Cukier - wróg czy przyjaciel?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

„Projekt Smacznie, ale czy na pewno zdrowo,- czyli ile wiesz o tym, co jesz?” Grupa IV *Aneta Konieczna - lider *Maria Teper *Mateusz Tylka *Dariusz Łaś.
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Indeks glikemiczny.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
CUKRY.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
1.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Na tropach glukozy.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
BEZ ŚNIADANIA NIE MA NAUCZANIA
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Aldehydy.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Polisacharydy.
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Wpływ składników żywności na organizm
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Skąd człowiek czerpie energię ? 1.
Cukry.
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Ciekawe doświadczenia chemiczne. Cel projektu Zainteresowanie chemią jako przedmiotem.
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Doświadczenie o cukrze
Wydajność reakcji chemicznych
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Aldehydy i ketony.
Zapis prezentacji:

Cukier - wróg czy przyjaciel? Projekt edukacyjny z chemii.. Cukier - wróg czy przyjaciel?

Cele projektu: Zdobywanie i pogłębianie wiedzy na temat cukrów(węglowodanów), Kształcenie badawczego sposobu myślenia, Kształtowanie kreatywności i umiejętności prezentacji, Pogłębianie umiejętności pracy w grupie, Kształtowanie postaw przyjaznych środowisku przyrodniczemu.

Czym są cukry ? Cukry-zwane też sacharydami lub węglowodanami, składają się z węgla C, wodoru H i tlenu O. Wzór ogólny cukrów: CnH2mOm

Cukry proste: GLUKOZA FRUKTOZA GALAKTOZA C6H12O6

Cukry złożone: DWUCUKRY SACHAROZA MALTOZA LAKTOZA C12H11O22

Cukry złożone(c.d): WIELOCUKRY SKROBIA CELULOZA (C6H1005)n

Fotosynteza Cukry proste powstają w procesie fotosyntezy. Fotosynteza polega na wytworzeniu związków organicznych (cukrów), z prostych związków nieorganicznych tj. woda i dwutlenek węgla przy udziale energii świetlnej (słonecznej). Produktem ubocznym tego procesu jest tlen. Istotną rolę w fotosyntezie odgrywają barwniki fotosyntetyzujące (np. chlorofile ).

Równanie fotosyntezy: 6H20 + 6CO2 + światło C6H12O6 + 6O2  

Co nam daje cukier? Pożytecznego: Energię niezbędną do życia (głównie skrobia). Zbędnego: Choroby: cukrzycę, otyłość (głównie sacharoza, glukoza, fruktoza).

Właściwe spożywanie cukrów zapewnia naszemu organizmowi dawkę energii niezbędną do życia.Kluczem do utrzymania wysokiego poziomu energii przez cały dzień jest stabilny poziom cukru we krwi. Kiedy zjadasz słodycze następuje gwałtowny wzrost poziomu cukru, a następnie spadek. Słodycze, co widać na makiecie, zawierają głównie cukry proste i dwucukry, szczególnie sacharozę, czyli nasz cukier biały tzw. rafinowany.

Skrobia jest głównym dostarczycielem energii Skrobia jest głównym dostarczycielem energii. W przewodzie pokarmowym ulega rokładowi do cukrów prostych- glukozy i fruktozy, dzięki czemu stopniowo jest uwalniana do krwi przez wiele godzin. Celuloza natomiast jest nieprzyswajalna przez nasz organizm, ale odgrywa istotną rolę jako składnik błonnika, który pobudza perystaltykę jelit i zapobiega nowotworom jelita grubego.

W dużej ilości produktów na makiecie obserwujemy obecność skrobi, która z kolei pozwala na zachowanie energii na dłużej przez stopniowy rozkład w organizmie do cukrów prostych. Dlatego jedz więcej produktów zawierających skrobię, np. makaron, kaszę, ryż, ziemniaki, banany, a nie słodycze! W ten sposób unikniesz otyłości, chorób układu pokarmowego i cukrzycy.

Wyniki ankiety przeprowadzonej w Gimnazjum:

Ciąg dalszy:

Ciąg dalszy:

Ciąg dalszy:

Ciąg dalszy:

Doświadczenie Co musimy zrobić? Do probówki z roztworem azotanu(V) srebra(I) [AgNO3] dodajemy kilka kropli roztworu zasady sodowej [NaOH]. Następnie po wytworzeniu się osadu rozpuszczamy go dodając kilka kropli roztworu amoniaku [NH3*H2O]. Do otrzymanego roztworu dodajemy roztwór glukozy i ogrzewamy probówkę w kąpieli wodnej. A następnie czekamy na efekt 

Efekt końcowy doświadczenia W wyniku przeprowadzonego doświadczenia uzyskujemy lustro srebrne czyli srebro wydzielające się na ściankach probówki. Jest to reakcja nazywana próbą Tollensa, a przedstawia ją równanie: C6H1206 + AgO 2Ag + C6H12O7 glukoza + tlenek srebra srebro + kwas glukonowy Wynika to z właściwości redukujących glukozy.

Ciekawostka Glukoza – cukier prosty jest stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również do srebrzenia, co wykorzystuje się do produkcji bombek choinkowych i luster.

Projekt przygotowały: Daria Czesny Aleksandra Ryś Klaudia Makles Zuzanna Turek Opiekun: mgr Anna Kowalik Dziękujemy za uwagę 