ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca
Kto może zostać kelnerem? Tak naprawdę każdy. Nie istotna jest płeć, chociaż istnieją lokale w których zatrudniani są tylko mężczyźni lub wyłącznie kobiety – wynika to jednak z formy identyfikacji i wizerunku restauracji aniżeli z jakiegoś rodzaju dyskryminacji.
Gdzie może pracować kelner? RESTAURACJA BAR, PUB KARCZMA Wszędzie tam, gdzie świadczone są usługi gastronomiczne. Restauracje, bary, nocne kluby i dyskoteki to najczęstszy rodzaj punktów, w których zatrudnienie znajdują kelnerzy. Obecnie coraz więcej z nich znajduje pracę dodatkową w firmach cateringowych oraz lokalach nastawionych na organizację wesel i różnego rodzaju imprez, bankietów. CATERING
Kelner – kim jest kelner? Kelner to osoba, która dba o gości w punktach gastronomicznych. Kelner kompleksowo zajmuje się konsumentami od momentu przywitania ich w drzwiach lokalu, poprzez wskazanie stolika aż po podanie karty menu, doradzenie potraw i ich podanie. Osoba pełniąca funkcje kelnera zajmuje się nie tylko podaniem właściwego zamówienia, ale jest również doradcą i dba o należytą atmosferę podczas pobytu gościa w restauracji.
Jak wygląda codzienna praca kelnera? Praca kelnera to najczęściej praca zmianowa. Dzień pracy zaczyna się o godzinie 10-11 i trwa do „ostatniego gościa”. Do zadań kelnera zaliczają się prace związane z przygotowaniem lokalu na przyjęcie gości – ustawianie stolików czy dekoracja sali. W momencie otwarcia restauracji każdemu z kelnerów przydzielone są zwykle tzw. rewiry, czyli stoliki, którymi będzie się zajmował przez cały dzień pracy. Zadaniem kelnera jest przywitanie gości i podanie karty menu, doradzenie w wyborze dań, podanie zamówionych potraw i napojów oraz sprzątnięcie stolika po gościach. Kelner prowadzi dokumentacje sprzedaży i rozliczenia kelnerskie.
ZALETY pracy kelnera: 2. poznanie świata (szersze spojrzenie), 1. kontakt z ludźmi, 2. poznanie świata (szersze spojrzenie), 3. możliwości zarobkowe (2,5 – 5 tyś. zł miesięcznie).
Strój służbowy TO JEST TO!
Ucząc się zawodu kelnera poznasz: techniki profesjonalnej obsługi konsumenta, podstawowe pojęcia gastronomiczne, elementy zastawy stołowej, psychologiczne aspekty pracy – podejście do klienta, należyte formy powitania czy pożegnania gości.
Nauczysz się: Przygotować salę konsumencką (nakryć stoły, przygotować sztućce i dekorację stołów) do obsługi gości. Wykonywać czynności związane z obsługą gości (przyjąć zamówienie od klientów, serwować zamówione potrawy, udzielać porad w zakresie doboru potraw i napojów, udzielać informacji na temat składu potraw i sposobów ich przyrządzania, sporządzać i wykańczać potrawy w obecności gości). Rozliczać usługi kelnerskie (sporządzać rachunki i inkasować należności, sporządzać dokumentację usług gastronomicznych)
Jak zdobyć zawód TECHNIK KELNER Jako absolwent gimnazjum możesz wybrać czteroletnie technikum, którego ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa dojrzałości oraz zawodu kelner na poziomie technikum. Po zdaniu matury możesz kontynuować naukę w szkołach wyższych na kierunkach hotelarstwo i gastronomia, marketing i zarządzanie. Zespół Szkół Zawodowych w Wołowie Uczy zawodu, Przygotowuje do studiów PRZYJDŹ DO NAS!
Co zrobić, aby rozpocząć naukę? Należy złożyć w szkole następujące dokumenty: wniosek o przyjęcie do szkoły ponadgimnazjalnej świadectwo potwierdzające ukończenie gimnazjum, zaświadczenie o wynikach egzaminu gimnazjalnego, zaświadczenie lekarskie, potwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania zawodu kelner.
KELNER – zawód dla mnie!