Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Więcej wiesz - zdrowiej jesz N.W. uczennica I Liceum Ogólnokształcące w Ciechanowie Opiekun – Violetta Matla.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Zdrowe Żywienie Człowieka
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Mniam, owoce, mniam , mniam, warzywa
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?

Każdy z nas jest po części dietetykiem, gdyż odpowiada za własne menu. Jeśli chcemy sami skomponować dietę na podstawie ilości zalecanych porcji grup produktów spożywczych to należy kierować się stopniem wielkości posiłków Każdy produkt może mieć miejsce w prawidłowo zbilansowanej diecie, ważna jest jednak porcja.

Całodzienną rację pokarmową, czyli łączną ilość porcji, należy tak rozdzielić na pięć posiłków, żeby każdy z nich był zrównoważony pod względem wartości energii i składników pokarmowych oraz zaleceń co do wielkości. Należy starać się, by zachować między nimi odpowiednie odstępy czasu, nie dłuższe niż 4-5 godzin.

Porcja to jedna zalecana standardowa ilość jednego produktu spożywczego z danej grupy żywności.

Przykład: 1 porcja produktów zbożowych lub

Zobacz, co to jest porcja warzyw i owoców To nie jest porcja: 2 plasterki pomidora liść sałaty 5 truskawek łyżka mizerii 1 rzodkiewka Porcja to jest: 1 średni pomidor 5 garści poszatkowanej sałaty szklanka truskawek 6 łyżek mizerii 5 rzodkiewek

Piramida zdrowego żywienia to najogólniej mówiąc „ściąga”, z której każdy powinien korzystać codziennie. Wyróżnione w niej produkty powinny stanowić podstawę codziennej diety, aby organizm ludzki mógł prawidłowo funkcjonować.

Podstawą piramidy zdrowia jest aktywność fizyczna

W okresie dojrzewania należy bardzo dbać o prawidłowe odżywianie, ponieważ w tym czasie następuje intensywny wzrost organizmu. dużo dużo mało

Powinniśmy spożywać produkty ze wszystkich grup pokarmowych w odpowiednich proporcjach

To są prawidłowe porcje Wybierz prawidłową porcję?

Która porcja jest zdrowa i prawidłowa?

Czy to jest prawidłowa porcja na obiad?

Ktoś nie wykorzystał pełnej wartości odżywczej porcji Obiad w naszej szkole Ktoś nie wykorzystał pełnej wartości odżywczej porcji

Niewykorzystana porcja Dobrze wykorzystana porcja Obiad w naszej szkole Niewykorzystana porcja Dobrze wykorzystana porcja

Który deser jest zdrowszy?

Czy taka kolacja jest zdrowa? Na kolację polecamy do wyboru? lub lub

Najwięcej energii powinniśmy dostarczyć podczas śniadania i obiadu.

Liczba porcji zależy też od płci, niestety dziewczęta powinny jeść trochę mniej słodyczy i tłuszczów niż chłopcy, a chłopcy mogą jeść więcej produktów zbożowych.

Miary domowe czy miary handlowe? Zalecana wielkość porcji ustalona została dla każdego produktu w miarach handlowych (gramach, mililitrach). Aby uprościć pomiar ilości porcji, tak naprawdę wystarczy tylko znajomość podstawowych miar domowych (szklanki, łyżki, łyżeczki, szczypta).

Sekret porcji w Twoich dłoniach

Porcja to też łączna ilość jedzenia w danym posiłku – racja pokarmowa np. śniadanie, obiad czy na kolację w domu lub restauracji.

Otyłość i nadwaga – takie są skutki mega porcji Na przestrzeni ostatnich 20 lat zauważalna jest tendencja do zwiększania porcji serwowanych w restauracjach, np.: Lubię mega duże porcje Otyłość i nadwaga – takie są skutki mega porcji

Niestety często jemy tak 1 porcja owoców i warzyw 5-10 porcji słodyczy

A prawidłowe proporcje w ciągu dnia wyglądają tak 5 porcji owoców i warzyw 1 porcja słodyczy

Podsumowanie

O P U S Z K A K O T L E A F R Y T K I K O L A C J O L E J G A R Ś Ć 1.   2. 3. 4. 5. 6. O P U S Z K A K O T L E A F R Y T K I K O L A C J O L E J G A R Ś Ć 1. Jedna porcja słodyczy odpowiada wielkości łyżeczki lub …….. Twojego kciuka 2. Jedna porcja …………… powinna mieć wielkość dłoni bez palców. 3. Produkt spożywczy z ziemniaków, który dostarcza bardzo dużo kalorii 4. Ostatni posiłek w ciągu dnia 5. Produkt tłuszczowy zawierający dużą ilość NNKT to: 6. Miarka dla suszonych owoców.

Pamiętajcie, jeśli teraz zastosujecie zasady prawidłowego odżywiania, będzie to miało duże znaczenie dla waszego zdrowia obecnie i w dalszym życiu Talerz Zdrowia

Dziękujemy za uwagę Zdajemy sobie sprawę, że temat zdrowego odżywiania nie został przez nas w pełni wyczerpany, a to dlatego, że nie chcieliśmy zaserwować Państwu zbyt dużej porcji wiedzy

Prezentacja ta została oparta na materiałach edukacyjnych opracowanych przez dietetyków ekspertów do spraw żywienia, przekazanych do szkół w ramach kampanii społecznej „Żyj smacznie i zdrowo”

Dziękujemy za wsparcie i współpracę nauczycielom: Prezentację przygotowali uczniowie kl. Ig z wychowawcą klasy p. Barbarą Błasiak Dziękujemy za wsparcie i współpracę nauczycielom: p. Agacie Bylicy p. Elżbiecie Moryc p. Paulinie Anuszewskiej p. Annie Jaciubek p. Teresie Lankiewicz p. Jackowi Kasztankiewiczowi