ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Rodzime rośliny motylkowe jako gwarant
Advertisements

Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
prezentacja wyników badania marketingowego
University of California
Rośliny transgeniczne oporne na szkodniki
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
Chcę żyć ekologicznie.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Rośliny uprawne i chwasty
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Zanieczyszczenia fizyczne
BADANIE WIEDZY I OPINII POLSKICH ROLNIKÓW NA TEMAT UPRAWY ODMIAN ZMODYFIKOWANYCH GENETYCZNIE ZREALIZOWANE Z INICJATYWY POLSKIEJ FEDERACJI BIOTECHNOLOGII.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Podstawy inżynierii genetycznej i jej zastosowanie
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Polski Klub Ekologiczny już w 2003 roku na Rynku Starego Miasta w Warszawie zorganizował spotkanie z olbrzymim Pomidorem podróżującym po Europie w ramach.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
wykonała: A. Kosicka-Golis Pole
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
BIOPALIWA.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Biotechnologia.
GMO – fakty i mity.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Wykorzystanie roślin przez człowieka
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
Ubezpieczenie upraw rolnych i zwierząt gospodarskich
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
ENERGIA Z ROŚLIN ROŚLINY ENERGETYCZNE
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Za i przeciw biopaliwom
Ul. Basztowa 22, Kraków tel , faks „Informacja dotycząca szacowania strat w gospodarstwach rolnych i działach.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
FORMY POMOCY DLA ROLNIKÓW W ZWIĄZKU Z WYSTĄPIENIEM SUSZY.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Biotechnologia a medycyna
GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone
Organizmy Modyfikowane Genetycznie
2.26. Współczesna biotechnologia
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
ROLNICTWO jest najstarszym działem gospodarki człowieka, jego istota polega na wytwarzaniu żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na wytwarzaniu.
WYKONAŁ: JAROSŁAW ŁĄCZUK KL. IIB © by Lacznik 2oo9 Są to wszystkie działania zmieniające strukturę DNA.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Warszawa Rynek energii odnawialnej – w tym biokomponenty i biopaliwa prognozy dla producentów buraka cukrowego Warszawa 2008 –
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
- życiodajna Substancja
Przepis na migdały. Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub.
Ciemna strona GMO.
Wykonała: Barbara Minczewska
GMO.
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Zapis prezentacji:

ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW TRANSGENICZNYCH

1.W ROLNICTWIE: Większa wydajność roślin i zwierząt Lepsza ochrona roślin przed szkodnikami, mrozem i suszą Uprawa odpornych, dających duże plony odmian roślin uprawnych

Hodowla ras zwierząt hodowlanych o dużych przyrostach masy ciała, zwiększonej produkcji jaj, mleka Dzięki „genowi korzenia”: rośliny o większej ilości odgałęzień dają obfitszy plon , niższe rośliny są też łatwiejsze do uprawy i pielęgnacji

Areał upraw transgenicznych na świecie

Powierzchnia upraw roślin transgenicznych w 2005 roku

Areał upraw (w %) poszczególnych gatunków roślin transgenicznych w 2005 roku

NA ŚWIECIE NAJCZĘŚCIEJ MODYFIKOWANYMI ROŚLINAMI SĄ: kukurydza, pomidory, soja, ziemniaki, bawełna, melony, tytoń

W EUROPIE NAJCZĘŚCIE MODYFIKOWANYMI ROŚLINAMI SĄ: kukurydza, rzepak, buraki cukrowe, ziemniaki,

2.W MEDYCYNIE: Produkcja lekarstw np.; hormony niezbędne w leczeniu chorych osób Produkcja substancji wykorzystywana w profilaktyce wielu chorób

Udział poszczególnych państw (%) w produkcji lekarstw otrzymanych przy zastosowaniu GMO.

3.W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM: Poprawa wartości odżywczych niektórych produktów Dłuższy czas przechowywania Magą być zdrowsze dla człowieka np. kapusta transgeniczna gromadzi mniej kadmu w pędzie nadziemnym który jest częścią jadalną (a kapusta normalna więcej) Bogatsze walory smakowe

4.W PRZYRODZIE: Dzięki nim zachowana jest bioróżnorodność w przyrodzie Te organizmy umożliwiają wybiórczą eliminację niepożądanej populacji np. karpia

5.POSTĘP NAUKOWY: Prowadzenie nowych badań genetycznych Tworzenie nowych odmian szczepionek np. pomidory zawierają szczepionkę przeciw wściekliźnie, banany przeciw malarii, sałata oraz tytoń przeciw zapaleniu wątroby typu B.