Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
CARPACCIO Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Dorota Banasiewicz.
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
Ryby i owoce morza.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Kulinarne smaki Francji
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Zuza Modzelewska. 100 g kaszy gryczanej niepalonej 100 g kaszy gryczanej palonej 3 zabki czosnku 1 mala cukinia Liscie botwiny 2 ogorki gruntowe Kilkanascie.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010 kg Sos: Sos cytrynowo-maślany KNORR 0,090 kg Woda 0,500 l RAMA Cremefine Profi do zup i sosów 15% 0,080 l Sok i skórka z cytryny 0,040 l Cukier 0,004 kg Ziemniaczane talarki 1,000 kg Cukinia 0,600 kg Pomidorki cherry 0,300 kg Masło 0,040 kg Sól 0,005 kg Sposób przygotowania: Łososia pokrój na równe porcje, skrop oliwą i dopraw Delikatem. Następnie usmaż na oleju z dodatkiem tymianku i czosnku. Na koniec dodaj masło i jeszcze chwilę podsmaż. Sos rozpuść w wodzie i zagotuj, następnie dodaj otarta skórkę i sok z cytryny i dopraw do smaku. Cukinię pokrój w kostkę, przesmaż razem z pomidorkami na maśle i dopraw do smaku. ŸRybę podawaj z sosem, warzywami i ziemniaczanymi talarkami. 675 kcal / OSOBĘ

Łosoś bez skóry 1,400 kg Delikat przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010 kg Sos: Sos cytrynowo-maślany KNORR 0,090 kg Woda 0,500 l RAMA Cremefine Profi do zup i sosów 15% 0,080 l Sok i skórka z cytryny 0,040 l Miód 0,005 kg Mieszanka warzywna 1,200 kg RAMA Cremefine Profi do zup i sosów 15% 0,600 l Jajka 10 szt. Gałka muszkatołowa 0,002 kg Sól 0,004 kg Pieprz czarny 0,002 kg Skład ( 10 porcji): ŸŁososia pokrój na równe porcje i dopraw Delikatem. Następnie spakuj wakum razem z ziołami i czosnkiem, i paruj w piecu w temp. 65°C około 20–25 min. Sos rozpuść w wodzie i zagotuj, następnie dodaj otarta skórkę i sok z cytryny, i dopraw do smaku. Warzywa paruj w piecu około 10 min. Ramę 15% wymieszaj z jajkami i przyprawami, dodaj przestudzone warzywa. Całość przełóż do silikonowej foremki. Zapiekankę piecz w temp. 140ºC przez 40 min. 460 kcal / OSOBĘ Sposób przygotowania:

– Do przygotowania dania zastosowano bardziej prozdrowotną technikę kulinarną – smażenie łososia zamieniono na gotowanie w wakum, a zasmażane warzywa na pieczone. W recepturze nie użyto również masła. Pozwoliło to obniżyć kaloryczność o 32 %. –Ryba została sparowana w piecu razem z ziołami i czosnkiem, co nadało jej jeszcze większego aromatu.