pomocy dla grup szczególnego ryzyka
Zarządzanie projektami – controlling data: Katedra Nauk Społecznych wykładowca: dr Małgorzata Madej.
JAKOŚĆ PRODUKTU - USŁUGI
zarządzanie produkcją
Kontrola jakości.
Anna Paszkowska-Rogacz
Analiza sensoryczna jakości organoleptycznej żywności
ANALIZA EKONOMICZNA PIWOSZ Sp. z o.o..
Śmieci mniej , ziemi lżej.
Aleksander Gabryś, Manager, Ernst&Young Warszawa, 3 czerwca 2013 roku
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
oraz ocena ryzyka Piotr Czerwczak
SKŁAD ZESPOŁU PLAN PRACY NA ROK SZKOLNY 2011/2012 PROJEKTY EWALUACYJNE.
Le monde du fromage français
Skuteczny i efektywny samorząd terytorialny Warszawa, 8 października 2010 r. Ocena użyteczności metody CAF 2006 Prezentuje: Marek Jefremienko.
INFORMACJA o stanie bezpieczeństwa w ruchu drogowym na drogach województwa kujawsko-pomorskiego we wrześniu 2007 roku i w okresie od stycznia.
Opakokon s.c. ul. Świdlińska Szamotuły Tel.: (061)
Autorki: Karolina Bednarz i Patrycja Zielińska
mgr rekreacji ruchowej
Poszukiwany Grejpfrut !!!
PROBLEMY DECYZYJNE KRÓTKOOKRESOWE WYBÓR OPTYMALNEJ STRUKTURY PRODUKCJI
PARTNERZY Konsorcja Fundusze inwestycyjne Partnerzy technologiczni Domy mediowe Agencje PR Społeczeństwo jako partner 1.
Model łańcucha wartości
Recykling wybranych grup odpadów - projekt
Internet dla Mazowsza.
Uniwersytet Gdański, Wydział Zarządzania
Ciepło właściwe Ciepło właściwe informuje o Ilości ciepła jaką trzeba dostarczyć do jednostki masy ciała, aby spowodować przyrost temperatury o jedną.
ZPBE ENERGOPOMIAR Sp. z o. o.
Krytyczne punkty kontroli - CCP
ZASTOSOWANIE KOMPUTEROWEGO WSPOMAGANIA W ZARZĄDZANIU JAKOŚCIĄ - METODY FMEA I QFD Politechnika Śląska, Wydział Organizacji i Zarządzania, Katedra Zarządzania.
ROZLICZENIE CELÓW Dorota Białczak Kierownik Serowni.
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
. Lipinki Łużyckie, r.. Liczba złożonych deklaracji 867 w tym:  Liczba deklaracji z segregacją670 /2198 osób /  Liczba deklaracji z brakiem.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
1 WADY KALKULACJI DOLICZENIOWEJ Sztuczność związku przyczynowego i przypadkowość wyboru klucza podziałowego wpływają na wzrost skali błędu i stopień zdeformowania.
Czy sól jest zdrowa?.
PROBLEMY FINANSOWE SZPITALI POWIATOWYCH
Motywacja do nauki. na początek nowego roku szkolnego.
Ocena organoleptyczna i sensoryczna potraw
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Czynniki wpływające na realizację produktu wysokiej jakości zależą: Od wyboru gleby i winorośli;
STATYSTYKA – kurs podstawowy wykład 12 dr Dorota Węziak-Białowolska Instytut Statystyki i Demografii.
Bitmoney.pl Wykonali: Babiej Dominika, Racki Adrian, Karalus Jarosław, Sulich Dariusz, Selwesiuk Łukasz, Makaruk Maciej, Krzysztof Sadowski Politechnika.
Sopot, grudzień 2008 roku dla Urzędu Miasta Gdańska Ocena jakości pracy oraz obsługi klientów UM w Gdańsku Raport przygotowany przez PBS DGA Spółka z o.o.
Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego.
1 UWODZENIE Wyniki badania ilościowego dla Warszawa, Listopad 2008 Niech Cię uwiedzie!
APV Technische Produkte GmbH JAKOŚĆ DLA PROFESJONALISTÓW LEPSZY SIEW, ROZSIEW & PIELĘGNACJA.
GROUP Systemy zarządzania wg norm ISO w placówkach medycznych – skuteczne narzędzie zarządzania Prof. dr hab. Marek Bugdol – Auditor Wiodący IMQ Dorota.
Paletyzatory i depaletyzatory
Praca dyplomowa Wpływ wybranych czynników na zachowania konsumentów na rynku czekolad Autor: Patrycja Czajka Opiekun pracy: dr inż. Małgorzata Źródło.
O Firmie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających serów typu szwajcarsko - holenderskiego,
Głos Polaków w sprawie wina
Jesteś eko? Zbieraj makulaturę!
Alicja Faron Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
Gminny Program Rewitalizacji Gminy Brzesko na lata
Sztuczne Sieci Neuronowe
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Szkoła Promująca Zdrowie
Marketing w Firmie.
Stymulator rozwoju owoców
Styczeń 2010 PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK SOBOTA
[Nazwa projektu] Analiza zamknięcia
Analiza Rynku Producentów Ryb Łososiowatych za 2017 rok
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

JAKOŚĆ SERÓW DOJRZEWAJĄCYCH LIPIEC - LISTOPAD 2013 Przemysław Mikołajczyk Sponsor Projektu Dorota Białczak Kierownik Projektu Uczestnicy: Maciej Sokołowski Dorota Drabanek Jacek Równiak Małgorzata Rucińska Anna Zapora/Diana Dauksz Małgorzata Karaban (od września)

Wyznaczenie standardów w procesie produkcji i dojrzewania serów TŁO PROJEKTU Mierzenie ilości serów „złej jakości” 5,32% Zwrócenie większej uwagi na analizę przyczyn reklamowanych serów Próby technologiczne Wyznaczenie standardów w procesie produkcji i dojrzewania serów

ZAKRES PROJEKTU Serownia – proces technologiczny Pakownia – pakowanie sera Dojrzewalnia – dojrzewanie i dystrybucja Laboratorium – ocena organoleptyczna i analizy mikrobiologiczne Konfekcja – barwa sera Marketing – opakowanie, opinie klientów

CELE PROJEKTU: Zdeformowane sery/Spleśniałe sery/Uszkodzone sery/Zaparzaki = ‚ZŁE SERY’ 2% Krucha, miękka konsystencja serów -wyeliminowanie reklamacji Problemy z folią – rozwarstwianie, bombaż, luźna folia(Mlekdamer) – wyeliminowanie reklamacji Gorzki smak sera – eliminacja Oczkowanie sera holenderskiego „igiełki” – dlaczego powstają, jak skala problemu Otoczka sera - wyeliminowanie

Stopień poprawy złe sery 48% REALIZACJA CELÓW: Stopień poprawy złe sery 48%

Stopień reklamacji wrzesień 2012-październik 2013

Reklamacje ze względu na kruchą/miękką konsystencję LIPIEC: 409,52kg Wielkość reklamacji łącznie :1503,16kg SIERPIEŃ BRAK REKLAMACJI NA W/W WADĘ, Wielkość reklamacji łącznie :260 kg WRZESIEŃ BRAK REKLAMACJI NA W/W WADĘ, Wielkość reklamacji łącznie :159,964 kg PAŹDZIERNIK 2 REKLAMACJE- łącznie 37,48 kg – MLEKDAMER, Wielkość reklamacji łącznie :93,23 kg Reklamacje na w/w wadę w miesiącu sierpniu, wrześniu – wyeliminowana Październik stanowi 37,48kg

PROBLEM Z FOLIĄ - MLEKDAMER Lipiec – brak mierzenia, duża skala problemu Sierpień 10 000kg Wrzesień 4 200 kg Październik 0

GORZKI SMAK SERA Nie stwierdzono na ocenach organoleptycznych po ok.3 tyg gorzkiego smaku; Brak reklamacji na w/w wadę sera. Natomiast w przypadku dłuższego dojrzewania / przechowywania sera ryzyko powstania goryczki jest znacznie mniejsze przy zastosowaniu Flora Control C150/C160(brak tzw. szczepów tworzących goryczkę)

OCZKOWANIE SERA HOLENDERSKIEGO ‚igiełki’ Podczas ocen nie stwierdzono w/w wady w serach holenderskich, natomiast problem wystąpił przy produkcji wyrobu seropodobnego 1 war sierpień, 1 war wrzesień, co było spowodowane awarią techniczną maszyny i osuszaniem ziarna w buforze

OTOCZKA SERA Wyeliminowano dzięki zastosowaniu szczepów typowo mezofilnych – Flora Control C150/C160 – które wywodzą się z naturalnych kompozycji, charakterystycznych dla serów typu Continental. Dzięki zastosowaniu tych szczepionek zostało wyeliminowane tzw. Wtórne ukwaszanie masy sera w pierwszych dniach dojrzewania, które potęgowało wadę otoku sera. Duża ilość wyselekcjonowanych szczepów pozwala na większą kontrolę procesu dojrzewania, a tym samym na uzyskanie w krótszym czasie bogatszych cech sensorycznych sera(bardziej mleczny, mniej kwaśny) Wyeliminowano dzięki przeprowadzonym próbom zbliżenie barwy do serów z zakupu - zastosowano o połowę mniejsze dozowanie barwnika do sera typu holenderskiego

RZECZY PO PROJEKCIE DO MIERZENIA NA STAŁE Złe sery % Wskaźnik reklamacji Próby folii Próby technologiczne – wdrażanie

PODSUMOWANIE Co się udało Co się nieudało Wyeliminowano otok sera Uzyskano pożądaną barwę sera

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ Dorota Białczak Kierownik Serowni