Autor: (imię i Nazwisko) Owoce Jabłkowate Autor: (imię i Nazwisko)
Ogólnie: Owoce jabłkowate (owoce ziarnkowe) – mają wielokomorowy, skórzasty endokarp z niewielką liczbą nasion i silnie rozbudowany mezokarp – podwójnego pochodzenia (część wewnętrzna pochodzi z zalążni, a część zewnętrzna pochodzi z dna kwiatowego). Z punktu widzenia botanicznego owoce jabłkowate są owocami rzekomymi. Są soczyste.
Przykłady Najbardziej znanym przykładem owocu jabłkowatego jest owoc jabłoni i gruszy, jest jednak wiele gatunków spotykanych także w Polsce które mają tego typu owoce. Są to: irga, Crataegus, nieszpułka, nieśplik japoński, jarząb, ognik, pigwa, pigwowiec, świdośliwa, aronia.
Przykładowy deser z jabłkiem Przepis na szybką szarlotkę Czas: ok. 35 minut z pieczeniem Ilość porcji: na formę 20×20 Składniki 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru 3-4 łyżki masła 3-4 jabłka 2 łyżki cukru cynamon Moje porady składniki są na niewielką formę 20×20, taką na 6 porcji, na formę 20×35 pomnóżcie składniki razy dwa prócz jabłek możecie dodać banany i/lub gruszki
Krok 1. Przygotowanie zaczynam od pokrojenia jabłek w kostkę. Jabłka wcześniej obieram. Krok 2. Robię kruszonkę, czyli pocieram mieszanką cukru pudru, mąki i masła tak, aż powstaną malutkie kuleczki. Krok 3. Jabłka przekładam do formy, posypuję cukrem i cynamonem i na to kładę kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 25-35 minut do wyraźnego (!) zrumieniania. Smacznego.
Koniec Dziękuję za obejrzenie mojej prezentacji