Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
TYTUŁ: Fakty i mity o żywności typu light AUTORZY: Krystyna Grzesik Zbigniew Kazimierowicz
Co to jest żywność typu light? Do żywności typu light zalicza się produkty spożywcze trzech rodzajów: żywność o obniżonej wartości energetycznej żywność o zmniejszonej zawartości składników odżywczych żywność o niskiej wartości energetycznej Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego z dnia 20 grudnia 2006 roku
Sposoby obniżania wartości kalorycznej produktów W celu redukcji wartości energetycznej żywności: zmniejsza się zwykle zawartość tłuszczu i cukru zmienia się je na substancje o podobnych cechach smakowych i dużo niższej kaloryczności. Cukier zwykle zastępowany jest słodkim aspartamem, sacharyną, fruktozą, ksylitolem, maltitolem i mannitolem. Zamiennikiem tłuszczu może być guma guar, mączka chleba świętojańskiego lub białko.
Przykłady produktów typu light?
Czy produkty light są zdrowe? Spożywanie jedynie produktów typu light, w których zredukowano zawartość tłuszczu, powoduje obniżenie przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E oraz K). Produkty typu light, w których tłuszcz został zastąpiony substancjami przyspieszającymi przechodzenie pokarmów przez przewód pokarmowy mogą zmniejszać wchłanianie składników odżywczych zawartych w pokarmie i być przyczyną niedożywienia. Popularne substancje słodzące, zastępujące cukier w produktach light, nadają potrawie słodki smak, ale nie mają wpływu na poziom glukozy we krwi. Nie stanowią też pożywki dla bakterii wywołujących próchnicę zębów. Ksylitol, maltitol i mannitol mogą być przyczyną migrenowych bólów głowy i zaburzeń trawienia. 6
Motywy spożywania produktów light Diagram został sporządzony na podstawie wyników badań prowadzonych w Polsce w 2008 roku.
Spożycie produktów light (kobiety, mężczyźni) Diagram został sporządzony na podstawie wyników badań prowadzonych w Polsce w 2008 roku.
Przyczyny zakupów (kobiety, mężczyźni) Diagram został sporządzony na podstawie wyników badań prowadzonych w Polsce w 2008 roku.