Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Przepisy prawa dotyczące żywności
Funkcje składników pokarmowych
Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Indeks glikemiczny.
Szkoła promująca zdrowie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Porównanie wartości odżywczych o różnym stopniu przetworzenia
Batony Natural Balance AKADEMIAWELLNESS MODUŁ PRODUKTOWY
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Białko.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady zdrowego żywienia
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
X Y X Y X Y Aby sporządzić wykres danej funkcji utwórz kolejno wykresy następujących funkcji : Sprawdź, czy dobrze narysowałeś wykresy.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Chyba wiem, co jem?.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +

TYTUŁ: Fakty i mity o żywności typu light AUTORZY: Krystyna Grzesik Zbigniew Kazimierowicz

Co to jest żywność typu light? Do żywności typu light zalicza się produkty spożywcze trzech rodzajów: żywność o obniżonej wartości energetycznej żywność o zmniejszonej zawartości składników odżywczych żywność o niskiej wartości energetycznej Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego z dnia 20 grudnia 2006 roku

Sposoby obniżania wartości kalorycznej produktów W celu redukcji wartości energetycznej żywności: zmniejsza się zwykle zawartość tłuszczu i cukru zmienia się je na substancje o podobnych cechach smakowych i dużo niższej kaloryczności. Cukier zwykle zastępowany jest słodkim aspartamem, sacharyną, fruktozą, ksylitolem, maltitolem i mannitolem. Zamiennikiem tłuszczu może być guma guar, mączka chleba świętojańskiego lub białko.

Przykłady produktów typu light?

Czy produkty light są zdrowe? Spożywanie jedynie produktów typu light, w których zredukowano zawartość tłuszczu, powoduje obniżenie przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E oraz K). Produkty typu light, w których tłuszcz został zastąpiony substancjami przyspieszającymi przechodzenie pokarmów przez przewód pokarmowy mogą zmniejszać wchłanianie składników odżywczych zawartych w pokarmie i być przyczyną niedożywienia. Popularne substancje słodzące, zastępujące cukier w produktach light, nadają potrawie słodki smak, ale nie mają wpływu na poziom glukozy we krwi. Nie stanowią też pożywki dla bakterii wywołujących próchnicę zębów. Ksylitol, maltitol i mannitol mogą być przyczyną migrenowych bólów głowy i zaburzeń trawienia. 6

Motywy spożywania produktów light Diagram został sporządzony na podstawie wyników badań prowadzonych w Polsce w 2008 roku.

Spożycie produktów light (kobiety, mężczyźni) Diagram został sporządzony na podstawie wyników badań prowadzonych w Polsce w 2008 roku.

Przyczyny zakupów (kobiety, mężczyźni) Diagram został sporządzony na podstawie wyników badań prowadzonych w Polsce w 2008 roku.