Marcepanowe bajki
Z czego powstaje marcepan? Marcepan to słodka masa cukiernicza utworzona głównie z prażonych i zmielonych migdałów i cukru z dodatkiem olejku migdałowego
Trochę historii Masa marcepanowa była znana już w średniowieczu, przywędrowała do Europy prawdopodobnie razem z najazdami tureckimi, lecz spór o autorstwo przepisu toczą także między sobą Włosi i Węgrzy.
Miasto pełne słodkości Okolice Budapesztu słyną z produkcji migdałów nadających się doskonale do produkcji marcepanu. W Szentendre na Węgrzech powstało Muzeum Marcepanu – muzeum produkcji i zdobienia marcepanu.
Muzeum marcepanu Muzeum i cukiernia, a także sklep z artystycznymi wyrobami z marcepanu, mieszczą się w jednym budynku. Każdy eksponat jest opisany szczegółowo, co do wagi zużytego surowca. Zobacz, jak wyglądają marcepanowe cuda bajkowe. Wiesz, z jakich bajek pochodzą figurki?
Opracowanie i zdjęcia: Elżbieta Czerwińska-Klemke patrz: artykuł „Tydzień słodkości”