Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, 61-875 Poznań cbiet@ue.poznan.pl tel.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PREZENTACJA SPECJALNOŚCI
Advertisements

Innowacyjność w sektorze rybołówstwa i przetwórstwa rybnego
na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE
WROCŁAWSKI PARK TECHNOLOGICZNY SA
Innowacyjność zagadnienia wprowadzające
Uniwersytet Rzeszowski
PAŃSTWOWY MONITORING ŚRODOWISKA
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej.
Projekt współpracy bliźniaczej Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji SanitarnejSzkolenia z zakresu monitoringu.
Analiza sensoryczna jakości organoleptycznej żywności
PODSUMOWANIE STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
Virtual Design and Automation Centre
Poznań, listopad 2007 Centrum Informacji dla Naukowców Sieć ERA – MORE Katarzyna Rauszer de Bruijn Fundacja Uniwersytetu im. A. Mickiewicza Regionalne.
Mobilność naukowców a polityka Unii Europejskiej Katarzyna Rauszer de Bruijn Regionalne Centrum Informacji dla Naukowców przy RPK PR UE Poznań
BIOWSKŹNIKI - NOWE ROZWIĄZANIA INSTYTUTU PRZEMYSŁU SKÓRZANEGO
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO- SPOŻYWCZYM prof. dr hab. Alojzy Szymański Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 r.
Zakład mięsny „Suchan” został założony w 1992 roku i od początku swojej działalności przywiązuje ogromną wagę do jakości oferowanych wyrobów, w celu jak.
oraz ocena ryzyka Piotr Czerwczak
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
AKREDYTACJA LABORATORIUM Czy warto
Zakłady Chemiczne Organika – Sarzyna S.A. Zakłady Chemiczne Organika-Sarzyna S.A. PL Nowa Sarzyna ul. Chemików 1 Tel.+48(17) ;
2010 Benchmarking klastrów w Polsce Dr Aleksandra Nowakowska Zespół Konsultantów PARP Benchmarking jako instrument poprawy jakości zarządzania Warszawa,
Co zyskujesz kupując mrożone pierogi, kluski i naleśniki-
KLASTER FARMACEUTYCZNY nasze doświadczenia i możliwości
Jakość żywności w Polsce
Park Naukowo Technologiczny w Świerku Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
TECHNIK ANALITYK Informacje o zawodzie.
POMORSKI PARK NAUKOWO-TECHNOLOGICZNY W GDYNI Stan wdrażania Kierunki rozwoju II Forum Innowacyjne – Gdańsk, r.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Stowarzyszenie Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania Prezentacja funkcjonowania Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania w II schemacie Pilotażowego Programu.
Centrum Statystyki Regionalnej AE w Poznaniu (CSR) zostało powołane na mocy porozumienia między Prezesem Głównego Urzędu Statystycznego a Rektorem Akademii.
Kluczowe obszary badań – Uniwersytet Opolski Spotkanie Konsorcjum PROGRES 3 Opole,
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
X Sesja Naukowa z cyklu „Wyzwania Zarządzania Jakością”
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
PZL Sedziszów S.A.. PZL Sędziszów S.A. 01 Ekspert wśród polskich producentów filtrów samochodowych Ponad 70 lat tradycji w produkcji 1939 r. Powstanie.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Preferencje zakupowe Polaków - TABLETY Wybór Konsumenta – wyniki badań.
Uniwersytet Rzeszowski
Kraków, maj 2011 r.. Bio Koła Studenckie Koło Naukowe „Doskonalenie Jakości” działa na Wydziale Metali Nieżelaznych AGH. Powstało w 2007 roku z inicjatywy.
ZESPÓŁ SZKÓŁ GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ I AGROBIZNESU W LĘBORKU
Politechnika Śląska w Gliwicach Wydział Organizacji i Zarządzania Katedra Zarządzania Środowiskiem i Bezpieczeństwem Kierownik Katedry: dr hab. Zygmunt.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1 Technologie mało- i bezodpadowe 1.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Outsourcing problematycznych etapów wytwarzania jako narzędzie optymalizacji produkcji Anna Zawadzka Business Development Manager Rzeszów, 4. Listopada.
BADANIA APARATUROWE – OBIEKTYWNA METODA POTWIERDZANIA DEKLARACJI MARKETINGOWYCH Rzeszów,
System zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP
Misja i zadania EFSA oraz Polskiego Punktu Koordynacyjnego
SYSTEMY ZARZĄDZANIA.
NAJWIĘKSZE POLSKIE LABORATORIA laboratoriów w dwóch lokalizacjach: 5 ŁAJSKI pod Warszawą FILIA POŁUDNIE w Mysłowicach 2 laboratoria mikrobiologiczne 2.
Wydział Biologii i Nauk o Środowisku Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego ma zaszczyt zaprosić Państwa do współpracy Zapraszamy w szczególności.
Droga PET z domu do zakładu przetwórstwa tworzyw sztucznych
WYDZIAŁ EKONOMICZNY KIERUNEK LOGISTYKA Autor logo: p. Andrzej Czyczyło.
PRAKTYKI ZAWODOWE W NESTLÉ PURINA NOWA WIEŚ WROCŁAWSKA.
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski a UEP / SC UEP.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa.
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
Een.ec.europa.eu Wsparcie dla biznesu i innowacji.
KIERUNEK LOGISTYKA WYDZIAŁ EKONOMICZNY
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Jak wspierać transfer technologii
LOGISTYKA KRAJOWA I MIĘDZYNARODOWA
Stanisław Tamm Urząd Miasta Poznania Wydział Działalności Gospodarczej
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, 61-875 Poznań cbiet@ue.poznan.pl tel. 61 856 90 71, kom. 667 258 499

CBiET Funkcjonuje od 1995 roku Dyrektor: dr Michał Walenciak Niezależna i samofinansująca się jednostka w UEP Działa w oparciu o wyposażenie Wydziału Towaroznawstwa Wykorzystuje doświadczenie pracowników UEP oraz innych współpracujących jednostek

Statystyki Regularnie współpracujemy ok. 20 podmiotami: sieci handlowe jednostki budżetowe jednostki naukowe Zakres działalności: analiza żywności badanie materiałów opakowaniowych badanie produktów przemysłowych szkolenia w zakresie analizy sensorycznej, paneli oceniających opiniowanie przez biegłych

Statystyki Współpraca: Federacja Konsumentów Unia Wielkopolan Klub Polskich Laboratoriów Badawczych „POLLAB” Polskie Towarzystwo Towaroznawcze „PTTow Wielkopolskim Instytutem Jakości Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych jest niezależnym, rzetelnym ośrodkiem badawczym, cenionym i rozpoznawalnym nie tylko na terenie województwa wielkopolskiego

Laboratoria

Analizy i aparatura Analizy mikrobiologiczne: Analiza żywności: żywności, kosmetyków oraz wody badania skuteczności antymikrobiologicznej konserwantów i środków chemii gospodarczej  komputerowego przewidywania smaku związków pochodzenia naturalnego badania gorzkich komponentów żywności badania nad wykorzystaniem skrobi modyfikowanych Analiza żywności: towaroznawcza ocena jakości żywności bezpieczeństwa i znakowania żywności badania fizykochemiczne surowców i produktów żywnościowych wraz z interpretacją wyników

Analizy i aparatura badania opakowań: przygotowywanie specyfikacji produktu właściwości wytrzymałościowe właściwości barierowe badania podstawowych właściwości produktów chemii gospodarczej i kosmetyków ekologia: ocena oddziaływania na środowisko ocena oddziaływania na środowisko przy użyciu LCA

Analizy i aparatura Szkolenia - higieny produkcji żywności i kosmetyków, - metodyki analitycznej stosowanej w systemach GMP, GHP, HACCP, - oceny sensorycznej zgodnie z normami ISO: ocena wrażliwości kandydatów do wykonywania ocen sensorycznych, metodyka prowadzenia ocen sensorycznych, metody sensoryczne w badaniach konsumenckich, monitoring sprawności sensorycznej