ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW TRANSGENICZNYCH
1.W ROLNICTWIE: Większa wydajność roślin i zwierząt Lepsza ochrona roślin przed szkodnikami, mrozem i suszą Uprawa odpornych, dających duże plony odmian roślin uprawnych
Hodowla ras zwierząt hodowlanych o dużych przyrostach masy ciała, zwiększonej produkcji jaj, mleka Dzięki „genowi korzenia”: rośliny o większej ilości odgałęzień dają obfitszy plon , niższe rośliny są też łatwiejsze do uprawy i pielęgnacji
Areał upraw transgenicznych na świecie
Powierzchnia upraw roślin transgenicznych w 2005 roku
Areał upraw (w %) poszczególnych gatunków roślin transgenicznych w 2005 roku
NA ŚWIECIE NAJCZĘŚCIEJ MODYFIKOWANYMI ROŚLINAMI SĄ: kukurydza, pomidory, soja, ziemniaki, bawełna, melony, tytoń
W EUROPIE NAJCZĘŚCIE MODYFIKOWANYMI ROŚLINAMI SĄ: kukurydza, rzepak, buraki cukrowe, ziemniaki,
2.W MEDYCYNIE: Produkcja lekarstw np.; hormony niezbędne w leczeniu chorych osób Produkcja substancji wykorzystywana w profilaktyce wielu chorób
Udział poszczególnych państw (%) w produkcji lekarstw otrzymanych przy zastosowaniu GMO.
3.W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM: Poprawa wartości odżywczych niektórych produktów Dłuższy czas przechowywania Magą być zdrowsze dla człowieka np. kapusta transgeniczna gromadzi mniej kadmu w pędzie nadziemnym który jest częścią jadalną (a kapusta normalna więcej) Bogatsze walory smakowe
4.W PRZYRODZIE: Dzięki nim zachowana jest bioróżnorodność w przyrodzie Te organizmy umożliwiają wybiórczą eliminację niepożądanej populacji np. karpia
5.POSTĘP NAUKOWY: Prowadzenie nowych badań genetycznych Tworzenie nowych odmian szczepionek np. pomidory zawierają szczepionkę przeciw wściekliźnie, banany przeciw malarii, sałata oraz tytoń przeciw zapaleniu wątroby typu B.