Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KLESZCZOWE ZAPALENIE OPON MÓZGOWYCH I MÓZGU
Advertisements

Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Zatrucia.
NARZĄDY WEWNĘTRZNE OWADÓW Michał Pałyga
KLESZCZE Warszawa 2010.
Wykonała: Dominika Machlowska
Tkanki zwierzęce.
Profilaktyka zatruć grzybami „Uwaga! Grzyby trujące” PSSE Limanowa
ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,
Stop paleniu teraz !.
ZATRUCIA.
W biosferze wyróżnia się środowisko:
Przemiany substancji obcych (ksenobiotyków) w organizmie człowieka
UKŁAD ODDECHOWY I UKŁAD KRĄŻENIA
Zatrucia grzybami Referat opracowali: Bogusława Zalewska
OBRZĘK PŁUC.
WPŁYW PALENIA NA NARZĄDY CZŁOWIEKA
Negatywny wpływ smogu na zdrowie publiczne
Zanieczyszczenia powietrza – przyczyny powstawania
Alkohol i jego działanie !!!
Narkotyki Alkohol i 84% 81% 79% 57% 51% Opr. Jakub Romański.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Jak oddychamy?.
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
CHOROBY LUDZI I ZWIERZĄT
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
ZATRUCIA.
Szkoła Podstawowa w Ludzisku
Wstrząs Wstrząs jest to zespół zaburzeń ogólnoustrojowych powstałych z niedotlenienia tkanek ważnych dla życia narządów wskutek niedostatecznego przepływu.
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Jakie są skutki palenia papierosów?
Kleszcz mały czy duży nic dobrego nie wróży.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Choroby wywoływane przez kleszcze
ZATRUCIA.
Rośliny w okolicy szkoły.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Witaminy Jakub Dorobisz.
Zagrożenia wypadkowe i zagrożenia dla zdrowia występujące w zakładzie i podstawowe środki zapobiegawcze.
Śpiączka..
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Autorzy: Adrianna Przybylska
DOPALCZE GROŹNE DLA ZDROWIA
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
ROŚLINOŻERNOŚĆ.
Choroby układu pokarmowego
Dawki lecznicze Rodzaje dawek Klasy toksyczności
Rodzaje substancji leczniczych
Autobusy miejskie, a zanieczyszczenie powietrza Kajetan Rożej 1cG.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
DOPALACZE KRADNĄ ŻYCIE
ALKOHOLIZM
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
SMOG Klaudia Stachniuk 1b G.
W królestwie grzybów, czyli bliskie spotkanie z bioróżnorodnością.
Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody. Przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Dlaczego palenie jest szkodliwe?
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Zapis prezentacji:

Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub spowodować zgon ze względu na swe właściwości toksykodynamiczne.

Droga wprowadzenia trucizny do organizmu: oddechowa - bezpośrednie wchłanianie trucizny do krążenia dużego, najczęściej zatrucia te to zatrucia parami i gazami. Odgrywa szczególną rolę w zatruciach zawodowych i środowiskowych. W ten sposób przedostaje się największy truciciel - tlenek węgla oraz krzemionka wywołująca pylicę.

pokarmowa - trucizna "pokonuje" na swej drodze żołądek i wątrobę pokarmowa - trucizna "pokonuje" na swej drodze żołądek i wątrobę. Jest to najczęstsza droga przedostawania się trucizny do organizmu.  Przewód pokarmowy człowieka dorosłego ma około 8 m długości. Wchłanianie zachodzi na całej jego długości, choć najlepiej w jelitach.

poprzez skórę - nie uszkodzoną lub błony śluzowe, wchłaniają się tu trucizny dobrze rozpuszczalne w tłuszczach. Powierzchnia skóry dorosłego człowieka to około 1,25 - 2 m 2. Taka absorbcja ma szczególne znaczenie w zatruciach zawodowych.

poprzez wstrzyknięcie - domięśniowe, dożylne, dootrzewnowe lub podskórne  poprzez jamy ciała - dospojówkowo, przez nos, doodbytniczo i dopochwowo.

W organizmie trucizna przechodzi cztery główne stadia: wchłanianie (absorbcja) -Wchłanianie polega na przejściu substancji toksycznej ze środowiska zewnętrznego do krążenia ogólnego (krew, chłonka). rozmieszczanie (dystrybucja) - W kilka minut po absorbcji największa ilość trucizny dochodzi do serca, wątroby mózgu, nerek i innych narządów dobrze ukrwionych. W drugiej fazie trwającej od kilku minut do kilkudziesięciu godzin trucizna wnika do tkanek skóry, mięśni, tłuszczu zapasowego. przemiany biochemiczne (biotransformacja) - Substancje obce ulegają w organizmie różnym przemianom chemicznym. Główne z nich to: utlenianie, redukcja i hydroliza oraz sprzęganie. wydalanie (eliminacja) - W zależności od właściwości trucizny wydalanie następuje z moczem, żółcią lub wydychanym powietrzem. Mniejsze ilości substancji toksycznej wiążą się również z potem, mlekiem i śliną.

Trucizny dzielą się na dwie zasadnicze grupy: 1 GRUPA: trucizny pochodzenia naturalnego, wytwarzane głównie przez bakterie chorobotwórcze, trujące grzyby i rośliny oraz zwierzęta jadowite.

Jedną z najgroźniejszych roślin występujących na terenie Polski jest tojad mocny, który uważany jest za najbardziej trującą roślinę europejską. Już samo zerwanie i podrażnienie skóry toksycznym alkaloidem znajdującym się we wszystkich częściach rośliny może spowodować zapalenie skóry i ciężkie zatrucie. Spożycie korzenia tojadu może być śmiertelne.

Cis pospolity Wilcza jagoda Zawilec gajowy Jaskier …i wiele innych powszechnie znanych roślin zawierają trucizny groźne dla zdrowia i nawet życia człowieka.

Grzyby trujące zawierają związki bardzo niebezpieczne dla człowieka takie jak: folloidyna, amanityna, muskaryna czy kwas helwelowy. Ich spożycie wywołuje ostre zatrucie, którego objawy mogą pojawić się w ciągu 3 godzin od zjedzenia potrawy. Zdarza się jednak, że symptomy zatrucia występują po kilkunastu godzinach. Te zwykle są najgroźniejsze.

Cztery najbardziej w Polsce niebezpieczne gatunki grzybów trujących to: piestrzenica kasztanowata Muchomor jadowity strzępiak ceglasty Muchomor sromotnikowy

Jadowite zwierzęta: Niebezpieczeństwo dla człowieka stanowią również przedstawiciele rodzimej fauny. Są wśród nich gatunki jadowite, które wprowadzają do organizmu ludzkiego substancję toksyczną przez ukąszenie, ale są również takie, które wydzielają trucizny przez gruczoły skórne i takie, które choć nie wytwarzają jadu, są dla człowieka bardzo niebezpieczne, bo mogą przenosić groźne choroby.

Żmija zygzakowata Kleszcz pastwiskowy Trzmiel Krzyżak ogrodowy

2 GRUPA trucizny antropogeniczne wytwarzane przez samego człowieka.