Autor: (imię i Nazwisko)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Podstawowe gorące desery
„Mało znane rośliny sadownicze w uprawie ekologicznej”
„Wesołe Przekąski”.
Agata Łysakowska Klasa III „n”
Desery z owoców.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Program „Mój własny chleb!”
Książka Kucharska.
Jan Paweł II.
Jedz zdrowo - żyj zdrowo
Gdzie co jest? Cz. I.
CUPCAKES.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
PRZEPIS NA ZDROWIE – Czyli co robić aby być zdrowym?
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Jedzenie w Hiszpanii.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Kuchnia Wietnamska.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Owoce.
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
Zdrowe odżywianie Jak sie odżywiać ?. Owoce ● Jabłka, banany, itp...
SZKOŁA PODSTAWOWA IM.ADAMA MICKIEWICZA W ŚWIĄTNIKACH GÓRNYCH ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA ZDJĘĆ Z NASZEGO ŚNIADANIA, KTÓRE ODBYŁO SIĘ NA LEKCJI JĘZYKA ANGIELSKIEGO.
smiletemplates
Zatrzymać lato w kuchni
Pewnego słonecznego poranka, jak zawsze w poniedziałek, Kasia i Franek szli razem do szkoły. Coraz częściej zwyczajem Katarzyny stawało się to, że przed.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
JABŁKO I WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
 8 tablespoons butter  8 łyżek stołowych masła  1 cup all-purpose flour  Jedna szklanka uniwersalnej mąki  1 ¾ cups milk  1 ¾ szklanki mleka  3.
PROPORCJE ZADANIA. Zadanie.1 Piekarnia zamawia w zakładach zbożowych partie 1000kg maki. Jest to mieszanka trzech gatunków mąki połączonych w stosunku.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Ułamki zwykłe w życiu codziennym
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Autor: (imię i Nazwisko) Owoce Jabłkowate Autor: (imię i Nazwisko)

Ogólnie: Owoce jabłkowate (owoce ziarnkowe) – mają wielokomorowy, skórzasty endokarp z niewielką liczbą nasion i silnie rozbudowany mezokarp – podwójnego pochodzenia (część wewnętrzna pochodzi z zalążni, a część zewnętrzna pochodzi z dna kwiatowego). Z punktu widzenia botanicznego owoce jabłkowate są owocami rzekomymi. Są soczyste.

Przykłady Najbardziej znanym przykładem owocu jabłkowatego jest owoc jabłoni i gruszy, jest jednak wiele gatunków spotykanych także w Polsce które mają tego typu owoce. Są to: irga, Crataegus, nieszpułka, nieśplik japoński, jarząb, ognik, pigwa, pigwowiec, świdośliwa, aronia.

Przykładowy deser z jabłkiem Przepis na szybką szarlotkę Czas: ok. 35 minut z pieczeniem Ilość porcji: na formę 20×20 Składniki 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru 3-4 łyżki masła 3-4 jabłka 2 łyżki cukru cynamon Moje porady składniki są na niewielką formę 20×20, taką na 6 porcji, na formę 20×35 pomnóżcie składniki razy dwa prócz jabłek możecie dodać banany i/lub gruszki

Krok 1. Przygotowanie zaczynam od pokrojenia jabłek w kostkę. Jabłka wcześniej obieram. Krok 2. Robię kruszonkę, czyli pocieram mieszanką cukru pudru, mąki i masła tak, aż powstaną malutkie kuleczki. Krok 3. Jabłka przekładam do formy, posypuję cukrem i cynamonem i na to kładę kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 25-35 minut do wyraźnego (!) zrumieniania. Smacznego.

Koniec Dziękuję za obejrzenie mojej prezentacji