ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Servicearten Sposoby serwowania -
Advertisements

E UROPEJSKIE R AMY K WALIFIKACJI W O BSZARZE T URYSTYKI G RUPA 2 T URYSTYKA Toruń 12 grudnia 2011r.
Rodzic jako doradca zawodowy
Wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
Liceum Ogólnokształcące
ZSZ Technikum Liceum Profilowane Liceum Profilowane Liceum Ogólnokształcące Liceum Ogólnokształcące.
Zmiany w szkolnictwie ponadgimnazjalnym od 1 września 2012
KILKA SŁÓW O ZAWODZIE KELNERA.
BZSZ Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Hotelarsko Turystycznych
Technik Obsługi Turystycznej
PREZENTACJA KIERUNKÓW KSZTAŁCENIA
Technikum Usług Fryzjerskich (na podbudowie szkoły podstawowej, gimnazjalnej) ZAWÓD: Technik usług fryzjerskich.
Struktura egzaminu zawodowego
DOKUMENTACJA SKŁADANA W SZKOLE PONADGIMNZJALNEJ podanie 2 zdjęcia zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do kształcenia w zawodzie Termin składania.
co po gimnazjum ? Wybierz swoją przyszłość Przygotowała:
GIMNAZJALISTO, jeśli marzysz o dobrej pracy! Chcesz profesjonalnie gotować i serwować potrawy Lubisz kontakt z ludźmi i chciałbyś świadczyć im usługi.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
Kierunki nauczania dla dorosłych w roku szkolnym 2012/2013.
INSTYTUCJA WYSYŁAJĄCA: INSTYTUCJA ODBIERAJĄCA: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie im. Józefa Wybickiego Somonino ul. Wolności 39 Koordynator.
Technik organizacji usług gastronomicznych
usług gastronomicznych
PONADGIMNAZJALNYCH NR 1 IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W BUSKU-ZDROJU
SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 2
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
PROJEKT ZAWODOZNAWCZY „WARSZTATY KULINARNO- ARANŻACYJNE”
Ogólna charakterystyka typów szkół- szansa na zatrudnienie
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
SZKOŁA W KOTOWIE PROPONUJE KIERUNKI:
Zespół Szkół Gastronomicznych
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Twoja przyszłość jest w twoich rękach !
Bieżąca tematyka jako element cyklu zajęć
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
Co po gimnazjum? Struktura szkolnictwa ponadgimnazjalnego.
Technik żywienia i gospodarstwa domowego Numer z klasyfikacji zawodów:
Praktyki zawodowe w Londynie r.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KSZTAŁCIMY NA 5 GWIAZDEK
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE w nowej formie 1 Opracował Tadeusz Gierszewski Opracował Wąbrzeźno 2014.
Rodzic jako doradca zawodowy Większość młodych ludzi pytanych o to kto jest dla nich najważniejszym doradcą przy wyborze drogi edukacji wskazuje rodziców,
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
ZESPÓŁ SZKÓŁ RZEMIOSŁA IM. JANA KILIŃSKIEGO ŁÓDŹ, UL. ŻUBARDZKA 2 ZESPÓŁ SZKÓŁ RZEMIOSŁA IM. JANA KILIŃSKIEGO ŁÓDŹ, UL. ŻUBARDZKA 2 Technikum.
Praktyki zawodowe odbywały się od 8 kwietnia do 5 maja w hotelu Rennsteig w Masserbergu.
ZESPÓŁ SZKÓŁ RZEMIOSŁA IM. JANA KILIŃSKIEGO ŁÓDŹ, UL. ŻUBARDZKA 2 ZESPÓŁ SZKÓŁ RZEMIOSŁA IM. JANA KILIŃSKIEGO ŁÓDŹ, UL. ŻUBARDZKA 2 Technikum.
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU ul. Gen. Grota Roweckiego 64 OFERTA EDUKACYJNA W ROKU SZKOLNYM 2016/2017.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie 2016 rok.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Zanim wybierzesz szkołę ponadgimnazjalną. Liceum: Liceum ogólnokształcące da ogólną wiedzę lepiej przygotuje do matury i dalszego kształcenia Umożliwi.
Technikum Nr 4 TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Kompleksowa obsługa gościa hotelowego
Podsumowanie rekrutacji do szkół ponadgimnazjalnych na rok 2016/2017
Rekrutacja do szkół ponadgimnazjalnych 2017/2018
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie
SZKOLNICTWO PONADGIMNAZJALNE WARSZTATY DLA RODZICÓW
REKRUTACJA DO SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NA ROK SZKOLNY 2018/2019
Oferta edukacyjna dla dorosłych
Zmiany w kształceniu zawodowym i doradztwie zawodowym
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zapis prezentacji:

ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca

Kto może zostać kelnerem? Tak naprawdę każdy. Nie istotna jest płeć, chociaż istnieją lokale w których zatrudniani są tylko mężczyźni lub wyłącznie kobiety – wynika to jednak z formy identyfikacji i wizerunku restauracji aniżeli z jakiegoś rodzaju dyskryminacji.

Gdzie może pracować kelner? RESTAURACJA BAR, PUB KARCZMA Wszędzie tam, gdzie świadczone są usługi gastronomiczne. Restauracje, bary, nocne kluby i dyskoteki to najczęstszy rodzaj punktów, w których zatrudnienie znajdują kelnerzy. Obecnie coraz więcej z nich znajduje pracę dodatkową w firmach cateringowych oraz lokalach nastawionych na organizację wesel i różnego rodzaju imprez, bankietów. CATERING

Kelner – kim jest kelner? Kelner to osoba, która dba o gości w punktach gastronomicznych. Kelner kompleksowo zajmuje się konsumentami od momentu przywitania ich w drzwiach lokalu, poprzez wskazanie stolika aż po podanie karty menu, doradzenie potraw i ich podanie. Osoba pełniąca funkcje kelnera zajmuje się nie tylko podaniem właściwego zamówienia, ale jest również doradcą i dba o należytą atmosferę podczas pobytu gościa w restauracji.

Jak wygląda codzienna praca kelnera? Praca kelnera to najczęściej praca zmianowa. Dzień pracy zaczyna się o godzinie 10-11 i trwa do „ostatniego gościa”. Do zadań kelnera zaliczają się prace związane z przygotowaniem lokalu na przyjęcie gości – ustawianie stolików czy dekoracja sali. W momencie otwarcia restauracji każdemu z kelnerów przydzielone są zwykle tzw. rewiry, czyli stoliki, którymi będzie się zajmował przez cały dzień pracy. Zadaniem kelnera jest przywitanie gości i podanie karty menu, doradzenie w wyborze dań, podanie zamówionych potraw i napojów oraz sprzątnięcie stolika po gościach. Kelner prowadzi dokumentacje sprzedaży i rozliczenia kelnerskie.

ZALETY pracy kelnera: 2. poznanie świata (szersze spojrzenie), 1. kontakt z ludźmi, 2. poznanie świata (szersze spojrzenie), 3. możliwości zarobkowe (2,5 – 5 tyś. zł miesięcznie).

Strój służbowy TO JEST TO!

Ucząc się zawodu kelnera poznasz: techniki profesjonalnej obsługi konsumenta, podstawowe pojęcia gastronomiczne, elementy zastawy stołowej, psychologiczne aspekty  pracy – podejście do klienta, należyte formy powitania czy pożegnania gości.

Nauczysz się: Przygotować salę konsumencką (nakryć stoły, przygotować sztućce i dekorację stołów) do obsługi gości. Wykonywać czynności związane z obsługą gości (przyjąć zamówienie od klientów, serwować zamówione potrawy, udzielać porad w zakresie doboru potraw i napojów, udzielać informacji na temat składu potraw i sposobów ich przyrządzania, sporządzać i wykańczać potrawy w obecności gości). Rozliczać usługi kelnerskie (sporządzać rachunki i inkasować należności, sporządzać dokumentację usług gastronomicznych)

Jak zdobyć zawód TECHNIK KELNER Jako absolwent gimnazjum możesz wybrać czteroletnie technikum, którego ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa dojrzałości oraz zawodu kelner na poziomie technikum. Po zdaniu matury możesz kontynuować naukę w szkołach wyższych na kierunkach hotelarstwo i gastronomia, marketing i zarządzanie. Zespół Szkół Zawodowych w Wołowie Uczy zawodu, Przygotowuje do studiów PRZYJDŹ DO NAS!

Co zrobić, aby rozpocząć naukę? Należy złożyć w szkole następujące dokumenty: wniosek o przyjęcie do szkoły ponadgimnazjalnej świadectwo potwierdzające ukończenie gimnazjum, zaświadczenie o wynikach egzaminu gimnazjalnego, zaświadczenie lekarskie, potwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania zawodu kelner.

KELNER – zawód dla mnie!